Burek cu carne
Despre burek am mai scris. E o plăcintă de inspirație turcească, pe care au adoptat-o cu încântare și sârbii și bulgarii dar și grecii. Evident, la mine în bucătărie, rețeta de burek a ajuns deodată cu sârbul care a intrat în viața mea și nici că a mai plecat vreodată (ăsta e jumătatea mea, bărbatu-meu, pentru cei care nu știu deja). Aș putea zice că soacra mea, când mi-a dat băiatul, în loc de manual de utilizare mi-a oferit rețeta de burek.
Dincolo de glumă, adevarul e că se face foarte des în familia soțului meu această plăcintă savuroasă, cu tot felul de umpluturi. Azi eu am facut un burek cu carne, a cărui rețetă o împărtășesc cu voi în cele ce urmează. Deseori facem acasă burek cu brânză (în variantă dulce sau sărată), burek cu varză dar și cu mere sau cu vișine.
Ingrediente Burek cu carne
pentru o tavă de 25 x 35 cm
- 3/4 pachet de foi de plăcintă (eu am folosit foi sârbești, care sunt mai subțiri decât cele ce se găsesc la noi în comerț, dar foarte bun iese burekul și cu foile românești)
- 750 de grame de carne tocată, mai slabă (eu am folosit carne de vită – pulpă – dar se poate folosi un amestec de carne de vită și de porc, degresată)
- 250 de grame de ceapă tocată cât de fin
- 1 cățel de usturoi zdrobit
- 1 lingura de griș sau 2 linguri de pesmet
- 2 linguri de ulei
- sare, piper, ierburi aromatice dupa gust, eu am pus 1 linguriță de cimbru uscat, boia de ardei dulce sau iute (dupa gust)
- opțional, 2-3 linguri de ajvar – o pasta specific sarbeasca pe baza de ardei
- opțional, 1 lingură de pastă de tomate
- ulei pt. uns foile sau un amestec de 1:1 unt topit și ulei (cam 100 ml. de ulei sau unt topit + ulei)
- 1 ou
- 100 de grame de smântână
- 150 ml apă minerală carbogazoasă
Burek cu carne, prepararea umpluturii:
1. Într-o tigaie/cratiță încăpătoare, se încing cele 2 linguri de ulei și se călește ceapa tocată cât de fin și usturoiul zdrobit. Mărturisesc, eu am dat ceapa prin mașina de tocat carne, după ce am terminat de tocat carnea pentru plăcintă.
2. După ce ceapa s-a înmuiat, se adauga carnea și se continuă să se călească, mărunțind-o bine cu o lingură de lemn sau o spatulă, ca să nu se adune în bulgărași.
3. Se călește carnea pe foc moderat cam 8-10 minute, până nu se mai văd urme de carne roșie, moment în care se adaugă boiaua dulce de ardei, opțional, pasta de tomate sau ajvarul (sau ambele).
4. Se mai gătește carnea cam 4-5 minute, amestecând constant, apoi se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se condimentează cu sare, piper și ierburi aromatice după gust, apoi se adaugă grișul sau pesmetul și se amestecă bine.
Burek cu carne – asamblare și coacere
1. Se unge bine tava cu ulei sau cu unt topit amestecat cu ulei (așa cum am făcut și eu).
2. Se adaugă un prim strat de foi de plăcintă (2-3 foi). Nu trebuie să ungem după fiecare foaie adăugată, e suficient să o ungem pe cea din partea superioară.
3. Se distribuie 1/4 din umplutura de carne deasupra acestui prim strat de foi de plăcintă, se acoperă cu un alt strat de 3 foi de plăcintă și la fel, ungem bine cu ulei sau unt amestecat cu ulei ultima foaie. Continuăm identic, trebuind să obținem 5 straturi de foi de plăcintă și 4 straturi de carne.
4. Ultimul strat trebuie să fie de foi de plăcintă, care se va unge bine cu ulei pe toată suprafața și apoi, cu un cuțit bine ascuțit, se va tăia burekul în porții după preferință (romburi, pătrate, triunghiuri).
5. Se bate cu furculița oul. Se adaugă smântâna și se omogenizează bine, apoi amestecul se diluează cu apa minerală carbogazoasă. Acest amestec lichid se toarnă deasupra burekului deja porționat, cum am arătat la punctul anterior. Abia acum se ponește cuptorul, fixându-se la 190°C. În timpul în care cuptorul se va încinge, burekul va absorbi amestecul lichid pe care l-am turnat deasupra.
6. Burekul se coace la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 190°C. Vom da burekul la copt imediat ce cuptorul s-a încins bine. Timpul de coacere este de aproximativ 40 de minute, în final burekul arătând rumen și apetisant.
Servire
Lăsăm burekul să se răcorească, putându-l servi din faza în care este călduț.
N-are rost să vă mai povestesc ce apetisant miroase! Cât de nerăbdătoare ne sunt papilele gustative, așteptând să se răcească puțin, puțin de tot! Ca să mai treacă vremea, îmi pregatesc o cană de lapte bătut. Merge de minune cu burekul călduț. Mmm… nu-mi vine să-l împart cu nimeni!
Poftă mare!
Pentru cei care doresc să încerce varianta cu foile făcute în casă, pot să le facă urmând indicațiile de la rețeta de PLĂCINTĂ ÎNTINSĂ.
Lasă un răspuns