Cataif
Pentru ca sunt foarte ocupata in perioada asta, nu prea am timp sa pregatesc dulciuri care sa necesite mult timp, asa ca desertul pe care vi-l prezint azi mi s-a parut ideal. Racoros si insiropat, acoperit de frisca, gustos si aspectuos in acelasi timp, un cataif este la indemana oricui. Acest cataif este un desert de inspiratie orientala. La origine, se folosesc un fel „taitei” foarte fini, specifici acestui preparat. Am pus „taitei” intre ghilimele pentru ca aluatul din care sunt facuti nu este unul de paste, ci se pregateste in cu totul alt mod. In lipsa materiei prime originale, eu am improvizat si am pregatit cataiful cu taitei simpli de casa, taiati cat de fin a fost posibil, si a fost un succes.
- 200-300 de grame de taitei de casa fini (eu am folosit uscati) – cantitatea difera in functie de cat de gros se doreste sa fie stratul de taitei – in principiu, sa acopere un strat in grosime de 1,5-2 cm in forma in care se prepara desertul
- 120 de grame de unt
- 300 ml lapte
- 300 de grame de zahar
- 1 plic de zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
- 500 de grame de smantana pentru frisca
- 2 linguri de zahar pudra
- 1 plic de zahar vanilat
- 1 plic de intaritor pentru frisca (optional)
Preparare:
Asezati taiteii intr-un strat pe care il compactati usor, intr-o forma termorezistenta, destul de incapatoare:
Se topeste untul:
Se toarna untul topit deasupra taiteilor din forma, pe toata suprafata:
Se da forma la cuptorul preincins la 180 de grade. Intre timp, se prepara siropul: laptele, zaharul zaharul vanilat si coaja de lamaie se dau in clocot si se trag deoparte. Cam in 20-25 de minute taiteii se rumenesc:
Se scoate forma din cuptor si peste taiteii prajiti, fierbinti, se toarna siropul fierbinte:
Se lasa sa se raceasca in forma, apoi se da la frigider pentru cel putin 3 ore (preferabil de seara pana dimineata). In acest timp, siropul va fi complet absorbit de taitei:
Se rastoarna pe platoul pe care va fi servit:
Se bate frisca spuma tare, se indulceste si (dupa preferinta) se adauga si intaritorul si zaharul vanilat:
Se orneaza cataiful cu frisca, dupa gust si imaginatie. Se poate presara cu fructe confiate, fistic macinat etc. Eu l-am preferat simplu – a fost oricum foarte placut si racoritor:
Pofta mare!
Lasă un răspuns