Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Covrigi de casă cu sare - covrigi sărați sârbești

Covrigi de casă cu sare – covrigi sărați sârbești

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 02.02.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Covrigi sărați sârbești cu miezul pufos, coaja crocantă și sare, rețetă culinară. Covrigi de casă cu sare, crocanți la exterior și moi în interior, cum se fac. Rețetă de covrigi sârbești cu sare – perece în limba sârbă. 

La Pekăria Sârbească din Piața Badea Cârțan (în Timișoara) se coc și se vând niște covrigi sărați mari cât palma. Au miezul pufos și exteriorul fin și crocant, sunt prelinși cu un amestec albicios (și delicios) sărat. Au un parfum atât de fain și sunt atât de gustoși acești covrigi cu sare, încât cu greu rezistăm să nu intrăm de fiecare dată când trecem pe acolo, tentați de mireasma care ajunge până în stradă. M-am tot gândit cum să-i reproduc, să fac o variantă de covrigi de casă cu sare cât mai apropiată de cea de la pekărie (brutărie).

ALTE REȚETE DE COVRIGI ȘI CORNURI SĂRATE

Ca să găsesc o rețetă cât mai apropiată de cei care mă ispitesc cu parfumul lor irezistibil, am căutat  „covrigi” pe google în limba sârbă, perece. Așa am descoperit rețeta de mai jos, despre care vă mai zic doar că e fantastic de bună, mi-au ieșit nu doar ca la Pekărie, parcă și-un pic mai buni. În poza de mai jos se vede ce miez fantastic de pufos au și cât sunt de faini, din păcate nu pot transmite și gustul, care e minunat. Acești minunați covrigi se pregătesc în Serbia cu ocazia Sfântului Sava, sărbătorit cu mare fast în țara vecină. Rețeta din care m-am inspirat e aici.

covrigi de casa cu sare reteta culinara

Ingrediente covrigi de casă cu sare – covrigi sărați sârbești

  • 800 de grame de făină tip 550
  • 300 ml apă caldă
  • 200 ml lapte cald
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 14 grame de drojdie granulată (uscată) sau 40 de grame de drojdie proaspătă

Pentru finisat:

  • 1 ou bătut
  • 3 linguri de făină
  • 1 linguriță de sare

Preparare covrigi sărați sârbești – covrigi de casă cu sare – aluatul

Înainte de a ne apuca de treabă, trebuie să specific că în rețeta originală era indicată folosirea unui amestec de făinuri, și anume 300 de grame de făină tip 400 + 500 de grame de făină tip 550. Pentru că făina tip 400, mai aspră ca granulație, se găsește destul de greu în țara noastră, mi-am permis să folosesc doar făină tip 550, pe care o găsim cam peste tot, fiind indicată pentru patiserie.

În cazul în care aveți drum prin Serbia, să știți că făina tip 400 e cea din dreapta, comercializată sub denumirea oštro brašno (făină aspră în limba sârbă). Eu vă spun că mari diferențe nu am observat când am folosit acest amestec de făinuri.

2 tipuri de faina recomandate pentru reteta de covrigi cu sare

1. Toate ingredientele au mers în mașina de pâine, începând cu lichidele și continuând cu solidele.  Dumneaei, mașina, a a frământat de zor cât timp eu m-am delectat cu o cafea. Dacă alegeți să lucrați aluatul la mână, dizolvați, pentru început, drojdia și zahărul în puțin lapte cald. Adăugați o lingură de făină din cantitatea totală. Lăsați să acționeze drojdia până se umple de clăbuci, să fie umflată bine.

drojdie activata pentru aluat de cozonac reteta pas cu pas

2. Adăugați făina într-un vas încăpător și amestecați-o cu sarea. Amestecați drojdia activată cu laptele rămas și apa și turnați-o la mijlocul făinii, încorporând cu o lingură de lemn. Adăugați treptat și uleiul și frământați energic timp de 10 minute. Aluatul trebuie să fie nelipicios dar nu foarte tare.

3. Se unge un castron curat cu puțin ulei și se modelează o bilă de aluat. Se așează în castron, se acoperă cu folie sau cu un prosop curat și se lasă într-un loc cald până își dublează volumul. După cum se vede în a doua imagine, aproape a umplut castronul. Asta poate dura 30 de minute, dacă e cald, sau chiar mai mult de o oră, dacă e mai răcoare în încăpere.

Cum se prepară amestecul sărat pentru covrigi de casă cu sare?

4. Se pune într-un castron făina (cele 3 linguri recomandate pentru finisat). Se adaugă 1 linguriță de sare și apă, treptat, amestecând bine. Trebuie să obținem o compoziție de consistența celei pentru clătite.

Ultima rețetă publicată

amestec sarat pentru stropit covrigi de casa cu sare reteta de covrigi sarati sarbesti

Mod de preparare covrigi de casă cu sare – covrigi sărați sârbești – modelare

5. Este momentul să pornim cuptorul și să-l fixăm la 240°C, static. Pe planul de lucru ușor uns cu ulei, răsturnați aluatul și împărțiți-l în 20 până la 24 de bucăți cât mai egale. Eu am făcut 24. Fiecare bucată se rulează într-un „șnur” lung (aprox. 40-50 cm), cu diametrul de 8 mm – 1 cm. Dacă modelați aluatul mai gros de atât, vor ieși niște covrigi mai dolofani, depinde și cum vă plac.

modelare covrigi de casa sarati reteta de covrigi sarati sarbesti

6. ”Șnurul” de aluat obținut se îndoaie în două și se răsucește.

modelare covrigi de casa pasul 2

6. Se prind capetele răsucite și se întorc invers, perpendicular pe bucla covrigului. Se trec pe sub aceasta, la o distanță de 3-4 cm unul față de celălalt și se apasă ușor, să se lipească. Se finisează forma covrigului, mărind cele trei spații. Zic de găurile din covrig :P! Parcă este și ceva vorbă de duh legată de gaura asta.

covrigi de casa sarati modelati reteta pas cu pas covrigi cu sare

Mod de preparare covrigi de casă cu sare – covrigi sărați sârbești – coacere

7. Se așează covrigii într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Atenție, tava mea e foarte mare, are 60 x 48 cm, într-o tavă obișnuită nu încap prea mulți într-o tavă. Se lasă încă vreo 5 minute la temperatura bucătăriei, în care e foarte cald, cuptorul fiind încins. Se ung  apoi cu ou bătut, cu o pensulă de patiserie și se dau la cuptor (preîncins la 240°C), la o înălțime medie.

covrigi cu sare in tava reteta de covrigi de casa

8. După 10 minute, ai noștri covrigi de casă cu sare încep să se rumenească, la început mai timid.

covrigi de casa la copt

9. Acum se scoate tava din cuptor și se stropesc covrigii cu amestecul sărat pregătit la punctul 4. Merge foarte bine cu lingura, cum am turna o glazură descriind zig-zag-uri.

mod de preparare covrigi de casa cu sare reteta covrigi sarati

10. Se dă din nou tava cu covrigi de casă sărați la cuptor, încă 4-5 minute. Cuptorul fiind în continuare încins la 240°C, acest timp e suficient pentru ca amestecul sărat să se usuce iar partea expusă a covrigilor să se rumenească. Când sunt gata, arată ca în poza de mai jos.

covrigi sarbesti cu sare reteta de covrigi de casa cu sare covrigii copti

Servire covrigi de casă cu sare – covrigi sărați sârbești

Se lasă covrigii să se răcească, sunt buni de mâncat din stadiul de ușor călduți. Cât să-i puteți ține în palmă, să nu vă frigeți cu ei, cine credeți că rezistă mai mult? :P

covrig de casa cu sare pufos in interior si crocant in exterior reteta covrigi sarbesti sarati

Apoi, am pus câteva bucăți într-o străicuță frumoasă și am plecat, cu ei cu tot, la cineva drag nouă, care i-a apreciat la fel de mult ca noi.

covrigi sarati reteta covrigi cu sare reteta covrigi de casa cu sare

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

41 comentarii la Covrigi de casă cu sare – covrigi sărați sârbești

  1. Cătălina spune:

    Se pot face și de post? Adică pot inlocui laptele cu apă, sau eventual cu lapte de soia/migdale/cocos? Mă tentează foarte mult să-i fac…mulțumesc frumos!!

  2. Adam Sefora spune:

    Buna! As avea o intrebare! Cat timp se tin moi covrigii sau cum as putea sa ii pastrez moi?

    • Îmi pare rău dar nu prea știu ce să vă răspund, că nu i-am păstrat niciodată. :) La mine au trecut foarte repede. Mă gândesc că într-o pungă, așa cum se păstrează și pâinea.

  3. Aurora spune:

    Doamna Laura Laurentiu,
    O singura intrebare : dupa cata vreme se deschide cuptorul pentru a pune „glazura” sarata?
    Multumesc.

    • Dupa 10-12 minute se stropesc cu acea „glazura” sarata si se mai coc pana sunt rumeni (maximum 10 minute, depinde si de cuptorul dv.).

      • Aurora spune:

        @ Laura Laurentiu
        Multumesc pentru raspuns.
        Apropo de cuptor, am cuptor electric si cred ca nu trebuie sa folosesc o temperatura de peste 225 grade.
        Cu stima,
        Aurora Oncescu

  4. Florian spune:

    Doamna draga, minunata reteta dvs ! Doresc sa o incerc….am insa o problema : nu gasesc decat faina 000, 650 , de secara si integrala :/. Se poate adapta reteta pentru acestea ?…..

  5. claw spune:

    Bestiaaali!!!!

  6. Carmen spune:

    Grozavi, ca in copilarie! Mersi de reteta, a devenit reteta oficiala de covrigi a familiei. :-)

  7. Elisa spune:

    undeva in reteta ati scris ceva de maia.Se poate face si fara?multumesc anticipat.ELISA

  8. mikaelacorina spune:

    Ma intereseaza bucataria sarbeasca.Uite asa am revenit aici.Nu am facut covrigi niciodata ,mie imi placeau mult cei cufundati inainte de coacere in apa fiarta.Dar sa stii ca reteta aceasta postata de tine o sa o trec la favorite si o voi si executa curand.

  9. Lydiavl_89 spune:

    salivez!! pe maine covrigei deliciosi!! :)))

  10. Liliana_COVACI spune:

    arata bine dar as vrea sai fac umpluti cu fineti se poate?

  11. catalina spune:

    Am si eu o intrebare pentru dumneavoastra:ce inseamna faina tip 400 si 500?as vrea tare mult sa incerc reteta asta si locuiesc foarte departe de casa,in lima,peru.pot folosi faina pentru paine de cea normala sau nu??’multumesc mult de tot si astept raspunsul d-voastra

  12. Cristinaploscar spune:

    mi-au iesit tare buni, ador acest site care imi incanta bucataria….felicitari pentru tot ce faci si tine-o tot asa…..pupici din cluj

  13. Cristinaploscar spune:

    deliciosi, azi promit sa-mi incant familia cu acesti minuntai covrigi.Multumesc pentru toate super retetele tale.Pupici

  14. Lili spune:

    tare buni sunt si imi plac tare mult. pana acuma nu am stiut reteta dar azi o sa ii si incerc…multumesc mult de tot.

  15. Bety12071990 spune:

    ador covrigii astia :) felicitari pentru site

  16. lauralaurentiu spune:

    depinde cat de mari ii modelezi, eu am scris mai sus "impartiti aluatul in 20 pana la 24 de bucati cat mai egale, eu am facut 24". Succes!

  17. Anonymous spune:

    cam cati covrigi ies daca respectam proportiile de mai sus??

  18. Anonymous spune:

    Buna Laura. Imi place foarte mult blogul tau , de cand l am descoperit toata ziua sunt aici in "bucataria' ta. Ai niste retete super , esti grozava . Azi o sa fac si eu niste covrigi ..o sa incerc de fapt . Sunt la dieta asa ca am sa inlocui cu faina neagra …sper sa iasa ceva.
    Multumim pentru blogul tau

  19. laura laurentiu spune:

    Magda, ma bucur mult ca ti-au placut!

  20. Anonymous spune:

    Pentru mine acestia sunt covrigii copilariei din Arad! (si eu credeam ca doar acolo se gasesc:-)) Oricum, m-am bucurat tare mult sa dau de-aceasta reteta – sunt foarte, foarte gustosi!
    Magda

  21. laura laurentiu spune:

    Asa-i? Straicuta am adus-o acasa si am asezat-o la loc de cinste, numai continutul a fost pentru nepotel :P.

  22. Luiza spune:

    Bine ii sade straicutei cu covrigii in ea….

  23. laura laurentiu spune:

    Te pup si eu!

  24. ina spune:

    Si la noi in Tg Mures acesti covrigi sunt f populari. Credeam insa ca doar aici :) De cand caut o reteta…. in sfarsit a aparut si reteta ta pe care 100% o voi incerca azi! Te pup Laura!

  25. laura laurentiu spune:

    Multumesc, Iulia draga. Blogul meu e inca un „nou nascut”, are abia o zi, dar ma straduiesc sa il „cresc bine”.

  26. Iulia spune:

    Arata super,Laura!
    O sa ii incerc si eu saptamana asta ca arata prea bine ca sa sarim peste ei:)
    Prajituri nu mai avem voie decat la sfarsit de saptamana … asa k sa ne mai mentinem putin silueta:)
    Felicitari pentru blog si mult succes in continuare!Poooop:*

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE