Cautare in site
x inchide
Advertising
Trigoane cu brânză sărată - plăcinte cu brânză în formă de triunghi

Trigoane cu brânză sărată – plăcinte cu brânză în formă de triunghi

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 09.02.2015
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Ieri mi-a fost poftă de plăcintă cu brânză. Nu neapărat ceva ce mai făcusem, chiar mă simțeam foarte creativă și dornică de improvizație. Mi-am lăsat fantezia să zburde, lăsând-o să mă ducă oriunde-ar fi dorit. Oricum, nu prea aveam ce altceva să fac, afară era frig și înnegurat, începuse să plouă mărunt și rece. Nu pot găsi un moment mai potrivit pentru a coace un cuptor plin de plăcinte, mi-am zis. Aceste trigoane cu brânză sărată, făcute dintr-un aluat către care m-a călăuzit doar inspirația, sunt ceea e a ieșit. Niște plăcinte atât de bune, parfumate și gustoase, încât meritau cu prisosință consemnate pe blog și împărtășite cu oricine ar dori să le încerce.

placinte triunghiuri-cu branza

Ingrediente Trigoane Cu Brânză Sărată – Plăcinte în formă de triunghi

aluat:

  • 500 de grame de făină
  • 7 grame drojdie proaspătă (sau 2 grame drojdie uscată)
  • 200 ml. lapte
  • 1 ou + 1 albuș
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 4 linguri de ulei

pentru uns:

  • 4 linguri de ulei
  • 50 de grame untură de porc sau 60 de grame unt cu 82% grăsime

umplutura:

  • 400 de grame brânză de vaci
  • 100 de grame telemea maturată, sărată
  • 1 ou

in plus:

  • 1 gălbenuș pentru finisat plăcintele
  • semințe pentru presărat, eu am folosit negrilica, merg și de mac, susan etc.

Preparare trigoane cu brânză sărată

Înainte de a ne apuca de treabă, câteva precizări:

Advertising
  • Umplutura de brânză pentru trigoane puteți s-o faceți cu orice fel de brânzeturi vă plac. Eu am folosit brânză grasă de vaci în amestec cu telemea rasă. La fel de bine puteți folosi doar brânză de vaci asezonată cu puțină sare sau o telemea nu prea sărată sfărâmată mărunt, caș etc.
  • De asemenea, umplutura trigoanelor se poate îmbogăți cu ceapă verde călită, praz călit, spanac sotat, mărar tocat etc.
  • Untul gras poate substitui untura de porc. Țineți cont, însă, că untura dă o frăgezime deosebită aluaturilor.
  • Pentru trigoane, folosiți o făină de calitate bună. Țineți cont că, în funcție de calitatea făinii, ar putea fi nevoie de ceva mai mult sau mai puțin lichid în rețeta aluatului.

Și-acum, să purcedem!

Prepararea aluatului

1. Drojdia se pune într-un castronel (sau o cană) și se freacă cu zahărul până se lichefiază. Se adaugă 4 linguri de lapte călduț (din cantitatea totală) și se lasă deoparte. Daca folosiți drojdie uscată, se diluează cu 4 linguri de lapte, se adaugă zaharul și se lasă deoparte până începe să facă bășicuțe la suprafață. Între timp, se cântărește făina, se separă ouăle și se pregătesc restul ingredientelor.

2. Făina se amestecă cu sarea într-un castron mare. Se face la mijloc un locșor și se adaugă drojdia activată. Se adaugă oul întreg bătut cu albușul și laptele călduț. Se frământă un aluat omogen, se adaugă pe rând cele 4 linguri de ulei și se continuă frământarea până când aluatul devine foarte neted și complet nelipicios.

Preparare Trigoane cu brânză sărată - plăcinte cu brânză în formă de triunghi 1
3. Aluatul se împarte imediat în 12 bucăți cât mai egale. Se modelează fiecare bucată în forma de bilă. Se pun într-o farfurie 2 linguri de ulei și se tăvălesc pe rând bilele de aluat, să fie bine unse  pe toate părțile.  Se așază în farfurie și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă să se odihnească într-un loc călduț timp de 1 oră.

Preparare Trigoane cu brânză sărată - plăcinte cu brânză în formă de triunghi 2

Modelarea și umplerea

4. Se pornește cuptorul și se fixează la 190°C. Se pregătește umplutura de de brânză sărată cu care dorim să umplem trigoanele. Eu am amestecat cele două tipuri de brânzeturi cu oul, după cum v-am spus deja. Se topește untura (sau untul) așa încât să fie lichidă, dar nu fierbinte și se amestecă cu cele 2 linguri de ulei rămase.

Advertising

Se stropește planul de lucru cu puțin amestecul de grăsimi și se unge bine. Rând pe rând, bilele de aluat se întind pe planul de lucru, presându-le până la obținerea unui dreptunghi cu grosimea de 2-3 mm. (imaginea din stânga). Se stropește cu amestecul de untură și ulei suprafața dreptunghiului de aluat (imaginea din dreapta).

preparare placinte triunghiuri cu branza 1
5. Se prind marginile aluatului și se întind, folosindu-ne de elasticitatea aluatului (imaginea din stânga). În final, trebuie să obținem un dreptunghi de aluat cam de 30×50 cm. Stratul de aluat va fi foarte subțire, chiar transparent (imaginea din dreapta). Daca în aluat vor apărea mici perforații, nu e o problemă prea mare, acestea se vor camufla în procesul plierii aluatului.

preparare placinte triunghiuri cu branza 2
6. Aluatul pentru trigoane se stropește cu amestecul de grăsime. După ce e uns, aluatul se pliază în două, pe lungime (imaginea din stânga). La unul din capetele dreptunghiului lung și îngust obținut, se așază o lingură bună de umplutură (imaginea din dreapta).

preparare placinte triunghiuri cu branza 3
7. Se aduce unul din colțurile aluatului peste umplutură, în formă de triunghi, acoperind-o. Se pliază din partea cu umplutura către capătul liber, întotdeauna urmând una din laturile triunghiului format, așa încât la final trigoanele să aibă forma specifică, triunghiulară.

preparare placinte triunghiuri cu branza 4
8. Se aduc marginile rămase libere ale aluatului dedesubtul triunghiului format, astfel obținându-se trigoane. Se așază într-o tavă acoperita cu hârtie de copt. Se repetă la fel cu toate bilele de aluat rămase.

Advertising

Preparare Trigoane cu brânză sărată - plăcinte cu brânză în formă de triunghi 7

Finisarea și coacerea

9. Se bate gălbenușul cu 1 lingură de apă rece și se ung trigoanele pe suprafață. După gust, suprafața se poate presăra cu semințele care vă plac cel mai mult sau se pot lăsa simple, daca așa preferați.

Preparare Trigoane cu brânză sărată - plăcinte cu brânză în formă de triunghi 8

10. Dăm tava cu trigoane cu brânză în cuptorul preîncins la 190 de grade Celsius și le coacem până când se rumenesc frumos (timp de 25 de minute, în cazul cuptorului meu).

placinte trinunghiuri cu branza coapteAceste trigoane cu brânză sărată sunt delicioase atât calde, cât și reci. Nu e genul acela de plăcintă unsuroasă, care îți cade greu. De altfel, conține cu mult mai puțină grăsime decât un aluat foietaj, dar are o textură încântătoare, ușor crocantă la suprafață și moale în interior, desfăcându-se în foițe.

placinte triunghiuri cu branza-1Spor la treabă și poftă bună vă doresc!

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

40 comentarii la Trigoane cu brânză sărată – plăcinte cu brânză în formă de triunghi

  1. Melinda spune:

    Foarte bună rețeta! Tati a rămas îndrăgostit de ele încă de la prima mușcătură! Incredibil de bune și nu necesită ingrediente pretențioase!
    Mâncăm sănătos la noi în casă! 😘
    Mulțumiiim din suflet pentru rețetă, doamna Laura! La cât mai multe rețete gustoase! ❤️❤️

  2. Cristi spune:

    Buna, gustoase si foarte detaliate retetele multumim. Am observat ca in reteta asta vorbesti de aplicatia ReteteCaLaMama , link-ul nu mai e bun si in google play nu e, nu mai exista aplicatie? Multumesc

  3. Iulia spune:

    Doamna Laura va urmaresc cu drag si multe din retele dvs mi-au iesit minunat! Drept pentru care, pot doar sa va multumesc si va rog sa continuati. As dori sa fac acest preparat insa ma gandeam sa folosesc pentru framantare robotul Kitchen Aid. Credeti ca va afecta in mod negativ aluatul? Va multumesc anticipat!

  4. I wish there was a translate feature, my Romanian isn’t so good.

  5. Clara-Maria spune:

    Acum le fac si sunt foarte nerabdatoare sa la pap!De fapt…sa le papam ca suntem mai multi!Te pup si-ti multumesc pentru minunatele retete!Am facut si prajitura Lulu de Sf.Maria !Rezultatull?EXCELENT!!!!!Pup!

  6. Anamaria spune:

    Aluatul este excepțional. Le-am făcut azi dimineața și le-am umplut însă cu un amestec de brânza de capra, ceapa verde și urzici (congelate). Intra in rețetele pastrate! Mulțumesc!

  7. alina spune:

    Am intrat pe site-ul dumneavoastra acum trei zile,am facut aceasta reteta ,am respect at reteta cu strictete(aproximativ:-D) au iesit superbe de ma mir si eu.singurul aluat care imi iesea bine era cell de pizza si gogosi.sunteti o profesoara culinara pe cinste .va multumesc pt reteta,am sa mai incercat sa ma inregistrez la acest site,nu prea ma lasa si nu stiu de CE.va doresc multa sanatate si putere in continuare,sa ne incantati cu retetele dumneavoastra delicioase!

  8. Didi spune:

    pentru acest preparat, clar as da bani ca sa il mananc, arata demential! as prefera sa il cumpar deoarece mi se pare extrem de laborios de executat; am inteles bine ca aluatul il intinzi cu mainile fara facalet? … si il aduci la grosimea aceasta de foaie de hartie doar cu mana? pentru un incepator ar dura f mult timp. nu ca n-ar merita, astea sunt adevaraciunile

  9. Mariana spune:

    Ooooh, m-ai „lovit” in punctul sensibil, Laura draga! :))) Daca e branza implicata, m-ai cucerit pe vecie. Si placintele astea arata minunat si cred ca ar fi minunate cu o cana de lapte batut. Ultima oara am facut placinte cu branza sarata cu un aluat cu maia, o nebunie! Multumim mult de reteta! <3

    O zi minunata!
    Mariana

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE