Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca
Baigli – bejgli – unguresc cu mac și cu nucă, rețetă pas cu pas de cozonac unguresc cu multă umplutură. Rețetă de baigli cu mac. Rețetă de baigli cu nucă. Cum se face cozonacul unguresc beigli sau baigli, o rețetă tradițional maghiară pas cu pas.
Ca să citească ale mele scrieri și rețete, vine până aici, pe calea virtuală, un domn de peste mări, țări și un ocean. El a sugerat să postez o rețetă de baigli. Cum aș fi putut să-l refuz? Mai ales că-mi place și mie acest cozonăcel fraged, cu multă umplutură, așa numitul baigli (sau bejgli, pe limba lui). În plus, astrele s-au aliniat de așa natură încât chiar a trebuit să prestez rapid ceva dulce și în cantitate mare. Din toate posibilitățile, am ales să fac baigli cu mac și cu nucă și astăzi vi-i arăt și vouă. În cazul în care nu ați mai făcut baigli, să știți că e diferit de un cozonac românesc. Nu e pufos, ci fraged, conținând multă grăsime, și oricât aș fi de mândră de a mea rețetă de cozonac cu nucă, de exemplu, trebuie să recunosc că un baigli își are calitățile sale.
Rețeta mea de baigli provine de la o doamnă respectabilă care mi-a fost vecină cândva și chiar dacă dumneaei nu mai este printre noi, nu o să uit niciodată zâmbetul mereu amabil, privirea albastră și limpede pe sub buclele albe ca neaua, calmul cu adevarat nemțesc al doamnei Wilma. Cam atât, ajunge cu literatura, să ne suflecăm mânecile și să trecem la treabă, avem de frământat un baigli!
Ingrediente Baigli – bejgli – unguresc cu mac si cu nuca:
(pentru 8 cozonăcei)
aluat
- 1 kg. de făină albă (am folosit făina ungurească 550, e important ca pentru acest aluat să folosim o făină cu minimum 9,5% proteină, găsiți informațiile pe ambalaj)
- 300 de grame de unt
- 200 de grame de untură
- 4 gălbenușuri
- 200 de ml. de lapte
- 200 de grame de zahăr
- 2 linguri bune de smântână (acră, nu pentru frișcă)
- 40 de grame de drojdie
- 2 plicuri de zahar vanilat
- coaja de la 1 lămâie și 1 portocală (sau 2 lămâi)
- 1 lingură bună de rom
- 1 linguriță rasă de sare
umplutura
- 250 de grame de mac măcinat + 250 de grame de nucă măcinată (sau 500 de grame fie din una, fie din cealaltă)
- 400 de grame de zahăr (care se va împărți între cele două umpluturi diferite)
- 2 plicuri cu zahăr vanilat
- 200 de ml. de lapte (la fel, împărțit între cele două umpluturi diferite)
- 4 albușuri
- coaja de la 1 lămâie (în umplutura cu mac)
- opțional: 40 ml. de rom (în umplutura cu nucă)
in plus:
- 4 gălbenușuri pentru finisat suprafața
- făină pentru presărat
Mod de preparare aluat pentru baigli – bejgli – unguresc cu mac și cu nucă:
Mai întâi, o ”poză de familie” cu ingredientele, în stânga jos se poate vedea maiaua din drojdia deja activată (am amestecat drojdia cu 1 lingură de zahăr până s-a lichefiat, am adăugat laptele călduț și 2-3 linguri din cantitatea totală de făină. Am așteptat câteva minute până când drojdia a făcut bășici).
1. Varianta A:
Dacă frământați aluatul la mână, turnați făina, zahărul, sarea și coaja de lămâie într-un castron. Adăugați toată grăsimea (untul și untura de porc) și frecați bine grăsimea cu făina până când devine o masă omogenă cu aspect nisipos. Se adaugă apoi maiaua și gălbenușurile bătute cu smântâna apoi și romul. Se frământă rapid până când se obține un aluat omogen.
Varianta B:
Eu, însă, am procedat astfel: am bătut gălbenușurile cu sarea și zaharul. Am adăugat romul și toată grăsimea moale, la temperatura camerei. Am omogenizat gălbenușurile cu cu untul și untura folosind mixerul. După omogenizare, am adăugat smântâna și am încorporat-o bine în compoziție. Am turnat acest amestec în cuva mașinii de pâine. Deasupra am turnat maiaua activată, apoi am pus făina și coaja de citrice.
Am așezat cuva în mașină și am setat programul scurt, de frământare. Cu puțin ajutor, (am oprit mașina de câteva ori și am întors aluatul cu josul în sus) mașina de pâine mi-a frământat rapid aluatul cel neted.
2. Se modelează rapid aluatul în formă de bilă (sau mai degrabă de ghiulea, că e mare). Se înfoliază și se dă la rece (frigider) pentru 30 de minute. E foarte important să se păstreze aluatul rece, ca să nu dospească excesiv, caz în care va crăpa mult la copt.
Mod de preparare umpluturi pentru baigli – bejgli – unguresc cu mac și cu nucă
Se pregătesc umpluturile în timp ce aluatul e la frigider.
3. Laptele se împarte în două crăticioare (pt. fiecare umplutură în parte câte 100 de ml.). Se dă laptele în clocot cu zahărul împărțit la fel, la 2. Când zahărul se dizolvă, se adaugă nuca respectiv macul măcinat în fiecare crăticioară. Se amestecă energic până când se formează o compoziție groasă, păstoasă.
4. Se trage de pe foc, în fiecare dintre umpluturi se adaugă câte 1 plic de zahăr vanilat. În umplutura de nucă se adaugă (opțional) o lingură de esență de rom iar în cea de mac coaja rasă de lămâie (doar partea galbenă, intens aromată). Se amestecă bine. Albușurile se bat spumă tare și se împart între cele două compoziții, amestecându-se bine. În final, umpluturile trebuie să aibă o consistență lipicioasă, fără a curge.
Asamblare și coacere
5. Se aprinde cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius.
6. Se scoate aluatul din frigider și se așează pe planul de lucru presărat cu făină. Se împarte aluatul în 8 părți egale. Păstrăm pe planul de lucru doar bucata de aluat cu care urmează să lucrăm, celelalte le dăm la frigider. Din fiecare parte se va întinde cu sucitorul un dreptunghi de aluat de aproximativ 22 x 28 cm. (foaia sa fie subțire de 3-4 mm. maximum) care se unge cu umplutura.
7. Se pliază laturile mai scurte către interior cu vreo 2-3 cm. așa încât să nu lase să iasă umplutura apoi se rulează strâns cozonăcelul.
8. Se așeaza câte 4 baigli în tavă – în care eu am așternut o coală de hârtie de copt – și se ung pe deasupra cu gălbenuș de ou bătut cu 2-3 linguri de apă. Se înțeapă din loc în loc, cu o furculiță sau cu un bețișor pentru frigărui, străpungând cozonăceii de sus până jos. Asta va ajuta la limitarea crăpării excesive în timpul coacerii.
9. Tava se pune într-un loc răcoros (o cămară răcoroasă sau chiar în frigider) pentru 5-6 minute, cât să se zvânte puțin gălbenușul de la suprafață. După acest foarte scurt timp de așteptare, se dă tava la cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius. Se coc aproximativ 30 de minute, să fie bine rumeniți și copți în interior (se probează cu scobitoarea).
Este absolut firesc ca acest cozonăcel extrem de fraged – beigli – să crape din loc în loc în timpul coacerii. Pentru a limita crăparea, respectați cele menționate la punctele 2 și 8.
Servire
Înainte de a se tăia, baigli trebuie să fie complet răcit. Lăsați, așadar, cozonăceii copți să se răcească, de preferință pe un grătar pentru prăjituri.
Dupa ce răcesc, acești nespus de fragezi cozonăcei se pot înfolia în folie alimentară (individual) și se vor păstra într-un loc răcoros (cămară) la fel de moi ca în ziua în care s-au copt, aș zice că sunt chiar mai buni. Cel mai mult i-am ținut o săptămână și au fost perfecți. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns