Pâinea veche – ce putem face cu ea? 4 rețete de combaterea risipei alimentare
Nu e prima dată când îmi arăt preocuparea față de risipa alimentară. De-a lungul timpului, v-am mai oferit diverse sugestii despre modul în care putem combate acest atât de supărător fenomen. Vă ofeream sugestii despre cum puteți include friptura rece în sandvișuri delicioase sau în salate. V-am oferit rețete care au ca bază piureul de cartofi rămas din ziua precedentă și altele în care puteți valorifica excelent resturile de brânzeturi din sortimente diferite. Am mai vorbit, firește, și despre pâinea veche, dar simt că nu a fost suficient.
Pâinea veche este unul dintre alimentele care ajunge cel mai des la coș și de aceea cred că articolul și sugestiile din tutorialul video de mai jos vor fi foarte folositoare celor care au respect pentru ingrediente și care doresc să combată risipa.
Sugestiile pe care le-am inclus în clipul video de mai jos sunt foarte simple. Aria de utilizare a produselor pe care le puteți obține, însă, e atât de largă, încât am putea spune că aveți nu 4, ci 1000 de idei numai bune pentru a valoriza pâinea veche.
Cum se face un pesmet de casă?
E primul lucru pe care-l veți descoperi în clipul video de mai jos! Evident, pesmetul poate fi folosit pentru sute de alte rețete. Cel mai rapid ne putem gândi la toate pane-urile, de la șnițel la cașcaval pane, dar mai sunt și găluștele cu prune, diferite umpluturi etc.
Am făcut și crutoane de casă, din mai multe sortimente de pâine.
Pe acestea, la fel, le puteți folosi pentru servirea oricărui tip de supă cremă dar și pentru diferite salate, cum ar fi salata caesar sau panzanella. Toate, fără discuție, sunt mai bune cu crutoane făcute în casă.
Bruschete cu roșii
Există diferite tipuri de bruschete. Probabil că cel pe care l-am prezentat eu este cel mai adesea întâlnit. Inclusiv pentru aceste bruschete am folosit pâinea veche, mai precis o baghetă cam uscată. Rețeta de bruschete a fost un prilej minunat ca s-o valorific într-un aperitiv delicios, cu gust de vacanță de vară!
Budinca de pâine cu caise
Printre sugestiile incluse în clipul video de mai jos veți descoperi și un desert. Mai precis, e vorba despre o budincă de pâine cu caise și mă gândesc că se pot folosi, în această rețetă, și alte fructe de sezon. Nu e prima dată public o rețetă de budincă de pâine. V-am mai propus, în trecut, rețeta de budincă de pâine cu mere, pe care o puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Am publicat, mai demult, și rețeta de budincă de pâine cu unt și caramel sau vechea rețetă de budincă a bunicii mele. Cea pe care v-o prezint azi e diferită de acestea. Are un alt tip de textură, mai apropiată de cea de prăjitură sau de sufleu. Ceea ce toate aceste rețete au în comun este faptul că valorifică pâinea veche. În plus, toate ne oferă deserturi rapide și necostisitoare, perfecte pentru masa în familie.
Ingrediente necesare
Pesmet de casă din pâinea veche:
- pâine albă, cu sau fără coajă (cantitățile nu contează, din pâine mai mult iese mai mult pesmet și invers)
Crutoane de casă:
- pâine de diverse sortimente, fără semințe, cantități aleatorii
- 1-2 linguri de ulei de măsline
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- opțional, diferite condimente și ierburi aromatice (cimbru, busuioc etc)
Bruschete cu roșii și busuioc:
- 8 felii de baghetă sau alt tip de pâine albă
- 200 de grame de roșii bine coapte
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 2 căței de usturoi
- 1 legătură de busuioc proaspăt
- sare și piper după gust
Budincă de pâine cu caise:
- 120 de grame de pâine (eu am folosit toast integral)
- 400 – 420 de grame de caise (cântărite fără sâmburi)
- 240 de mililitri de lapte
- 3 ouă de mărime medie
- 2 liguri de pesmet
- 60 de grame de făină de migdale
- 120 de grame de zahăr brun
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- ½ de linguriță de scorțișoară
- 1 praf de sare
- pe deasupra: 1-2 linguri de fulgi de migdale
Înainte de a trece la prezentarea modului de preparare, vreau să subliniez că risipa alimentară este una dintre cele trei teme – cheie ale unei mari campanii a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, alături de aditivi și bunăstarea animalelor. Această campanie s-a lansat în luna mai și în România, pentru prima dată, și urmărește, printre altele, creșterea nivelului conștientizării, la nivelul populației, a acestor probleme majore.
Mă umple de mândrie faptul că, pe acest blog culinar, am insistat asupra acestor subiecte cu cel puțin zece ani înainte să fi devenit teme majore. Mă și bucură, totodată, să constat că risipa alimentară, controlul aditivilor și bunăstarea animalelor au devenit subiecte care sunt, în mod oficial și pe bună dreptate, considerate ca fiind în legătură cu sigurața alimentară. Aflați mai multe pe site-ul campaniei, aici. Și acum, să ne întoarcem la rețetele simple, dar atât de utile, care vă dau idei despre ce ați putea face cu pâinea veche.
Pesmet de casă din pâinea veche – mod de preparare
1. Pentru pesmetul de casă, se folosește, de regulă, pâinea albă. Nu văd niciun impediment să faceți pesmet din pâine integrală, doar că e mai neobișnuit și poate afecta culoarea finală a preparatelor în care va fi folosit. De exemplu, cașcavalul pane va avea o crustă mai închisă la culoare.
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
Unii îndepărtează coaja pâinii, dar pe mine chiar nu mă deranjează. Dacă vă interesează neapărat să obțineți un pesmet perfect alb, puteți să tăiați coaja deoparte.
2. Pot spune că am crescut văzând cum se face pesmet de casă. Bunica mea avea permanent câte-o tavă pe care erau întinse bucățele de pâine. Vara, le usca la soare, acoperite cu un tifon. Pe timpul iernii, băga tava în cuptorul stins, după ce termina diferite preparate. Oricum, pâinea tăiată bucăți mici, de 1-2 cm, se usucă bine și la temperatura bucătăriei, în una-două zile.
3. Dacă ne grăbim sau dacă avem pâine deja uscată și alta nu tocmai uscată, putem accelera ușor procesul. Pornim cuptorul și-l fixăm la 120°C, cu ventilație. Aranjăm pâinea veche, tăiată în cubulețe, pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, într-un singur strat. Coacem pâinea la cuptor 10-15 minute, cât să se usuce, fără să se rumenească.
4. După răcire, dăm pâinea uscată la blender sau o procesăm într-un robot de bucătărie. Insistăm, până obținem un pesmet atât de fin cât ne place. Pesmetul obținut îl depozităm în borcan cu capac sau o cutie etanșă și-l păstrăm în cămară.
Crutoane de casă – mod de preparare
Nu mai consemnez aici, pas cu pas, cum se fac crutoanele de casă, pentru că deja am publicat o rețetă, în acest sens. O puteți descoperi cu un click pe poza de mai jos și vă invit să urmăriți și indicațiile din rețeta video de la finalul articolului.
Bruschete cu roșii – mod de preparare
1. Folosiți baghetă sau o pâine mai robustă, rustică, pentru rețeta de bruschete. Pentru început, se pregătește salata de roșii pe care o vom pune pe deasupra feliilor de pâine. Am tăiat roșiile în bucăți mici și le-am pus într-un castron. Am adăugat 1 cățel de usturoi mărunțit, frunze de busuioc, rupte în bucăți mici, sare și piper după gust și 2 linguri de ulei de măsline. Am amestecat totul și am lăsat salata deoparte.
2. Prăjirea pâinii pentru bruschete se poate face și pe un grătar, pe o plită încinsă sau o tigaie grill. Eu prefer s-o fac în cuptor pentru că, astfel, nu fac fum în bucătărie. Apoi, subliniez că îmi place cu adevărat să folosesc pâinea veche pentru bruschete. Nu doar că am sentimentul pozitiv pe care mi-l dă faptul că am reușit s-o salvez. Pur și simplu, o prefer pentru că se usucă mai bine când e prăjită și absoarbe mai bine sucurile din roșii.
Așadar, am feliat bagheta mea în felii cam de 2-3 cm grosime. Am aranjat feliile pe o tavă, le-am stropit cu 1 lingură de ulei de măsline și le-am prăjit în cuptor, la 200°C, pe funcția grill. Prăjirea a durat 8 minute iar la jumătatea timpului le-am întors, să fie rumene pe ambele părți.
3. Imediat ce am scos feliile de pâine din cuptor, le-am frecat suprafața cu un cățel de usturoi. Cu o lingură, am luat din sucul pe care l-au lăsat roșiile, în castron, și l-am distribuit pe feliile de pâine. Am aranjat pe deasupra salata de roșii cu busuioc și am savurat imediat bruschetele.
Budinca de pâine cu caise – mod de preparare
1. Am rupt în bucăți pâinea și am pus-o într-un castron. Am turnat pe deasupra laptele și am amestecat de câteva ori. Am înfoliat castronul și l-am dat la frigider pentru 30 de minute.
Între timp, am încălzit cuptorul la 180°C.
2. Am separat ouăle, adăugând gălbenușurile peste pâinea cu lapte. Albușurile le-am colectat separat, într-un castron încăpător. Peste pâinea înmuiată în lapte și gălbenușuri am adăugat scorțișoara, făina de migdale, zahărul bourbon și jumătate din zahărul brun. Am prelucrat totul cu blenderul de mână, până când am obținut o pastă.
3. Am uns cu unt și am tapetat cu pesmet o formă pătrată cu latura de 21 cm. Se poate folosi o formă rotundă de 24 cm diametru, volumul a apropiat. Am aranjat feliile de caise în formă.
4. Am bătut albușurile cu sarea. După ce s-a format o spumă densă, am adăugat restul de zahăr brun și am bătut în continuare până când s-a dizolvat. Am adăugat o treime din bezeaua obținută în compoziția de pâine cu gălbenuș și lapte. Am omogenizat bine, apoi am încorporat restul de bezea în compoziție, prin împăturire.
5. Am turnat compoziția în formă, peste caise, am nivelat-o, am presărat budinca cu fulgii de migdale și am copt-o la o înălțime medie, timp de 45 de minute. Am lăsat-o să se răcorească timp de 15 minute și am servit budinca încă fiind caldă, cu înghețată de vanilie.
E un desert simplu, cu o textură moale și pufoasă. Are un gust plăcut și aromat și nu e exeagerat de dulce. Merge perfect cu înghețata de vanilie sau cu un sos de vanilie și am consumat-o atât caldă, cât și rece. Nu se lasă, își păstrează bine forma, data viitoare poate aș încerca să pun caisele felii pe deasupra, nu la baza desertului. Cred c-ar deveni mai ușor de porționat.
Rețeta video
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns