
Chec cu vin rosu si scortisoara





Fara indoiala, checurile sunt unele dintre cel mai indragite retete de prajituri. Se potrivesc la micul dejun cu o cana de lapte, langa un ceai, o cafeluta, sunt perfecte pentru pachetelul celor mici, se pastreaza vreme lunga… ce mai incoace-ncolo, niciodata parca nu stii destule retete de chec! Ceea ce va propun azi este un chec cu vin rosu si scortisoara, unul dintre cel mai gustoase checuri pe care le-am gustat vreodata. Am reteta de chec de la mama soacra (am modificat ceva fata de reteta ei , reducand considerabil continutul de praf de copt, prin schimbarea ordinii operatiilor si l-am „imbogatit” si cu o glazura) care la randul ei o are de la o prietena din copilarie, nemtoaica din satul banatean in care au crescut impreuna, in prezent stabilita in Germania; in fine, prietenia lor rezista si azi, inca mai schimba impresii si retete de prajituri, asa incat avem cu totii de castigat!
Ingrediente chec cu vin rosu si scortisoara:
- 6 oua
- 300 de grame de zahar
- 200 de grame de unt
- 300 de grame de faina
- 170 de ml. de vin rosu sec, corpolent
- 1 lingura de esenta de vanilie
- 1 lingurita de scortisoara
- 1/2 de lingurita de praf de copt
- 1 praf de sare
- garnituri: ciocolata amaruie zdrobita, nuca taiata in bucati mari, fructe confiate – a caror greutate insumata sa nu depaseasca 200 de grame
- glazura: 5 linguri de zahar pudra, 1 lingurita rasa de scortisoara, 30-40 de ml. de vin rosu
- putin unt sau margarina si o lingura de faina pentru tapetat forma
Preparare chec cu vin rosu si scortisoara:
Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
Intr-un castron, se mixeaza galbenusurile si 150 de grame de zahar pana la obtinerea unui amestec cremos, apoi se adauga untul moale, in bucati (poza 1). Se incorporeaza cu mixerul untul in crema de galbenusuri (poza 2). Se adauga faina amestecata cu 1/2 de lingurita de praf de copt si garnituri dupa gust (poza 3), eu am pus nuca taiata in bucati, cicolata zdrobita si fructe confiate (ananas, caise si stafide), toate impreuna nedepasind 200 de grame. Se adauga vinul rosu (poza 4) , scortisoara si esenta de vanilie si se amesteca totul bine (poza 5).
Separat, albusurile se bat spuma cu sarea, se adauga restul de 150 de grame de zahar si se continua sa se bata pana cand zaharul este complet dizolvat (poza 6).
Compozitia cu galbenusuri, vin si unt se rastoarna peste albusurile spuma si se amesteca cu multa grija, numai cu miscari de jos in sus, cu o spatula lata, astfel incat sa se piarda pe cat posibil mai putin din aerul acumulat in albusuri. Astfel, checul va creste frumos chiar daca are praf de copt foarte putin.
Nu am forme mici pentru chec, tot ce detin sunt formele lunguiete in care coc si cozonaci, in dimensiune de 36 x 11 x 10 centimetri (L, l, h), asa incat intr-o astfel de forma am facut si checul. Daca aveti forme mai mici, puteti face 2 checuri din aceasta compozitie.Asadar, se pregateste forma, ungandu-se cu unt si apoi tapetandu-se cu faina. Aluatul de chec se toarna in forma astfel pregatita si se niveleaza.
Se da checul la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius (neventilat), la o inaltime situata la mijlocul cuptorului. Se coace 45-50 de minute (al meu a trecut testul scobitorii dupa 50 de minute fix, dar daca va cunoasteti cuptorul mai „nervos”, incepeti sa-l testati mai din timp).
Dupa ce se raceste putin, se scoate checul din forma si se aseaza pe un gratar ,culcat pe o parte, ca sa se raceasca. In timp ce se raceste, se intoarce de cateva ori de pe o parte pe cealalta.Intre timp, se prepara glazura, amestecand intr-un castron zaharul pudra cu scortisoara si cu atata vin, adaugat cate putin, pana se obtine o compozitie de consistenta unui aluat de clatite ceva mai grosut. Se glazureaza checul caldut cu aceasta glazura. (Se poate glazura si cu ciocolata topita sau se poate pudra pur si simplu cu zahar pudra).
Dupa ce se raceste complet checul si se intareste si glazura, se taie in felii si se degusta cu incantare. Are un gust excelent, e pufos si cu o perfecta consistenta:
Alte retete de chec: Chec simplu marmorat * Chec cu cocos si crema de vanilie * Chec in 5 minute la cana
Lasă un răspuns