
Prăjitura cu 7 ingrediente – rețetă simplă, rapidă și gustoasă





Prăjitura cu 7 ingrediente – rețetă simplă, rapidă și gustoasă, mod de preparare ilustrat pas cu pas și lista de ingrediente pentru o prăjitură cu nuci și ciocolată, fără multe bătăi de cap.
Pentru acest gen de prăjitură, chiar nu e nevoie de niciun fel de aptitudini în bucătărie. Cei care au copilărit ceva mai demult, probabil își amintesc acele rețete pe care le învățam la orele de PTP (practică tehnică productivă). Erau simple, potrivite pentru copiii care eram și totuși ne făceau bucurie. Cred că doamnele (”tovarășele”) chiar se străduiau să le aleagă în așa fel încât să fie după puterile noastre dar să ne și placă rezultatul. Ei bine, această rețetă pentru prăjitura cu 7 ingrediente s-ar încadra perfect printre acele prime rețete, învățate la 10-11 ani.
E un desert foarte ușor de făcut, cred că orice copil trecut de 10 ani îl poate pune în practică. Surpriza e că iese nemaipomenit de gustos și nu doar raportat la manopera infimă pe care o necesită, pur și simplu e foarte bună.
Denumirea originală se traduce mai degrabă prin ”baton cu șapte straturi” (7 Layers Bars) iar eu am preluat ideea de la Marina, autoarea blogului Let the Baking Begin. Nu am urmat rețeta chiar la literă, pentru că unele ingrediente nu le-am avut (și le-am înlocuit), altora le-am schimbat proporțiile însă în final am păstrat toate elementele din rețeta Marinei.
Ingrediente pentru rețeta prăjitura cu 7 ingrediente
- 300 de grame de biscuiți petit beurre
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime, topit
- 100-150 de grame de ciocolată neagră (60% cacao), în picături sau rasă
- 100-150 de grame de ciocolată albă sau caramel (asta am folosit eu), în picături sau rasă
- 200 de grame de nuci sau alune, eu am folosit nuci pecan
- 80-100 de grame de nucă de cocos rasă
- 397 de grame (1 conservă) de lapte condensat îndulcit
Mod de preparare prăjitura cu 7 ingrediente
1. Primul pas a fost să procesez biscuiții la robot, până am obținut un amestec de firmituri de textura nisipului. Precizez că rețeta din care m-am inspirat recomanda biscuiții graham, pentru prăjitura cu 7 ingrediente, însă eu i-am înlocuit cu petit beurre pentru că aceștia sunt cel mai ușor de găsit. M-am gândit și la biscuiții digestivi, dar m-am răzgândit, considerând că au un conținut mai mare de grăsime.
Observație: dacă nu aveți un robot de bucătărie, puteți mărunți biscuiții cu oricare alt aparat care credeți că vă e de ajutor. Dacă nu aveți niciun astfel de aparat, puneți biscuiții pe un prosop curat de bucătărie, într-un strat uniform. Acoperiți-i cu un alt prosop de bucătărie curat și presați deasupra cu sucitorul, până se mărunțesc complet.
A doua observație
Dacă doriți să folosiți biscuiții graham, recomandați de rețeta din care m-am inspirat, puteți face două tăvi, urmând rețeta pe care am publicat-o acum treisprezece ani, pe blog. Ies foarte gustoși, dar rețeta prăjiturii cu 7 ingrediente va avea de suferit la capitolul simplitate. :) În fine, rețeta de biscuiți graham o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
2. Peste biscuiții măcinați, în vasul robotului, am turnat al doilea ingrediente și anume tot untul topit, ușor călduț, dar nu fierbinte.
Pe funcția pulse a robotului, am procesat biscuiții cu untul de câteva ori, până ce au fost complet impregnați în untul topit. Același rezultat îl puteți obține și amestecând biscuiții sfărâmați, împreună cu untul, într-un castron.
3. Am turnat biscuiții impregnați în unt într-o formă cu dimensiunile de 28 x 38 cm, căptușită pe fund cu hârtie de copt. Am tasat biscuiții într-un strat uniform.
Asamblarea prăjiturii în tavă
4. Odată ce am realizat o bază solidă și fermă pentru prăjitura cu 7 ingrediente, am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, cu căldură de jos și de sus, fără ventilație. Peste stratul de biscuiți și unt de la bază, am presărat ciocolata neagră și ciocolata cu caramel.
Precizez că puteți pune mai multă ciocolată, în rețeta din care m-am inspirat se folosesc nu mai puțin de 400 de grame de ciocolată, în total. De asemenea, menționez că puteți folosi ciocolată albă sau cu caramel, rasă sau sub formă de chips, picături etc.
5. După ciocolată, a urmat nuca, presărată uniform pe toată suprafața tăvii. Cu totul întâmplător, am avut în cămară nuci pecan, altfel aș fi folosi nuci românești și sunt sigură că prăjitura cu 7 ingrediente ar fi ieșit la fel de bună. Să nu mai zic de alune, dacă aveți, nu ezitați să le folosiți!
6. După nuci, a urmat nuca de cocos rasă. Mărturisesc că și aici am tăiat destul de drastic din gramaj pentru că nu mi se părea că e nevoie de ea, după ce am pus nuca pecan. La un moment dat, chiar mă gândeam să o elimin dar nu aș mai fi avut cele 7 ingrediente. În fine, am presărat pe deasupra 80 de grame de nucă de cocos rasă și nu regret c-am făcut-o, gustul ei nu a fost dominant, doar o notă destul de plăcută.
7. Imediat, am turnat deasupra ingredientelor din tavă tot laptele condensat, răzuind cu o spatulă de silicon tot conținutul din conservă. Am înclinat ușor tava în toate părțile, așa încât laptele condensat să se distribuie cât de cât uniform și gata, prăjitura mea cu 7 ingrediente era gata de copt!
Coacerea, porționarea și servirea
8. Prăjitura se coace timp 25-30 minute, la 180°C, fără ventilație, cu căldură de jos și de sus, într-o poziție medie. Când e gata, prăjitura e aurie pe suprafață, cu marginile mai brune.
9. Odată bine coaptă, am lăsat-o să se răcească complet. Miroase foarte bine, imediat ce e scoasă din cuptor! Nu e tocmai fermă, însă, așa că sfatul meu este să aveți răbdare și să nu încercați să o porționați înainte de răcire. După ce a fost complet rece, am tăiat-o în ~pătrate cu latura de aproximativ 6 cm. La fel de bine, se poate porționa după cum dorește fiecare (bastonașe, romburi etc).
E foarte gustoasă, cu aromă plăcută de ciocolată și nuci. Despre textura crocantă și cea sfărâmicioasă a blatului, las să vorbească imaginea de mai jos. Cred că e mai sugestivă decât orice aș putea eu să mai scriu.

Ultimele sfaturi, de la autoarea rețetei:
Odată ce prăjitura s-a răcit și porționat, bucățile se pot păstra într-un recipient închis etanș, la temperatura bucătăriei. Dacă cantitatea care rezultă din rețetă e prea mare, puteți să congelați câteva. Neapărat, să fie complet reci apoi închise într-un recipient perfect etanș. Astfel ambalate, le puteți congela. Când vi se face dor de ele, le scoateți din frigider și le lăsați să se decongeleze lent, la temperatura bucătăriei.
MAI MULTE REȚETE DE PRĂJITURI RAPIDE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns