Trigoane cu brânză sărată – plăcinte cu brânză în formă de triunghi
Ieri mi-a fost poftă de plăcintă cu brânză. Nu neapărat ceva ce mai făcusem, chiar mă simțeam foarte creativă și dornică de improvizație. Mi-am lăsat fantezia să zburde, lăsând-o să mă ducă oriunde-ar fi dorit. Oricum, nu prea aveam ce altceva să fac, afară era frig și înnegurat, începuse să plouă mărunt și rece. Nu pot găsi un moment mai potrivit pentru a coace un cuptor plin de plăcinte, mi-am zis. Aceste trigoane cu brânză sărată, făcute dintr-un aluat către care m-a călăuzit doar inspirația, sunt ceea e a ieșit. Niște plăcinte atât de bune, parfumate și gustoase, încât meritau cu prisosință consemnate pe blog și împărtășite cu oricine ar dori să le încerce.
Ingrediente Trigoane Cu Brânză Sărată – Plăcinte în formă de triunghi
aluat:
- 500 de grame de făină
- 7 grame drojdie proaspătă (sau 2 grame drojdie uscată)
- 200 ml. lapte
- 1 ou + 1 albuș
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 4 linguri de ulei
pentru uns:
- 4 linguri de ulei
- 50 de grame untură de porc sau 60 de grame unt cu 82% grăsime
umplutura:
- 400 de grame brânză de vaci
- 100 de grame telemea maturată, sărată
- 1 ou
in plus:
- 1 gălbenuș pentru finisat plăcintele
- semințe pentru presărat, eu am folosit negrilica, merg și de mac, susan etc.
Preparare trigoane cu brânză sărată
Înainte de a ne apuca de treabă, câteva precizări:
- Umplutura de brânză pentru trigoane puteți s-o faceți cu orice fel de brânzeturi vă plac. Eu am folosit brânză grasă de vaci în amestec cu telemea rasă. La fel de bine puteți folosi doar brânză de vaci asezonată cu puțină sare sau o telemea nu prea sărată sfărâmată mărunt, caș etc.
- De asemenea, umplutura trigoanelor se poate îmbogăți cu ceapă verde călită, praz călit, spanac sotat, mărar tocat etc.
- Untul gras poate substitui untura de porc. Țineți cont, însă, că untura dă o frăgezime deosebită aluaturilor.
- Pentru trigoane, folosiți o făină de calitate bună. Țineți cont că, în funcție de calitatea făinii, ar putea fi nevoie de ceva mai mult sau mai puțin lichid în rețeta aluatului.
Și-acum, să purcedem!
Prepararea aluatului
1. Drojdia se pune într-un castronel (sau o cană) și se freacă cu zahărul până se lichefiază. Se adaugă 4 linguri de lapte călduț (din cantitatea totală) și se lasă deoparte. Daca folosiți drojdie uscată, se diluează cu 4 linguri de lapte, se adaugă zaharul și se lasă deoparte până începe să facă bășicuțe la suprafață. Între timp, se cântărește făina, se separă ouăle și se pregătesc restul ingredientelor.
2. Făina se amestecă cu sarea într-un castron mare. Se face la mijloc un locșor și se adaugă drojdia activată. Se adaugă oul întreg bătut cu albușul și laptele călduț. Se frământă un aluat omogen, se adaugă pe rând cele 4 linguri de ulei și se continuă frământarea până când aluatul devine foarte neted și complet nelipicios.
3. Aluatul se împarte imediat în 12 bucăți cât mai egale. Se modelează fiecare bucată în forma de bilă. Se pun într-o farfurie 2 linguri de ulei și se tăvălesc pe rând bilele de aluat, să fie bine unse pe toate părțile. Se așază în farfurie și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă să se odihnească într-un loc călduț timp de 1 oră.
Modelarea și umplerea
4. Se pornește cuptorul și se fixează la 190°C. Se pregătește umplutura de de brânză sărată cu care dorim să umplem trigoanele. Eu am amestecat cele două tipuri de brânzeturi cu oul, după cum v-am spus deja. Se topește untura (sau untul) așa încât să fie lichidă, dar nu fierbinte și se amestecă cu cele 2 linguri de ulei rămase.
Se stropește planul de lucru cu puțin amestecul de grăsimi și se unge bine. Rând pe rând, bilele de aluat se întind pe planul de lucru, presându-le până la obținerea unui dreptunghi cu grosimea de 2-3 mm. (imaginea din stânga). Se stropește cu amestecul de untură și ulei suprafața dreptunghiului de aluat (imaginea din dreapta).
5. Se prind marginile aluatului și se întind, folosindu-ne de elasticitatea aluatului (imaginea din stânga). În final, trebuie să obținem un dreptunghi de aluat cam de 30×50 cm. Stratul de aluat va fi foarte subțire, chiar transparent (imaginea din dreapta). Daca în aluat vor apărea mici perforații, nu e o problemă prea mare, acestea se vor camufla în procesul plierii aluatului.
6. Aluatul pentru trigoane se stropește cu amestecul de grăsime. După ce e uns, aluatul se pliază în două, pe lungime (imaginea din stânga). La unul din capetele dreptunghiului lung și îngust obținut, se așază o lingură bună de umplutură (imaginea din dreapta).
7. Se aduce unul din colțurile aluatului peste umplutură, în formă de triunghi, acoperind-o. Se pliază din partea cu umplutura către capătul liber, întotdeauna urmând una din laturile triunghiului format, așa încât la final trigoanele să aibă forma specifică, triunghiulară.
8. Se aduc marginile rămase libere ale aluatului dedesubtul triunghiului format, astfel obținându-se trigoane. Se așază într-o tavă acoperita cu hârtie de copt. Se repetă la fel cu toate bilele de aluat rămase.
Finisarea și coacerea
9. Se bate gălbenușul cu 1 lingură de apă rece și se ung trigoanele pe suprafață. După gust, suprafața se poate presăra cu semințele care vă plac cel mai mult sau se pot lăsa simple, daca așa preferați.
10. Dăm tava cu trigoane cu brânză în cuptorul preîncins la 190 de grade Celsius și le coacem până când se rumenesc frumos (timp de 25 de minute, în cazul cuptorului meu).
Aceste trigoane cu brânză sărată sunt delicioase atât calde, cât și reci. Nu e genul acela de plăcintă unsuroasă, care îți cade greu. De altfel, conține cu mult mai puțină grăsime decât un aluat foietaj, dar are o textură încântătoare, ușor crocantă la suprafață și moale în interior, desfăcându-se în foițe.
Lasă un răspuns