Plăcintă cu brânză și smântână cu foi subțiri de casă – štrukli croat
Plăcintă cu brânză și smântână cu foi subțiri de casă – štrukli croat – rețetă pas cu pas. Plăcinta croată štrukli, varianta coaptă, rețeta foilor subțiri și modul de lucru detaliat.
Plăcinta cu brânză și smântână pe care v-o propun azi, fără îndoială delicioasă, își are originea în Croația. Eu, însă, aș zice că e rudă bună cu strudelul austriac, la care inclusiv denumirea te duce cu gândul. Denumirea asta de štrukli îmi pare tare mult că ar descrie un fel de ”ștrudeluț”, un ștrudel mititel și dolofan, așa cum variantă croată este.
Ei bine, acest štrukli, extrem de popular în capitala Zagreb și în toată zona de nord a țării, are două variante, care, până la un punct, se pregătesc cam la fel. Când e vorba de gătit, unii preferă să-l fiarbă, alții, cei mai mulți, de altfel, îl preferă copt. Dacă varianta fiartă mi se pare că aduce într-o bună măsură cu păturata pe crumpi a bănățenilor, varianta coaptă, zapečeni štrukli, pe limba de origine, e cu adevărat genială. Iar sclipirea de geniu constă în faptul că partea de sus a plăcintei este rumenă ca aurul și crocantă, iar partea de la bază, din tavă, este umedă și onctuoasă. Un contrast de texturi menit să înnebunească simțurile pofticioșilor, fără îndoială, dar care vine la pachet cu prețul destul de multor calorii, pentru că plăcinta asta efectiv înoată în smântână.
Ei bine, am fost și noi atinși de pofta de štrukli, căci nu se poate altfel, odată ce l-ai gustat. Ca să-l reproduc acasă, am urmat rețeta pe care doamna Đurđa Mikec, din satul Hrebine, comuna Pušća, situat într-o zonă pitorească și nealterată a Croatiei, Zagorje, a oferit-o într-o emisiune filmată de televiziunea Zapad. În continuare, aveți rețeta mea, descrisă cu text și ilustrată cu fotografii pas cu pas iar la finalul articolului găsiți și filmarea cu doamna Đurđa, care spune acolo tot cam ce v-am spus și eu, dar gesturile dumisale, chiar dacă nu înțelegeți limba, pot fi un folositor reper.
Ingrediente plăcintă cu brânză și smântână – štrukli
aluat:
- 500 de grame de făină
- 1 ou întreg
- 280 ml. de apă călduță
- 10 grame de sare (1 linguriță)
- 30 ml. de ulei
- în plus: făină pentru presărat
umplutură:
- 600 de grame de brânză grasă de vaci, bine scursă de zer
- 2 ouă întregi
- 250 de grame de smântână grasă
- sare după gust
pentru uns și finisat:
- 150 de de grame de unt cu 82% grăsime, topit
- 250-300 ml. de grame de smântână (naturală) lichidă, cu minimum 25% grăsime
Mod de preparare plăcintă cu brânză și smântână – štrukli
Prepararea aluatului pentru štrukli
1. Într-un castron suficient de încăpător pentru frământat se pune făina, ½ din ulei (cam 1 lingură) și sarea. Se amestecă bine, apoi se adaugă apa treptat, amestecând energic pentru încorporarea lichidului în masa uscată.
2. Când lingura cu care amestecîm nu ne mai este de folos, aluatul se ia la frământat. Se frământă până când se dezlipește de castron și de mâini, devenind neted și suplu.
3. Aluatul bine frământat se modelează într-o bilă, se așează într-un castron curat și se stropește cu restul de ulei. Se acoperă castronul cu folie alimentară sau cu un șervet dublu de bucătărie. Se lasă aluatul să se odihnească minimum 30 de minute.
Umplutura de brânză și smântână
Pentru umplutură, se amestecă pur și simplu toate ingredientele recomandate: brânza de vaci, smântâna și ouăle. Se sărează după gust umplutura.
Întinderea aluatului pentru plăcinta croată cu brânză și smântână
1. Pentru întinderea aluatului pentru această plăcintă cu brânză și smântână – štrukli croat copt – vom avea nevoie de o față de masă de pânză groasă, cu care vom acoperi masa cu care vom lucra. V-am mai arătat și la rețeta de česnica sau la rețeta de plăcintă cu foi subțiri de casă, această față de masă este indispensabilă întinderii aluatului în foi fine. Presărăm bine fața de masă cu făină, pe toată suprafața de pe planul de lucru. Așezăm la mijloc aluatul deja odihnit, cu glutenul relaxat, îl presărăm cu făină și-l întindem cu sucitorul până la o grosime de aproximativ ½ -1 cm, dându-i o formă dreptunghiulară.
2. Ridicăm cu grijă aluatul, sprininindu-l mai mult pe dosul pumnilor, astfel se va subția bine la mijloc.
3. Începem să întindem marginile aluatului cât mai mult, trăgând succesiv de aluat, apucându-l la distanță de aproximativ 10 cm. Nu tragem mult dintr-o dată, nu îl forțăm. După ce mijlocul devine foarte subțire, începem să stropim cu unt topit (care nu trebuie să fie fierbinte). Astfel vom evita să se usuce aluatul și să se rupă.
4. În final, marginile aluatului trebuie să depășească masa iar foaia de aluat să fie foarte subțire, semitransparentă. Odată întinsă atât cât e posibil de subțire, foii de aluat i se decupează marginile care rămân mai groase, cu un cuțit (sau o foarfecă).
Videoul scurt ce urmează poate va fi de ajutor pentru procedeul întinderii foilor.
Modelarea
1. Ungem bine o tavă de 24*38 cm (sau cam pe-aici) cu unt topit (din cantitatea totală recomandată). Stropim bine cu unt și aluatul.
2. Din umplutura deja pregătită, punem grămăjoare pe aproximativ ½ din lățimea foii de aluat pentru štrukli.
3. Odată distribuită umplutura, se întind cu dosul lingurii aceste grămăjoare de umplutură, nedepășind, după cum se vede, cam ½ din lățimea expusă pe planul de lucru a foii de aluat.
4. Se ridică fața de masă dinspre partea cu umplutura și, ajutându-ne de aceasta, rulăm štrukli cu umplutura în interior.
5. În final, trebuie să obținem un astfel de rulou lung din care vom forma štrukli.
6. Cu latul mâinii, presăm ruloul bine, cam la 11-12 cm, formând astfel strukli. Se presează cât de bine se poate apoi se taie în bucăți.
7. Plăcinta astfel porționată să aranjează în tava unsă cu unt. Dacă a mai rămas ceva unt de la unsul aluatului, se stropește tot pe deasupra.
Coacere plăcintă cu brânză și smântână – zapečeni štrukli
1. Plăcintele aranjate în tavă se inundă, efectiv, cu smântâna lichidă. Eu am folosit-o cu ceva mai multă parcimonie, m-am limitat cam la 250 ml., dar doamna Đurđa Mikec își exprimă părerea, la minutul 8:59 din videoul încorporat la final, că sunt mai bune dacă efectiv înoată în smântână. Așa că puneți cam după cum vă lasă sufletul, ideea e că mai multă smântână va face ca partea de jos a acestor štrukli să fie mai umedă, dar și mai grasă.
2. Abia acum pornim cuptorul și-l fixăm la 190ºC. Până se încinge cuptorul bine, štrukli se va îmbiba cu smântâna. Odată cuptorul încins, se așează la o înălțime medie și se coace cam 35-40 de minute, până se rumenește frumos. În final, în casă-i un parfum… nebunie curată! Cu toate că-i destul de greu, ne testăm limita răbdării și lăsăm plăcinta să se răcească măcar 15 minute. Apoi o putem degusta, iată, mai jos, și o secțiune.
Štrukli nu e o plăcintă pe care s-o consumi din mână, partea umedă de la bază cere să fie tratată cu mai mult respect. Așa că o așezăm frumos în farfurie și-o mâncăm cu tacâmurile, oftând de plăcere și uimire de cât e de gustoasă și ce textură minunată are.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns