Prăjitura norvegiană cu mere – Eplekake – rețetă simplă, detaliată
Prăjitura norvegiană cu mere – Eplekake – rețetă simplă, explicată detaliat, cu lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare detaliat, ilustrat cu poze pas cu pas. Prăjitură cu mere simplă și gustoasă, făcută după rețeta norvegiană Eplecake i Panne.
Am această rețetă de prăjitură simplă, foarte ușor de pus în practică și foarte gustoasă, de la fiica mea. Eplekake, în limba norvegiană, înseamnă pur și simplu prăjitură cu mere. Fiica mea a primit rețeta în cadrul unui curs de limba și cultura norvegiană, i s-a părut ușor de făcut și s-a apucat să coacă prăjitura. I-a ieșit perfect și a reluat-o de suficiente ori încât să aibă încredere să mi-o trimită și mie, recomandându-mi-o pentru blog.
Din câte am putut eu să-mi dau seama, la o căutare pe internet, există, totuși, mai multe feluri de prăjituri cu mere, în Norvegia. Aceasta seamănă cel mai mult cu cea denumită Eplekake i Panne (prăjitură cu mere la tavă s-ar traduce, zic eu). Unele variante ale rețetei sunt simple, fără crusta de migdale. Altele conțin mai multe mirodenii, altele conțin miere de albine. Toate, până la urmă, promit și oferă un desert simplu și aromat, perfect în zilele de toamnă.
Și cum opinia mea este că niciodată o rețetă de prăjitură cu mere nu poate prisosi, iată că rețeta fiică-mii a ajuns pe blog, alături de multe alte prăjituri cu mere, care mai de care mai gustoase! Dacă tot le-am menționat, înainte de a trece la prezentarea rețetei, îmi permit să vă mai recomand două dintre creațiile mai vechi.
Rețeta de chec cu mere și scorțișoară – acceseaz-o cu un click pe imaginea următoare!
Și gata, mai jos găsiți rețeta promisă, simplă și ușoară încât poate deveni un proiect drăguț de pus în practică alături de cei mici!
Ingrediente Prăjitura norvegiană cu mere – Eplekake – rețetă simplă, detaliată
Compoziția de aluat
- 200 de grame de unt moale, la temperatura camerei (82% grăsime)
- 120 de grame de zahăr
- 1 praf bun de sare
- 1 lingură de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 4 ouă de mari
- coaja rasă de la ½ de lămâie bio
- 1 linguriță (5 grame) de praf de copt
- 250 de grame de făină 000
Umplutura de mere și finisarea prăjiturii
- 500-600 de grame de mere cu pulpa fermă (cântărite cu tot cu coajă), aproximativ 3 bucăți de mere, de mărime medie
- 50 de grame de zahăr brun
- 1 lingură rasă de scorţişoară
- 3 linguri de fulgi de migdale (opțional)
Mod de preparare Prăjitura norvegiană cu mere – Eplekake – rețetă simplă
1. Pentru început, pornim cuptorul, cu căldură de jos și de sus, și îl setăm la 175 °C. Așternem cu hârtie de copt o tavă pătrată cu latura de 24 x 24 cm sau una dreptunghiulară (poate mai ușor de găsit), cu dimensiunile de 20 x 30 cm. Adâncimea formei să fie de 6-7 cm. Lăsăm hârtia de copt ceva mai mare, ca marginile acesteia să depășească înălțimea pereților tăvii.
Prepararea aluatului
2. Într-un castron, cernem făina și o omogenizăm cu praful de copt. Untul moale, sarea și zahărul se pun separat, într-un castron încăpător. Dacă folosim zahăr vanilat bourbon, îl adăugăm și pe acesta în același castron.
3. Omogenizăm untul și zahărul cu telul în formă de pară sau cu mixerul, până amestecul devine cremos. Nu e chiar necesar să se dizolve complet zahărul, în acest stadiu, dar e bine să obținem, totuși, o compoziție spumoasă. În această compoziție adăugăm, pe rând, câte un ou întreg. Se amestecă energic până ce oul se încorporează, abia apoi se adaugă următorul ou.
Observație: în funcție de mărimea ouălor dar și de temperatura lor (dacă sunt mai reci decât crema de unt și zahăr), după adăugarea ultimului ou compoziția poate căpăta un aspect de cremă tăiată. Acest fapt NU influențează reușita prăjiturii, aceasta va reuși perfect.
4. În compoziția de unt, zahăr și ouă, adăugăm coaja rasă de lămâie și extractul de vanilie (în cazul în care nu am pus zahăr vanilat bourbon, la pasul 2). Omogenizăm bine apoi adăugăm făina amestecată cu praful de copt.
5. Cu o spatulă flexibilă, amestecăm compoziția până nu se mai văd urme de făină uscată. Nu se amestecă în exces, doar atât cât este nevoie pentru a se omogeniza ingredientele.
Pregătirea merelor
6. Merele se curăță de coajă, cât mai subțire. După aceea, se îndepărtează cotorul și se taie în felii subțiri (semilune) cam de ½ cm grosime.
7. Se transferă merele într-un castron și se amestecă rapid cu zahărul brun și scorțișoara.
Asamblarea în formă și coacerea
8. E momentul ca prăjitura norvegiană cu mere să intre la cuptor! Verificăm ca acesta să fi atins temperatura țintă (175°C) și imediat turnăm aluatul în forma pregătită cu hârtie de copt. Nivelăm ușor cu spatula, apoi aranjăm merele, așa încât să fie acoperită toată suprafața prăjiturii.
Opțional, prăjitura norvegiană cu mere se poate presăra cu fulgi de migdale. Aceștia dau gust bun și mai ales o textură faină, dar au tendința de a se arde, așa că trebuie un pic mai multă atenție la coacere.
3. Prăjitura norvegiană cu mere se coace timp de aproximativ 50 de minute, în cuptorul preîncins la 175°C, la o înălțime medie. După aproximativ 25 de minute, este recomandat să se acopere lejer cu o coală de hârtie de copt umezită și bine stoarsă, pentru a evita să se ardă la suprafață. După ce este gata, prăjitura se lasă să se răcească până la temperatura camerei, în forma în care s-a copt, așezată pe un grătar.
Eplekake – servirea
După răcire, prăjitura norvegiană cu mere se scoate din tavă și se taie în pătrate. Se poate presăra cu un pic de zahăr pudră (dacă vă place). Frecvent, această Eplekake norvegiană se servește cu frișcă bătută, slab îndulcită și vanilată. Oricum, e o prăjitură plăcută, foarte ușor de făcut, minunată lângă un ceai parfumat sau la cafea.
MAI MULTE REȚETE DE PRĂJITURI CU MERE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns