Cautare in site
x inchide
sunca presata de casa reteta pas cu pas cum se face sunca presata in casa

Șuncă presată de casă rețetă simplă pas cu pas

ADVERTORIAL
Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 16.04.2019
Rating
4.9
(190)
SARI LA RETETA
Rating
4.9
(190)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

33 comentarii la Șuncă presată de casă rețetă simplă pas cu pas

  1. Dobrin spune:

    E259
    Conform regulamentul (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari, nitritul de sodiu E 250 poate fi adăugat în preparatele enzimatice la un nivel maxim de 500 mg/kg, în produsul alimentar final poate sa aibă un nivel maxim de 0,01 mg/kg. Nu se utilizează în băuturi.
    Nitritul de sodiu se folosește în cantitate cuprinsă între 100 mg/kg şi 180 mg/kg la produsele din carne conservate prin sterilizare, sărare, uscare sau afumare.

    • Sarea cu nitrit este compusă din 99.5% sare recristalizată și maximum 0.5% nitrit. Mă refer la sarea cu nitrit, destinată produselor alimentare, gata preparată, care se găsește în comerț. Dacă eu folosesc 12 grame din aceasta, înseamnă că șunca ar conține 0,06 grame de nitrit, ceea ce înseamnă 60 mg/1,2 kg de produs, deci jumătate din limita minimă, așa cum ziceți că e în regulamentul CV nr.1333. În plus, nu e musai să fie folosită sarea cu nitrit, dar dacă nu e folosită, ne asumăm că produsul se va oxida.

  2. Mihaela spune:

    Excelentă rețetă, rezultat delicios, mulțumesc!
    Poate un pic mai puțină sare (după gustul meu)
    Am utilizat hârtie de copt in loc de pungă de plastic. Reușită totală!!!

  3. Tavi Giurgiu spune:

    XH-W3001 Modul termostat digital 10A 220V, 2 perechi de conectori , si o plita electrica de 1000w ce era prin casa, dar merge si un termoplonjon, in 10 minute a fost gata montajul
    Acum e in frigider amestecul, si maine o sa iasa prima sunca, tinuta la 70C-75C (cand decupleaza la 70, din inertie mai urca apa pana la 74C, in urma testelor).
    Revin cu feedback despre reteta.

  4. Dana spune:

    super! o sa le fac copiilor sunca de casa si renuntam la mezelurile din comert! imi si comand presa! intrebare: de unde cumperi pungile?
    multumesc!

  5. Madalina spune:

    Buna ziua! Se poate face sunca presata si din carne de vita?

  6. Roxana spune:

    Buna seara!Spuneti-mi, va rog, la plita pe inducție, la ce treapta ar trebui gătit pt a avea temperatura constanta de 70 grade?Va mulțumesc mult pt retetele minunate!Pe mine, m-ați învățat sa gătesc!Va urmăresc din 2010!Multumesc încă o data!

  7. gabibe spune:

    Buna seara.
    Incep prin a-ti multumi pentru publicarea acestei retete.Rezultatul este DELICIOS,ca sa-i citez pe toti cei care au testat produsul(este si parerea mea).Am facut 2 teste:la primul,pt ca aveam in casa,am folosit 500 gr de spata si 700 gr de ceafa(in rest,am respectat intocmai indicatiile);la al doilea,am folosit numai cotlet(l-am gasit la promotie cu 20 lei/kg la selgros) si am redus cantitatea de sare,pentru gustul meu,la 20 gr(12 gr sare mare si 8 gr sare cu nitrit).Gustul a fost excelent,doar ca a iesit mai „uscata”,probabil cotletul neavand de loc grasime.
    Chiar as vrea sa va intreb,pt a obtine o sunca mai „grasa”,daca se poate adauga la tocat si 100-150 gr de grasime,pt ca mi-ar fi placut ca sunca sa fie mai grasa.
    Inchei „romanul” prin a da o idee celor care vor sa incerce aceasta reteta minunata,legat de temperatura de fierbere si va spun cum am facut eu,cu mare succes:am pus oala cu apa in care statea forma pe foc mare,pana apa a ajuns la 70 grd C(termometrul este obligatoriu,dar este un accesoriu f ieftin);dupa asta,am mutat oala cu apa numai cu „colt” pe ochiul mic si am miscat-o cate putin,cum era nevoie,pana am gasit pozitia la care temperatura apei s-a pastrat stabila pentru peste 2 ore si a fost super.Singurul lucru care m-a mirat,a fost ca dupa cca 2 ore+15 min,cand am introdus termometrul in mijlocul formei,temperatura era pe la 65 grd C;am mai stat cam 15 min si am scos-o.
    Oricum,a iesit super.Va rog inca o data sa ne dati o solutie pentru ei care preferam sa iasa sunca mai grasa.Inca o data,multumiri !

    • Mă bucur mult că v-a plăcut rețeta și mulțumesc că ne-ați împărtășit din experiența dumneavoastră, sigur va fi utilă și altor cititori.
      Pentru o șuncă mai grasă, e vă sfăuiesc să folosiți ceafă de porc sau 900 de grame de spată și 300 de grame de slănină crudă. Sunt chiar curioasă cum ar ieși, așa că vă rog, dacă încercați, să reveniți cu impresii.

  8. Mariana spune:

    Multumesc pentru reteta ! Am aparatul de la Lidl dar retete este de la dvoastra .Sint sigura ca ca este mai b una decit cea facuta de mine .

  9. Iulia spune:

    Bună. Se poate găti cu un aparat sous vide? Ca să fie mai simplu cu menținerea temperaturii apei? Nu știu dacă să cumpăr sau nu așa ceva. Mulțumesc mult.

    • Ultimele două șarje de șuncă presată le-am gătit la sous-vide. Am făcut-o mai ales pentru că am avut mai multă carne decât intra în forma metalică, așa că am vidat compoziția într-o pungă de sous-vide și am gătit-o cu sonda anova. A ieșit perfect.

  10. Daniela spune:

    Multumim pentru reteta, e ceva ce cautam de foarte multi ani sa inlocuiesc produsele din comert. Eu personal, pentru cilindrul pe care l-am cumparat pe de Amazon, a trebuit sa ajustez cantitatea de carne, a intrat cam 1 kg 100 grame. De asemenea am sa incerc sa inlocuiesc punga cu hartie de copt, nu prea sunt de acord cu pungile de plastic. Daca ati incercat cu altceva va rog sa-mi spuneti.

    Multumim inca o data pentru reteta! Ffff buna!

  11. Chisenovici spune:

    Bună ziua. Voiam să vă întreb ce fel de aparat de vidat folosiți? Mulțumesc mult pentru răspuns.

  12. Violeta spune:

    Am revenit cu impresii.Daca am mentinut temperatura ape fix 70, timp de preparare sunca peste 3 ore.Dupa cca 3 ore, am ridicat temperatura apei la 75, am mai completat cu apa calda ca s-a evaporat si a durat 3 ore si jumatate sa ajunga sunca la 70 fix.Cam asta este pentru cei care se confrunta cu aceleasi probleme cu mine,Cu stima,Violeta.Acum e in apa rece si pe urma la frigider .Multam pentru reteta.

  13. Miliana Stoica spune:

    Se poate amesteca carnea manual, in lipsa malaxorului?

  14. Cristina spune:

    Am primit presa si am facut sunca din muschiulet de porc, respectind intocmai reteta dvs.
    DAR nu am plită cu inducție si nici termometru pentru alimente, ca atare am facut-o la cuptorul electric si dupa …..4 ore (crescind din timp in timp temperatura de coacere de 70 la 125 grade) am reusit.
    Sunca este nemaipomenit de gustoasa si compacta dar…..are o culoareeeee cenusie. Sa fie timpul prea lung de fierbere sau lipsa sarii cu nitrit?
    Oricum se va face des, imi voi lua un termometru si deja am comandat 1kg sare cu nitrit.

    Sfat pentru dnele care vor sa faca, chiar daca nu au folosit nucsoara , pina acum, sa puna neaparat. Fara , ar fi pur si simplu o carne fiarta.
    Multumesc, dna Laura, pentru aceasta reteta !,â

  15. Cristina farlaiy spune:

    Am incurcat-o! Azi am comandat presa, dar nu am temometru alimentar. Cum voi putea mentine apa din vasul in care este presa la 70 grade? Am arajaz pe gaz .
    Am o intrebare, nu o pot fierbe in cuptor? Am cuptor electric, deci pot controla temperatura.

  16. Cristina spune:

    Am incurcat-o! Azi am comandat presa, dar nu am temometru alimentar. Cum voi putea mentine apa din vasul in care este presa la 70 grade? Am arajaz pe gaz .
    Am o intrebare, nu o pot fierbe in cuptor? Am cuptor electric, deci pot controla temperatura.

  17. Solomon spune:

    Am făcut astăzi șuncă presată după reteta dvs.(Am început ieri și astăzi am fiert timp de două ore la 75 grade). O bunătate. O să încerc și reteta de bacon. Să auzim de bine

  18. Adela spune:

    Oare daca iau o forma pentru 3kg mai iese bine? Am doua micute care nu imi dau prea mult timp dar vreau sa le gatesc cat mai sanatos.

    • Cred că da, doar că dacă pregătiți atât de multă va sta mai mult la congelator, nu vă puteți bucura de ea proaspătă prea multe zile. Produsul nu conține niciun fel de conservanți!

  19. Apostol Viorica spune:

    Felicitari! Arata super! Multumim pentru reteta!Dar de unde sa iau acest dispozitiv? Se gaseste undeva?

    • Viorica, eu am căutat pe google ”formă pentru șuncă presată”. Se returnează mai multe rezultate, am comandat la unul dintre ele.

      • Adela spune:

        Da, si eu ma gandeam la faptul ca majoritatea v-a merge in congelator cum ați si mentionat in reteta. La cât de mult „timp” am e un trede-off cu care sunt mulțumita. Mulțumesc de raspuns.

  20. Olga spune:

    Nici nu mi – aș fi putut imagina vreodată ca se poate de făcut șuncă în condiții casnice. Le am pe toate, mai puțin forma pentru presare. Cred ca am s-o caut și ma pun și eu pe treaba, arată prea bine, unde mai pui ca e și favorita mea și a copiilor mei. Mai revenim cu impresii după ce încercăm și noi. Mulțăm frumos de rețetă D-na Laura.