Nu-s eu mare prietena cu ciocolata, dar trebuie sa recunosc ca aceasta combinatie de-a dreptul m-a vrajit:
01:2000:4002:0010 portiimediu
Ingrediente Cheesecake cu ciocolata:
crusta:
- 250 de grame de biscuiti digestivi cu cacao
- 100 de grame de unt topit
crema:
- 400 de grame de branza Philadelphia
- 200 de grame de zahar brun
- 2 linguri de esenta de vanilie
- 3 oua marisoare
- 200 de grame de smantana (obisnuita)
- 200 de grame de ciocolata amaruie + 50 de grame de ciocolata maruie, optional, pentru decor
sos caramel(optional):
- 2 linguri de zahar brun
- 1 lingura de miere de albine
- 2 linguri de apa
- 20 de grame de unt
- cateva picaturi de zeama de lamaie
Preparare:
Tarta asta se face nemaipoment de repede si usor, timpul de racire, insa, dureaza mai mult. Pentru inceput, biscuitii se zdrobesc (cu mana sau in robotul de bucatarie), se pun intr-un vas si se toarna peste ei untul topit:
Se amesteca untul cu biscuitii:
Intr-o forma de tarta cu peretii detasabili, se preseaza bine biscuitii inmuiati cu unt; utilizand o cana pentru aceasta operatie se obtin rezultate foarte bune. De preferat ar fi sa se aseze pe fundul tartei un disc de hartie de copt, procedand astfel se va putea transfera tarta din forma pe un platou pentru servire.
Se da forma cu blatul astfel format la frigider. Se porneste cuptorul, fixandu-l la 180 de grade Celsius. Se incepe prepararea cremei, punand 400 de grame de crema de branza Philadelphia (2 cutii) intr-un bol impreuna cu zaharul brun(1). Se mixeaza pana se obtine o compozitie cremoasa, fara a fi necesar ca zaharul sa fie dizolvat complet (2). Se adauga cele 3 oua intregi (3). Se mixeaza pana se omogenizeaza ouale in compozitia de branza, apoi se adauga smantana si esenta de vanilie (4).
Se da blatul de biscuiti la cuptor pentru 5 minute. Intre timp, se taie ciocolata in bucatele cam de marimea bobului de mazare, care se adauga in compozitia de branza si se omogenizeaza usor cu o spatula:
Se scoate blatul din cuptor si se reduce temperatura la 165 de grade Celsius. Se toarna compozitia de branza si ciocolata deasupra blatului, apoi se aseaza intr-o tava mai mare, in care se toarna aproximativ 1 litru de apa fierbinte, care are rolul de a preintampina craparea suprafetei prajiturii:
Se introduce prajitura in cuptor si se coace la 165 de grade Celsius aproximativ 30-40 de minute:
Nu este necesar ca suprafata prajiturii sa fie rumena (desi la mine s-a intamplat sa fie), ci ca marginile sa fie ferme, iar la atingerea usoara a suprafetei sa aveti senzatia ca atingeti o masa inchegata. Se stinge focul in cuptor, se lasa usa intredeschisa si se asteapta sa se raceasca prajitura incet, in cuptor, pana ajunge la temperatura camerei. Abia dupa aceea se da la frigider, pentru cel putin 3 ore.
Pentru finisarea prajiturii, am topit 50 de grame de ciocolata amaruie, pe care am intins-o intr-un strat subtire pe o hartie de copt. Am asteptat sa se intareasca si am razuit cu un cutit pe suprafata, formand fulgi mari cu care am decorat marginile tartei:
Daca ar fi fost mai cald afara, poate as fi servit tarta cu o cupa de inghetata alaturi, dar pe frigul si umezeala de azi, brrr! nu a parut o idee prea buna, asa ca am preparat rapid un sos caramel, dand in clocot 2 linguri de zahar brun, 1 lingura de miere de albine, 20 de grame de unt si 2 linguri de apa. Am amestecat pret de un minutel in sosuletul asta, iar cand a inceput sa se lege am adaugat cateva picaturi de zeama de lamaie, am mai amestecat de 2-3 ori si gata! numai bun de turnat peste prajitura:
Concluzii: foarte buna, cremoasa, cu un gust superb de la zaharul brun si ciocolata. A placut intregii familii, asa ca se va repeta sigur, cu o singura modificare: data viitoare nu voi uita sa asez un disc de hartie de copt pe fundul formei, astfel incat sa pot transfera tarta pe un platou.
Lasă un răspuns