Cum se fierbe orezul – rețetă simplă prezentată detaliat, pentru începători
Cum se fierbe orezul – rețetă simplă prezentată detaliat, pentru începători. Orez fiert al dente – cât timp se fierbe? Ce cantitate de apă se folosește pentru fierberea orezului bob cu bob? Rețetă simplă, prezentată detaliat cu ingrediente la gram și multe sfaturi folositoare.
Toți cei care iubesc orezul în diferite preparate, mai ales în cele asiatice, știu cât este de important să știi cum se fierbe orezul la perfecție, așa încât în final să fie bob cu bob, nelipicios și cu boabele întregi (nu sparte). Diferența dintre un orez fiert al dente, cu boabe frumoase și unul complet ratat stă în câteva minute sau câteva detalii nerespectate.
Alegerea orezului
Mai jos, am descris nu una, ci două metode diferite prin care puteți obține acel orez bob cu bob, pe care și-l dorește toată lumea. Ambele se pretează pentru gătirea tipurilor de orez basmati sau jasmine. Acestea au aromă plăcută, sunt parfumate și gustoase și se comportă perfect la gătirea în modalitățile descrise mai jos.
De asemenea, basmati și jasmine sunt tipurile de orez cele mai folosite în preparatele asiatice cum ar fi rețeta de fried rice, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Ingrediente orez fiert al dente
- 200 de grame de orez
- 480 ml. de apă
- 1 linguriță rasă de sare
Mod de preparare orez fiert al dente – rețetă simplă, pentru începători
1. În continuare, o să descriu cum am procedat ca să obțin un orez fiert exact cât trebuie. Am măsurat orezul și l-am turnat într-un bol. După cum puteți observa, este un orez basmati, cu bob lung.
2. Am acoperit orezul din castron cu apă rece. Am agitat apa, amestecând cu o lingură. Apa a devenit imediat opacă, pentru că amidonul de pe suprafața boabelor de orez se dizolvă în apă.
3. Am scurs apa printr-o sită, am apoi am repetat clătirea. Am clătit orezul în două ape reci dar uneori e nevoie și de o a treia clătire, să nu mai fie apa atât de tulbure. Am scurs bine boabele de orez de apa de la clătire, printr-o sită, apoi le-am pus în castron și le-am acoperit din nou cu apă rece curată. Am lăsat orezul să se hidrateze în apă, timp de 10 minute.
4. După 10 minute, am scurs bine orezul de apă, printr-o sită. În acest moment, orezul este gata de gătire și am la dispoziție două variante: varianta A – prin absorbție și varianta B – prin decantare (scurgere). Nu voi face un secret din faptul că eu prefer varianta A (prin absorbție), pentru că-mi place cum se fierbe orezul prin această metodă, e foarte simplă și chiar nu am nevoie de una încă și mai simplă de atât. Pentru cei interesați, voi consemna și varianta a II-a, pe scurt, la finalul articolului. Până ajung acolo, în poza de mai jos puteți vedea cum arată boabele de orez cu bob lung după procesul de hidratare.
A. Metoda de fierbere a orezului prin absorbție
5. În timp ce orezul a stat la înmuiat (vezi pasul 3), am măsurat cu o cană, volumul dublu de apă, față de cel de orez. Adică, dacă am folosit 1 cană (250 ml) de orez, pun 2 căni de apă într-o cratiță cu volumul de 2 litri. Am adus apa la clocot și am adăugat sare.
Dacă doriți, puteți adăuga și diferite condimente, după gust, în apa care fierbe.
6. Imediat, am adăugat în cratița cu apă sărată, clocotită, orezul înmuiat și bine scurs. Am amestecat scurt, cât să se aranjeze orezul într-un singur strat. Am menținut focul iute până când apa a reînceput să clocotească.
7. La primele clocote, am redus focul la minimum posibil și am acoperit cratița cu capacul. Așa, sub capac, am lăsat orezul să se gătească timp de 10-11 minute. În acest timp nu am amestecat în orez și m-am ferit și să deschid capacul.
Se poate deschide capacul o singură dată, dacă se formează foarte multă spumă în cratiță. Prin deschiderea capacului spuma ar trebui să-și piardă volumul, apoi se acoperă imediat cratița din nou.
8. După 10-11 minute de gătire, apa trebuie să fie deja absorbită de boabele de orez, care cresc mult în volum. În stadiul de gătire al dente, în stratul de orez din cratiță se formează mici găurele, din loc în loc, prin care ies aburii. Acesta este un indicator al faptului că orezul e gătit exact cât trebuie.
9. Am oprit focul imediat și am acoperit cratița cu capacul. Am lăsat orezul să aburească bine sub capac, încă 10-15 minute, înainte de servire. În acest timp, orezul încă se gătește, recomand să nu ignorați acest pas. Înainte de servire, am afânat orezul din cratiță, cu o furculiță.
10. Acum, orezul este fiert la perfecție, bob cu bob, nelipicios și se poate servi ca atare sau se poate folosi pentru alte preparate.
B. Orez fiert al dente – metoda prin decantare (scurgere)
Cum se fierbe orezul prin metoda decantării (fără capac)? Eu nu am încercat-o niciodată dar e asemănătoare fierberii pastelor. Este indicat ca hidratarea orezului (pasul 3) să fie de cel puțin 30 de minute. Cantitatea de apă în care se fierbe orezul este de 4-5 ori volumul orezului (4-5 căni de apă pentru o cană de orez). Apa se aduce la fierbere într-o oală mare, se adaugă sare și mirodenii după gust. Se adaugă orezul hidratat, bine scurs. Din momentul în care începe să fiarbă în clocot, se fierbe timp de 8-10 minute, fără capac. E necesar să gustați orezul și să decideți dacă e destul de gătit. Imediat, se scurge tot excesul de apă, colectându-se boabele de orez într-o sită.
Informațiile de mai sus sunt de aici și în articol sunt menționate și dezavantajele: orezul trebuie gustat de mai multe ori, ca să se nimerească exact gradul de gătire dorit. În final, trebuie să se lucreze repede, scurgându-se o cantitate mare de apă fiartă, ceea ce poate fi periculos. De aceea, eu rămân adepta primei variante prezentate mai sus.
Sper să fie de folos, pentru voi, măcar una dintre variantele de mai sus.
Lasă un răspuns