Pogăcele cu brânză și unt, rețetă video pas cu pas
Pogăcele cu brânză și unt, rețetă video pas cu pas. Pogăcele cu telemea, tutorial video și rețetă pas cu pas (text), printabilă, cu toate detaliile necesare pentru o reușită perfectă. Cum se fac împăturirile aluatului pentru pogăcele cu unt și brânză? Cât timp se coc pogăcelele cu telemea și unt? Află totul în articolul următor.
Vă spun un secret: oricâte prăjituri, torturi sau cozonaci aș pune eu pe masa de sărbători a acestei familii, pogăcelele, sărățelele, covrigeii sărați dispar înainte de orice! Pentru că azi vom vorbi despre pogăcele, mai precis despre rețeta de pogăcele cu brânză și unt, mă voi limita în continuare la sublinierea apetitului exagerat al alor mei față de aceste irezistibile, delicioase produse de patiserie. Le adoră, fără nici îndoială, și pe cele cu jumări, a căror rețetă, demult publicată, o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Nici vorbă, același apetit necontrolat îl manifestă și când mergem la soacră-mea, la masă. Ea se pregătește, de regulă, cu vreo două torturi, vreo trei-patru feluri de prăjituri mărunte, dar, dacă se întîmplă să fi făcut și niște pogăcele cu brânză sau cu jumări, hocus pocus! Cât ai clipit de două ori, iată-le că nu-s!
Sigur e că nu-i deloc de neînțeles să dezvolți o pasiune pentru aceste pogăcele. Sunt absolut delicioase, un produs de patiserie plin de gust, cu o minunată textură foietată în interior, fragedă de se topește în gură, și cu exteriorul crocant. Pe la noi, prin Banat și Ardeal, aceste pogăcele sunt pregătite în mod tradițional de Sărbători. Se fac și cu alte ocazii, mai puțin festive, la cererea familiei, pur și simplu de bune ce sunt! Sunt efectiv ca semințele, când guști una, e greu să te abții să nu o mai iei pe a doua și așa mai departe.
Poate te interesează și această rețetă de sărățele cu brânză, fără drojdie
Rețeta de pogăcele cu brânză și unt, ca și cea de pogăcele cu jumări, are specific un aluat dospit – foietat. E un aluat rustic, nu la fel de pretențios cum e clasicul aluat franțuzesc. Împăturirile sunt mai puține, manopera nu atât de riguroasă, dar, oricum, necesită atenție și să știi ce faci. Și ca să știți și voi, am realizat pentru voi un tutorial video cu toate detaliile iar încă și mai multe mici secrete am notat în rețeta de pogăcele cu unt și brânză prezentată în format text, la finalul articolului. Să vă fie de folos!
Ingrediente pogăcele cu brânză și unt, rețetă video pas cu pas
aluatul:
- 550 de grame de făină
- 25 de grame de drojdie proaspătă
- 1 linguriță de zahăr
- 100 de grame de unt cu 82% grăsime
- 100 de grame de brânză telemea
- 1 ou întreg
- 200 ml. de lapte
- în plus, 1 pic de ulei pt. uns planul de lucru
în plus:
- 150 gr. unt cu 82% grăsime (pentru împăturire)
- 150 gr. telemea (pentru împăturire)
- 1 ou bătut pentru finisat pogăcelele, la final
- pentru presărat, chimen, parmezan răzuit, mac etc
Mod de preparare pogăcele cu brânză și unt – rețeta video
Mod de preparare – rețeta pas cu pas în format text, printabil
1. Primul pas e activarea drojdiei. Pun drojdia într-un castronel, adaug 1 linguriță de zahăr și o frec până se lichefiază. Las drojdia frecată cu zahăr deoparte, săse umfle, să se umple de bășici la suprafață.
Aluatul
2. Peste făina deja cântărită în castronul mixerului, adaug 100 de grame de unt, în bucățele. Tot acum adaug și 100 de grame de brânză telemea, rasă. Cu mixerul, încorporez untul și brânza în făină până când am obțin un aspect granulat, ca de nisip ud, semn că toată grăsimea este încorporată în făină.
3. Adaug drojdia activată, 1 ou întreg și cam 3/4 din laptele călduț (ca de pâine). Păstrez o mică rezervă din lapte, în caz că va fi nevoie de mai mult, mai adaug în timpul frământării. În timp ce am frământat cu mixerul, la viteza cea mai mică, am adăugat treptat restul de lapte. Prefer să procedez astfel, pentru că, în funcție de umiditatea făinii și de mărimea oului folosit, poate să difere cantitatea de lapte absorbit.
4. După vreo 5 minute de frământare, am obținut un aluat complet nelipicios, care se desprinde de castron și nu aderă nici de mâini. Acum modelez aluatul într-o bilă și-l pun într-un castron curat, uns cu puțin ulei.
Dospirea aluatului de pogăcele cu brânză
Modelând aluatul, se observă cu ușurință telemeaua, în structura aluatului. Telemeaua fiind sărată, nu am adăugat sare în aluat. De altfel, un aport suplimentar de sare va veni și din telemeaua folosită pentru împăturiri.
5. Castronul se înfoliază/se acoperă cu un șervet gros, umed, în strat dublu sau cu un capac și se așază într-un loc călduț, să crească până aluatul își dublează volumul.
6. Cât aluatul dospește, pregătesc untul cu telemea pentru împăturire, care este un pas foarte, foarte important pentru rețetă. Cântăresc cele 150 gr. de unt, într-un castron. Rad 150 de grame de telemea pe răzătoarea cu găuri mari. Mixez (sau omogenizez manual) untul cu brânza și le las la temperatura camerei.
Adaptarea rețetei după ingredientele preferate/disponibile
Această rețetă de pogăcele brânză, la care eu am folosit brânza telemea, poate fi ușor adaptată gusturilor voastre sau ingredientelor pe care le aveți la îndemână. Puteți înlocui telemeaua cu feta, dacă, acolo unde locuiți, telemeaua românească e mai greu de găsit. Puteți, deasemenea, înlocui o parte din telemea cu brânză de burduf (sau gorgonzola picantă), pentru niște pogăcele cu brânză mai picante. Deasemenea, puteți înlocui telemeaua cu cașcaval sau cheddar, dacă pe acesta îl aveți la îndemână sau vă place mai mult.
Totuși, nu uitați ca, în cazul în care folosiți o brânză mai puțin sărată decât telemeaua, să adăugați 6-10 grame de sare în aluat. Amestecați de la început sarea cu făina, apoi continuați așa cum am explicat la pasul 2. Telemeaua sau feta au capacitatea de a săra suficient aluatul, alte brânzeturi nu!
Mie chiar îmi place cum au ieșit acest pogăcele cu brânză cu telemeaua asta, un sortiment care nu e excesiv de sărat. Am folosit o telemea mai proaspătă, cremoasă, cu un gust blând și echilibrat.
Împăturirea aluatului cu crema de brânză și unt
7. După ce aluatul și-a dublat volumul, suntem gata de prima împăturire. Cu un pic de ulei, cu care o să ung puțin planul de lucru, ca să preîntâmpin lipirea aluatului de acesta. Răstorn pe planul de lucru uns cu o peliculă fină de ulei aluatul din castron. Întind aluatul de pogăcele cu palmele, presându-l ușor, și-i dau o formă rectangulară.
8. Cu sucitorul, întind aluatul într-un dreptunghi cu dimensiunile cam de 35 cm x 50-55 cm. Asta e mai mult orientativ, nu e obligatoriu să păstrați chiar aceste dimensiuni.
9. Distribui pasta de unt cu telemea pe toată suprafața aluatului. Pentru început, presar bulgări peste tot, apoi întind mai bine, acoperind uniform aluatul de pogăcele. Odată ce aluatul este uns pe toată suprafața, îl împătur în patru, pornind din ambele părți, așa încât să se întâlnească la mijloc (vezi video).
10. Răsucesc aluatul împăturit cu latura îngustă către mine și-l presez ușor cu palma pe toată lungimea, încercând să elimin orice urmă de aer pe care, eventual, am încorporat-o în aluat. Acest aer, rămas între straturile aluatului, ar face mai dificile următoarele împăturiri. Mai pliez o dată pe lungime, înfoliez aluatul și-l dau la frigider pentru 30 de minute.
A doua împăturire
11. După jumătate de oră la frigider, scot aluatul din folie și-l pun pe planul de lucru uns cu un pic de ulei. După răcire, aluatul se simte mult mai ferm, așa că această a doua împăturire va fi mai ușor de efectuat. Presez cu sucitorul deasupra aluatului, din loc în loc, cât să aplatizez aluatul un pic. Rulez, apoi, cu sucitorul, pe toată suprafața aluatului, până când obțin un dreptunghi aproximativ egal cu cel în care am întins inițial aluatul, înainte să îl fi uns cu pasta de unt și telemea (vezi pasul 8).
12. Acum voi plia aluatul în trei iar dreptunghiul lung și îngust obținut îl mai pliez o dată, pe lungime, așa cum am făcut și la pasul 11.
13. Înfoliez aluatul împăturit și peste alte 30 de minute la frigider, aluatul mai trebuie doar întins în foaie, decupat iar pogăcelele vor fi gata de cuptor.
Pogăcele cu brânză și unt – decupare
14. După alte 30 de minute la frigider, am scos din nou aluatul de pogăcele pe planul de lucru. Am pornit și cuptorul, fixându-l la 200°C, modul de coacere statică.
15. Aplatizez puțin aluatul cu sucitorul, îl întind până devine de 2-3 cm în grosime. Cu un cuțit, împart aluatul în două, ceea ce îmi va face lucrul mai ușor.
16. În continuare, voi întinde câte o bucată, pe rând. Prima foaie de aluat o întind cu sucitorul, pe planul de lucru puțin uns cu ulei, pânăla o grosime de 7-8 mm.
17. Următorul pas este decuparea pogăcelelor. Pentru decupare, folosesc un decupator cu diametrul de 5 cm. Se poate folosi și un pahar cu marginea subțire, sau, la fel de bine, aluatul se poate decupa în pătrățele. Sunt mai neobișnuite niște pogăcele pătrate dar… de ce nu? Ar ieși apetisante și umflate ca niște pernuțe.
18. Cu decupatorul pe care-l folosesc, încerc, pe cât posibil, să reduc pierderile. Pentru asta, tai cercuri de aluat pe cât posibil mai apropiate unele de altele. Chiar dacă voi folosi și aceste restul de aluat, rămase de la decupare, din care voi face niște sărățele, ideea e să obținem mai multe pogăcele, nu mai multe deșeuri pe care să le transformăm în sărățele. Eu sunt uimită cu câtă lejeritate decupează unii aluatul, obținând mai multe deșeuri decât produse finite.
Așa că, după ce termin de decupat pogăcelele, adun resturile la un loc. Le presez ușor și le întind direct în foaie, cu sucitorul, fără să le mai frământ, ceea ce ar duce la completa pierdere a straturilor de aluat.
După ce termin de decupat pogăcelele din prima parte de aluat, procedez identic și cu cea de a doua.
Finisare, coacere și păstrare
19. Pe măsură ce le decupez, aranjez pogăcelele în tăvi acoperite cu hârtie de copt. Mie mi-au ieșit 62 de bucăți, așa c-am folosit cele două tăvi ale cuptorului și înc-o tavă mai mică, în care am pus 12 bucăți de pogăcele.
20. Odată aranjate în tăvi, cu o pensulă de patiserie, le ung pe suprafață cu ou bătut. Mă străduiesc să nu ung și lateralele, ceea ce ar deranja creșterea pogăcelelor în timpul coacerii. Presar pogăcelele cu parmezan ras, chimen sau semințe de mac. Se pot presăra cu diverse adaosuri, după gustul fiecăruia.
21. Dau la cuptor tăvile cu pogăcele cu brânză, pe rând, în cuptorul preîncins la 200°C, la o înălțime medie. Coc fiecare tavă timp de 20 de minute. În final, sunt apetisante și rumene și mai ales foarte gustoase. Le las să se răcească bine, în tăvi, apoi le pot servi sau pune la păstrare.
22. Aceste pogăcele cu brânză se păstrează bine într-o cămară răcoroasă, depozitate într-o cutie închisă etanș, până la două săptămâni.
Mai multe rețete de patiserie sărată găsești cu un click pe poza de mai jos!
Sper să încercați rețeta, sunt sigură că veți face o pasiune pentru ea, la fel ca noi! Vă aștept cu impresii în comentarii!
Lasă un răspuns