Cosulete cu cascaval
Am lipsit cateva zile de la bucatarie…motivat, pentru ca m-am „accidentat pe teren” – nu ceva serios, doar o crestatura la un deget. Azi, cu tot cu plasturele inerent, nu am mai rezistat si am trebuit sa „mesteresc” ceva nou, aceste cosulete cu cascaval care mi-au facut bucuria de a-mi umple casa de parfum in timp ce se coceau, apoi ne-au incantat pe toti cu gustul si consistenta lor, caci nu cred ca poate fi ceva mai bun decat o placinta proaspata cu branza.
Ingrediente Cosulete cu cascaval:
Aluat:
- 500 de grame de faina
- 25 grame de drojdie proaspata
- 75 grame de unt cu 80% grasime
- 300 ml de lapte
- 1 lingurita de sare
- 1 lingura de zahar
Umplutura:
- 100 de grame de branza proaspata de vaci
- 150 de grame de cascaval ras
- 50 de grame de unt moale
Finisat:
- ou batut sau galbenus
Preparare Cosulete Cu Cascaval:
Drojdia am dizolvat-o in laptele caldut, am adaugat untul topit (abia caldut si el, nu fierbinte!) si zaharul. Am pus faina si sarea in masina de paine, am turnat amestecul lichid si am pus-o la framantat. Mi-a rezultat un aluat foarte placut la atingere, elastic si deloc lipicios, pe care l-am pus intr-un vas uns cu ulei si l-am lasat o jumatate de ora sa creasca intr-un loc caldut si ferit de curent.
Intre timp, prepar umplutura, amestecand cascavalul ras (eu l-am dat la blender) cu branza de vaci si untul moale.Dupa expirarea „timpului regulamentar” aluatul s-a dezvoltat frumos.
Pe planul de lucru uns cu o pelicula de ulei am intins aluatul intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de aproximativ jumatate de centimetru.
Am asezat umplutura pe foaie.
Incepand dinspre latura mai scurta, am rulat aluatul.
Ruloul l-am lasat sa se odihneasca maximum 5 minute, apoi l-am luat din nou la maltratat cu sucitorul, intinzandu-l intr-o foaie dreptunghiulara de dimensiunile precedentei.
Am rulat foaia din nou, de data aceasta pe latura lunga.
Cu ajutorul foarfecilor, am crestat ruloul destul de profund, dar fara a-l desprinde complet, la distanta de un centimetru de la margine, apoi am facut o crestatura indentica la aceeasi distanta, iar cu a treia taietura am desprins complet bucata crestata de rulou.
Am o bucata de aluat impartita in trei, iar treimile exterioare le-am tras inspre afara, obtinand forma de cosulet cu toarta.
Cosuletele le-am asezat in tava captusita cu hartie de copt.
Le-am lasat sa creasca intr-un loc ferit de curent inca aproximativ un sfert de ora, apoi le-am uns cu galbenus (eu am mai asezat de fiecare parte a tortitei cate o bucatica de cascaval).
Le-am introdus in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pentru douazeci si cinci de minute.
Frumoase…pe cat de bune – si invers:
Lasă un răspuns