Involtini de pui – rulouri din piept de pui cu brânză și șuncă
Involtini de pui – rulouri din piept de pui cu brânză și șuncă, rețetă pas cu pas pentru un fel delicios și comod. Ce înseamnă ”involtini” și cum se fac ei? Rețetă de involtini de pui cu șuncă și brânză în sos de roșii cu usturoi.
Involtini de pui nu sunt nimic altceva decât niște mici rulade din carne de pui, niște reproduceri în miniatură ale rețetei Ruladă de pui dezosat pe care am publicat-o mai demult. Desigur, cu destule diferențe, ținând mai cu seamă de aromă dar și de modul de preparare și servire.
Pentru involtini, cel mai comod, și în același timp mai dietetic, este să se folosească piept de pui. Dacă mă gândesc bine, se pot putea rula, cu aceleași ingrediente, și niște pulpe dezosate, doar că ar fi mult mai greu de lucrat și în mod sigur s-ar și găti în ceva mai mult timp.
Ce sunt involtini?
În general, termenul de involtini denumește în bucătăria italiană cam orice fel de ruladă cu diverse umpluturi, atât de carne cât și de legume. Există și involtini di melanzane, adică de vinete, am făcut și eu o variantă vegetariană pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
La provocarea prietenilor mei de la compania Mutti, m-am apucat să gătesc și eu acest fel savuros. De curând, mi-am vizitat prietenii la ei acasă, lângă Parma, descoperind o grijă față de calitate dusă la superlativ. Câteva impresii despre călătoria mea la Parma veți găsi la finalul rețetei.
Eu am ales să includ în rețeta mea de azi produsul Mutti pelatti, pentru un gust delicios și o consistență perfectă a sosului marinara în care am gătit rulourile mele din piept de pui. E o rețetă relativ simplă, al cărei timp de preparare constă mai ales în gătirea pe plită, la foc mic, un fel delicios de împărțit cu familia, așa că nu vă mai țin de povești, să trecem la treabă! (Dar nu se putea să nu vă spun cât de impresionată am fost de excursia la Mutti acasă, chiar nu se putea!).
Ingrediente Involtini de pui – rulouri din piept de pui
Pentru involtini:
- 1200 kg piept de pui – mai precis 2 piepți de pui dezosați întregi sau 4 jumătăți de piept de pui
- 160 de grame de prosciutto crudo fin feliat sau altă șuncă de bună calitate, în felii subțiri
- 200 de grame de provolone sau mozarella sau chiar cașcaval de-al nostru (o brânză care se topește frumos)
- 1 mână de frunze proaspete de busuioc
- sare și piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri de ulei de măsline
- în plus: ață specială de bucătărie
Pentru sosul marinara:
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă mică (de 50 de grame)
- 4 căței de usturoi
- 400 de grame (o conservă) de roșii decojite – eu am folosit Mutti pelatti
- sare și piper după gust
- câteva frunze de busuioc
- doar dacă e nevoie, dacă roșiile au fost prea acre, 1 linguriță de zahăr pentru a echilibra gustul sosului
Mod de preparare Involtini de pui – pregătirea rulourilor cu șuncă și brânză
1. Mi-am pregătit toate ingredientele la îndemână, am observat că întotdeauna lucrez mai ușor și elimin timpii morți dacă fac asta.
2. După cum se observă, am 4 jumătăți de piept de pui, șunca și brânza deja feliate. Fiecare jumătate de piept de pui am împărțit-o în câte 2 bucăți a 150 de grame. Am curățat și tocat ceapa și usturoiul.
3. Am pus pe rând bucățile de piept de pui într-o pungă nouă, de uz alimentar, și le-am bătut ușor cu fundul unei crăticioare, ca să se aplatizeze. Nu am folosit un ciocan pentru carne pentru că nu am unul cu o suprafață plană – dacă aveți, folosiți-l – și nu am vrut să se rupă fibrele deloc, doar să devină feliile mai suple, având o grosime aproximativ uniformă de 1 cm. După aplatizare, am condimentat feliile de piept de pui cu sare și piper din belșug.
4. Rând pe rând, am așezat câte o felie de piept de pui pe tocător, cu partea mai netedă în jos. Deasupra cărnii am așezat câte 1 felie de prosciutto, apoi felii de brânză și frunze de busuioc proaspăt.
5. Am rulat strând feliile de piept de pui umplute, formând rulourile, pe care le-am fixat bine cu două ațe de bucătărie.
6. După ce am format toți involtini, alegem o tigaie largă, încăpătoare. Încingem în aceasta 2 linguri de ulei de măsline și apoi rumenim toți involtini, la foc mediu-iute, pe toate părțile. Asta va dura vreo 8-10 minute și scopul nu este de a-i găti în profunzime, doar de a obține acele urme de rumen care vor da gust mâncării. Odată rumeniți involtini, îi scoatem pe o farfurie, îi acoperim lejer și nu spălăm tigaia.
Sos marinara pentru involtini de pui
Important: în cazul în care folosiți roșii proaspete, pregătiți 1/4 din rețeta pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos, apoi continuați rețeta de involtini începând cu pasul 9.
Dacă folosiți conservă de roșii, continuați cu pasul 7.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
7. În aceeași tigaie, adăugăm cele 2 linguri de ulei de măsline prevăzute pentru sos și ceapa și usturoiul tocate. Presărăm un praf de sare de la început și călim pe foc mic, amestecând frecvent, cam 6-7 minute, cât să se înmoaie ceapa și să se dizolve urmele de rumen prinse de tigaie de la rumenirea involtinilor. După ce ceapa s-a înmuiat, adăugăm în tigaie roșiile decojite, toate deodată.
8. Mărunțim bine roșiile cu lingura de lemn sau cu o presă pentru piure, apoi adăugăm 150 de ml. de apă fierbinte, câteva frunze de busuioc și acoperim tigaia cu capacul. Gătim sosul pe foc mic timp de 15 minute.
Involtini de pui, finalizarea în sos
9. După ce au trecut cele 15 minute de fierbere, se scot frunzele de busuioc din sos și se aruncă. Se gustă sosul și se potrivește gustul cu sare și piper. Dacă e prea acru, putem să-l echilibrăm cu 1 linguriță de zahăr. Eu nu a trebuit să fac asta pentru că roșiile Mutti sunt foarte dulci, fără să conțină nimic altceva decât tomate, nici zahăr, nici alți aditivi. După ce am echilibrat gustul sosului, se adaugă în tigaie toți involtini, cu tot cu sucul pe care l-au lăsat pe farfurie.
10. Dacă sosul e prea scăzut, se poate completa cu 2-3 linguri de apă fierbinte. Se acoperă tigaia cu capacul și se gătește la foc mic timp de 15-20 de minute, cât să se pătrundă bine rulourile. După ce sunt gata, se scot din sos și se îndepărtează ațele cu care au fost legate, înainte de servire.
Opțional, garnitură de gnocchi simpli cu cartofi
Acești involtini de pui se pot servi cu fel de fel de garnituri, de la o mămăliguță cremoasă, eventual fiartă în lapte și cu parmezan adăugat, până la cartofi piure, orez sau fel de fel de paste. Eu am ales să pregătesc rapid niște gnocchi simpli din cartofi, despre care vă povestesc aici pe scurt, fără să dau cantități exacte, pentru că nici nu am cântărit nimic.
Am făcut gnocchi din 3 cartofi fierți, pe care i-am scurs de apă și i-am zdrobit cât au fost fierbinți. Imediat, încă fierbinți fiind, am adăugat făină și am amestecat cu lingura de lemn, până ce s-a îngroșat aluatul. Am pus o oală cu apă pe foc. Până a fiert, am lăsat aluatul deoparte, apoi l-am frământat rapid, mai adăugând făină cât a fost nevoie ca să se lege. Am modelat aluatul în cilindri cu grosimea de 3-4 cm, pe care i-am tăiat bucăți, i-am rotunjit în palme și i-am presat cu furculița.
Am fiert rapid gnocchi în apă cu sare, cam 3-4 minute, până s-au ridicat la suprafață.
Și apoi, pentru că tocmai ce se terminaseră de gătit și involtini, i-am mai fiert în sosul marinara timp de 1 minut.
Involtini de pui, servire
Am servit involtini de pui calzi, împreună cu acești gnocchi simpli și vă asigur că a fost o mâncare delicioasă, să te lingi pe degete și nu alta!
Să vă fie de folos!
Cele mai importante impresii după vizita în fermele și în unitatea de procesare Mutti
Impresia principală cu care am revenit din Italia este că ceea ce, de fapt, asigură succesul mondial al brand-ului Mutti, din 1899 și până astăzi, este calitatea.
Provocarea celor de la Mutti a fost aceea de a include într-un preparat delicioasele roșii pe care le-am văzut chiar în momentul recoltării, în fermele țăranilor care colaborează cu brandul de ani de zile și de generații întregi. Toate roșiile din conservele Mutti sunt cultivate în Italia și sunt procesate tot aici, în cele trei fabrici ale companiei. Doamna din imaginea de mai jos este una dintre fermierele care au o relație de lungă durată cu Mutti, ea apărând chiar și în câteva clipuri de promovare a brandului.
Roșiile sunt recoltate și ajung în fabrică în decurs de câteva ore. Acolo, trec printr-un proces de selectare riguros, doar cele perfect coapte ajungând în conserve. Responsabil de selecție e un senzor optic, care respinge orice tomată cu urme verzi. Tot procesul e super tehnologizat și extrem de igienic, altfel, produsele nu ar rezista așa cum o fac. Iar gustul Mutti, de tomate dulci și savuroase, pornește din câmp și se desăvârșește în fabrică.
Lasă un răspuns