Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Sirop de soc

Sirop de soc

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 22.05.2013
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Sirop de soc – cum sa nu te apuci sa-l faci, cand miroase a flori de soc pe toate valcelele? Desi traversez o saptamana destul de aglomerata, cu doua mari evenimente familiale, m-am gandit ca n-ar fi rau sa fac totusi loc in programul meu pentru o socata, asa ca i-am spus sotului meu ca mi-ar place sa culegem niste flori de soc. Ei bine, sarbu’ meu nu face lucrurile pe jumatate, a doua zi dimineata m-a intampinat cu flori… de soc. Si nu doar cat i-am cerut, ci suficiente pentru o socata, ba si-un sirop de soc, si de uscat pentru ceai si de dat la vecini. In bucataria ingropata literalmente in flori de soc si mirosind euforic, m-am apucat si am facut ceea ce urmeaza.

ALTE REȚETE DE BĂUTURI ȘI DULCEȚURI DIN FLORI AROMATE

sirop de soc reteta fara fierbere

Ingrediente Sirop De Soc

  • 45 flori mari de soc (cat palma, daca aveti mai micute socotiti 2 pentru 1)
  • 4 lamai marisoare
  • 2 kg. zahar
  • 2 litri apa

Prepararea Siropului De Soc

Ca sa vedeti ca n-am glumit, va fac cunostinta cu mormanul de flori de soc sau mai bine zis cu partea de morman de flori de soc care a incaput in fotografie:

flori de soc

Florile de soc se spala intr-o baie de apa rece, una cate una, scufundand inflorescentele si scuturandu-le usor dupa aceea (pot contine insecte, uscaturi si altele, eu am gasit un carabus superb, verde smarald, cum nu am vazut de ani de zile. Desigur, nu l-am pus in sirop, l-am redat naturii).

Zaharul si apa se pun intr-o cratita de 4-5 litri, perfect curata. Se aseaza pe foc si se incalzeste contintul cratitei pana ce zaharul se dizolva complet (nu trebuie sa fiarba) apoi se ia de pe foc. Nu reduceti cantitatea de zahar, sub niciun motiv! Este minimum acceptabil, dacă doriți ca siropul să poată fi păstrat. Pentru mai multă siguranță, chiar puteți suplimenta zahărul, dar în niciun caz nu îl reduceți. De asemenea, nu înlocuiți zahărul cu miere, cu îndulcitori etc.

Ultima rețetă publicată

sirop de soc preparare 1

Intre timp, 2 dintre lamai se decojesc cu grija de partea galbena (partea alba a cojilor este amara) si se adauga in sirop. Se storc bine de zeama toate cele 4 lamai in sirop. Desigur, daca va place gustul de coaja de lamaie mai pronuntat, adaugati coaja de la toate cele 4 lamai, dar parca eu prefer sa simt la siropul acesta gustul dominant de soc.

preparare sirop de soc 2

Florile spalate si alese se adauga in cratita dupa ce siropul s-a racit cat sa fie abia caldut. Uitati-va cat sunt de frumoase, ma intreb daca i-o fi venit vreunei mirese de mai ideea de a se impodobi cu valul acesta superb de flori.

flori de soc pe planul de lucru din bucatarie

Asadar, florile se adauga in cratita in siropul dulce acrisor si printre fasiile parfumate de coaja de lamaie.

Sirop de soc – infuzare la rece

Odată adăugate în cratiță, florile vor ramane sub capac pret de 4 zile, la frigider. Trebuie sa se macereze la rece pentru a transfera siropului toata aroma lor.

preparare sirop de soc 3

Imbuteliere sirop de soc

Dupa 4 zile la frigider, siropul se filtreaza si se pune in sticle care se inchid bine. Se pot pastra intr-un loc racoros si intunecat (in camara) pentru iarna. Se dilueaza cu apa plata sau apa minerala. La dorinta, se adauga cateva cuburi de gheata. Va puteti bucura de aroma florilor de soc tot anul.

sirop de soc 2

Spor la cules flori de soc!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 comentarii la Sirop de soc

  1. Paula coja spune:

    Dna Laura,pot lasa siropul in beci pt 5-6 zile,am pana in 15 grade in încăpere????Va multumesc frumos???Sanatate multa si va multumim pt secretele împărtășite!!!!🙏🏼🙏🏼

  2. Cristina spune:

    Bună ziua. Ținând cont că am reușit să strâng mult soc aș vrea să fac cantitate dublă și locul din frigider e limitat, cate zile trebuie sa îl las în cămara? Mulțumesc!

  3. Wolff Cătălina spune:

    Se poate face acest sirop cu zahar invertit?
    Zahar invertit=zahar fiert în apa cu putin suc de lămâie pana devine vâscos,
    Va mulțumesc.

  4. Oana spune:

    Doamna Laurentiu, daca dorim sa pasteurizam siropul si sa il punem in sticle sterilizate in cuptor, ar trebui sa il fierbem in prealabil, dupa ce il scoatem din frigider? Cat timp se fierbe? Nu isi pierde proprietatile prin fierbere?

  5. Iulia spune:

    Doamna Laura, am putina nevoie de ajutor. As dori sa fac sirop de soc si, desi ma indoiesc ca apuca, nu stiu cum sa il fac sa stea peste an. Eu in viata asta scurta a mea nu am facut vreodata sirop si la mine in familie se facea doar din zeama ce se aduna de pe dulceata, care era deja fiarta. In cazul in care siropul ar fi fiert, banuiesc ca as aplica acelasi procedeu ca la gem – fierbinte, in sticle sterilizate. Dar cu siropul rece cum sa fac sa se pastreze? Ajunge doar sa sterilizez sticlele dupa metoda aceea in cuptor (pe care tot de la dumneavoastra o stiu)? Sau sa procedez ca la zacusca – bag sticlele in cuptor pentru 1 ora si le las sa se raceasca acolo?
    Dumneavoastra ii faceti ceva special ca sa stea peste iarna?
    Multumesc!

  6. Alina spune:

    Am facut anul trecut siropul, si saptamana aceasta s-a dus ultima sticla! A fost extraordinar de bun! Cateva sticle au fermentat, dar probabil n-au fost bune capacele sticlelor, pentru ca majoritatea n-au avut probleme! Nu stiti, la sterilizare isi schimba aroma?

  7. Anonymous spune:

    Imi pare rau …am facut siropul exact cum scrie si sa stricat …..nu e buna reteta

    • Precis ați făcut exact cu scrie :). De bună seamă că rețeta nu e bună, altfel cum le-ar fi reușit celor 4 cititori care au încărcat poze doveditoare? Și cum s-ar fi păstrat siropul meu, oare, mai am o sticlă în cămară de anul trecut și nu are niciun semn de stricăciune. :))

  8. Monica spune:

    Multumesc pentru reteta!dupa ce-l scot din frigi, o sa il dau intr-un clocot si pun si aspirina.inc-o data,multumeeesc!!! ?

  9. Ionela spune:

    Buna, Laura! Am facut anul acesta siropul de soc si-a iesit minunat insa nu mi-a dat in capul asta sec ca e prea cald la bloc si va fermenta! Ce ma sfatuiesti sa fac? Acum e un fel de sampanie cu gust de soc.
    Imi pare asa de rau!

  10. PaulaG spune:

    Mama mea a facut sirop (iarna) din flori uscate pentru ceai si a iesit foarte bun. Dar ea foloseste o reteta cu sare de lamaie. Eu vreau sa incerc aceasta reteta care pare mult mai simpla si mai naturala. Intrebare: nu locuiesc la casa, asa incat sirop/dulceata le voi depozita intr-o debara, la cca 17-18 grade. Este ok pt a se pastra?
    A doua intrebare: ai facut vreodata dulceata din flori de soc? Mi-a spus cineva ca ar fi foarte buna.
    Multumesc.

    • Laura Laurentiu spune:

      Cel mai bine e sa fie pastrat in loc cat de racoros posibil. Sper sa fie ok si in debaraua de la bloc. :)
      Nu am facut niciodata dulceata, presupun ca e tare buna si aromata.

  11. dana_radu23 spune:

    Cel lasat nefiert ,s-a terminat de ceva vreme!Cred ca nici celalat,nu v-a tine prea mult, mai ales cu canicula asta.

  12. Monica Horoiu spune:

    Cu parere de rau trebuie sa recunosc ca eu nu am in dotare un sarb care sa ma ingroape in flori de soc, insa convinsa de faptul ca e o reteta super buna, m-am catarat efectiv pe un gard apoi pe un sopron si mi-am cules o sacosa mare de flori de soc din care am facut sirop. Si e adevarat…e demential !!! In schimb eu am facut portie tripla si atunci dupa ce am fiert siropul, l-am pus in sticle , le-am capsat, le-am pus in oala cu apa si prosop , le-am pus la cuptor …si le-am racit in patura . Si uite as a, la iarna…voi reinvia aroma socului de vara .

    • lauralaurentiu spune:

      Daca apuca iarna, Monica :). E bine ca expeditia riscanta in varful gardului s-a finalizat cu bine, adica cu siropul cel aromat in sticle. :)

      2013/6/20 Disqus

  13. christyansen spune:

    am facut si sirop si vin de soc super bune. bv bv bv bv bv

  14. dorina spune:

    multumesc pentru reteta.Cautam o reteta fara sare de lamaie si fara conservant.

  15. oana ciurea spune:

    Grozava reteta, si eu sunt literalmente ingropata intr-un munte de soc, care teoretic o sa fie ceaiul de capatai la iarna. Nu cred ca se supara nimeni daca incerc si reteta asta :) mai ales ca suntem mari consumatori de socata si ceai de soc…
    Multumesc de idee :D

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE