Sirop de soc
Sirop de soc – cum sa nu te apuci sa-l faci, cand miroase a flori de soc pe toate valcelele? Desi traversez o saptamana destul de aglomerata, cu doua mari evenimente familiale, m-am gandit ca n-ar fi rau sa fac totusi loc in programul meu pentru o socata, asa ca i-am spus sotului meu ca mi-ar place sa culegem niste flori de soc. Ei bine, sarbu’ meu nu face lucrurile pe jumatate, a doua zi dimineata m-a intampinat cu flori… de soc. Si nu doar cat i-am cerut, ci suficiente pentru o socata, ba si-un sirop de soc, si de uscat pentru ceai si de dat la vecini. In bucataria ingropata literalmente in flori de soc si mirosind euforic, m-am apucat si am facut ceea ce urmeaza.
ALTE REȚETE DE BĂUTURI ȘI DULCEȚURI DIN FLORI AROMATE
Pentru rețeta mea de socată, click pe poza de mai jos.
Ingrediente Sirop De Soc
- 45 flori mari de soc (cat palma, daca aveti mai micute socotiti 2 pentru 1)
- 4 lamai marisoare
- 2 kg. zahar
- 2 litri apa
Prepararea Siropului De Soc
Ca sa vedeti ca n-am glumit, va fac cunostinta cu mormanul de flori de soc sau mai bine zis cu partea de morman de flori de soc care a incaput in fotografie:
Florile de soc se spala intr-o baie de apa rece, una cate una, scufundand inflorescentele si scuturandu-le usor dupa aceea (pot contine insecte, uscaturi si altele, eu am gasit un carabus superb, verde smarald, cum nu am vazut de ani de zile. Desigur, nu l-am pus in sirop, l-am redat naturii).
Zaharul si apa se pun intr-o cratita de 4-5 litri, perfect curata. Se aseaza pe foc si se incalzeste contintul cratitei pana ce zaharul se dizolva complet (nu trebuie sa fiarba) apoi se ia de pe foc. Nu reduceti cantitatea de zahar, sub niciun motiv! Este minimum acceptabil, dacă doriți ca siropul să poată fi păstrat. Pentru mai multă siguranță, chiar puteți suplimenta zahărul, dar în niciun caz nu îl reduceți. De asemenea, nu înlocuiți zahărul cu miere, cu îndulcitori etc.
Intre timp, 2 dintre lamai se decojesc cu grija de partea galbena (partea alba a cojilor este amara) si se adauga in sirop. Se storc bine de zeama toate cele 4 lamai in sirop. Desigur, daca va place gustul de coaja de lamaie mai pronuntat, adaugati coaja de la toate cele 4 lamai, dar parca eu prefer sa simt la siropul acesta gustul dominant de soc.
Florile spalate si alese se adauga in cratita dupa ce siropul s-a racit cat sa fie abia caldut. Uitati-va cat sunt de frumoase, ma intreb daca i-o fi venit vreunei mirese de mai ideea de a se impodobi cu valul acesta superb de flori.
Asadar, florile se adauga in cratita in siropul dulce acrisor si printre fasiile parfumate de coaja de lamaie.
Sirop de soc – infuzare la rece
Odată adăugate în cratiță, florile vor ramane sub capac pret de 4 zile, la frigider. Trebuie sa se macereze la rece pentru a transfera siropului toata aroma lor.
Imbuteliere sirop de soc
Dupa 4 zile la frigider, siropul se filtreaza si se pune in sticle care se inchid bine. Se pot pastra intr-un loc racoros si intunecat (in camara) pentru iarna. Se dilueaza cu apa plata sau apa minerala. La dorinta, se adauga cateva cuburi de gheata. Va puteti bucura de aroma florilor de soc tot anul.
Spor la cules flori de soc!
Lasă un răspuns