
Chec Raffaello cu cocos si crema de vanilie





Da’ stiu ca va plac retetele de chec! Am vazut asta examinand frecventa cautarilor pe blog, „chec” si „reteta de chec” sunt de departe deasupra tuturor celorlalte interogari. Asadar, daca voi vreti retete de chec, eu de ce sa nu va ofer, nu? Mai ales cand ceea ce am de oferit, reteta de chec Raffaello, e o nebunie de prajitura parfumata cu cocos si vanilie care ne-a incantat si pe noi. Checul Raffaello aduce mult la gust cu celebrele bomboane cu acelasi nume (lipseste migdala), are un centru de crema de vanilie si glazura de ciocolata alba si cocos. Da’ ce sa va mai tin la povesti, la treaba!
Ingrediente Chec Raffaello Cu Cocos Si Crema De Vanilie:
(pentru o forma cu inel si pereti detasabili de 24 cm. diametru)
aluat:
- 5 albusuri
- 5 linguri de zahar
- 350 de grame de faina (recomandarea retetei din care m-am inspirat era sa se foloseasca 1/2 faina de grau dur, daca nu aveti, adaugati o lingura cu varf de faina obisnuita in plus)
- 1, 1/2 lingurita de praf de copt
- 140 de gramed e ciocolata alba
- 140 de grame de unt
- 250 ml. lapte
- 100 de grame de fulgi de cocos
- 3 linguri de smantana cu min. 20% continut de grasime
crema de vanilie:
- 110 ml. de lapte
- 5 linguri de zahar
- 2 linguri cu varf de amidon alimentar din porumb
- 5 galbenusuri
- 2 linguri de lapte praf
- 2 linguri de extract de vanilie (sau 2 plicuri de zahar vanilat)
- 2 linguri de mascarpone sau smantana dulce cu min. 20% continut de grasime
glazura:
- 150 de grame de ciocolata alba (merge si mai multa, mie nu mi-a ajuns sa glazurez decat partea superioara a checului iar restul l-am uns cu miere si am lipit fulgii de cocos pe el)
- 4 linguri de ulei
- 80-100 de grame de fulgi de cocos
in plus:
- unt sau margarina pentru uns forma
- faina pentru tapetat forma
- putina miere de albine
Preparare Chec Raffaello Cu Cocos Si Crema De Vanilie:
Inainte de instructiunile propriu zise de preparare vreau sa va spun ca puteti face acest chec, din cantitatile date, fie intr-o forma rotunda (kugelhupf) fie intr-o forma dreptunghiulara, singura cerinta este ca in forma sa incapa un volum de 1,7 litri ramanand 2-3 cm. in partea superioara (sa aiba loc checul sa creasca). Daca in forma voastra nu incape acest volum (masurati cu apa), va sfatuiesc fie sa reduceti cantitatile proportional volumului formei, fie sa faceti si cateva briose, din aluatul ramas (care vor fi foarte bune).
Pentru inceput, se pregateste crema: se pun 80 de ml. de lapte intr-o craticioara, se adauga zaharul si se pune pe foc mic; intr-un castron se bat cu furculita galbenusurile, se adauga amidonul, laptele praf si esenta de vanilie (poza 1), se adauga laptele rece ramas (cei 30 de ml.) si se omogenizeaza. Se toarna amestecul cu galbenusuri peste laptele fierbinte si se amesteca in continuu pana cand fierbe si se ingroasa (poza 2). Se ia craticioara de pe foc si se adauga smantana sau mascarpone (poza 3). Se omogenizeaza si se acopera cu o folie alimentara asezata direct pe suprafata cremei (poza 4), ca sa se preintampine formarea unei pojghite la suprafata.
Crema se lasa deoparte sa se raceasca.Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.Se unge forma cu unt si se tapeteaza cu faina.
Pregatirea aluatului: se topeste ciocolata alba rupta in bucati impreuna cu untul taiat in bucatele fie in bain-marie, fie la microunde, amestecand continuu pana cand se omogenizeaza perfect (poza 1). Se pregateste faina care se amesteca cu praful de copt si fulgii de cocos (poza 2). Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul si se continua sa se bata pana cand zaharul se dizolva complet (poza 3). Se adauga ciocolata cu untul topit, ingredientele uscate (faina+cocos), smantana batuta cu laptele (poza 4). Se amesteca cu ajutorul unei spatule (poza 5), cu miscari strict pe verticala, ridicand in permanenta compozitia de la fundul vasului, astfel incat aerul acumulat in albusuri sa nu se piarda. In forma deja pregatita se toarna 1/3 din acest aluat.
Se da la cuptorul preincins la 180 de grade forma cu 1/3 de aluat pentru 10-15 minute, pana cand aluatul devine ferm fara sa se rumeneasca, apoi se scoate din cuptor.
Crema se pune intr-un cornet de ornat cu deschizatura mare si se toarna deasupra aluatului astfel incat sa nu se atinga de peretii formei.
Se toarna deasupra restul de aluat umpland golurile dintre stratul de crema si peretii formei; se neteste la suprafata si se da la cuptor in continuare.
Checul se coace in cuptorul incins la 180 de grade (e bine sa se aseze forma intr-o alta tava metalica, mai mare, cea a aragazului de ex.) timp de 40-45 de minute, pana cand o scobitoare infipta in aluat va iesi curata, fara niciun fel de aderente pe ea. Dupa ce trece testul scobitorii, se stinge cuptorul iar checul se mai tine in interiorul acestuia inca 5 minute.
Se scoate checul din cuptor (deja se inserase, o sa vedeti cateva poze facute la bec) si se lasa 4-5 minute sa se racoreasca putin, apoi se scoate din forma si se transfera pe un gratar pana se raceste complet.
Dupa ce checul se raceste complet, se topeste ciocolata alba pentru glazura impreuna cu uleiul si se glazureaza checul. Pentru ca glazura asta abia a acoperit centrul si partea superioara a checului, marginile le-am uns cu miere de albine si am presarat totul cu un strat de fulgi de cocos.
Asa, la ceas de seara, prea mirosea frumos in toata casa ca sa ne putem abtine de la o degustare:
..si am continuat dis de dimineata, care cu o ceasca de ceai, care langa o cafeluta, la fel de delicios:
Sursa de inspiratie (cu destule modificari) aici.
Lasă un răspuns