Muffins cu pere si capsuni
Nu sunt cel mai mare fan al muffins-ilor, dar, cand te loveste din senin pofta de ceva dulce si afara ploua marunt si rece iar canapeaua lanseaza chemari carora cu greu te poti impotrivi, aproape ca nu stiu alta prajitura mai rapida si care sa ofere mai multa satisfactie. In conditiile deja descrise in fraza anterioara, s-a intamplat ca eu sa am in frigider pere si capsuni, pentru ca, de altfel, acesti muffins cu pere si capsuni pot la fel de bine sa devina muffins cu mere si mure. Sau muffins cu mere si atat. Ei bine, va propun un desert care, de la start si pana in farfurie, dureaza tare putin si presupune foarte putin efort.
Ingrediente Muffins Cu Pere si Capsuni:
- 2 oua
- 200 de grame de faina
- 1 lingurita rasa de praf de copt
- 75 de grame de unt topit (fara a fi fierbinte)
- 100 de grame de zahar
- 1 praf de sare
- 1 para mica, un soi cu pulpa mai tare
- 4-5 capsuni
- coaja de la 1 lamaie
- zeama de la 1/2 de lamaie
- 1 lingurita de extract de vanilie
- optional: 2 linguri fulgi de ovaz, 2 linguri zahar brun, 1 lingurita scortisoara si 25 de grame de unt topit
- zahar pudra pentru finisat
materiale necesare: tava sau forme de muffins, cosulete de hartie speciale pentru muffins
Preparare Muffins Cu Pere si Capsuni:
1. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
2. Se cantaresc toate ingredientele, faina se amesteca cu praful de copt.
3. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se pun intr-un castron si se bat spuma tare cu sarea. Odata bine intarite, se adauga zaharul putin cate putin, alternand cu zeama de lamaie, si se continua sa se bata pana cand se obtine o spuma tare si lucioasa, care nu cade de pe tel.
4. Capsunile se curata de codite iar para de coaja si casuta semintelor, apoi se taie fructele in cubulete.
5. Peste albusurile batute spuma foarte tare se adauga faina amestecata cu praful de copt, galbenusurile usor batute cu extractul de vanilie, coaja de lamaie si cele 75 de grame de unt topit (care nu trebuie sa fie rece). Se amesteca cu ajutorul unei spatule, ridicand in permanenta compozitia de la fundul vasului catre suprafata, asa incat sa se piarda cat mai putin posibil din aerul acumulat in albusuri.
6. Compozitia se imparte in mod egal in cele 12 lacasuri ale tavii de muffins, in care in prealabil se aseaza cosulete de hartie speciale. Deasupra se pune cate 1 lingura rasa de fructe taiate in cuburi.
7. Daca se doreste, se prepara un topping amestecand zaharul brun cu fulgii de ovaz, scortisoara si 25 de grame de unt topit. Acest topping se imparte pe deasupra fructelor din fiecare muffin.
8. Se coc muffins-ii in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 18-20 de minute, pana se rumenesc la suprafata si o scobitoare infipta intr-un muffin iese inapoi curata, fara urme de aluat crud pe ea.
Se lasa sa se raceasca si servesc pudrati usor cu zahar pudra. Aici o sectiune:
Daca doriti sa ridicati desertul la un alt nivel, puteti servi cate un muffin cu un sos de iaurt si fructe: 1 pahar de iaurt grecesc se amesteca cu 4-5 capsuni tocate cat mai marunt, 2-3 linguri de cubulete foarte mici de pere, menta proaspata tocata dupa gust si 1-2 lingurite de miere de albine. Adaugati acest sos langa muffins, eventual si niste fructe proaspete.
Lasă un răspuns