Cornuri fine
N-am mai facut demult cornuri, sau mai degraba demultisor nu v-am propus o reteta de cornuri, familia mea fiind innebunita dupa cornurile de brutar, le reiau pe acelelea foarte des. In fine, vin astazi cu o reteta de cornuri care au trecut testul exigentelor alor mei, niste cornuri fine cu gust bogat, numai bune pentru micul dejun, pentru o gustare, alaturi de un pahar de iaurt sau de lapte sau chiar pentru o masa cu aperitive.
Ingrediente Cornuri Fine
- 500 de grame de faina
- 2 lingurite de sare
- 25 de grame de drojdie proaspata
- 2 lingurite de zahar
- 4 galbenusuri
- 60 de grame de untura de porc
- 200-250 ml. de lapte
- 1 galbenus pentru finisat
- seminte dupa plac pentru presarat
Preparare Cornuri fine:
Se cantareste faina intr-un bol incapator si se amesteca cu sarea.
Drojdia se freaca cu zaharul pana se lichefiaza si se dilueaza cu cateva linguri de lapte cald (nu fierbinte). Se face o groapa in mijlocul fainii si se toarna drojdia lichefiata in ea. Se aseaza bolul intr-un loc caldut, ferit de curent si se asteapta circa 10 minute, pana cand drojdia face basici.
Galbenusurile se dizolva in restul de lapte cald si se adauga si untura topita (fara sa fie fierbinte). Se framanta un aluat neted si nu prea tare, daca este nevoie se mai adauga cate o lingura de lapte cald. Aluatul se unge cu putin ulei (poza din stanga) si se lasa intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul (poza din dreapta).
Aluatul se imparte in 3-6 mingiute egale, in functie de cat de mari se doresc cornurile (daca se imparte in 3, se vor obtine 12 cornuri mari, eu am impartit in 6 si am obtinut 24 de cornuri micute).
Fiecare mingiuta de aluat se aplatizeaza cu sucitorul in forma unui disc cu diametrul de aproximativ 20 de cm., care se imparte in 4.
Se ruleaza cornurile si se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt, asa incat varful sa vina dedesubt (ca sa nu se desfaca la copt). Se aseaza tava intr-in loc caldut (cuptorul incalzit la 35°C, alături de un bol cu apă fierbinte, e ideal) si se lasa cornurile sa mai creasca 30-45 de minute.
Se ung cornurile cu galbenus.
Se presara cu seminte (ceea ce nu e obligatoriu); eu am presarat cu mac, seminte de in si chimion.
Se dau la copt in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius. In functie de dimensiunea cornurilor, vor fi gata in 15-25 de minute. Ale mele au fost gata dupa 15 minute.
Si o sectiune pentru pofticiosi:
Sunt niste cornuri foarte gustoase si aspectuoase si nici greu de facut nu sunt, chiar merita sa le incercati.
Lasă un răspuns