
Sirop de soc – rețeta cu preparare la rece





Sirop de soc – cum să nu te apuci să-l faci, când miroase a flori de soc pe toate vâlcelele? Deși traversez o săptămână destul de aglomerată, cu două mari evenimente în familie, m-am gândit că n-ar fi rău să fac loc în programul meu pentru o socată, așa că i-am spus soțului meu că mi-ar plăcea să culegem niște flori de soc. Ei bine, sârbu’ meu nu face lucrurile pe jumătate, așa că doua zi, de dimineață, m-a întâmpinat cu flori… de soc. Și nu doar cât i-am cerut, ci suficiente pentru o socată, ba și-un sirop de soc, de uscat pentru ceai și de dat la vecini. În bucătăria îngropată literalmente în flori de soc și mirosind euforic, m-am apucat și am făcut ceea ce urmează.
ALTE REȚETE DE BĂUTURI ȘI DULCEȚURI DIN FLORI AROMATE
Pentru rețeta mea de socată, click pe poza de mai jos.
Ingrediente Sirop De Soc
- 45 flori mari de soc (cât palma, dacă aveți mai micuțe socotiti 2 pentru 1)
- 4 lămâi mărișoare
- 2 kg. zahăr
- 2 litri apă
Prepararea Siropului De Soc
Doar să vedeți că n-am glumit, vă prezint mormanul de flori de soc sau, mai bine zis, partea de morman de flori de soc care a încăput în fotografie:
Florile de soc se spală într-o baie de apă rece, una câte una, scufundând inflorescențele și scuturându-le ușor după aceea. Florile pot conține insecte, uscături și altele, eu am găsit un cărăbuș superb, verde smarald, cum nu am văzut de ani de zile. Desigur, nu l-am pus în sirop, l-am redat naturii.
Zahărul și apa se pun într-o cratiță de 4-5 litri, perfect curată. Se așază pe foc și se încălzește conținutul cratiței până ce zahărul se dizolvă complet (nu trebuie să fiarbă), apoi se ia de pe foc. Nu reduceți cantitatea de zahăr, sub niciun motiv! Este minimum acceptabil, dacă doriți că siropul să poată fi păstrat. Pentru mai multă siguranță, chiar puteți suplimenta zahărul, dar în niciun caz nu îl reduceți. De asemenea, nu înlocuiți zahărul cu miere, cu îndulcitori etc.
Între timp, 2 dintre lămâi se decojesc cu grijă de partea galbenă (partea albă a cojilor este amară) și se adaugă în sirop. Se storc bine de zeamă toate cele 4 lămâi, colectând zeama direct în sirop. Desigur, dacă vă place gustul de coajă de lămâie mai pronunțat, adăugați coaja de la toate cele 4 lămâi, dar parcă eu prefer să simt, în siropul acesta, gustul dominant de soc.
Florile spălate și alese se adaugă în cratiță după ce siropul s-a răcit, cât să fie abia călduț. Uitați-vă cât sunt de frumoase, mă întreb daca i-o fi venit vreunei mirese de (luna) mai ideea de a se împodobi cu vălul acesta superb de flori!
Așadar, florile se adaugă în cratiță în siropul dulce acrișor și printre fâșiile parfumate de coajă de lămâie.
Sirop de soc – infuzare la rece
Odată adăugate în cratiță, florile vor ramane sub capac preț de 4 zile, la frigider. Trebuie să se macereze la rece, pentru a transfera siropului toată aroma lor.
Îmbuteliere sirop de soc
După 4 zile la frigider, siropul se filtrează printr-o sită fină și se îmbuteliază în sticle care se închid etanș. Sticlele se pot păstra într-un loc răcoros și întunecat (în cămară sau beci) pentru iarnă. În momentul servirii, siropul diluează cu apă plată sau apă minerală. Eu recomand diluarea într-o proporție de 1:5. La dorință, se adaugă și câteva cuburi de gheață. Vă puteți bucura de aroma florilor de soc tot anul.
Spor la cules flori de soc!
Lasă un răspuns