Melci cu mere și scorțișoară
Melci cu mere și scorțișoară super pufoși și gustoși, rețetă prezentată în detaliu, cu lista ingredientelor și modul de preparare ilustrat. Rulouri pufoase cu mere și scorțișoară, rețetă pas cu pas.
Serile astea răcoroase, de toamnă, mă fac să visez frumos cu parfum de mere și de scorțișoară, dar și să poftesc la plăcinte dulci și pufoase, minunate cu un ceai sau o cafea cu lapte. Deunăzi, mă întrebam ce-ar fi mai bine să fac, o tavă de rulouri cu scorțișoară sau niște poale-n brâu pline de brânză aromată cu vanilie. Și dintr-o dată, m-am gândit că, dacă tot încing cuptorul, mai potrivit ar fi să o fac pentru o rețetă de sezon. Așa că în rulourile cu scorțișoară am adăugat niște mere fondante și ceva mai mult dichis, ca să iasă ceva ce mi-am imaginat că va fi devastator de gustos. Ei bine, așa a și fost! Acești melci cu mere sunt cum nu se poate mai buni și mai pufoși, umplutura aromată fiind înfășurată delicat în straturi de aluat care se rupe fâșiuțe fine. De vis!
Nu vă lăsați descurajați de timpul de preparare! Mare parte din el e dedicat creșterii aluatului, puteți face orice între timp! Rețeta întreagă o găsiți mai jos.
Ingrediente melci cu mere și scorțișoară
Aluatul:
- 320 de grame de făină
- 50 de grame de zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat sau 1 lingură de extract de vanilie
- coaja rasă de la 1 lămâie sau o portocală (doar partea galbenă/portocalie)
- 6 grame de sare (un praf generos)
- 3 grame (½ de plic) de drojdie uscată sau 12 grame de drojdie proaspătă
- 1 ou mic (50 de grame)
- 1 gălbenuș
- 120 ml. de lapte călduț
- 50 de grame de unt gras, 80% grăsime, moale, la temperatura camerei
- 80 de grame de unt gras, 80% grăsime, moale, la temperatura camerei – pentru uns și împachetat aluatul
- puțin ulei, pentru uns castronul și planul de lucru
Umplutura:
- 2 mere mari (400 de grame), dintr-un soi cu pulpa tare (de exemplu granny smith sau florina)
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 20 de grame de unt
- 100 de grame de zahăr brun
- 1 linguriță de scorțișoară
Finisare:
- 1 gălbenuș
- 2 linguri de lapte
- 1 lingură de fulgi de migdale – opțional
- zahăr pudră vanilat – opțional
Mod de preparare melci cu mere și scorțișoară
Prepararea aluatului
1. Vom începe prepararea acestor formidabili melci cu mere și scorțișoară cu aluatul care, la fel oricărui alt aluat dospit, are nevoie de timp ca să crească. Mai întâi, adăugăm zahărul, oul întreg și gălbenușul peste laptele călduț și batem bine cu fuculița. Dizolvăm drojdia în amestecul de lapte călduț îndulcit și ouă.
2. Amestecăm într-un castron încăpător (în cazul meu, castronul mixerului) făina, sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie.
3. Așeptăm vreo 10 minute până drojdia începe să formeze bulbuci, ca să fim siguri că e activă.
Frământarea aluatului
4. Ca să frământ aluatul pentru acești melci cu mere și scorțișoară, eu am folosit mixerul planetar de la Heinner HPM-1500XMC. Aparatul este puternic și bolul foarte încăpător, se poat frământa fără probleme chiar și o porție dublă de aluat! Am amestecat bine ingredientele uscate, apoi am schimbat accesoriul cu cel potrivit, cârligul special pentru aluaturi dospite.
5. Peste ingredientele uscate, bine amestecate, am adăugat treptat laptele călduț amestecat cu ouăle și drojdia. Am frământat pe viteză mică până ce aluatul s-a omogenizat. Untul moale, la temperatura camerei (50 de grame), l-am adăugat bucățică cu bucățică peste aluatul din castronul mixerului, frământând în continuare.
Dospirea
6. Am uns un castron curat cu o picătură de ulei. Am modelat rapid aluatul pentru melci cu mere într-o bilă și l-am așezat în castron. Am acoperit castronul cu folie alimentară și am lăsat aluatul deoparte timp de 1:30 – 2 ore, să crească până își dublează volumul.
7. Când este gata dospit, aluatul pentru melci cu mere a crescut vizibil și, dacă îl apăsăm ușor cu degetul, va rămâne o urmă care revine greu înapoi (își pierde elasticitatea).
Împachetarea aluatului cu unt
8. Imediat ce aluatul a crescut, am uns planul de lucru cu un pic de ulei și am răsturnat aluatul din castron. E important să fie bine uns planul de lucru, nu cu mult ulei, dar uniform, altfel nu vom mai putea desprinde aluatul! Am întins aluatul cu sucitorul într-un dreptunghi de aproximativ 48-50 cm*30-32 cm. Din cele 80 de grame de unt pentru împachetare, am păstrat deoparte puțin de tot (cam 15 grame). Restul untului l-am distribuit pe toată suprafața aluatului.
9. Pe latura mai lungă a dreptunghiului format, am împărțit în minte bucata de aluat în trei. Am pliat o dată aluatul, acoperind treimea din mijloc cu una dintre laturi.
10. Am acoperit totul cu treimea ramasă liberă și am obținut un dreptunghi mai mic. Pe acesta l-am împachetat identic primului, în trei.
11. În urma acestor împachetări succesive ale aluatului, am obținut un aproximativ pătrat.
Din acest punct, sunt posibile două abordări:
a) Acoperim suprafața aluatului cu folie alimentară și-l lăsăm pe planul de lucru timp de 30-45 de minute, apoi continuăm cu asamblarea melcilor.
b) Înfoliem bine aluatul și-l lăsăm la frigider peste noapte, apoi continuăm cu asamblarea melcilor.
În funcție de cât timp aveți la dispoziție, alegeți varianta a) sau b) și fiți siguri că acești melci cu mere și scorțișoară vor ieși la fel de pufoși și delicioși.
Prepararea umpluturii de mere
1. În timp ce aluatul a dospit, am curățat merele, le-am scos căsuța semințelor și le-am tăiat în cubulețe cam de 1 cm. Orientativ, să știți că am obținut 260 de grame de mere curățate, pe care le-am stropit imediat cu lămâie, să nu se oxideze. Am pus la topit untul într-o tigaie și am adăugat merele. Le-am călit la foc mediu cam 5 minute, să mai piardă din apă, scuturând din când în când tigaia și amestecând ușor.
2. După 5 minute, am adăugat zahărul brun. Am amestecat delicat și am lăsat să se gătească merele cu zahărul până când siropul format a scăzut și s-a îngroșat.
3. Am lăsat merele să se răcească în tigaie până le-a venit rândul să fie folosite în rețeta de melci cu mere.
Melci cu mere și scorțișoară – umplerea și asamblarea
1. Indiferent dacă ați optat pentru varianta a) sau b) de la subtitlul despre împachetarea aluatului, pentru a asambla aceste rulouri pufoase cu mere și scorțișoară trebuie să procedăm la fel.
Ungem din nou planul de lucru cu ulei. Așezăm ”pachetul” de aluat pe planul de lucru și începem prin a presa deasupra lui cu sucitorul, de-a lungul și de-a latul. Presăm din loc în loc, deplasând sucitorul câțiva centimetri, până aluatul se aplatizează până la grosimea de aproximativ 1,5-2 cm. Odată subțiat, începem să-l întindem cu sucitorul, până obținem un dreptunghi de aproximativ 40-45 cm*22-25 cm. Deasupra aluatului, întindem într-un strat subțire cantitatea mică de unt moale, păstrată de la împachetare. Pudrăm aluatul cu scorțișoară.
2. Distribuim umplutura de mere deasupra aluatului pudrat cu scorțișoară, cât mai uniform. Paralel cu laturile lungi ale aluatului, lăsăm un spațiu liber, cam de 2-3 cm (să se poată închide bine când îl rulăm și nu iasă umplutura afară).
3. Rulăm aluatul pe latura cea mai lungă, cu umplutura în mijloc. Presăm ușor la final, să se închidă bine ruloul și să îi uniformizăm grosimea.
4. Pregătim o tavă pentru copt, eu am ales una cu dimensiunile de 32*24 cm și am căptușit-o cu hârtie de copt. Cu un tăietor lat de patiserie sau un cuțit bine ascuțit, tăiem ruloul de aluat umplut cu mere, perpendicular pe lungimea sa, în bucăți pe cât posibil egale. Eu am făcut 12 porții dar se poate împărți și în 9-10 bucăți, obținând melci cu mere mai mari. Fiecare bucată tăiată se așează în tava pregătită, cu tăietura în sus. Păstrăm distanță între rulouri, să aibă loc să crească. Acoperim tava cu un șervet gros, ușor umezit, și lăsăm melcii să crească, într-un loc călduț, încă 30 de minute. Între timp, pornim și cuptorul și-l fixăm la 190°C, static, căldură de jos și de sus.
Finisarea și coacerea
5. După 30 de minute, melcii mei au crescut minunat.
6. Am bătut gălbenușul cu laptele și am uns suprafața melcilor cu acest amestec, pentru luciu și o rumenire frumoasă. Opțional, se pot presăra și cu fulgi de migdale, dacă vă plac.
7. Am dat tava cu melci la cuptorul preîncins la 190°C, static, căldură de jos și de sus, la o înălțime medie. I-am copt 30 de minute, până s-au rumenit frumos și, apăsați cu degetul, au revenit imediat înapoi. Timpul de coacere poate să difere cu +/-5 minute, de la un cuptor la altul.
8. Ajutându-mă de hârtia de copt, am transferat melcii fierbinți pe un grătar pentru prăjituri, ca să se răcească uniform și mai rapid.
Le-am pudrat cu zahăr vanilat și pofticioșii i-au ”atacat”, încă fiind călduți! Delicioși!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns