Aluat cu brânză de vaci – foietaj fals – pt. sărățele, cornulețe, pogăcele etc.
Aluat cu brânză de vaci – foietaj fals – pt. sărățele, cornulețe, pogăcele, foi de plăcintă și alte produse de patiserie. Aluat fraged cu brânză de vaci care se comportă ca un veritabil foietaj, fără împăturire, foarte ușor de făcut, din doar 3 ingrediente.
Cu ani în urmă, o cititoare din Germania mi-a trimis o carte de bucate care cuprinde rețetele adunate de o bucătăreasă de nunți din Banat, pe numele său Rosina Frekot. Din cartea asta am gătit destule bunătăți care au ajuns aici, pe blog: rețeta fursecurilor Sărutările Măicuțelor, rețeta de Regenbogen Schnitte și altele. De curând, am răsfoind cartea, mi-a atras atenția acest aluat care m-a intrigat, prin simplitatea lui. Poza ilustrativă din carte prezenta un produs ca un foietaj, doar că rețeta, foarte simplă, nu prevedea nicio împăturire. Rețeta foietajului clasic, franțuzesc, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Am fost intrigată de poza aia! Imediat, am frământat acest aluat cu brânză de vaci, a cărui preparare nu durează nici 10 minute. Răbdarea avea să-mi fie pusă la încercare de timpul lung de așteptare – veți găsi detalii mai jos – apoi pe deplin recompensată de rezultatele fabuloase ale tuturor preparatelor pe care le-am făcut cu acest aluat.
Pe scurt, despre ingrediente
Puteți folosi unt gras sau untură, după cum vă este mai la îndemână (am încercat ambele variante). Cel cu unt are un gust mai fin dar, evident, este mai costisitor. Brânza de vaci o puteți face în casă sau puteți folosi de cumpărat. Dacă o luați din comerț, poate fi foarte umedă. În acest caz, vă recomand să o țineți la frigider, peste noapte, într-o sită așezată deasupra unui castron, să mai piardă din zerul conținut. Dacă doriți să o preparați în casă, rețeta o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Brânza de vaci e foarte ușor de făcut, aveți nevoie, însă, de o sursă bună de lapte.
Nu vă mai rețin, însă, să trecem la treabă!
Ingrediente aluat cu brânză de vaci – foietaj fals – pt. sărățele, cornulețe, pogăcele etc.
- 250 de grame de făină (eu am folosit tip 650)
- 250 de grame de brânză de vaci, grasă, scursă de zer
- 250 de grame de unt cu 82% grăsime sau 185 de grame de untură
- 1 linguriță rasă de sare
Mod de preparare aluat cu brânză de vaci – super fraged și ușor de făcut – pt. sărățele, cornulețe, pogăcele etc.
1. Într-un castron încăpător, am cântărit făina și am amestecat-o puțin cu sarea. Am adăugat brânza de vaci și untul rece, ras pe răzătoarea mare. L-am ras ca să-mi fie mai ușor să-l omogenizez cu făina și brânza, dar dacă se folosește untură, evident, nu e nevoie decât să se adauge în castron cantitatea de untură specificată în lista de mai sus.
2. Mai întâi, am amestecat cu lingura de lemn, doar cât să se distribuie în mod uniform ingredientele. Compoziția e destul de uscată și e normal să fie așa. După ce mi s-a părut că am obținut un amestec oarecum omogen, am frământat în castron, doar până când totul s-a omogenizat. Acest aluat cu brânză de vaci este destul de vârtos dar nu trebuie să se adauge niciun fel de lichid. În final, am obținut un aluat pe care l-am modelat într-o minge.
De ținut cont: pentru că am frământat la mână, untul s-a mai înmuiat iar ”mingea” de aluat a fost ușor lipicioasă, la suprafață. Nicio problemă, asta nu va afecta calitățile aluatului. Singurul lucru de care e musai să se țină cont este să nu se frământe în exces! Imediat ce aluatul se leagă, devine omogen, se încetează frământarea.
Odihna dubios de lungă a aluatului
3. Imediat după frământare, am așezat mingea de aluat cu brânză de vaci pe o bucată de folie alimentară. Am presat aluatul sub forma unui aproximativ disc cu o grosime de 2-3 cm și l-am împachetat în folie.
Prepararea aluatului, după cum v-ați dat deja seama, e floare la ureche! Ceea ce contează cu adevărat, și face aluatul ăsta fabulos să se stratifice, în timpul coacerii, în sute de foi-foițe fine, este timpul de odihnă: minimum 8 ore, maximum 48 de ore, la frigider! Nu recomand să îl grăbiți, pentru că am încercat eu și rezultatele nu au fost chiar identice. Brânza de vaci conține, în mod natural, un amestec de probiotice care, hrănite cu glucidele din făină, vor declanșa un proces lent de fermentație, ceea ce vă frăgezi minunat aluatul.
Știu, e mult de așteptat, dar cu un pic de planificare se poate bucura oricine de un produs de patiserie absolut genial. Să ținem cont și cât de ușor se prepară aluatul! Nu durează decât câteva minute să cântărim cele trei ingrediente și să frământăm aluatul iar a doua zi putem continua.
Întinderea în foaie și indicații de coacere
4. După ce aluatul s-a odihnit, l-am scos din frigider și l-am lăsat pe planul de lucru până a revenit la temperatura camerei. Asta pentru că, la rece, se face tare ca piatra. Apoi, am presărat planul de lucru cu un pic de făină, am despachetat aluatul și l-am împărțit în două, să-mi fie mai ușor de întins.
5. Am presărat și pe deasupra aluatului foarte puțină făină. Am întins aluatul, apoi, cu ajutorul sucitorului, într-o foaie subțire de 2-3 mm, pentru că așa am avut nevoie. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că, odată odihnit la frigider și apoi lăsat un pic să devină mai maleabil, aluatul e foarte ușor de lucrat.
Evident, pentru pogăcele sau pentru sărățele nu e nevoie ca aluatul să se întindă atât de subțire. O grosime de aproximativ 1 cm este ideală pentru acest tip de produse. În următoarea perioadă, vă voi arăta câteva aplicații ale acestui aluat super bun și adaptabil unei palete largi de produse de patiserie. Prima rețetă care are la bază acest aluat este cea de trigoane aperitiv cu șuncă și brânză. Click pe poza de mai jos pentru a o descoperi în detaliu!
O altă rețetă făcută cu acest aluat este cea de cornulețe aperitiv – click pe poza de mai jos pentru a o descoperi.
Am făcut, însă, și sărățele fabuloase, pogăcele perfecte, am folosit aluatul și pentru foi de plăcintă. Vor urma toate, pe rând.
Poate nu mai aveți răbdare să vă arăt ce anume am făcut eu cu aluatul ăsta, însă! În acest caz, puteți să începeți să-l testați. Ca indiocații de coacere, rețineți că toate produsele pe care le-am făcut le-am copt la temperaturi de 190-200°C, timp de 25 – 30 de minute, căldură de jos și de sus, în modul de coacere fără ventilație.
Spor la copt și să vă fie de folos!
Lasă un răspuns