Ostropel de pui
Ostropel de pui – rețetă simplă și gustoasă, prezentată pas cu pas, cu imagini. Câte calorii are o porție de ostropel de pui? Cum se pregătește un ostropel de pui, lista de ingrediente și indicații de preparare detaliate.
Ostropelul de pui este una dintre mâncărurile (destul de puține) considerate autentic românești. Până și de către Wikipedia, care nu acordă aceeași onoare altor preparate, după părerea mea mai neaoșe. Fără îndoială, un ostropel de pui este o tocăniță delicioasă. Dacă-i mai pui și o mămăligă alături, plescăi de fericire și te-ntrebi dac-ai ajuns în rai.
Pe de altă parte, preparate aproape identice întâlnim și în alte bucătării. Dacă veți avea curiozitatea să căutați informații, veți descoperi că pollo al pomodoro al italienilor dar și pollo al tomate al spaniolilor sunt aproape identice. Diferența stă doar în juma’ de deț de vin alb. Și până la urmă, e firesc să fie așa. Ingredientele simple din care e făcută mâncarea asta se îmbină unele cu altele așa de bine că n-avea cum să nu cucerească papilele gustative ale oamenilor de etnii diferite.
Iată, am dus povestea acestui ostropel de pui în zona tradiționalului. De aceea, vă mai spun că în cartea de bucate semnată Sanda Marin, ediția din 1948, găsim ostropelul de rață, gâscă sau găină. Puțin diferit de ceea ce facem noi azi, pe atunci era o mâncare cu untură, îngroșată cu făină și înăcrită cu oțet. Clar, lucrurile s-au schimbat înspre mai bine în ultimii șaptezeci de ani. Rețeta mea o descoperiți mai jos.
Ingrediente ostropel de pui
- 800 de grame bucăți de pui (pulpe, aripi și piept) cu os și piele
- 2 cepe medii (80 de grame în total), tocate
- 3 căței de usturoi, zdrobiți
- 2 linguri de ulei
- 150 ml. de supă de pui
- 300 de grame de roșii pasate (din conservă sau proaspete, cărnoase și bine coapte)
- 1 legătură de pătrunjel
- sare și piper după gust
- opțional, 1 frunză de dafin
- opțional, 1-2 linguri de oțet (eu nu am folosit niciodată)
Mod de preparare ostropel de pui
Ce bucăți de carne folosim pentru ostropel?
1. Am avut un pui de 1,5 kilograme. E un pui grill de la Fragedo, dintre cei crescuți 100% cu cereale din fermele Transavia. Îl aleg cu plăcere, când îl găsesc la raft, pentru că e fraged, se gătește rapid și are gust bun.
Am toaletat cu atenție puiul și am trecut și cu torța pe deasupra pielii. Am vrut să mă asigur că nu au rămas niciun fel de urme de penaj. Din puiul ăsta mi-am făcut planuri să iasă un ostropel dar și o supă gustoasă. L-am tranșat, deci, și am direcționat bucățile potrivite spre fiecare dintre cele două preparate.
2. La supă a ajuns spatele, gâtul și vârful aripilor dar și carcasa pieptului. Pulpele inferioare și superioare, primele două segmente ale aripilor și cele două jumătăți de piept (dezosat, dar cu piele) s-au făcut ostropel de pui.
Gătirea mâncării
3. Am condimentat bucățile de pui alese pentru ostropel cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Am încins uleiul într-o cratiță largă și am rumenit ușor bucățile de pui pe toate părțile.
4. Rumenirea a durat vreo 10 minute. Am scos bucățile de pui pe o farfurie, păstrându-le deoparte. Am redus focul și am adăugat în grăsimea rămasă în cratiță ceapa tocată și jumătate din usturoiul zdrobit. Am călit ceapa la foc mic, cam 7-8 minute, picurând câte o lingură de apă fierbinte din când în când. Ceapa pentru ostropel nu trebuie să se rumenească, doar să se înmoaie.
5. Când ceapa s-a înmuiat, am adăugat înapoi în cratiță bucățile de pui cu tot cu sucul pe care l-am lăsat pe farfurie. Imediat, am pus și supa fierbinte. Mâncarea se poate face și doar apă fierbinte, dacă nu aveți supă. Evident, gătită cu supă, rețeta de ostropel de pui va ieși mai consistentă, mai gustoasă și mai catifelată. Dacă dorim să folosim și dafin, acum e momentul să-l adăugăm (eu nu l-am pus, de data asta).
6. După ce supa a început să fiarbă, am adăugat în ostropel tomatele pasate. Am scuturat ușor cratița, să se omogenizeze totul. Am și amestecat ușor, întorcând bucățile în sos. Dacă lichidul nu e suficient cât să acopere cât de cât (nu chiar de tot) puiul, completăm cu puțină apă fierbinte.
7. Cratița cu ostropel de pui o lăsăm să fiarbă la foc mic, sub capac, până când bucățile de pui se frăgezesc bine. În cazul meu, de la adăugarea supei și până când mâncarea a fost gata, au trecut 45 de minute. Evident, durata de gătire depinde de cât de fragede sunt bucățile de pui folosite. După ce s-a frăgezit puiul, dacă vrem sosul mai scăzut, îndepărtăm capacul și lăsăm să clocotească până mai scade. În final, oprim focul, adăugăm restul usturoiului pisat și sare și piper după gust. Dacă folosiți oțet – eu nu am folosit niciodată – tot acum ar trebui să-l adăugați.
Servire
8. Înainte de servire, presărăm în cratița cu ostropel de pui pătrunjeluș verde tocat. Servim ostropelul cald, cu o garnitură potrivită mâncărurilor cu sos iar cea mai potrivită este mămăliguța, a cărei rețetă o găsiți aici.
Să vă fie de folos!
ALTE REȚETE CU CARNE DE PUI ASEMĂNĂTOARE
Toate rețetele mele cu pui le găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns