Cautare in site
x inchide
Rulouri cu spumă de căpșuni - ”șamrole pră tuleu” ca-n Banat

Rulouri cu spumă de căpșuni – ”șamrole pră tuleu” ca-n Banat

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 02.05.2018
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Rulouri cu spumă de căpșuni – ”șamrole pră tuleu” ca-n Banat, rețetă tradițională prezentată pas cu pas. Rulouri fine de foietaj cu unt umplute cu spumă de căpșuni sau cu frișcă, ingrediente și mod de preparare.

Povestea acestor rulouri din aluat de foietaj cu unt umplute cu spumă de căpșuni cu bezea elvețiană este destul de complicată. Și e și amuzantă, trebuie să recunosc. Nu e prima dată când fac așa ceva. E absolut prima dată, însă, când le fac urmând maniera 100% tradițională. Aflați în cele ce urmează povestea și apoi rețeta.

Aproape fiecare femeie s-a confruntat, în propria bucătărie, cu provocarea de a ieși câștigătoare din nesfârșitul șir de comparații pe care alesul inimii sale le face între ceea ce primește acasă și mâncărurile mamei sau ale bunicii lui. Din experiență vă spun, cu așa ceva n-ai cum să te bați. Chiar dacă soacra e suficient de amabilă încât să-ți dea orice rețetă, pe care te străduiești să o respecți la punct și virgulă, domnul va găsi mereu un je ne sais quoi ce face gusturile copilăriei mai bune. Dacă termenul de comparație e o bunică duioasă și zâmbitoare, care cocea pâine și prăjituri într-un cuptor cu lemne și care nici nu mai este printre noi, această oricum injustă competiție e pierdută din start.

Ei bine, unul dintre ”je ne sais quoi”-urile bărbatului meu este prozaicul tulei de cucuruz, denumire pe care bănățenii o dau cocenilor/tulpinilor de porumb. De nenumărate ori, după ce făceam câte o pâine cu maia naturală cu un timp de lucru de vreo opșpe ceasuri, mi-a șoptit, nevinovat și emoționat ”Ce bună-i! Aproape cum o făcea Bunică-mea!”. O vreme am trecut cu un zâmbet politicos peste acel ”aproape” dar, firește, sunt ani mulți de atunci.

tulei, camp de tulei de cucuruz porumb toamna

Cu timpul, această permanentă raportare la gusturi la care oricum nu mai avem acces, pentru o comparație concretă, a început să mă irite tot mai mult. Pentru că am început să-l întreb de ce crede el că tot ce făcea bunica lui era mai bun, comparațiile astea au început să se finalizeze cu lungi aduceri aminte despre tuleiul de cucuruz și multiplele moduri în care era folosit în gospodăriile tradiționale din pusta Banatului. Printre care, desigur, și coacerea pâinii și a prăjiturilor în cuptorul încins cu un foc de tulei. După părerea bărbatului meu, tuleiul avea aromă specială, chipurile, care făcea orice preparat copt în cuptorul ăla mult mai bun decât orice aș fi putut face eu acasă.

Nu demult, într-o duminică i-am avut oaspeți la prânz pe socrii mei. Suntem toți pasionați de mâncarea bună și ne place și să povestim despre ea, așa că, de la preparatele servite, am ajuns ușor la nostalgiile bărbatului meu despre cuptorul fermecat al Bunicii Danica. Și, desigur, la tulei. Ei bine, soacra mea, care e foarte pricepută în ale bucătăritului, mi-a confirmat amintirile despre aroma specială a tuleiului, ceea ce, drept să vă spun, m-a uluit. Și am întrebat cu ce ar asocia aroma lui. După vreo cinci minute de consultări cu fiul ei, care repeta că miroase frumos, fără să știe a ce, la un moment dat soacră-mea zise ”miroase a aer curat!”. Asta m-a lăsat gură cască. Mi s-a părut ceva extraordinar, care bucătar nu și-ar dori un parfum de aer curat în preparatele sale?

După elucidarea misterului aromei tuleiului de cucuruz, poveștile nu s-au oprit, soacra mea povestindu-mi că în copilăria ei, binecunoscutele rulouri de foietaj cu spumă de căpșuni sau cu frișcă – numite pe la noi șamrole, din germană ”schaumrollen” – nu se coceau pe formele de tablă care se găsesc aproape în fiecare casă, ci… pe bucăți de tulei uscat! În momentul ăla am jurat că voi face și eu șamrole pră tuleu!

rulouri cu spuma de capsuni samrole sucituri pe tuleu schaumrollen reteta pas cu pas ©Laura Laurentiu

De la această duminică plină de revelații culinare au trecut vreo două luni. Găsirea tuleiului de cucuruz nu a fost o treabă ușoară. De când cucuruzul (porumbul) nu se mai recoltează manual, nici tuleii nu mai sunt tăiați cu secera și rânduiți frumos în căpițe, dându-li-se toate acele destinații gospodărești, de la izolarea termică a adăposturilor pentru animale la hrana acestora, de la încălzirea gospodăriei la coacerea pâinii și plăcintelor și chiar la confecționarea formelor de prăjituri. Combinele moderne toacă tuleii mărunt și la arătură sunt încorporați în sol, singurul rol actual fiind cel de îngrășământ.

În fine, cumva au ajuns la mine acasă 3 bucăți lungi de tulei, uscat iască. Vukomir le-a tăiat în bucăți, pe care le-a ales între nodurile naturale ale tulpinilor, apoi a lustruit fiecare bucată în parte.

Advertising

bucati de tulei de porumb pregatite pentru a fi folosite la copt

Lucrând cu ele, și-a adus aminte de încă una din destinațiile acestor bețe de tulei: când era copil, din bucățile de tulei făcea ”bunar” (fântână), aranjându-le în echilibru, provocarea fiind să faci ”fântâna” cât mai înaltă, fără ca bețele rotunde de tulei să se dărâme.

joc de copii fantana din tulei

Și după ce ne-am și jucat, m-am apucat în sfârșit de de șamrole, a căror rețetă vă invit să o descoperiți în cele ce urmează.

Ingrediente rulouri cu spumă de căpșuni – ”șamrole pră tuleu”

 • 300 de grame de aluat foietaj cu unt
 • ½ de porție de spumă de căpșuni sau 250 de grame de frișcă bătută și îndulcită cu zahăr vanilat
 • zahăr pudră pentru finisat
 • făină pentru presărat planul de lucru

materiale necesare:

 • 12 bucăți de tulei cu lungimea de aproximativ 15 cm sau 12 forme de tablă speciale pentru rulouri de foietaj
 • Pregătirea materialelor pentru rulouri cu spumă de căpșuni – ”șamrole pră tuleu”

  Pentru aceste rulouri cu spumă de căpșuni sau cu frișcă avem nevoie de un foietaj bun, cu unt. Eu vă recomand să faceți un foietaj de casă, aveți aici o rețetă video pas cu pas. Dacă aveți de unde să cumpărați un foietaj de calitate, evident că va fi foarte bun și acela. Folosirea unui foietaj cumpărat va economisi mult timp și efort.

  Rulourile de foietaj coapte se pot umple atât cu spumă de căpșuni, cât și cu frișcă. Practic, pentru 12 rulouri este nevoie de spumă de căpșuni dintr-un singur albuș, 125 de grame de căpșuni și 60 de grame de zahăr. Asta înseamnă exact ½ din cantitățile de ingrediente de la rețeta de spumă de căpșuni cu bezea elvețiană. Vă recomand să folosiți fie această rețetă, fie spuma de căpșuni cu bezea italiană cu care am umplut prăjitura cu spumă de căpșuni. Ambele variante propuse presupun gătirea albușurilor, asta făcându-le mai sigure pentru sănătate. În același timp, spuma de căpșuni făcută în unul din aceste moduri va fi mult mai stabilă, asta făcând-o mai potrivită pentru umplerea rulourilor.

  Preparare rulouri cu spumă de căpșuni – ”șamrole pră tuleu” – formarea rulourilor

  1. Se aprinde cuptorul și se fixează la 180°C ventilat sau 190°C static. Se presară planul de lucru cu făină. Eu prefer să întind foietajul subțire pentru aceste rulouri. În caz contrar, după coacere vor avea stratul de aluat destul de gros. Foietajul, care trebuie să fie rece, de la frigider, se întinde într-o foaie cu grosimea de aproximativ 3 mm. Dimensiunile aproximative ale foii de aluat au fost 28 x 38 cm.

  Advertising

  rulouri de foietaj cu spuma de capsuni samrole sucituri pe tuleu foietaj intins in foaie

  2. Cu un cuțit bine ascuțit sau cu rola de patiserie, se decupează tot aluatul în fâșii cu lățimea de 2 cm.

  rulouri de foietaj cu spuma de capsuni samrole sucituri pe tuleu decuparea foietajului in fasii

  3. Fâșiile de aluat de foietaj se înfășoară pe bucățile de tulei. Evident, la fel de bine se pot înfășura pe formele speciale de tablă. Dacă fâșiile nu sunt destul de lungi ca să îmbrace complet forma, nu e niciun bai. Se petrece ușor o altă fâșie de aluat peste prima și se continuă. Rulăm aluatul până ce forma este înfășurată în acesta pe o lungime de aproximativ 12-13 cm.

  rulouri cu spuma de capsuni samrole sucituri pe tuleu rulare aluat pe tuleu sau forma de tabla

  4. Se așează rulourile într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu distanță între ele.

  rulouri de foietaj cu spuma de capsuni samrole sucituri pe tuleu pregatite de copt

  Mod de preparare Rulouri cu spumă de căpșuni – ”șamrole pră tuleu”, coacerea

  5. Tava cu rulourile formate pe tulei se coace în cuptorul preîncins la 180°C ventilat sau 190°C static, timp de 30-35 de minute. Eu le-am copt pe ale mele timp de 35 de minute, ca să fiu sigură că sunt bine coapte și în interior. Astfel, aluatul va fi fin și crocant.

  Atenție, însă, formele metalice ajută la coacerea mai rapidă a rulourilor! E foarte probabil ca acestea să fie gata în 25 de minute, coapte pe aceste forme.

  rulouri de foietaj cu spuma de capsuni samrole sucituri pe tuleu dupa coacere

  Mod de preparare rulouri cu spumă de căpșuni – ”șamrole pră tuleu”, finalizare

  6. Se lasă rulourile să se răcească bine, pe suportul pe care au fost montate (tulei sau forme metalice). Abia după aceea vom încerca să le scoatem. De pe formele metalice, care sunt și ușor conice, rulourile coapte alunecă ușor. În cazul acestor rulouri coapte pe bucăți de tulei a fost o adevărată provocare să le scot. Primele două încercări s-au soldat cu spargerea rulourilor. Pe următoarele le-am abordat cu mai multă răbdare. Le-am răsucit ușor, până când le-am făcut să se desprindă. Tot prin răsucire, pas cu pas, le-am scos de pe suportul lor de tulei.

  rulouri de foietaj cu spuma de capsuni samrole sucituri pe tuleu scoase de pe forma

  7. Umplutura, fie că este spumă de căpșuni, fie că este frișcă (neapărat din smântână dulce, naturală) se pune într-un poș. Cu ajutorul acestuia, se umplu pe rând rulourile, manipulându-le delicat, fiind destul de fragile.

  rulouri de foietaj cu spuma de capsuni samrole sucituri pe tuleu umplerea rulourilor

  Se aranjează rulourile pe un platou, se pudrează cu zahăr pudră vanilat și sunt gata de degustare.

  rulouri de foietaj cu spuma de capsuni samrole sucituri pe tuleu gata de servire

  Să vă fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 comentarii la Rulouri cu spumă de căpșuni – ”șamrole pră tuleu” ca-n Banat

 1. Nastase Nicoleta spune:

  Buna ziua. De unde ati cumparat aluat cu unt?

 2. Nastase Nicoleta spune:

  Buna ziua. De unde cunparati aluat cu unt?

 3. APOSTOL VIORICA spune:

  Interesanta reteta ,dar formele din lemn nu se ard in cuptor?Le mai poti folosi pe urma iar?

  • Viorica, a fost prima dată când le-am folosit, dar sunt încă în stare bună. Le-am șters cu un prosop, le-am pus într-o pungă de hârtie și le-am depozitat în cămară. Nu știu cum și cât vor rezista, mi se pare logic că vor trebui înlocuite la un moment dat. Din punctul ăsta de vedere, formele de tablă sunt sfinte. :)

   • Adina spune:

    Bunica mea făcea aceste rulouri tot pe tulei, si îi tinea vreme îndelungată, fără ca aceștia sa se deterioreze.

 4. Jana spune:

  Cu nesaț am citit tot articolul, fiecare postare a ta e mai mult decât o rețetă, e o istorioara și îți mulțumesc pentru asta. Mi am adus aminte că și mama avea roluri de lemn pentru samrol , doar că erau conice, ceea ce cred că făcea scoaterea mai ușoară a rolurilor coapte. Le umplea cu crema de vanilie. Ce gust bun aveau…

  • Mă bucur că ți-a plăcut :). Da, e mai ușor să le scoți dacă forma e ușor conică. Eu am avut mari emoții cu astea, după ce le-am spart pe primele două, am crezut că nu vor ieși nicicum. A mers prin ”înșurubare”, dar cu multă migală, m-am temut să le forțez :)).

Advertising