Cozonac Floare Cu Scortisoara
Cozonac in forma de floare, cu aroma de scortisoara reteta si tehnica de impletire ilustrata pas cu pas. Reteta de cozonac floare.
„Floarea cu scortisoara” e o minune de cozonac. Un colac impletit mestesugit, cu aspect incantator, incredibil de moale si pufos si cu un gust si un parfum superb. Cu toate ca aspectul acestui cozonac cu scortisoara poate parea intimidant pentru cei mai putin versati in arta patiseriei, vreau sa asigur pe toata lumea ca procedeul este de fapt cat se poate de simplu. Fiecare dintre voi poate avea un cozonac „Floare cu scortisoara” pe o masa de sarbatoare sau pur si simplu cand vrea sa isi rasfete familia. Pentru cei care nu sunt prieteni cu scortisoara, o pot inlocui cu cacao si floarea se va transforma pe data intr-una cu ciocolata :).
Cozonac Floare cu scortisoara, Ingrediente:â
Aluat:
- 500 de grame de faina de buna calitate – plus 1-2 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
- 180 de ml lapte
- 100 de grame de zahar
- 3 galbenusuri
- 1 ou intreg
- 100 de grame de unt topit
- 1 praf de sare
- 7 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
- arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. – dupa gustul fiecaruia
Umplutura si finisat:
- 30 grame unt topit
- 2 linguri de scortisoara praf
- 80 de grame (4 linguri) de zahar
- 1 galbenus de ou pt. finisat
- glazura (optional): 2 linguri de zahar pudra+2-3 linguri de zeama de lamaie
Cozonac Floare cu scortisoara, prepararea aluatului
Cei care au incercat deja reteta mea de cozonac probabil ca au recunoscut deja ingredientele aluatului. Tin neaparat sa subliniez faptul ca am fost intotdeauna convinsa ca acest aluat este foarte bun, insa in aceasta combinatie a iesit de-a dreptul exceptional de pufos, parca mai pufos ca niciodata. Cred ca asta e din cauza ca umplutura a fost uscata si usoara si nu a avut ce sa ingreuneze catusi de putin aluatul in timpul coacerii.
Nu voi insista pe pasii prepararii aluatului, sunt cat se poate de clar explicati la reteta de cozonac impletit (click pe link pentru detalii), dar cam aceastea ar fi etapele de urmat, pe scurt:
- Drojdia (daca se foloseste proaspata) se activeaza frecandu-se cu 1 lingura de zahar din cantitatea totala recomandata pentru aluat, daca se foloseste uscata pur si simplu se amesteca cu faina.
- Faina se aseaza intr-un castron larg. Galbenusurile si oul intre se bat cu o furculita cu sarea. Laptele se incalzeste pana la temperatura de 36-38 de grade Celsius (sa fie neutru la atingerea cu mana) si in el se dizolva zaharul. Untul se topeste si se lasa sa se raceasca, sa nu fie fierbinte.
- Se amesteca laptele cu drojdia activata (daca se foloseste proaspata), cu galbenusurile si oul batut si aromele (eu am folosit coaja rasa de lamaie si 1 lingurita de esenta de rom) si se adauga putin cate putin peste faina, amestecand continuu. Cand devine dificil de amestecat, se ia la framantat.
- Se framanta pana ce aluatul este deja omogen apoi se adauga treptat si untul topit, framantand energic pana cand aluatul este foarte fin si neted, complet nelipicios, desfacandu-se de pe maini si peretii vasului. Procesul framantarii dureaza in jur de 30 de minute manual si 15 minute la robot sau masina de paine.
- Aluatul obtinut se aseaza intr-un castron uns cu putin ulei si se acopera cu folie alimentara sau cu 1-2 prosoape de bucatarie umezite. Se aseaza castronul intr-un loc caldut, ferit de curent si se asteapta sa creasca pana ce isi dubleaza volumul (in jur de 1 ora).
Modelare, coacere și finisare
1. Se amesteca scortisoara cu zaharul, intr-un castronel.
2. Aluatul de cozonac crescut se rastoarna pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei. Se rupe din aluat o bucata cam cat 1 ou mare iar aluatul ramas se imparte in 4 bucati, pe cat posibil mai egale.
3. Bucatica mai mica de aluat se aplatizeaza cu palma intr-o forma dreptunghiulara. Se unge cu pensula cu unt topit (din cele 30 de grame indicate pentru umplutura). Se presara cu scortisoara si zahar (poza 1). Se ruleaza si se rasuceste obtinandu-se un rotocol care se acopera cu un servet usor umed si se lasa deoparte, pe moment (poza 2).
4. Cele 4 bucati de aluat egale intre ele se aplatizeaza pe rand cu palma pe planul de lucru. Li se o forma pe cat posibil rotunda. Primele 3 bucati se ung pe rand cu pensula inmuiata in untul topit. Se imparte egal deasupra lor toata toata scortisoara cu zahar ramasa. Se suprapun pe rand, presand usor cu palma si lipind marginile de jur imprejur. In final, se acopera cu a 4-a bucata de aluat modelata identic si se preseaza bine marginile.
5. Cu un cutit foarte bine ascutit se taie toate straturile suprapuse de aluat. Se obtin 8 triunghiuri aproximativ identice. Fiecare triunghi in parte se cresteaza, ca si cum s-ar duce o bisectoare unghiului de la varf.
6. Pe rand, fiecare varf al fiecarui triunghi in parte se ridica de la mijloc si se rasfrange in afara. Prin crestatura de la mijloc se trage varful inapoi, formand o bucla.
7. Bucata cu bucata, se transfera fiecare triunghi in tava acoperita cu hartie de copt si se reconstituie cercul.
8. Varfurile de la baza fiecarui triunghi se ridica in sus si se lipesc bine intre ele, apoi se trag catre exterior.
9. Se continua ca la punctul 4 pana cand se obtine aspectul caracteristic de floare.
10. In final, rotocolul format din bucatica mica de aluat se aseaza la mijloc si se preseaza usor, ca sa se lipeasca bine.
Finisare si coacere
1. Cozonacul modelat in forma de floare se unge cu pensula cu 1 galbenus de ou batut cu 1-2 lingurite de apa.
2. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190°C. Intre timp, cozonacul se pastreaza intr-un loc caldut. Deindata ce cuptorul s-a incins, se da cozonacul la copt, la o inaltime medie.
3. Cozonacul se coace la 190°C primele 10 minute. Dupa aceea, se reduce focul la 180°C pentru urmatoarele 12-15 minute. Atentie, fiind un aluat dulce va deveni destul de repede mai brun pe suprafata. Cand atinge gradul de rumenire dorit, se acopera cu o coala de hartie de copt umezita. Se continua coacerea pana cand cozonacul e bine copt (22-25 de minute in total). Cozonacul e copt cand lama unui cutit introdusa in aluat revine afara curata iar daca se apasa aluatul, acesta revine imediat inapoi.
4. Cat timp cozonacul se coace, se omogenizeaza zaharul pudra cu zeama de lamaie pana ce se obtine un amestec de consistenta smantanii. Cozonacul copt, fierbinte, se stropeste cu glazura.
Se lasa sa se raceasca complet cozonacul inainte de degustare, desi marturisesc ca asta e foarte greu, pentru ca parfumul e paradiziac si afrodiziac in acelasi timp. :)
Imaginea urmatoare, care prezinta o sectiune a cozonacului cred ca spune totul despre cat de pufos, ce coaja fina, ce reusit e acest cozonac:
In final nu pot decat sa va urez spor la treaba si pofta buna!
Sursa de la care am preluat ideea de asamblare.
Lasă un răspuns