Gogoși pripite – rețeta de gogoși cu aluat opărit – fără drojdie
Gogoși pripite – rețeta de gogoși cu aluat opărit – fără drojdie și fără praf de copt. Rețeta de gogoși cu lingura din pate a choux, Zeppole sau Nonnenfürzle, lista de ingrediente la gram și modul de preparare detaliat pentru un produs de patiserie rapid și gustos.
Dintru început, precizez că aceste simpatice și gustoase gogoși din aluat opărit au ”surori gemene” și în alte bucătării din Europa. Italienii le numesc Zeppole și sunt un preparat specific lăsatului de sec (carnavalului). Germanii le zic, foarte amuzant, Nonnenfürzle, ceea ce aș prefera să nu traduc. Vă invit pe voi să căutați cu Google Translate ce anume înseamnă. Probabil denumirea germană are legătură cu faptul că aproape goale pe dinăuntru, atunci când sunt corect prăjite.
Servite calde, aceste gogoși pripite sunt crocante și gustoase. Un alt atu important pe care-l au este că nu conțin nici drojdie și nici praf de copt. Practic, ele cresc în timpul prăjirii la fel cum cresc și choux-urile în cuptor pentru că sunt făcute din același aluat pate a choux pe care l-ați mai întâlnit și în alte preparate de pe blog. Pe acestea le puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Mai rețineți că se fac în exact 30 de minute, sunt spornice și economice. Eu le-am făcut după cartea de bucate a Silviei Jurcovan iar detaliile rețetei le găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Ingrediente Gogoși Pripite – Rețeta de Gogoși cu Aluat Opărit – Fără Drojdie
- 125 mililitri de apă
- 125 mililitri de lapte
- 125 de grame de unt cu 82% grăsime
- 1 linguriță rasă de sare
- 125 de grame de făină
- 4 ouă mari (sau 5 mai mici), la temperatura camerei
- ulei din belșug (cam 500 ml), pentru prăjit
- 50-60 de grame de zahăr pudră vanilat, pentru presărat la final
Mod de Preparare Gogoși Pripite – Rețeta de Gogoși cu Aluat Opărit – Fără Drojdie
1. Am măsurat cu atenție apa și laptele și am cântărit untul. Le-am pus pe toate într-o cratiță și am adăugat sarea.
Am pus cratița pe foc și am adus totul la fierbere, până ce untul s-a topit complet.
2. Când lichidul a dat în clocot și untul s-a topit, am adăugat făina, toată deodată.
3. Am amestecat viguros cu o lingură de lemn. La început, se văd urme uscate de făină, dar prin amestecare energică, toată făina se încorporează în acest aluat opărit. După 3-4 minute, timp în care nu m-am oprit deloc din amestecare, aluatul s-a adunat într-o masă compactă.
4. Am continuat cu amestecarea, menținând cratița pe foc mediu-mic, până când aluatul a mai pierdut din umiditate, adică până când pe fundul cratiței s-a format o peliculă subțire, albicioasă. Despre această uscare/deshidratare a aluatului v-am vorbit și la rețeta de choux a la creme. E o fază importantă a preparării acestui aluat opărit, indiferent că facem din el gogoși pripite sau choux/eclere.
5. Am tras cratița deoparte de pe foc și am transferat aluatul într-un castron mare. Am așteptat 10 minute, să se răcorească pasta opărită.
Adăugarea ouălor în aluatul răcorit
6. După ce pasta opărită s-a răcorit, cât să fie abia călduță, când e atinsă cu degetul, pe rând, am adăugat cele 4 ouă, câte 1 odată. Am mixat puternic după fiecare ou adăugat și nu l-am pus pe următorul până ce precedentul nu a fost complet absorbit.
7. Pe măsură ce am adăugat ouăle, aluatul meu pentru gogoși pripite a devenit parcă tot mai dens. Am procedat identic cu fiecare ou în parte, până ce aluatul le-a ”înghițit” pe toate.
8. Odată ce am adăugat toate ouăle, am mai mixat aluatul timp de 1-2 minute, până ce am obținut o compoziție cu aspect mătăsos, foarte omogenă.
Prăjirea gogoșilor
9. Aceste gogoși pripite se pot pune ori cu o linguriță, ori cu poșul, în uleiul bine încins. Cele puse cu lingurița sunt ceva mai colțuroase, nu au un aspect prea regulat dar dacă asta nu vă deranjează, sigur că puteți proceda și așa. Țineți cont doar să puneți o cantitate egală de aluat, de fiecare dată.
Eu am ales să le porționez cu un poș de unică folosință.
Am transferat, deci, aluatul în acesta, apoi i-am tăiat cu foarfeca, la vârf, o deschizătură de 1-1,5 cm lățime.
10. Într-o cratiță largă (28 cm diametru a avut a mea) și cu fundul mai gros, am turnat ulei într-un strat generos, cam de 5 cm adâncime. Am pus pe foc tigaia și am lăsat-o să se încingă bine. Cu un termometru cu citire instantanee sau unul de bombonerie, putem măsura cu precizie temperatura uleiului, aceasta ar trebui să fie de 165-170°C. La această temperatură, gogoșile se gătesc rapid, fără să absoarbă inutil ulei. În același timp, gogoșile se vor pătrunde și în interior, nu vor rămâne crude.
Aici sau cu un click pe poza de mai jos găsiți un termometru de bucătărie bun. Are timpul de citire de 4 secunde și costă câteva zeci de lei.
11. După ce am verificat temperatura uleiului, m-am apucat de prăjit. Am apăsat pe poș și când a ieșit o bucată de aluat cu o lungime de 2-2,5 cm, am tăiat-o cu o foarfecă unsă cu ulei. Se poate face operația asta și cu un cuțit uns cu ulei. Cu foarfeca parcă e mai ușor.
Atenție, să nu tăiați și bucăți din plasticul poșului!
Am lăsat bucățile de aluat opărit să cadă direct în uleiul încins, însă nu de la mare înălțime, pentru se pot forma stropi. Țineți cont că arsurile cu ulei încins sunt foarte periculoase, lucrați cu atenție!
Observație: gogoșile se pot pot porționa și un pic mai mari, doar că timpul de gătire va trebuie ajustat. Dacă se fac micuțe, e sigur că nu rămân crude.
Nu am înghesuit foarte multe deodată în cratiță, pentru ca gogoșile să aibă loc să se rostogolească de pe o parte pe alta. În plus, dacă se pune multe gogoși pripite în același timp, uleiul se răcește și vor deveni uleioase.
12. Am prăjit gogoșile pripite timp de 4 minute, întorcându-le, la jumătatea timpului, pe partea opusă. Cu o spumieră de sârmă, le-am scos din ulei când au fost gata, frumos rumenite.
Direct din spumieră, le-am pus pe o tavă acoperită cu șervete absorbante de bucătărie, să se dreneze de uleiul în exces.
Servire
13. În final, le-am pudrat cu zahăr pudră vanilat și le-am servit imediat. Interiorul bine făcut, plin de găuri, gogoșile sunt fragede și gustoase. Doritorii pot adăuga și un pic de dulceață, un sos de ciocolată sau alte topping-uri, după dorință.
MAI MULTE REȚETE DE GOGOȘI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Lasă un răspuns