Granita – între limonadă și înghețată, răcoritoare și naturală
Granita – între limonadă și înghețată, răcoritoare și naturală. Granita făcută în casă cu apă de izvor și sirop natural, încearcă și tu s-o prepari!
Granita este un desert tipic sicilian, iar faptul că provine dintr-o insulă aridă, unde temperaturile sar adesea de 40°C, dă indicii clare că o cupă de granita este ceva extrem de răcoritor. Practic, e un preparat foarte simplu, un lichid semi-congelat pe bază de apă, zahăr, fructe, flori sau diferite mirodenii. Cea mai întâlnită aromă este cea de lămâie, dar există și granita de pepene, de mentă, de căpșuni etc. Consistența granitei este de zăpadă umedă și vă asigur că nu există nimic mai revigorant, poate doar un plonjon în apa sărată și albastră a Mediteranei.
Ingrediente granita făcută în casă
- 150 ml. sirop de fructe sau flori (eu am folosit de trandafiri și pentru încă o șarjă sirop de soc)
- opțional: zeama de la ½ de lămâie
- 600 ml. de apă plată
Mod de preparare granita făcută în casă
Despre ingrediente și necesarul de instrumente
1. Pentru a ne asigura că beneficiem de toate beneficiile unei adevărate granita făcută în casă, musai să alegem cu grijă ingredientele. Apă pură, pe care să ne placă s-o bem și siropuri făcute în casă, din ingrediente naturale. Eu am folosit siropul meu de soc, făcut la rece și un sirop de trandafiri pe care l-am făcut în mai, deodată cu dulceața de trandafiri pe care o prepar în fiecare an. Evident, se pot folosi siropuri de oricare aveți și vă plac. Îmi vine în minte siropul de căpșuni, e foarte potrivit! La fel este și cel de zmeură, de lămâie, de portocale etc. Lămâia este opțională. Dacă vă place mai acrișor, adăugați-o.
2. Apa pe care o folosesc pentru granita făcută în casă este aceeași pe care o folosesc de o bună vreme pentru gătit, limonade, ceaiuri etc. În zona în care locuiesc, nu beneficiem de cea mai bună apa de la rețea. Are un miros puternic de clor și are și depuneri, pentru că filtrele pe care le-am instalat se înfundă foarte des. Am renunțat, așadar, să mai folosesc apa de la rețeaua publică pentru băut și gătit. Am început să cumpăr apă îmbuteliată. Când veneam de a cumpărături, abia reușeam să cărăm în casă baxurile de apă. În plus, cel mai mare volum din deșeurile locuinței noastre era ocupat de peturile goale de apă. Din toate aceste motive, faptul că am descoperit apa în recipient reutilizabil de 8 litri de LaFantana a fost pentru mine extrem de valoros.
3. Așa că, de ceva timp, toate rețetele care cer apă încep cu umplerea unor recipiente sau cu măsurarea apei LaFantana.
Motivele pentru care o prefer:
- E o apă de izvor, pură și sănătoasă. E perfectă pentru băut și gătit. Tot din apa LaFantana fac și gheață, în tăvițele cu forme de cuburi ale congelatorului!
- Îmi este livrată direct acasă. Nu mai trebuie să car eu baxurile grele de apă. Lansez comanda pe site și oamenii de LaFantana vin acasă la mine.
- Simt că fac ceva pozitiv pentru mediu! Am redus volumul deșeurilor pe care le generează locuința noastră cu mai mult de jumătate, de când am optat pentru apa în acest recipient reutilizabil.
4. Pentru prepararea rețetei de granita, mai e nevoie:
- A. o mașină de făcut înghețată.
- B. forme pentru cuburi de gheață și un blender de mare putere.
Cum procedăm?
5. Mai simplu de atât nu se poate! Pur și simplu amestecăm bine 150 ml. de sirop cu 600 ml. de apă și adăugăm zeamă de lămâie, dacă dorim. Evident, concentrația lichidului o hotărăște fiecare, poate fi mai slab sau mai concentrat. Țineți cont, însă, că gustul alimentelor și băuturilor foarte reci este mai greu sesizabil. Lichidul trebuie să aibă un gust ceva mai pronunțat, ca să obținem o granita făcută în casă cu o aromă clară, distinctă. Mai departe, pur și simplu turnăm lichidul bine răcit la frigider în aparatul de făcut înghețată și-l lăsăm să-și facă treaba.
6. Eu folosesc o mașină de înghețată cu compresor propriu, care a înghețat lichidul în mai puțin de 45 de minute.
Dacă nu avem o mașină de înghețată, nu înseamnă că nu ne putem bucura de o granita făcută în casă! Turnăm lichidul în formele pentru cuburi ale congelatorului și le înghețăm bocnă. După ce au înghețat, procesăm cuburile într-un blender de putere mare, până când obținem un amestec ca o zăpadă dulce. Asta e granita!
Granita făcută în casă – servirea
Servim granita imediat, de preferință în pahare bine răcite la frigider. Astfel, nu se va topi atât de repede. După preferință, putem garnisi cu mentă, felii de lămâie, mici fructe etc. Eu am preparat două sortimente de granita, una de trandafiri și una de soc. Pentru ambele, am solosit aceleași proporții ale ingredientelor, 150 ml. sirop la 600 ml. de apă și zeama de la câte ½ de lămâie.
Mie îmi place să sorb din cupă, cu paiul, lichidul semi-înghețat, pe măsură ce începe să se topească. Mi se pare că nu există ceva mai răcoritor! Sper să vă placă și să încercați și voi rețeta!
Lasă un răspuns