Covrigi de casă cu sare – covrigi sărați sârbești
Covrigi sărați sârbești cu miezul pufos, coaja crocantă și sare, rețetă culinară. Covrigi de casă cu sare, crocanți la exterior și moi în interior, cum se fac. Rețetă de covrigi sârbești cu sare – perece în limba sârbă.
La Pekăria Sârbească din Piața Badea Cârțan (în Timișoara) se coc și se vând niște covrigi sărați mari cât palma. Au miezul pufos și exteriorul fin și crocant, sunt prelinși cu un amestec albicios (și delicios) sărat. Au un parfum atât de fain și sunt atât de gustoși acești covrigi cu sare, încât cu greu rezistăm să nu intrăm de fiecare dată când trecem pe acolo, tentați de mireasma care ajunge până în stradă. M-am tot gândit cum să-i reproduc, să fac o variantă de covrigi de casă cu sare cât mai apropiată de cea de la pekărie (brutărie).
ALTE REȚETE DE COVRIGI ȘI CORNURI SĂRATE
Ca să găsesc o rețetă cât mai apropiată de cei care mă ispitesc cu parfumul lor irezistibil, am căutat „covrigi” pe google în limba sârbă, perece. Așa am descoperit rețeta de mai jos, despre care vă mai zic doar că e fantastic de bună, mi-au ieșit nu doar ca la Pekărie, parcă și-un pic mai buni. În poza de mai jos se vede ce miez fantastic de pufos au și cât sunt de faini, din păcate nu pot transmite și gustul, care e minunat. Acești minunați covrigi se pregătesc în Serbia cu ocazia Sfântului Sava, sărbătorit cu mare fast în țara vecină. Rețeta din care m-am inspirat e aici.
Ingrediente covrigi de casă cu sare – covrigi sărați sârbești
- 800 de grame de făină tip 550
- 300 ml apă caldă
- 200 ml lapte cald
- 100 ml ulei
- 1 lingura de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 14 grame de drojdie granulată (uscată) sau 40 de grame de drojdie proaspătă
Pentru finisat:
- 1 ou bătut
- 3 linguri de făină
- 1 linguriță de sare
Preparare covrigi sărați sârbești – covrigi de casă cu sare – aluatul
Înainte de a ne apuca de treabă, trebuie să specific că în rețeta originală era indicată folosirea unui amestec de făinuri, și anume 300 de grame de făină tip 400 + 500 de grame de făină tip 550. Pentru că făina tip 400, mai aspră ca granulație, se găsește destul de greu în țara noastră, mi-am permis să folosesc doar făină tip 550, pe care o găsim cam peste tot, fiind indicată pentru patiserie.
În cazul în care aveți drum prin Serbia, să știți că făina tip 400 e cea din dreapta, comercializată sub denumirea oštro brašno (făină aspră în limba sârbă). Eu vă spun că mari diferențe nu am observat când am folosit acest amestec de făinuri.
1. Toate ingredientele au mers în mașina de pâine, începând cu lichidele și continuând cu solidele. Dumneaei, mașina, a a frământat de zor cât timp eu m-am delectat cu o cafea. Dacă alegeți să lucrați aluatul la mână, dizolvați, pentru început, drojdia și zahărul în puțin lapte cald. Adăugați o lingură de făină din cantitatea totală. Lăsați să acționeze drojdia până se umple de clăbuci, să fie umflată bine.
2. Adăugați făina într-un vas încăpător și amestecați-o cu sarea. Amestecați drojdia activată cu laptele rămas și apa și turnați-o la mijlocul făinii, încorporând cu o lingură de lemn. Adăugați treptat și uleiul și frământați energic timp de 10 minute. Aluatul trebuie să fie nelipicios dar nu foarte tare.
3. Se unge un castron curat cu puțin ulei și se modelează o bilă de aluat. Se așează în castron, se acoperă cu folie sau cu un prosop curat și se lasă într-un loc cald până își dublează volumul. După cum se vede în a doua imagine, aproape a umplut castronul. Asta poate dura 30 de minute, dacă e cald, sau chiar mai mult de o oră, dacă e mai răcoare în încăpere.
Cum se prepară amestecul sărat pentru covrigi de casă cu sare?
4. Se pune într-un castron făina (cele 3 linguri recomandate pentru finisat). Se adaugă 1 linguriță de sare și apă, treptat, amestecând bine. Trebuie să obținem o compoziție de consistența celei pentru clătite.
Mod de preparare covrigi de casă cu sare – covrigi sărați sârbești – modelare
5. Este momentul să pornim cuptorul și să-l fixăm la 240°C, static. Pe planul de lucru ușor uns cu ulei, răsturnați aluatul și împărțiți-l în 20 până la 24 de bucăți cât mai egale. Eu am făcut 24. Fiecare bucată se rulează într-un „șnur” lung (aprox. 40-50 cm), cu diametrul de 8 mm – 1 cm. Dacă modelați aluatul mai gros de atât, vor ieși niște covrigi mai dolofani, depinde și cum vă plac.
6. ”Șnurul” de aluat obținut se îndoaie în două și se răsucește.
6. Se prind capetele răsucite și se întorc invers, perpendicular pe bucla covrigului. Se trec pe sub aceasta, la o distanță de 3-4 cm unul față de celălalt și se apasă ușor, să se lipească. Se finisează forma covrigului, mărind cele trei spații. Zic de găurile din covrig :P! Parcă este și ceva vorbă de duh legată de gaura asta.
Mod de preparare covrigi de casă cu sare – covrigi sărați sârbești – coacere
7. Se așează covrigii într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Atenție, tava mea e foarte mare, are 60 x 48 cm, într-o tavă obișnuită nu încap prea mulți într-o tavă. Se lasă încă vreo 5 minute la temperatura bucătăriei, în care e foarte cald, cuptorul fiind încins. Se ung apoi cu ou bătut, cu o pensulă de patiserie și se dau la cuptor (preîncins la 240°C), la o înălțime medie.
8. După 10 minute, ai noștri covrigi de casă cu sare încep să se rumenească, la început mai timid.
9. Acum se scoate tava din cuptor și se stropesc covrigii cu amestecul sărat pregătit la punctul 4. Merge foarte bine cu lingura, cum am turna o glazură descriind zig-zag-uri.
10. Se dă din nou tava cu covrigi de casă sărați la cuptor, încă 4-5 minute. Cuptorul fiind în continuare încins la 240°C, acest timp e suficient pentru ca amestecul sărat să se usuce iar partea expusă a covrigilor să se rumenească. Când sunt gata, arată ca în poza de mai jos.
Servire covrigi de casă cu sare – covrigi sărați sârbești
Se lasă covrigii să se răcească, sunt buni de mâncat din stadiul de ușor călduți. Cât să-i puteți ține în palmă, să nu vă frigeți cu ei, cine credeți că rezistă mai mult? :P
Apoi, am pus câteva bucăți într-o străicuță frumoasă și am plecat, cu ei cu tot, la cineva drag nouă, care i-a apreciat la fel de mult ca noi.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns