
Cornuri cu magiun





Cornuri cu magiun pentru un mic dejun incantator
Cu greu imi pot imagina un start mai frumos al unei zile: cornuri moi si parfumate, bucataria mirosind superb, cafea buna si ceai de calitate, lapte fierbinte… sincer, as vrea sa ma bucur tot timpul de un asemenea rasfat. Din cand in cand, insa, ma straduiesc sa-mi ofer asemenea tratatii. Reteta de cornuri cu magiun pe care v-o propun azi a fost testata in ultima saptamana de nu mai putin decat trei ori. Asa ca sigur ca daca o veti incerca, va vor reusi niste cornuri superbe, bine crescute si foarte gustoase.
Cornurile sunt facute dintr-un aluat dospit fin, cu oua si unt, iar pentru umplutura am folosit magiunul de prune pe care am avut prevederea sa-l fac asta toamna. Desigur, puteti sa umpleti cornurile cu orice fel de gem consistent, cu fructe uscate sau cu rahat.
V-am dezvaluit deja ca am facut cornurile astea de trei ori, intr-o perioada foarte scurta. Prima data a fost ca pentru majoritatea retetelor de pe blog: mi-am imaginat cum as vrea sa fie, le-am pus in practica si-am facut fotografii. Nu o sa pretind ca nu le-as fi degustat. Am facut-o si mi-au placut asa de mult, incat am hotarat sa le refac chiar a doua zi, dis de dimineata, si sa-i astept pe participantii la atelierul de paste pe care l-am organizat in weekend cu cornuri calde si cafea buna. Si cum atelierul s-a desfasurat in doua zile succesive… zorii zilei de duminica m-au prins framantand din nou la cornuri. :))
Am avut mare succes cu ele, le-au gustat deja destui oameni priceputi, asa ca va indemn sa le faceti si voi cu primul prilej!
Ingrediente Cornuri Cu Magiun
- 500 de grame faina de buna calitate (faina de patiserie)
- 20 de grame drojdie proaspata sau 7 grame drojdie uscata
- 4 galbenusuri
- 1 ou intreg
- 200 ml. lapte
- 70 de grame unt
- 100 de grame de zahar
- 350 grame magiun sau alt gem consistent (sau umplutura dorita)
- coaja fin razuita de la 1 lamaie
- 1 lingurita extract de vanilie
- zahar pudra pentru finisat
- 1 praf de sare
- 1 strop de ulei pentru uns planul de lucru
Preparare Cornuri Cu Magiun:
1. Drojdia se freaca intr-un castronel cu 1 lingura de zahar din cantitatea totala, pana cand se lichefiaza. (Daca folositi drojdie uscata, dizolvati-o in 3-4 linguri de lapte caldut – din cantitatea totala de lapte – si adaugati si 1 lingura de zahar). Se cerne faina intr-un castron incapator, se adauga coaja de lamaie, se amesteca si se toarna drojdia activata la mijloc. Oul intreg si 3 galbenusuri se bat cu furculita impreuna cu zaharul ramas, extractul de vanilie si sarea, se adauga laptele caldut (sa fie neutru la atingerea cu mana) si se toarna peste faina.
2. Se amesteca la inceput cu o lingura de lemn sau o spatula, pana cand lichidele sunt incorporate in faina, apoi se framanta energic cam 10 minute, pana cand se formeaza un aluat omogen. Se adauga untul moale, bucatica cu bucatica, si se continua framantarea pana la obtinerea unui aluat neted, destul de molcut. Se pune aluatul intr-un castron si se acopera cu folie alimentara. Se depoziteaza intr-un loc caldut timp de 45 minute – 1 ora, pana cand isi dubleaza volumul.
3. Se unge planul de lucru cu putin ulei, se rastoarna aluatul crescut si se intinde cu palmele (sau cu sucitorul) intr-o forma aproximativ circulara cu grosimea de aproximativ 1 cm. Se imparte cercul, cu ajutorul unui decupator de patiserie sau cu un cutit bine ascutit, in 12 sectoare de cerc pe cat posibil egale.
4. In partea cea mai lata a fiecarei bucati se imparte in mod egal magiunul sau umplutura dorita.
5. Incepand dinspre partea mai lata a fiecarei bucati, se ruleaza aluatul spre varf, asa incat umplutura sa ramana la mijloc. Se formeaza cornurile si se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt (aveti grija ca varful aluatului sa fie dedesubtul cornului cand le asezati in tava, altfel se pot desface in timpul coptului). Inainte de a le da la copt, cornurile trebuie sa mai creasca in tava. Pentru asta, eu le asez in cuptorul incalzit la 40 de grade si in partea cea mai de jos a cuptorului pun o tavita cu apa clocotita, pentru ca aburul ajuta mult aluaturilor dospite.
6. Dupa ce cornurile au crescut, se bate galbenusul ramas cu 3 linguri de apa si se ung pe suprafata, folosind o pensula moale si atingeri delicate. Se pastreaza tava cu cornuri la temperatura bucatariei, intr-un loc ferit de curent, pana cand temperatura cuptorului se ridica la 190 de grade Celsius.
7. Cand temperatura cuptorului a atins 190 de grade, se da tava la cuptor, la o inaltime medie, iar temperatura se reduce imadiat la 180 de grade. Cornurile se vor coace timp de 25 de minute. Atentie, supravegheati cuptorul, pentru ca va fi nevoie sa se acopere cornurile cu folie de aluminiu sau cu o coala de hartie de copt umezita, fiindca aluatul e dulce si se rumeneste mai rapid decat se coace in interior. Cornurile cresc spectaculos in timpul coacerii si se rumenesc splendid la suprafata.
Se scot din tava si se aseaza pe un grilaj, sa se raceasca. Se pot servi cat sunt inca usor caldute, la fel de bune, parfumate si moi vor si dupa ce s-au racit complet. Se presara cu zahar pudra inaintea servirii.
Iata si o sectiune, ca sa va dati seama ce textura minunata au, aluatul se desface in fasii si se topeste in gura de fin ce este.
Lasă un răspuns