
Turtă dulce la tavă – rețetă video – moale și aromată





Turtă dulce la tavă – rețetă video – moale și aromată, ușor de făcut, se păstrează foarte bine într-o cutie etanșă, în cămară, rețeta cu lista de ingrediente la gram și modul de lucru prezentat în detaliu.
Se apropie Crăciunul și cred că tuturor ne stă capul la cele mai avantajoase prăjituri. Ei bine, această rețetă de turtă dulce la tavă, pentru mine și familia mea, este una dintre cele mai bune alegeri. În primul rând, e vorba despre gust, care e superb, aromat cu tot ce are Crăciunul mai bun, de la portocală la amestecul de mirodenii pentru turta dulce. Apoi, e textura: fragedă, moale din momentul în care se răcește și se poate porționa. Cel mai avantajos lucru este că acest tip de turtă dulce e moale și plăcută imediat după coacere, spre deosebire de figurinele de turtă dulce, care sunt foarte tari, la început.
REȚETA DE FIGURINE DE TURTĂ DULCE O GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Nu mai puțin avantajos e faptul că această turtă dulce se poate păstra minunat într-o cutie închisă etanș, depozitată în cămară. La mine nu a rezistat mai mult de o săptămână pentru că nu i-am permis noi, dar în cea de-a șaptea zi era chiar mai faină decât în prima, parcă mai moale și cumva mai suculentă. E o prăjitură superbă la cafea, la ceai sau lângă o cană cu lapte și e așa de ușor de făcut, încât fiica mea o face singură, atunci când i se face dor de ea.
Oricum, pentru ca modul de preparare să vi se pară încă și mai accesibil, am realizat și un tutorial video, pe care-l găsiți la finalul rețetei explicate pas cu pas.
Ingrediente pentru turtă dulce la tavă – moale și aromată – rețetă video
- 250 de grame de miere de albine
- 120 de grame de unt cu 82% grăsime
- 5 ouă
- 1 linguriță de sare (6 grame)
- 150 de grame de zahăr brun, eu am folosit demerara brut
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 30 de mililitri de rom (băutură, nu esență)
- 250 grame de nuci măcinate
- 70 grame de coajă de portocală și lămâie confiată
- 50 de grame de stafide
- 380 de grame de făină
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu (6 grame)
- coajă rasă de la 1 portocală netratată
Amestec de mirodenii pentru turtă dulce, eu l-am pregătit din:
- 1 lingură de scortisoara măcinată
- 3 bucăți cuișoare
- 3 păstăi de cardamon
- vârf de cuțit de nucșoară rasă
Pentru decor (opțional):
- 80 de jumătăți de migdale blanșate
- 20 cireșe confiate
Modul de preparare pas cu pas, în format text (printabil)
1. Pentru început, am spart 4 ouă și le-am colectat într-un castron încăpător. Aleg castronul având în vedere că aici vor ajunge toate ingredientele de pe listă, la un moment dat. Al cincilea ou l-am separat, albușul l-am pus peste restul ouălor, în castron, iar gălbenușul într-un castronel separat. Acestuia îi vine rândul să fie folosit ceva mai târziu.
Peste ouăle din castron, am adăugat zahărul vanilat bourbon, sarea, zahărul brun, coaja rasă de portocală și romul. Am mixat cu mixerul la viteză mare până când ouăle au crescut în volum iar zahărul brun s-a dizolvat. În final, am obținut o compoziție destul de spumoasă, pe care am lăsat-o, pe moment, deoparte.
2. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 180 C, căldură de jos și de sus, fără ventilație. Mierea am cântărit-o direct într-o cratiță, pe care am pus-o pe foc mic.
Atenție, mierea nu trebuie să fiarbă și nici să se caramelizeze! Urmărim doar să o încălzim, așa încât să devină mai fluidă iar untul să se topească bine, atunci când va fi adăugat în miere.
Am pus, deci, tot untul peste mierea caldă și am oprit focul. Am amestecat continuu până când untul a fost complet omogenizat cu mierea.
Ingredientele uscate
3. În castronul în care am cântărit făina, am adăugat bicarbonatul de sodiu (6 grame). Imediat, am adăugat și mirodeniile pentru turtă dulce. V-am spus deja ce am folosit, am măcinat în râșnița electrică scorțișoara, cardamomul, cuișoarele și am adăugat nucșoara, la final. Dacă știți că vreun condiment din cele pe care le-am folosit eu nu e pe placul vostru, puteți renunța la el, fără probleme. Am omogenizat bine făina cu ingredientele uscate.
Omogenizarea compoziției
4. În castronul mare, peste ouăle bătute cu zahărul brun, am adăugat mierea cu untul topit. Cu o spatulă flexibilă, de silicon moale, am tras toată mierea cu unt care adera de cratiță, să nu cumva să las în urmă vreo picătură! Am omogenizat bine ouăle bătute cu zahărul brun cu mierea și untul topit, amestecând energic cu lingura de lemn. Am adăugat imediat toate celelalte ingrediente: făina, nucile măcinate, coaja de portocală și lămâie confiată și stafidele.
Cu aceeași lingură de lemn, am amestecat bine, până când am obținut o compoziție omogenă dar nu mai mult de atât. Amestecarea excesivă nu aduce niciun beneficiu, așa că mă opresc imediat ce nu mai văd urme de ingrediente uscate, în castron.
Asamblare turtă dulce la tavă
5. Compoziția pentru turta dulce la tavă, omogenizată așa cum am descris la pasul anterior, am turnat-o într-o tavă de 24 x 32 cm, așternută cu hârtie de copt. Menționez că se poate folosi și o tavă puțin mai mare, de exemplu pe 26 x 36 cm. Turta dulce la tavă nu va mai ieși la fel de înaltă, dar unii o pot prefera astfel. Am nivelat bine compoziția în tavă și am lovit tava de câteva ori de masă, să se egalizeze, pe cât posibil, grosimea stratului turnat.
VEDEȚI ȘI REȚETA DE TURTĂ DULCE GLAZURATĂ, CA ÎN COPILĂRIE – CLICK PE POZA DE MAI JOS!
6. Am adăugat 2 linguri de apă rece peste gălbenușul pe care l-am păstrat deoparte, de la început. Am omogenizat bine, bine și, cu o pensulă specială pentru patiserie, fără să apăs tare, am finisat suprafața compoziției din tavă cu gălbenușul diluat cu apă.
7. După ce am răspândit gălbenușul peste tot, am marcat pe suprafața prăjiturii liniile după care o voi porționa. Nu am apăsat tare, am folosit racleta metalică de patiserie, pe care am afundat-o de maximum de 1 cm, în compoziție, doar cât să fie definite porțiile.
Decorul specific pentru turtă dulce la tavă
8. Imediat după finisarea prăjiturii cu gălbenuș, am început să fac decorul specific, cu jumătăți de migdale. Am așezat câte o bucată în fiecare colț al pătratelor definite, câte 4 bucăți/porție. După ce am terminat cu migdalele, am așezat câte o cireașă confiată în mijlocul fiecărui pătrat. Se pot folosi și cireșe din dulceață, dar foarte bine scurse de sirop.
Coacerea
9. După ce am finalizat decorul, cuptorul fiind deja încins la 180°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație, am așezat tava cu turtă dulce la o înălțime medie, în cuptor. Am copt turta dulce timp de 40 de minute. După primele 20 de minute de coacere, am acoperit-o cu o coală de hârtie de copt umezită și stoarsă bine, pentru că mi s-a părut suficient de rumenă. Am continuat coacerea încă 20 de minute, până când a trecut testul scobitorii.
10. După ce a fost coaptă, am ridicat turta dulce cu ajutorul hârtiei de copt și am transferat-o pe un grătar special pentru răcirea produselor de patiserie, unde am lăsat-o până s-a răcit complet.
Porționarea
11. După răcire, am transferat prăjitura pe un tocător. Cu un cuțit bine ascuțit, am tăiat-o în pătrate, urmând liniile pre-definite de pe suprafață.
Turta dulce la tavă e bună de servit imediat după porționare, e moale și cu o textură excelentă de la nuci, cojile confiate de citrice, migdale și stafide. Se păstrează perfect în cămara rece, în cutie bine închisă (am mai spus asta dar nu e rău să vă amintesc). Mai jos, găsiți rețeta video, explicată pas cu pas.
Rețeta video de turtă dulce la tavă – rețetă video – moale și aromată
MAI MULTE REȚETE DE TORTURI ȘI PRĂJITURI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns