Paste cu sos de peste
Trebuie sa marturisesc ca mie imi plac pastele la nebunie. Imi plac pastele pregatite simplu, doar cu ulei de masline, usturoi si un strop de ardei iute, cele cu branza, cu sos de rosii picant, cu pesto, dar si cele cu carne. Paste cu peste pregatesc mai rar, cu toate ca sunt nemaipomenit de gustoase, probabil pentru ca atunci cand avem peste proaspat de obicei il aruncam rapid pe gratar. Ei bine, de aceasta data am rapit gratarului un pastrav si din el am facut sosul pentru paste a carui reteta v-o impartasesc azi. E foarte gustos sosul si e gata cat ai zice… peste! Cei carora le place pestele vor fi incantati si de acest sos pentru paste, cu toate ca gustul de peste e mai degraba subtil, dupa parerea mea. Sosul se potriveste oricarui tip de paste, dar eu il prefer alaturi de pastele lungi (spaghetti, tagliatelle, ziti etc.) si pentru azi am ales aceste minunate mafalde (paste lungi late de 1-2 cm. si cu marginile ondulate) pe care le ador din copilarie si pe care regret ca nu le gasesc atat de des cum as vrea.
00:1000:3000:404mediuIngrediente:
- 1 pastrav sau salau de 300-400 de grame
- 150 ml. vin alb sec
- 2 foi de dafin
- 2-3 linguri de ulei de masline
- 1 ceapa rosie marisoara
- 2 catei de usturoi
- 150 de ml. suc concentrat de rosii (sau passata)
- 2-3 rosii (in functie de marime) curatate de pielita si taiate in cuburi (sau rosii din bulion)
- 1/2 lingurita de cimbru uscat
- 2-3 ramuri de busuioc proaspat, sau, in lipsa, 1 lingurita de busuioc uscat
- 1/2 legatura patrunjel verde
- sare si piper
- un pachet de paste la alegere, eu am folosit mafalde
Preparare:
1. Pentru inceput, pastravul curatat si eviscerat se pune intr-o tigaie impreuna cu vinul alb sec, 1 lingurita rasa de sare, foile de dafin si atata apa cat sa-l acopere (poza 1). Se pune pe foc mic si se fierbe timp de 10 minute, intorcandu-se la jumatatea timpului, dupa care se scoate pestele pe o farfurie sa se raceasca. Supa se strecoara si se pastreaza.
2. Ceapa se toaca marunt, usturoiul se zdrobeste. Se pune uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare (care va trebui sa fie suficient de mare ca sa intre mai tarziu toate pastele in ea) si se adauga ceapa si usturoiul, adaugand un praf de sare de la inceput. Se calesc la foc moderat (poza 2) pana ce ceapa se inmoaie.
3. Pastravul se curata cu grija de pielita si de oase (poza 3), apoi carnea se rupe cu degetele in bucatele, ocazie cu care se indeparteaza orice oscior ar fi scapat in prima faza.
4. Cand ceapa s-a inmuiat, se adauga treptat in tigaie 200 de ml. din supa in care a fiert pestele si se lasa sa fiarba in continuare (poza 4).
5. Cand supa a scazut, se adauga sosul de rosii si rosiile taiate in cubulete. Se adauga si cimbrul si busuiocul, diluandu-se cu putina supa de peste daca e sosul prea scazut si se fierbe vreo 10 minute la foc mic. In final se adauga bucatelele de peste (poza 5) si se mai fierbe sosul timp de 3-4 minute, cat sa se armonizeze aromele. In final, se potriveste gustul cu sare si piper.
In timpul prepararii sosului, se poate pune deja oala cu apa pentru paste la fiert. Va fi nevoie de 4-5 litri de apa in care se adauga 1 lingura de sare. Deindata ce apa clocoteste se adauga pastele, toate deodata.
Pastele se fierb in clocot in jur de 6 minute, apoi se scot si se pun in tigaia cu sos. (De preferinta, pastele lungi se scot cu un cleste de bucatarie si se pun direct in sos. Daca preferati sa le scurgeti printr-o strecuratoare, pastrati o parte din apa in care au fiert). Se adauga atata apa de la fiertul pastelor, lingura cu lingura, cata va fi nevoie ca sa se poata amesteca pastele usor. Se adauga patrunjelul verde tocat si se gatesc pastele in sos, inca 3-4 minute. Niste paste ca la carte trebuie sa fie gatite al dente, adica sa aiba textura, nu sa fie apatoase si fara consistenta.
La acest tip de paste, cu sos de peste, eu nu obisnuiesc sa ofer parmezan la masa, dar daca doriti, nu va fi nicio problema. Pentru gustul meu, pestele in combinatie cu parmezanul e putin prea mult. Prefer sa adaug in momentul servirii cateva picaturi de ulei de masline extravirgin si atata tot, oricum pastele vor fi delicioase.
Sper sa va fie pe plac reteta, eu va doresc pofta buna!
Lasă un răspuns