Șuncă presată de casă rețetă simplă pas cu pas
Șuncă presată de casă rețetă simplă pas cu pas. Mod de preparare în casă pentru șunca presată fără aditivi, conservanți și coloranți. Șuncă fiartă de casă, sănătoasă, cu grăsimi puține și fără e-uri, rețetă simplă, lista de ingrediente și mod de preparare cu poze.
Șunca presată este unul dintre mezelurile care îmi plac încă de pe când eram copil. Nici acum nu mi-am pierdut apetitul pentru ea, vă spun drept. Doar că, de la un an la altul, oferta din magazine pierde constant din calitate. Produsele care au început să se comercializeze sub denumirea de șuncă presată cu greu mai corespund amintirilor pe care le am eu despre aceasta. De obicei, găsim șunca presată trasă în țiplă, sub formă de batoane sau felii subțiri. E colorată nefiresc într-un roz țipător și iar mirosul parcă țipă, de cum deschizi punga, ”monoglutamat!”. Fiind, cum v-am spus deja, un produs care chiar îmi place, am renunțat demult să-l mai cumpăr, pregătind, după rețeta simplă pe care urmează să o descoperiți mai jos, șuncă presată de casă.
CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU REȚETA DE ȘUNCĂ PRESATĂ DE CURCAN!
Rețeta pe care v-o propun este foarte accesibilă. Toate ingredientele sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi iar dacă preferați alt amestec de condimente, e liber la experimente, adăugați doar ceea ce vă place. De nelipsit sunt doar primele 4 de pe listă, cu mențiunea că sarea, dacă vi se va părea prea puțină sau prea multă, se poate ajusta ușor ( ± maximum 5 grame) atunci când veți relua rețeta.
Totuși, pentru a face șuncă presată de casă, sunt esențiale câteva ustensile. Primul este o presă de șuncă. Aceasta se găsește ușor de vânzare, în fel de fel de magazine online iar eu v-o recomand pe cea pe care o găsiți cu un click aici sau pe imaginea de mai jos. E identică celei pe care am folosit-o și eu, costă sub 100 de lei și este livrată cu tot cu termometru.
Apoi, veți avea nevoie de o mașină bună de tocat carne și de un malaxor/mixer. Eu am folosit mașina de tocat WESTON SILVER MG-2100BKSL de la Heinner, care și-a făcut treaba impecabil. Neapărat, veți avea nevoie și de un termometru alimentar, care, la fel, nu costă mai mult de 50 de lei și pe care îl veți folosi la multe alte preparate.
Ingrediente șuncă presată de casă rețetă simplă
- 1,2 kilograme de carne de porc (pulpă degresată)
- 25 de grame de sare neiodată
- 10 grame de zahăr
- 150 ml. de apă
- 1 cățel de usturoi
- 1 linguriță de piper
- ½ de linguriță rasă de nucșoară
Ustensile necesare pentru șunca presată de casă rețetă simplă
- presă de șuncă – un vas simplu din inox, prevăzut cu arc pentru presare
- termometru pentru alimente
- mașină de tocat carne
- mixer
Preparare șuncă presată de casă rețetă simplă – pe scurt despre ingredientele folosite
1. Am ales o bucată de carne slabă de porc, pe care am tăiat-o în cubulețe cam de 2 – 3 cm.
2. În poza de mai jos sunt vizibile toate ingredientele pe care le-am folosit, pregătite pentru a mă apuca de șunca presată de casă. După cum puteți observa, am folosit sare roz, pentru că a fost singurul sortiment fără conținut de iod pe care îl aveam în casă.
Aici ar fi loc de o mică discuție: de recomandat ar fi să se folosească ½ sare neiodată (pentru murături și alte preparate) și ½ sare cu nitrit. Probabil ați ridicat deja din sprâncene, cum adică sare cu nitrit, acel periculos E 250? Adevărul este undeva la mijloc.
Știu că în ultima vreme apar informații despre aproape oricare substanță că ar avea potențial cancerigen. La fel de bine știu, însă, că străbunicii mei foloseau sarea cu nitrit. O numeau ”sare cu silitră” și o foloseau pentru mezelurile crud-uscate pe care le făceau. Sarea cu nitrit va potența culoarea roză a cărnii, dar, mai mult de atât, sarea cu nitrit este eficientă împotriva bacteriei Clostridium botulinum iar intoxicațiile cu toxina botulinică sunt extrem de periculoase. Străbunicii mei știau asta și se protejau. Evident, noi nu vom prepara șunca presată pentru a o păstra cu lunile, așa că nu se impune folosirea sării cu nitrit, dar am simțit eu că ar fi util să consemnez și această informație.
Trecând la celelalte ingrediente, eu am folosit usturoi proaspăt dar se poate folosi și uscat. Piperul negru va fi destul de vizibil în secțiunea preparatului, dacă vă deranjează, puteți folosi piper alb. Nucșoara este unul dintre condimentele specifice pentru șunca presată, sfatul meu este să nu renunțați complet la ea, dar puteți reduce cantitatea, dacă nu vă place.
Șuncă presată de casă rețetă simplă – prepararea compoziției
3. Se dizolvă sarea și zahărul în apă, care trebuie să fie la temperatura camerei. După ce s-au dizolvat complet, se adaugă usturoiul pisat (sau pudra de usturoi uscat).
4. Se pune toată carnea tăiată cubulețe într-un vas mare, în care se va malaxa. În cazul meu, a fost vasul mixerului.
5. Se pornește mixerul și se adaugă treptat apa cu sarea, zahărul și usturoiul. După ce am adăugat toată apa, se presară piperul și nucșoara. Se malaxează carnea cam 10 minute, la o viteză medie, până când absoarbe toată apa.
6. După 10 minute, carnea va absorbi lichidul și va deveni lipicioasă la suprafață, ceea ce e perfect în regulă, așa trebuie să fie.
7. Pasul următor va fi să tocăm ¹⁄3 din carnea cu mirodenii. Eu am trecut-o prin mașina de tocat în doar un minut.
8. Se adaugă carnea tocată peste restul bucăților de carne rămase în castronul mixerului.
9. Se malaxează din nou carnea, bucățile împreună cu cea tocată, până când obținem o masă compactă și lipicioasă. Asta va mai dura 8-10 minute.
Preparare șuncă presată de casă rețetă simplă – presarea în formă
10. Aceasta este forma specială pentru șuncă presată de casă. Un fel de oală, după cum vedeți, înaltă de 20 de cm și cu diametrul de 12 cm, prevăzută cu capac dublu, unul cu funcția de presare (cel cu arc) și unul care etanșează bine forma. Eu folosesc, atunci când fac șuncă presată, pungi alimentare rezistente până la 80°C. La fel de bine, șunca presată se poate rula în hârtie de pergament rezistentă, înainte de a fi presată în formă.
11. Am căptușit, așadar, forma cu punga și am pus ¼ din compoziție în aceasta. Am tasat cât de bine am putut compoziția, pentru a evita pe cât posibil apariția găurilor în șuncă. Niște găuri tot vor rămâne, dar e de preferat să fie cât mai mici și mai puține. Am umplut forma adăugând pe rând câte ¼ din compoziție și presând bine după fiecare cantitate adăugată.
12. După ce am presat cât de bine am putut compoziția în formă, am strâns bine punga și am răsucit-o.
13. Am pus capacul dublu și am presat cât de bine am putut. Va fi destul de greu de închis forma în această fază, așa că vă sfătuiesc să cereți ajutorul cuiva mai puternic. După ce am închis forma, am dat-o imediat la frigider pentru 24 de ore.
Preparare șuncă presată de casă rețetă simplă – gătire
14. Se scoate forma cu compoziția presată și se lasă să își revină la temperatura bucătăriei, măcar 1½ ore. Se pune apoi într-o oală adâncă, apa să ajungă cam cu 2 cm mai jos de buza formei. Se pune oala pe foc mic și se încălzește treptat, până ajunge la 70°C. Verificăm ce oră este și ținem cont ca peste exact 2 ore să revenim și să verificăm dacă șunca presată de casă este gata gătită. Focul trebuie setat foarte mic, așa încât temperatura apei să rămână constantă la 70°C. O plită cu inducție e mai eficientă, din acest punct de vedere, decât una cu gaz.
15. Imediat după ce s-a atins temperatura țintă a apei, pe care ne vom strădui să o menținem stabilă, termometrul se poate introduce în formă, prin orificiul din capac. Asta ne va ajuta să stabilim cu precizie când șunca este gata: atunci când în centru vom avea temperatura de 70°C. Dacă nu avem posibilitatea să măsurăm temperatura din interior (nu toate formele permit), atunci ne ghidăm după timp. După cum am spus, va fi nevoie de 2 ore, poate 2 ore și jumătate, în condițiile în care conținutul formei a fost adus la temperatura ambientală. După ce este gata, se scoate forma din apă și se pune într-un vas cu apă rece, care se va schimba frecvent. După ce se răcește până la temperatura camerei, se dă forma la frigider pentru 3 ore.
Servire șuncă presată de casă rețetă simplă
După ce șunca de casă s-a răcit bine, o extragem din formă și iată de ce nu renunț la punga termorezistentă, mă ajută de fiecare dată să scot șunca mai ușor!
Șunca presată de casă se feliază frumos în felii subțiri, se poate felia chiar și la feliator.
Are câteva găurele în textură, după cum vă spuneam mai devreme, dar cui îi pasă de asta? E foarte gustoasă, are grăsimi puține și ingrediente naturale și ies niște sanvișuri perfecte cu șunca asta! Eu împart cantitatea asta în 4 bucăți, pe care le videz. Un pachet ajunge la frigider, urmând să-l consumăm în 4-5 zile, iar celelalte la congelator. Le decongelez lent, în frigider, pe măsură ce am nevoie de ele.
Sper că v-am fost de folos și că veți încerca și voi rețeta!
Lasă un răspuns