Cozonac cu cremă caramel
Cozonac cu cremă caramel – rețetă pas cu pas, cu poze, cea mai delicioasă posibil. Încearcă rețeta de cozonac cu dulce de leche, o nebunie dulce și pufoasă!
Cozonacul este, poate, cel mai îndrăgit desert de sărbători al românilor. Iar când e vorba despre tradiție culinară, Silvia Jurcovan, aceasta Julia Child a noastră, esteun etalon de urmat. Pentru că, în ultima vreme, se aude tot mai des de reinterpretarea și reinventarea tradițiilor culinare romanești, mi-am propus eu de o vreme ca atunci când o să mi se facă întâia oara pofta de cozonac, să reinterpretez rețeta de cozonac cu aluat opărit a Silviei Jurcovan. Să-i dau o înfățișare mai specială și un gust delicios și inedit în același timp. Tot gândindu-mă ce să pun în cozonacul meu, așa încât să-l transform într-unul dintre cele mai bogate deserturi din câte am făcut vreodată, până la urma mi-a venit ideea să-l umplu cu o cremă caramel onctuoasa, păcătos de bună. Ei bine, azi mi-am făcut curaj să-mi pun ideea în practica și iată ce a ieșit:
Provocarea Fairy
Cu acest cozonac particip la provocarea lansată de Fairy și Chef Florin Dumitrescu, care încearcă să descopere rețeta preferată a românilor. În urma centralizării tuturor propunerilor trimise de public, cele mai nominalizate au fost: rețeta de papanasi, fasolea cu afumatură, sarmalele, cozonacul, mămăliga cu brânză, pârjoalele, tochitura de porc, ciorba de burtă, piftia si drobul. Ce-i drept, toate aceste preparate delicioase fac fala meselor de sărbători ale tuturor românilor și sunt parte din tradiția noastră culinară! Dar sa ne intoarcem la cozonacul nostru cel reinterpretat:
Ingrediente Cozonac Cu Crema Caramel
- 550 de grame de faina
- 100 de grame de unt
- 2 linguri de ulei (de floarea soarelui, de rapita, de samburi de struguri, nu de masline)
- 4 galbenusuri
- 300 de ml. de lapte
- 30 de grame de drojdie proaspata
- 100 de grame de zahar
- coaja fin razuita de la 1 portocala
- 1 lingurita extract de vanilie (sau 1 plic de zahar vanilat)
- 1 praf de sare
- 1 lingura cu varf de cacao de buna calitate
- 1 conserva de 400 gr. lapte condensat indulcit
- optional: pt. finisat deasupra – galbenus de ou, fulgi de migdale, zahar pudra
Preparare Cozonac Cu Crema Caramel
Umplutura de caramel
Prepararea începe cu o seară înainte. Atunci, se pregătește așa numita dulceață de lapte (dulce de leche), cea care va constitui umplutura cozonacului. Asta dacă nu o cumpărați gata făcută, însă e foarte ușor de făcut acasă. Conserva cu lapte condensat îndulcit se pune într-o oală și se acoperă cu apă cât de multă, căci trebuie să fiarbă pe foc mediu timp de 3 ore. Daca apa se evaporă, se mai adaugă apă fierbinte așa încât conserva să nu rămână pe uscat. După 3 ore se stinge focul și se lasă la răcit în apă. E bună și pe pâine, cu biscuiți, cu napolitane etc. Găsiți procedeul de obținere al acestei creme, în format video, cu un click pe poza de mai jos.
Am avut oarecare emoții cum se va comporta crema în interiorul cozonacului. Nu e o umplutură tocmai ușoară și e și destul de umedă. În final, a ieșit dacă nu cel mai frumos, în orice caz, de departe cel mai gustos cozonac din câte am gustat vreodată.
Prepararea aluatului
Pentru acest cozonac cu cremă caramel, după cum v-am spus, am folosit rețeta de cozonac cu cocă opărită din cartea semnată de Silvia Jurcovan.
Prepararea aluatului opărit pentru cozonac am descris-o foarte detaliat într-un articol mai vechi. Click pe poza de mai jos pentru rețeta aluatului descrisă în cele mai mici detalii.
Oricum, în cele ce urmează am descris și ce am făcut pentru acest cozonac cu cremă caramel, pas cu pas.
Maiaua cu aluat opărit
1. Maiaua cu aluat opărit cu care începem prepararea este cea care menține cozonacul proaspăt vreme mult mai lungă față de un aluat obișnuit. Va face același lucru și pentru acest cozonac cu crfemă caramel. Așadar, se cerne făina. 50 de grame din cantitatea totală se pune separat într-un castron încăpător (cel în care veți frământa).
2. Din cantitatea totală de lapte, se pun pe foc 100 de ml., într-o crăticioară mică. Când laptele clocotește, se toarnă peste cele 50 de grame de făină și se amestecă. Pasta care se formează se întinde cu dosul lingurii într-un strat subțire pe pereții vasului, să se răcească mai rapid.
3. Separat, se amestecă drojdia cu 1 lingură de zahar până se lichefiază. Când coca opărită din castron este abia călduță (cam la 37-38 de grade) se adaugă drojdia lichefiată și se amestecă bine. Se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă să crească până se umflă vizibil și masa amestecului e plină de bășici.
Frământarea și dospirea aluatului
4. Cât timp drojdia crește, gălbenușurile se freacă bine cu sarea și zahărul, într-un castronel. Se adaugă coaja rasă de citrice, restul de 200 ml. de lapte călduț, 1 lingură de ulei (eu am folosit ulei de nucă), vanilia și 1/2 din untul topit, dar în niciun caz fierbinte.
5. După ce coca opărită cu drojdie a crescut, se adaugă peste amestecul de galbenușuri, lapte și unt și se omogenizează bine.
6. Dacă se frământă manual, acest amestec lichid se adaugă peste făină puțin câte puțin, frământând energic cel puțin 30 de minute. Pentru aluatul acestui cozonac cu cremă caramel, eu m-am bazat, după cum spuneam, pe ajutorul robotului de bucătărie. Robotul a frământat cam 15 minute, pe treapta de viteză 1.
7. După ce aluatul este bine frământat, se adaugă restul de unt topit (dar nu fierbinte). Se continuă să se frământe până când se obține o cocă netedă și nelipicioasă. Abia după ce este adăugată a doua șarjă de unt aluatul pentru acest cozonac cu cremă caramel va deveni cu adevărat nelipicios.
8. Am obținut 1160 de grame de aluat, din care 600 de grame am pus deoparte într-un castron uns cu ulei. La restul de 560 de grame am adăugat 1 lingură cu vârf de cacao și 1 lingură de ulei. Am mai frământat până s-a omogenizat bine, apoi am așezat și aluatul cu cacao într-un alt castron uns cu o peliculă fină de ulei. Adăugarea de cacao în jumătate din aluat are rolul de a ne ajuta să obținem acea secțiune frumoasă, apetisantă, care v-a atras să dați click pe poza în care-ați văzut al meu cozonac cu cremă caramel.
9. Cele două castroane se înfoliază cu folie alimentară și se așează într-un loc călduț, să crească până își dublează volumul.
Asamblarea cozonacului
10. Aluatul crescut (ambele culori) se răstoarnă pe planul de lucru uns cu ulei. Se împart în câte două părți egale.
11. Se întinde mai întâi una dintre bucățile albe, sub forma unui aproximativ dreptunghi cu grosimea de jumătate de centimentru (poza 1). Se poate întinde cu sucitorul, dar la fel de bine merge și cu palmele.
12. Se întinde identic o bucată de aluat cu cacao și se se așează deasupra celei albe. Se presează ușor, să adere straturile de aluat între ele. Crema de caramel se amestecă energic, să devina mai suplă. Se unge ½ din conținutul cutiei deasupra aluatului cu cacao. (poza 2). Am obținut astfel stratul bicolor de aluat pentru acest cozonac cu cremă caramel.
13. Se repetă identic cu celelalte două bucăți (una albă și una cu cacao) de aluat.
14. Se rulează aluatul în doi cilindri identici. Cei doi cilindri se răsucesc și se aseaza în tava de cozonac căptușită cu un strat dublu de hârtie de copt. Atenție, tava mea are 38×12 cm, trebuie deci o tavă mare!
15. Se poate finisa suprafața cu gălbenuș bătut cu 1 linguriță de apă rece. Eu am crestat în câteva locuri cu un cuțit foarte bine ascuțit, atât din considerente practice, pentru a evita pe cât posibil să-mi crape cozonacul la copt, cât și din motive estetice. Am uns apoi suprafața vizibilă a aluatului de cozonac cu cremă caramel cu foarte puțin lapte și am presărat câțiva fulgi de migdale.
Coacerea și răcirea
16. Se aprinde cuptorul și se fixează la 180°c. Intre timp, cozonacul așezat în formă se acoperă cu un prosop de bucătărie umed și se ține într-un loc călduț, să mai crească 25 de minute – jumătate de oră.
17. Am copt acest cozonac cu cremă caramel în cuptorul preincins la 180°c, timp de 50 de minute. După primele 25 minute, am ridicat colile de hârtie de copt de pe lateralele formei, pentru a nu permite cremei de caramel să se scurgă afară. Am și acoperit cozonacul cu o altă coală de hârtie de copt, bine umezită, să nu îl ia focul prea tare.
18. Cozonacul cu cremă caramel copt se răcește pe un grătar special pentru prăjituri, culcat alternativ, câte 15 minute minute, pe ambele laturi lungi. Apoi se poate așeza vertical pe grătar, până se răcește complet.
Cozonac cu cremă caramel – servirea
E bine să nu se taie cozonacul cu cremă caramel până nu este complet rece. Vă spun drept, parfumul sublim, imaginația care o luase razna și-n plus cele câteva bucăți caramelizate de cremă, scurse pe hârtia de copt, care nu au avut unde să se ascundă de mine, nu m-au lăsat să rabd prea mult. Am tăiat acest cozonac cu cremă caramel cât încă era călduț. Am descoperit, așa cum speram, straturile de aluat pufos alb alternând cu cele cu cacao și crema bogata de caramel. Cred că din cauza unor asemenea preparate a apărut termenul de foodporn! Poate că a fost un pic prea multa cremă. Dacă aș fi pus doar 300 de grame, cozonacul ar fi avut o ținută mai buna, dar, hei?! Dar gustul ăsta sublim?!!.
Poftă bună, dragilor, și nu uitați că tradițiile se păstrează cu plăcere atunci când nu devin constrângeri, când le putem interpreta și adapta timpurilor în care trăim!
MAI MULTE REȚETE DE COZONACI GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns