Cozonac cu ciocolata, marmorat
Reteta de cozonac cu ciocolata marmorat s-a nascut pentru a satisface doua mari pofte: a mea de ceva bun si pufos, a fiica-mii de ciocolata. Rezultatul a fost un cozonac cu ciocolata care este si pufos si nemaipomenit de gustos. Nu in ultimul rand, as zice ca e si aspectuos. Ingredientele pentru reteta de cozonac cu ciocolata nu sunt scumpe. Manopera, nici ea, nu e nici pe departe complicata, cu toate ca sectiunea acestui cozonac arata destul de sofisticat, dupa parerea mea. Textura cozonacului e foarte de placuta, neschimbata dupa o noapte de repaos in bucatarie iar gustul… intens ciocolatos. :) Vezi și rețeta de cozonac îmbătat cu vinars.
Ingrediente Cozonac cu ciocolata marmorat:
- 400 de grame de faina
- 80 de grame de zahar
- 50 de grame de unt topit + 50 de grame de unt moale (pentru umplutura)
- coaja razuita fin de la 1 lamaie sau 1 portocala
- 25 de grame de drojdie
- 1 lingurita de miere de albine
- 3 oua intregi
- 1 praf de sare
- 40 de ml. de ulei vegetal (de floarea soarelui sau de rapita)
- 150 de ml. de lapte caldut
- 50 de grame de cacao
- 4 linguri cu varf de zahar pudra
- 3-4 linguri de amidon de porumb (gustin) sau 5-6 linguri de faina
Preparare Cozonac cu ciocolata marmorat
Aluatul
1. Intr-o cescuta, se amesteca mierea de albine cu drojdia, pana se lichefiaza. Laptele se incalzeste usor. Sa aiba maximum 40 de grade Celsius, atat cat sa fie placuta temperatura daca se incearca cu degetul. Se separa 2 oua si albusurile se pastreaza separat. Cele doua galbenusuri si oul intre ramas se bat cu furculita, adaugand si sarea, atat cat sa se lichefieze. Amestecul de oua se dilueaza cu laptele caldut si se omogenizeaza bine. Se dizolva in acest amestec si drojdia lichefiata apoi se adauga untul topit (dar nu fierbinte) si uleiul.
2. Faina se amesteca cu sarea, zaharul si coaja de lamaie intr-un castron incapator. Se adauga amestecul de ingrediente lichide putin cate putin (poza 1). Se framanta la robot sau la mana pana cand se obtine un aluat neted si nelipicios (poza 2). In functie de calitatea fainii folosite, ar putea fi nevoie sa se adauge cateva linguri de faina in plus. Se pune aluatul de cozonac cu ciocolata marmorat intr-un castron uns cu ulei. Se infoliaza cu film alimentar si se lasa sa creasca intr-un loc caldut si ferit de curent timp de 30 de minute.
Umplutura de ciocolata
3. Cata vreme aluatul creste, se pregateste umplutura pentru al nostru cozonac cu ciocolata marmorat. Untul moale se amesteca omogen cu cele 4 linguri de zahar pudra. Se adauga cacaoa si untul moale. Se adauga albusurile pastrate deoparte (nu batute, pur si simplu se toarna in compozitie). Se adauga amidonul, lingura cu lingura, pana la obtinerea unei creme destul de consistente (poza 3 de mai sus). Amidonul se poate inlocui cu faina.
Dospire si modelare
4. Aluatul se lasa la odihnit, timp de 30 de minute, intr-un loc caldut. Eu prefer cuptorul incalzit pana la 35°C și pentru a crea un mediu perfect cresterii aluatului, pun în cuptor un castronel cu apa fierbinte, sa formeze aburi. Aluatul de cozonac cu ciocolata deja crescut se intinde pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei pana la o grosime de 1-2 cm., formand un dreptunghi care se unge pe toata suprafata cu crema de cacao (poza 1 de mai jos).
5. Se imparte vizual dreptunghiul in 3 si una dintre laturi se aduce peste treimea din mijloc, acoperind-o (poza 2).
6. Treimea ramasa libera se aduce in partea opusa, formand un dreptunghi lung si ingust (poza 3).
7. Pe latura lunga a dreptunghiului obtinut se pliaza inca o data in 3, aducand o treime peste cea din mijloc si acoperindu-le pe ambele cu cea din partea opusa (poza 4). „Pachetul” astfel obtinut se pune inapoi in castronul uns cu ulei, se acopera cu film alimentar si se mai lasa la crescut timp de 30 de minute intr-un loc caldut.
8. Dupa 30 de minute, aluatul impachetat se pune pe planul de lucru si cu ajutorul sucitorului, incepand de la mijloc, se intinde din nou intr-un dreptunghi (poza 5). Daca crema de cacao are tendinta sa iasa pe alocuri nu e nicio problema, se ia cu degetul si se unge pe aluat undeva la mijloc.
9. Se repeta plierile identic cum am descris anterior.
10. Aluatul pliat se aseaza in castronul uns cu ulei si acoperit bine cu film alimentar si se lasa sa creasca timp de 45 de minute – 1 ora.
Dupa ce aluatul nostru a crescut frumusel in castronul acoperit cu film alimentar si asezat intr-un loc caldut si ferit de curent, i se da o forma lunguiata, marginile se baga sub „franzela” modelata si se pune aluatul in forma captusita cu hartie pergament (forma mea e mare, are 36 x 11 x 12 cm.).
Cat timp cozonacul creste in forma, se incinge cuptorul al 180 de grade Celsius.
Coacerea
Se da cozonacul la copt la o inaltime medie si se coace timp de 35-40 de minute. Daca are tendinta sa se bronzeze mai mult decat este de dorit, se acopera cu o foile de aluminiu sau cu o coala de hartie de copt umezita.
Cozonacul copt se scoate din forma si se lasa la racit pe un gratar special, preferabil mai intai pe o parte, intorcandu-l apoi pe partea celalata si in final in picioare.
Dupa ce se raceste, se taie in felii si se degusta. E bun… si pufos, cu riscul sa ma repet :).
Se pastreaza perfect, invelit cu folie alimentara. Pofta buna!
Mai multe rețete de cozonac gasiti cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns