Mini cheesecake
Unul din deserturile cele mai agreate in familia mea este cheesecake-ul. Niciodata nu am dat gres cand am pregatit o prajitura cu branza si diferite topping-uri si, mai ales, sarbatoritul pentru care aveam de pregatit desertul si-a exprimat el insusi preferinta pentru un cheesecake. Numai ca, fiind un desert pentru o petrecere iar invitatii putand avea preferinte diferite, mi-a venit ideea sa fac mini cheesecakes si sa le asortez cu garnituri diferite. Bine am facut, pentru ca unii au elogiat mini cheesecake-urile cu fructe de padure, altii pe cele cu capsuni iar altii s-au declarat cuceriti de varianta cu nuci si caramel a mini cheesecake-urilor. Bineinteles, au fost destui (cei mai multi) care le-au devorat cu gemete de placere pe tustrele :). Dupa 2 ore toate cele 36 de mini cheesecake-uri pregatite disparusera, asa ca succesul a fost deplin.
00:2000:2003:3036mediu
Ingrediente Mini Cheesecake:
specific: toate cantitatile sunt pt. 36 de prajituri, mai putin toppingurile ale caror cantitati sunt suficiente pt. 12 prajituri
- 1 kilogram de crema de branza (sau 800 de grame de branza dulce, preferabil de casa, foarte bine stoarsa de zer, si 200 de grame de smantana cu minimum 33% grasime)
- 300 de grame de smantana cu 33% grasime
- 240 de grame de zahar
- 4 oua mari
- coaja de la 1 lamaie si 1 portocala
- 2 linguri de extract de vanilie
- 4 linguri de zeama de lamaie
- 400 de grame de biscuiti digestivi sau graham
- 200 grame de unt topit
- topping capsuni (pt. 12 bucati minicheesecake): 12 capsuni de marime medie sau 6 capsuni foarte mari
- topping fructe de padure (pt. 12 bucati minicheesecake): 250 de grame de fructe de padure asortate (congelate sau proaspete), 2 linguri de zahar, 1 lingura amidon alimentar din porumb (gustin), optional 12 frunzulite de menta
- topping de nuci si caramel (pt. 12 bucati minicheesecake): 75 de grame de zahar brun, 100 de grame de smantana lichida pentru frisca, 120 de grame de samburi de nuca taiati cu cutitul, 1 praf de sare, 1 lingura extract de vanilie, ciocolata topita pentru decor (optional)
materiale necesare: tava de muffins, cosulete de hartie pentru muffins
Preparare Mini Cheesecake:
Daca folositi branza de vaci de casa in loc de crema de branza, prima data este necesar sa o amestecati cu smantana foarte omogen, apoi sa o pasati cu blenderul de mana pana la o textura foarte fina sau sa o dati prin sita.
1. Intr-un castron se pune crema de branza, cele 300 de grame de smantana grasa, ouale, extractul de vanilie, zeama de lamaie si coaja de citrice (poza 1).
2. Se paseaza cateva minute bune amestecul, pana la obtinerea unei texturi foarte fine (poza 2).
3. Biscuitii se maruntesc in blender sau procesor, se pun intr-un castron si deasupra lor se adauga untul topit (poza 3). Se amesteca bine pana cad toate firmiturile de biscuiti vor fi impregnate cu unt.
4. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
5. In tava de muffins se pun cosuletele speciale de hartie. In fiecare cosulet se adauga cate 1 lingura cu varf din amestecul de biscuiti si unt si se preseaza bine cu dosul lingurii sau cu degetele (poza 4).
6. Deasupra blatului de biscuiti se adauga compozitia de branza, asa incat sa ramana cam 1-1,5 cm. pana la marginea superioara a cosuletului de hartie (poza 5).
Se pregatesc pe rand 3 sarje, care se coc in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute.
Cand sunt gata, mini cheesecake-urile vor avea suprafata opaca si vor tremura usor daca se misca tava. Vor parea ca sunt pe punctul de a da afara din cosulete, insa in timpul racirii vor da inapoi.
Se lasa mini cheesecake-urile sa se raceasca in tava de muffins timp de 30 de minute, apoi se scot cu grija cu tot cu cosuletele de hartie si se dau la frigider timp de minimum 2 ore inainte de a le orna si servi.
Inainte de servire, mini cheesecake-urile vor fi deja ferme, asa ca mai intai se indeparteaza cosuletele de hartie apoi se orneaza. Cea mai simpla varianta este sa se pudreze cu un pic de zahar pudra, si imediat va veti putea bucura de niste prajiturele cu branza simple dar delicioase.
Mini cheesecake cu fructe de padure:
Fructele de padure impreuna cu zaharul se pun pe foc intr-o craticioara. Separat se amesteca omogen amidonul cu 100 de ml. de apa rece si se adauga peste fructele de padure. Se tine amestecul pe foc pana ce sosul se ingroasa si devine translucid (isi pierde tenta opaca) apoi se pune cate o lingura pentru cele 12 minicheesecake-uri pentru care ajunge. Optional, se pot orna cu cate o frunzulita de menta proaspata.
Mini cheesecake cu nuci si caramel: zaharul brun, sarea si smantana se pun pe foc intr-o craticioara si se fierb amestecand continuu pana ce zaharul este complet dizolvat. Se adauga vanilia si nucile si se mai fierbe totul impreuna, amestecand constant, inca 2-3 minute. Se distribuie amestecul pe 12 mini cheesecake-uri si optional se poate orna cu ciocolata topita.
Mini cheesecake cu capsuni: asupra acestora chiar nu e cazul sa insist prea mult, pur si simplu am asezat cate 1/2 de capsuna (am avut capsuni foarte mari) taiata felii fara a le desprinde de codita deasupra mini cheesecake-urilor. Pentru a preintampina oxidarea si a da un luciu placut fructelor proaspate cu care ornez deserturilor, eu pun la hidratat 1 lingurita rasa de gelatina granulata in 2 linguri de apa iar dupa ce se umfla gelatina o dizolv in 150 de ml. de apa fierbinte in care am adaugat 2 linguri de zeama de lamaie, apoi trec cu pensula inmuiata in acest amestec deasupra fructelor proaspete si de data asta am procedat la fel si cu frunzulitele de menta de pe mini cheesecake-urile cu fructe de padure.
Mini cheesecake-urile se dau la frigider inainte de servire si va asigur ca cei mai pretentiosi invitati vor fi cuceriti.
Pofta buna!
Lasă un răspuns