Cautare in site
x inchide
Șuncă presată de casă rețetă simplă pas cu pas

Șuncă presată de casă rețetă simplă pas cu pas

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 16.04.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Șuncă presată de casă rețetă simplă pas cu pas. Mod de preparare în casă pentru șunca presată fără aditivi, conservanți și coloranți. Șuncă fiartă de casă, sănătoasă, cu grăsimi puține și fără e-uri, rețetă simplă, lista de ingrediente și mod de preparare cu poze.

Șunca presată este unul dintre mezelurile care îmi plac încă de pe când eram copil. Nici acum nu mi-am pierdut apetitul pentru ea, vă spun drept. Doar că, de la un an la altul, oferta din magazine pierde constant din calitate. Produsele care au început să se comercializeze sub denumirea de șuncă presată cu greu mai corespund amintirilor pe care le am eu despre aceasta. De obicei, găsim șunca presată trasă în țiplă, sub formă de batoane sau felii subțiri. E colorată nefiresc într-un roz țipător și iar mirosul parcă țipă, de cum deschizi punga, ”monoglutamat!”. Fiind, cum v-am spus deja, un produs care chiar îmi place, am renunțat demult să-l mai cumpăr, pregătind, după rețeta simplă pe care urmează să o descoperiți mai jos, șuncă presată de casă.

CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU REȚETA DE ȘUNCĂ PRESATĂ DE CURCAN!

Rețeta pe care v-o propun este foarte accesibilă. Toate ingredientele sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi iar dacă preferați alt amestec de condimente, e liber la experimente, adăugați doar ceea ce vă place. De nelipsit sunt doar primele 4 de pe listă, cu mențiunea că sarea, dacă vi se va părea prea puțină sau prea multă, se poate ajusta ușor ( ± maximum 5 grame) atunci când veți relua rețeta.

sunca presata de casa facuta cu ajutorul electrocasnicelor heinner

Totuși, pentru a face șuncă presată de casă, sunt esențiale câteva ustensile. Primul este o presă de șuncă. Aceasta se găsește ușor de vânzare, în fel de fel de magazine online, costul ei este de sub 100 de lei și o veți amortiza cu vârf și îndesat, pentru că e făcută din oțel inoxidabil și practic indistructibilă. Apoi, veți avea nevoie de o mașină bună de tocat carne și de un malaxor/mixer. Eu am folosit mașina de tocat WESTON SILVER MG-2100BKSL de la Heinner, care și-a făcut treaba impecabil. Neapărat, veți avea nevoie și de un termometru alimentar, care, la fel, nu costă mai mult de 50 de lei și pe care îl veți folosi la multe alte preparate.

Ingrediente șuncă presată de casă rețetă simplă

  • 1,2 kilograme de carne de porc (pulpă degresată)
  • 25 de grame de sare neiodată
  • 10 grame de zahăr
  • 150 ml. de apă
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 linguriță de piper
  • ½ de linguriță rasă de nucșoară

Ustensile necesare pentru șunca presată de casă rețetă simplă

  • presă de șuncă – un vas simplu din inox, prevăzut cu arc pentru presare
  • termometru pentru alimente
  • mașină de tocat carne
  • mixer
  • Preparare șuncă presată de casă rețetă simplă – pe scurt despre ingredientele folosite

    1. Am ales o bucată de carne slabă de porc, pe care am tăiat-o în cubulețe cam de 2 – 3 cm.

    pulpa de porc taiata cuburi pentru reteta de sunca presata

    2. În poza de mai jos sunt vizibile toate ingredientele pe care le-am folosit, pregătite pentru a mă apuca de șunca presată de casă. După cum puteți observa, am folosit sare roz, pentru că a fost singurul sortiment fără conținut de iod pe care îl aveam în casă.

    ingrediente sunca presata de casa

    Aici ar fi loc de o mică discuție: de recomandat ar fi să se folosească ½ sare neiodată (pentru murături și alte preparate) și ½ sare cu nitrit. Probabil ați ridicat deja din sprâncene, cum adică sare cu nitrit, acel periculos E 250? Adevărul este undeva la mijloc.

    Știu că în ultima vreme apar informații despre aproape oricare substanță că ar avea potențial cancerigen. La fel de bine știu, însă, că străbunicii mei foloseau sarea cu nitrit. O numeau ”sare cu silitră” și o foloseau pentru mezelurile crud-uscate pe care le făceau. Sarea cu nitrit va potența culoarea roză a cărnii, dar, mai mult de atât, sarea cu nitrit este eficientă împotriva bacteriei Clostridium botulinum iar intoxicațiile cu toxina botulinică sunt extrem de periculoase. Străbunicii mei știau asta și se protejau. Evident, noi nu vom prepara șunca presată pentru a o păstra cu lunile, așa că nu se impune folosirea sării cu nitrit, dar am simțit eu că ar fi util să consemnez și această informație.

    Advertising

    Trecând la celelalte ingrediente, eu am folosit usturoi proaspăt dar se poate folosi și uscat. Piperul negru va fi destul de vizibil în secțiunea preparatului, dacă vă deranjează, puteți folosi piper alb. Nucșoara este unul dintre condimentele specifice pentru șunca presată, sfatul meu este să nu renunțați complet la ea, dar puteți reduce cantitatea, dacă nu vă place.

    Șuncă presată de casă rețetă simplă – prepararea compoziției

    3. Se dizolvă sarea și zahărul în apă, care trebuie să fie la temperatura camerei. După ce s-au dizolvat complet, se adaugă usturoiul pisat (sau pudra de usturoi uscat).

    preparare saramura

    4. Se pune toată carnea tăiată cubulețe într-un vas mare, în care se va malaxa. În cazul meu, a fost vasul mixerului.

    mod de preparare sunca presata de casa malaxarea carnii

    5. Se pornește mixerul și se adaugă treptat apa cu sarea, zahărul și usturoiul. După ce am adăugat toată apa, se presară piperul și nucșoara. Se malaxează carnea cam 10 minute, la o viteză medie, până când absoarbe toată apa.

    adaugare saramura

    6. După 10 minute, carnea va absorbi lichidul și va deveni lipicioasă la suprafață, ceea ce e perfect în regulă, așa trebuie să fie.

    carne de porc pulpa cu saramura malaxata pentru sunca de casa

    7. Pasul următor va fi să tocăm ¹⁄3 din carnea cu mirodenii. Eu am trecut-o prin mașina de tocat în doar un minut.

    tocare carne

    8. Se adaugă carnea tocată peste restul bucăților de carne rămase în castronul mixerului.

    Advertising

    carne condimentata in cuburi si carne tocata pentru mezel de casa sunca presata reteta

    9. Se malaxează din nou carnea, bucățile împreună cu cea tocată, până când obținem o masă compactă și lipicioasă. Asta va mai dura 8-10 minute.

    malaxare finala compozitie pentru sunca presata de casa

    Preparare șuncă presată de casă rețetă simplă – presarea în formă

    10. Aceasta este forma specială pentru șuncă presată de casă. Un fel de oală, după cum vedeți, înaltă de 20 de cm și cu diametrul de 12 cm, prevăzută cu capac dublu, unul cu funcția de presare (cel cu arc) și unul care etanșează bine forma. Eu folosesc, atunci când fac șuncă presată, pungi alimentare rezistente până la 80°C. La fel de bine, șunca presată se poate rula în hârtie de pergament rezistentă, înainte de a fi presată în formă.

    presa forma speciala pentru sunca presata facuta acasa

    11. Am căptușit, așadar, forma cu punga și am pus ¼ din compoziție în aceasta. Am tasat cât de bine am putut compoziția, pentru a evita pe cât posibil apariția găurilor în șuncă. Niște găuri tot vor rămâne, dar e de preferat să fie cât mai mici și mai puține. Am umplut forma adăugând pe rând câte ¼ din compoziție și presând bine după fiecare cantitate adăugată.

    presare compozitie de carne in forma

    12. După ce am presat cât de bine am putut compoziția în formă, am strâns bine punga și am răsucit-o.

    mod de preparare sunca de casa fiarta sunca presata reteta

    13. Am pus capacul dublu și am presat cât de bine am putut. Va fi destul de greu de închis forma în această fază, așa că vă sfătuiesc să cereți ajutorul cuiva mai puternic. După ce am închis forma, am dat-o imediat la frigider pentru 24 de ore.

    presare compozitie pentru sunca presata de casa in forma speciala

    Preparare șuncă presată de casă rețetă simplă – gătire

    14. Se scoate forma cu compoziția presată și se lasă să își revină la temperatura bucătăriei, măcar 1½ ore. Se pune apoi într-o oală adâncă, apa să ajungă cam cu 2 cm mai jos de buza formei. Se pune oala pe foc mic și se încălzește treptat, până ajunge la 70°C. Verificăm ce oră este și ținem cont ca peste exact 2 ore să revenim și să verificăm dacă șunca presată de casă este gata gătită. Focul trebuie setat foarte mic, așa încât temperatura apei să rămână constantă la 70°C. O plită cu inducție e mai eficientă, din acest punct de vedere, decât una cu gaz.

    masurare temperatură apa

    15. Imediat după ce s-a atins temperatura țintă a apei, pe care ne vom strădui să o menținem stabilă, termometrul se poate introduce în formă, prin orificiul din capac. Asta ne va ajuta să stabilim cu precizie când șunca este gata: atunci când în centru vom avea temperatura de 70°C. Dacă nu avem posibilitatea să măsurăm temperatura din interior (nu toate formele permit), atunci ne ghidăm după timp. După cum am spus, va fi nevoie de 2 ore, poate 2 ore și jumătate, în condițiile în care conținutul formei a fost adus la temperatura ambientală. După ce este gata, se scoate forma din apă și se pune într-un vas cu apă rece, care se va schimba frecvent. După ce se răcește până la temperatura camerei, se dă forma la frigider pentru 3 ore.

    fierbere șuncă de casă presată

    Servire șuncă presată de casă rețetă simplă

    După ce șunca de casă s-a răcit bine, o extragem din formă și iată de ce nu renunț la punga termorezistentă, mă ajută de fiecare dată să scot șunca mai ușor!

    sunca de casa fiarta se scoate din presa reteta ingrediente mod de preparare

    Șunca presată de casă se feliază frumos în felii subțiri, se poate felia chiar și la feliator.

    sunca presata facuta in casa

    Are câteva găurele în textură, după cum vă spuneam mai devreme, dar cui îi pasă de asta? E foarte gustoasă, are grăsimi puține și ingrediente naturale și ies niște sanvișuri perfecte cu șunca asta! Eu împart cantitatea asta în 4 bucăți, pe care le videz. Un pachet ajunge la frigider, urmând să-l consumăm în 4-5 zile, iar celelalte la congelator. Le decongelez lent, în frigider, pe măsură ce am nevoie de ele.

    sunca presata de casa reteta pas cu pas cum se face sunca presata de casa reteta laura laurentiu

    Sper că v-am fost de folos și că veți încerca și voi rețeta!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 comentarii la Șuncă presată de casă rețetă simplă pas cu pas

  1. gabibe spune:

    Buna seara.
    Incep prin a-ti multumi pentru publicarea acestei retete.Rezultatul este DELICIOS,ca sa-i citez pe toti cei care au testat produsul(este si parerea mea).Am facut 2 teste:la primul,pt ca aveam in casa,am folosit 500 gr de spata si 700 gr de ceafa(in rest,am respectat intocmai indicatiile);la al doilea,am folosit numai cotlet(l-am gasit la promotie cu 20 lei/kg la selgros) si am redus cantitatea de sare,pentru gustul meu,la 20 gr(12 gr sare mare si 8 gr sare cu nitrit).Gustul a fost excelent,doar ca a iesit mai „uscata”,probabil cotletul neavand de loc grasime.
    Chiar as vrea sa va intreb,pt a obtine o sunca mai „grasa”,daca se poate adauga la tocat si 100-150 gr de grasime,pt ca mi-ar fi placut ca sunca sa fie mai grasa.
    Inchei „romanul” prin a da o idee celor care vor sa incerce aceasta reteta minunata,legat de temperatura de fierbere si va spun cum am facut eu,cu mare succes:am pus oala cu apa in care statea forma pe foc mare,pana apa a ajuns la 70 grd C(termometrul este obligatoriu,dar este un accesoriu f ieftin);dupa asta,am mutat oala cu apa numai cu „colt” pe ochiul mic si am miscat-o cate putin,cum era nevoie,pana am gasit pozitia la care temperatura apei s-a pastrat stabila pentru peste 2 ore si a fost super.Singurul lucru care m-a mirat,a fost ca dupa cca 2 ore+15 min,cand am introdus termometrul in mijlocul formei,temperatura era pe la 65 grd C;am mai stat cam 15 min si am scos-o.
    Oricum,a iesit super.Va rog inca o data sa ne dati o solutie pentru ei care preferam sa iasa sunca mai grasa.Inca o data,multumiri !

    • Mă bucur mult că v-a plăcut rețeta și mulțumesc că ne-ați împărtășit din experiența dumneavoastră, sigur va fi utilă și altor cititori.
      Pentru o șuncă mai grasă, e vă sfăuiesc să folosiți ceafă de porc sau 900 de grame de spată și 300 de grame de slănină crudă. Sunt chiar curioasă cum ar ieși, așa că vă rog, dacă încercați, să reveniți cu impresii.

  2. Mariana spune:

    Multumesc pentru reteta ! Am aparatul de la Lidl dar retete este de la dvoastra .Sint sigura ca ca este mai b una decit cea facuta de mine .

  3. Iulia spune:

    Bună. Se poate găti cu un aparat sous vide? Ca să fie mai simplu cu menținerea temperaturii apei? Nu știu dacă să cumpăr sau nu așa ceva. Mulțumesc mult.

    • Ultimele două șarje de șuncă presată le-am gătit la sous-vide. Am făcut-o mai ales pentru că am avut mai multă carne decât intra în forma metalică, așa că am vidat compoziția într-o pungă de sous-vide și am gătit-o cu sonda anova. A ieșit perfect.

  4. Miliana Stoica spune:

    Se poate amesteca carnea manual, in lipsa malaxorului?

  5. Cristina spune:

    Am primit presa si am facut sunca din muschiulet de porc, respectind intocmai reteta dvs.
    DAR nu am plită cu inducție si nici termometru pentru alimente, ca atare am facut-o la cuptorul electric si dupa …..4 ore (crescind din timp in timp temperatura de coacere de 70 la 125 grade) am reusit.
    Sunca este nemaipomenit de gustoasa si compacta dar…..are o culoareeeee cenusie. Sa fie timpul prea lung de fierbere sau lipsa sarii cu nitrit?
    Oricum se va face des, imi voi lua un termometru si deja am comandat 1kg sare cu nitrit.

    Sfat pentru dnele care vor sa faca, chiar daca nu au folosit nucsoara , pina acum, sa puna neaparat. Fara , ar fi pur si simplu o carne fiarta.
    Multumesc, dna Laura, pentru aceasta reteta !,â

  6. Cristina farlaiy spune:

    Am incurcat-o! Azi am comandat presa, dar nu am temometru alimentar. Cum voi putea mentine apa din vasul in care este presa la 70 grade? Am arajaz pe gaz .
    Am o intrebare, nu o pot fierbe in cuptor? Am cuptor electric, deci pot controla temperatura.

  7. Cristina spune:

    Am incurcat-o! Azi am comandat presa, dar nu am temometru alimentar. Cum voi putea mentine apa din vasul in care este presa la 70 grade? Am arajaz pe gaz .
    Am o intrebare, nu o pot fierbe in cuptor? Am cuptor electric, deci pot controla temperatura.

  8. Solomon spune:

    Am făcut astăzi șuncă presată după reteta dvs.(Am început ieri și astăzi am fiert timp de două ore la 75 grade). O bunătate. O să încerc și reteta de bacon. Să auzim de bine

  9. Adela spune:

    Oare daca iau o forma pentru 3kg mai iese bine? Am doua micute care nu imi dau prea mult timp dar vreau sa le gatesc cat mai sanatos.

  10. Apostol Viorica spune:

    Felicitari! Arata super! Multumim pentru reteta!Dar de unde sa iau acest dispozitiv? Se gaseste undeva?

    • Viorica, eu am căutat pe google ”formă pentru șuncă presată”. Se returnează mai multe rezultate, am comandat la unul dintre ele.

      • Adela spune:

        Da, si eu ma gandeam la faptul ca majoritatea v-a merge in congelator cum ați si mentionat in reteta. La cât de mult „timp” am e un trede-off cu care sunt mulțumita. Mulțumesc de raspuns.

  11. Olga spune:

    Nici nu mi – aș fi putut imagina vreodată ca se poate de făcut șuncă în condiții casnice. Le am pe toate, mai puțin forma pentru presare. Cred ca am s-o caut și ma pun și eu pe treaba, arată prea bine, unde mai pui ca e și favorita mea și a copiilor mei. Mai revenim cu impresii după ce încercăm și noi. Mulțăm frumos de rețetă D-na Laura.

Advertising