Sărățele cu brânză și chimen
Sărățele cu brânză și chimen, rețetă video. Cum se fac sărățele de casă din aluat cu brânză și chimen. Aluat fraged sărat cu brânză și chimen pentru sărățele, rețetă video pas cu pas.
Nu există ocazie specială în viața românilor la care să nu aibă pe masă, alături de alte bunătăți, niște sărățele bune de ronțăit. Și știți cum e, astea sunt ca semințele, odată ce ai gustat una, nici că te mai poți opri, așa că rezultă că niciodată nu putem greși făcând prea multe sărățele.
Eu mă străduiesc să am mai tot timpul sărățele în casă, pentru că oricine ar trece pe la noi, chiar dacă nu rămâne la masă, dacă îi așez înainte niște sărățele rumene și crocante omul va lua câteva și le va ronțăi cu plăcere. Asta e, se pare că avem această predilecție pentru sărățele în codul nostru genetic, ne plac chestiile crocante și sărate, fapt atestat și de succesul (nemeritat) al sutelor de sortimente de snacksuri din comerț. Doar că acelea sunt făcute cu fel de fel de ingrediente cu nume imposibil de pronunțat iar sărățelele de casă nu conțin decât ingrediente 100% naturale, rețeta pe care v-o propun azi nu are nici măcar afânători!
Pe deasupra, e foarte ușor să facem sărățele acasă și ca să vi se pară încă și mai ușor, am pregătit pentru voi o rețetă video a acestor sărățele din aluat fraged cu brânză și chimen, pe care o puteți viziona imediat după lista ingredientelor. La finalul articolului găsiți și varianta text a rețetei. Să vă fie de folos!
Ingrediente Sărățele Cu Brânză și Chimen:
(rezultă 4 tăvi)
- 500 grame făină
- 250 grame unt cu 82% grăsime
- 100 de grame brânză telemea scursă bine de saramură (să nu fie exagerat de umedă)
- 100 de grame brânză de burduf (se poate folosi doar telemea, caz în care veți avea nevoie de 200 de grame)
- 200 grame iaurt natur, 3,5% grăsime
- 1 lingură de chimen
- 1 ou pentru finisat sărățelele pe deasupra
- în plus, făină pentru presărat planul de lucru
- în plus, semințe de chimen, de mac sau susan pentru presărat pe deasupra sărățelelor
Sărățele Cu Brânză Și Chimen, Rețeta Video
Mod de preparare Sărățele Cu Brânză Și Chimen, Rețeta Pas Cu Pas Format Text
1. Se pune făina într-un castron încăpător. Untul rece se rade deasupra făinii, la fel telemeaua, dacă folosiți brânză de burduf, aceasta se mărunțește. Se adaugă și chimenul, măcinat. Sare nu se adaugă, pentru că brânzeturile sunt deastul de sărate. Aluatul pentru sărățele cu brânz se frământă rapid, de preferință cu robotul, pentru ca grăsimile să nu se topească, doar atât până când toată compoziția va avea aspectul granulat, ca de nisip.
2. Se adaugă iaurtul tot deodată și se frământă rapid, doar cât e nevoie să se adune laolaltă aluatul. Se scoate aluatul de sărățele cu brânză pe planul de lucru. Se presează în formă dreptunghiulară (ca o cărămidă) și se învelește în folie alimentară. Se dă aluatul la frigider pentru minimum 3 ore sau chiar peste noapte. În acest timp, bacteriile benefice (bacilul lactic) din iaurt vor declanșa un proces de fermentare a aluatului așa încât acesta se va afâna fără să fi adăugat drojdie sau alți afânători.
Pont: aluatul de sărățele cu brânză se poate congela cu succes și se poate păstra în frigider, bine înfoliat, până la 3 zile.
Întinderea aluatului și formarea sărățelelor
3. După trecerea timpului de odihnă, se presară planul de lucru cu făină. Se împarte aluatul în 2 bucăți egale. Se întinde aluatul cu sucitorul în foi cu grosime uniformă de aproximativ 5 mm. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius. Se bate oul cu furculița doar cât să se lichefieze și cu o pensulă fină se unge aluatul pe toată suprafața. Se decupează sărățele în forma dorită, de obicei în formă de bastonașe (tăiate cu cuțitul sau cu un tăietor de patiserie) dar li se pot da și alte forme, după preferință.
Coacerea
4. Se presară pe deasupra cu chimen, mac sau susan. Aceste sărățele cu brânză, gata formate, se așează în tăvi acoperite cu hârtie de copt. Se păstrează o mică distanță între ele. Sărățelele nu se vor lăți la copt. Vor crește puțin doar pe înălțime, dar această distanță ajută la o coacere uniformă. Se coc sărățelele la 180 de grade Celsius până se rumenesc frumos (15-20 minute). Fac mențiunea că vor fi mai crocante dacă se rumenesc bine. Imediat ce sunt scoase din cuptor, nu sunt încă crocante, dar vor deveni după ce se răcesc.
5. Sărățelele complet reci se pot păstra săptămâni în șir într-o cutie bine închisă, într-un loc răcoros (cămară).
Lasă un răspuns