Prăjitura Fanta – prăjitură de casă cu brânză și jeleu de portocale
Prăjitura Fanta, rețetă pas cu pas. Prăjitura Fanta, prăjitură de casă în trei straturi: blat simplu cu cacao, cremă de brânză de vaci cu mascarpone și unt și jeleu de portocale.
Ne gândeam de ceva zile ce prăjitură am putea prepara în prag de primăvară, un desert ceva mai lejer dar fructat și aromat, care să vestească anotimpul verde, plin de soare. Destul de repede, mintea ne-a fugit la aromata prăjitură Fanta și așteptările nu ne-au fost înșelate, pentru că adorăm aceste prăjituri cu fructe și în același timp și prăjitura de casă cu brânză.
Prăjitura Fanta își trage, evident, numele de la sucul acidulat cu același nume, în special inspirat de culoarea galbenă intensă a glazurii sau mai degrabă a jeleului de deasupra. Eu, una, am preferat să folosesc suc de portocale proaspăt stors și, după cum vedeți, culoarea și aspectul prăjiturii sunt perfecte, de gust nici nu mai vorbesc. Crema este una lejeră și foarte gustoasă. Cele mai multe dintre variantele rețetei care circulă pe internet au la bază brânza de vaci amestecată cu untul, dar eu am preferat să adaug și mascarpone, pentru un gust mai bun și o textură spumoasă și cremoasă.
Ca o ultimă observație, prăjitura Fanta poate fi savurată ziua următoare preparării. Am observat, însă, că este și mai bună peste câteva zile. Prăjitura are timp să se așeze, blatul se înmoaie și preia din savoarea cremei de brânză, cu alte cuvinte, întreaga prăjitură devine mai savuroasă. Așadar nu vă temeți să o preparați cu două – trei zile înainte, veți avea un desert aromat și extrem de delicios.
Ingrediente prăjitura Fanta
Blat
- 7 ouă
- 150 gr. zahăr
- 1 plic de zahăr vanilat
- 120 gr. făină
- 30 gr. cacao
- un praf de sare
Cremă prăjitura Fanta
- 500 gr. brânză de vaci, bine scursă de apă
- 100 gr. mascarpone
- 200 gr. unt
- 150 gr. zahăr pudră (de preferință vanilat)
- esență de portocale (ori de vanilie, de lămâie merg la fel de bine)
Jeleu de portocale
- 800 ml suc de portocale
- 100 gr. zahăr
- 60 gr. amidon
Preparare blat prăjitura Fanta
- Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 180° C.
- Se tapetează o tavă cu unt și făină sau cu o hârtie de copt. Am folosit o tavă cu dimensiuni de 32 x 22 cm.
- Se amestecă făina cu cacaoa și se cern laolaltă prin sită.
- Se separă în două boluri albușurile de gălbenușuri.
- Albușurile se mixează cu praful de sare până devin spumă țeapănă.
- Gălbenușurile se mixează cu zahărul și zahărul vanilat până capătă o textură spumoasă și o culoare de un galben deschis.
- Se adaugă gălbenușurile mixate cu zahărul peste albușurile bătute spumă. Se amestecă ușor cu o spatulă.
- Se adaugă și făina amestecată cu cacaua și se încorporează ușor cu o spatulă, prin mișcări de împăturire.
- Compoziția se toarnă în tava deja pregătită și se nivelează.
- Se dă blatul la cuptor pentru 30 minute. Primele 20 de minute, nu se deschide deloc ușa cuptorului.
- După 30 de minute, se verifică dacă blatul e gata cu binecunoscutul test al scobitorii. Aceasta se înfige în blat. Dacă iese curată, blatul este gata, dacă are urme de compoziție încă lichidă, se mai lasă blatul al cuptor pentru încă 5 – 10 minute.
- După ce blatul e copt, se lasă 3 minute ca să se așeze, se desprinde cu cuțitul de margini, se pune un platou de dimensiuni corespunzătoare deasupra tăvii în care s-a copt și se răstoarnă dintr-o singură mișcare.
- Se lasă să se răcească la temperatura camerei, acoperit cu un prosop cu curat.
Între timp se pregătește crema.
Mod de preparare cremă pentru prăjitura Fanta
- Se mixează untul, care trebuie să fie moale, la temperatura camerei, cu zahărul pudră.
- Se adaugă brânza de vaci și mascarpone. Se mixează până la omogenizare.
- Se adaugă și esența. Se poate folosi extract de vanilie dar de această dată am preferat esența de portocale care să potențeze aroma fructată a jeleului de portocale cu care am finisat prăjitura.
- Blatul răcit se pune înapoi în tavă. Dacă doriți, blatul se poate îndrepta cu un cuțit, aceasta ajută la obținerea unor straturi perfect paralele în prăjitura.
- Deasupra blatului se întinde crema de brânză.
- Se nivelează cu atenție, acesta fiind un detaliu important când vine vorba de formarea straturilor perfecte ale prăjiturii.
- Astfel pregătită, prăjitura se dă la frigider până se prepară glazura sau jeleul de portocale.
Preparare glazura/jeleu de portocale
- Pentru glazură sau jeleul specific pentru prăjitura Fanta, eu am folosit suc de portocale proaspăt stors în casă.
- Se amestecă zahărul cu amidonul.
- Se adaugă câte puțin sucul de portocale, treptat, pentru a se evita cocoloașele și se amestecă pentru omogenizare.
- Se pune crăticioara pe foc mic și se amestecă în continuu până se îngroașă. Atenție la foc, să nu fie dat prea tare, glazura se poate arde!
- Când s-a îngroșat, se ia de pe foc, deasupra se așterne o folie de plastic pentru a evita formarea unei pojghițe și se lasă să se răcească.
- Când e jeleul e abia călduț, se scoate prăjitura Fanta de la frigider. Se întinde cu grijă jeleul peste crema de brânză.
- Se nivelează cu grijă.
- Se ține prăjitura Fanta la rece minim 6 ore, eu am ținut-o peste noapte. Ca să sigilez prăjitura și să o feresc de a căpăta miros de la alte mâncăruri din frigider, am acoperit tava cu folie alimentară.
Servirea prăjiturii
A doua zi am feliat prăjitura. E nevoie să o manevrați cu atenție deoarece crema și glazura sunt fragile dar cu un gust ce merită tot efortul. Pentru obținerea unor bucăți perfecte, înmuiați înainte de fiecare tăietură cuțitul în apă caldă. Folosiți-vă de o spatulă de prăjituri pentru a scoate feliile de prăjitură Fanta intacte din tavă și pentru așezarea lor pe platoul de servire.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns