Sărățele românești, rețetă simplă și sigură
Sărățele românești, cu cașcaval sau telemea, cu chimen sau cu mac, perfecte cu o țuică bună, cu vin, cu bere sau…ca atare. In ultimii ani, acest aperitiv pe cât de simplu și de ieftin, pe atât de gustos, a cam pierdut teren în fața saleurilor din aluat foietaj cumpărat. Acelea sunt mult mai rapide și mai ușor de făcut, dar nici pe departe atât de gustoase ca și sărățeaua națională. Unde mai pui că sărățelele noastre au cam 40% grăsimi față de foietajul cumpărat, care are un raport de 1:1 între făină și grăsimea folosită. În plus, sărățelele noaste au o consistență perfectă, crocante fără a fi tari, ușor sfărâmicioase când le muști, gustoase… au un singur defect, sunt exact ca semințele, când iei una, cu greu te mai poți opri! Nu știu cum de am omis să public până acum rețeta de sărățele, dar in urma cererilor unor cititori, am hotărât să indrept greșeala făcută. Iată-le:
Ingrediente Sărățele:
- 400 de grame de faina
- 250 de grame de unt sau 180 de grame de untura sau 100 de grame de unt si 100 de grame de untura
- 150-200 de grame de iaurt (in functie de calitatile fainii, poate sa fie necesar mai mult sau mai putin)
- 25 de grame de drojdie
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de chimen macinat
in plus:
- 1 ou pentru uns saratelele pe deasupra
- faina pentru presarat planul de lucru
- cascaval ras, telemea mai uscata rasa sau chimenn pentru presarat pe deasupra
Mod de preparare Sărățele
Explicație introductivă
Saratelele se fac atat de usor si rapid, incat efortul de a merge pana la magazin dupa un aluat de cumparat este mult mai mare. Dupa cum ati observat, la grasimea incorporata in aluat am dat 3 variante. Cu unt sunt bune, fine si gustoase. Daca folositi untura vor fi foarte fragede. Ultima varianta, pe care am folosit-o si eu, dupa parerea mea e cea mai buna: vor avea atat un gust usor lactat de la unt, cat si un plus de fragezime de la untura.
Modul de lucru
1. Pentru aluatul de saratele, se cantareste faina intr-un castron incapator si se adauga grasimea rece, taiata in bucati (poza 1). Unt sau/si untura, repet, eu am folosit 100 gr. unt + 100 gr. untura.
2. Drojdia se freaca intr-un castronel cu zaharul pana se lichefiaza (poza 2).
3. Grasimea se incorporeaza rapid, cu varful degetelor, in faina, fara a insista prea mult. Doar pana la obtinerea unei texturi nisipoase. Se adauga sarea si chimenul macinat (poza 3).
ALTE REȚETE DE GUSTĂRI SĂRATE
4. Se adauga drojdia lichefiata si iaurtul. La inceput, punem 150 de grame de iaurt (poza 4). Daca va mai fi nevoie se va mai adauga in timpul framantarii.
CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS DESCOPERI REȚETA DE SĂRĂȚELE CU TELEMEA!
5. Aluatul de saratele se framanta foarte rapid, doar 3-4 minute, cat sa se omogenizeze totul. Textura aluatului trebuie sa fie mai degraba tare. In orice caz, mai densa decat a unui aluat de paine. Acesta e si motivul pentru care nu se pune tot iaurtul de la inceput. Daca mai e nevoie, se mai adauga cate ½ de lingura (poza 5).
6. Aluatul de saratele se modeleaza intr-o bila (poza 6) care se acopera cu un servet si se lasa la temperatura bucatariei timp de 20 de minute.
Modelarea si coacerea
Dupa trecerea timpului de odihna, se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
7. Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de ~3 mm. grosime. Eu am impartit aluatul in 2 si am facut atat cu cascaval, cat si cu chimen. Se decupeaza saratele late de 1,5 cm. si lungi… dupa dorinta fiecaruia. Pentru a le decupa se poate folosi rola de patiserie sau, in lipsa, un cutit infainat mereu.
8. Oul se bate cu furculita si se ung bine saratelele pe suprafata, se presara apoi cu ce doreste fiecare. Eu, de obicei, doresc cu chimen. Îmi plac și cele cu cașcaval ras, un cașcaval mai tare, sau un parmezan.
9. Saratelele se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt cu o mica distanta intre ele (nu vor creste mult la copt, in niciun caz nu se vor lati, dar e bine sa nu fie lipite intre ele pentru ca nu vor mai fi la fel de crocante). Rezulta 2 tavi de saratele.
10. Se dau la copt cele 2 tavi pe rand, in cuptorul deja incins la 180 de grade Celsius. Timpul de coacere este 15-20 minute la o sarja de saratele. Trebuie sa fie rumene, fara a le arde.
Se lasa saratelele sa se raceasca si se degusta dupa plac. Atentie doar la apetit! Saratelele rezista vreme indelungata intr-o cutie de caston, asezata la loc racoros. Doar sa apuce vremurile alea… O sectiune:
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns