Rulada cu crema de urda si mere caramelizate
Aceasta a fost prajitura mea de weekend, simpla, rapida, din ingrediente putine si deloc costisitoare, dar in acelasi timp racoroasa si cu gust foarte bun. As fi putut sa-i zic „ricotta swiss roll” si poate ca ar fi sunat mai bine pentru urechile pretiosilor, dar fie ricotta cat de fina, tot o urda proaspata de vaca este. Va voi spune pe larg cum am procedat, dar mai intai sa va spun cum mi-a venit ideea: am deschis, asadar, usa frigiderului, am scanat continutul (nu prea abundent), am bifat scurt cine si cu ce se combina si asa a aparut rulada mea cu crema de urda si mere caramelizate.
Ingrediente Rulada Cu Crema De Urda Si Mere Caramelizate:
blat:
- 4 oua
- 4 linguri de zahar
- 4 linguri de faina
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 praf de sare
crema:
- 350 de grame de urda dulce de vaca
- 400 de grame de smantana pentru frisca
- 80 de grame de zahar pudra
- coaja de la 1 portocala
- 1 lingurita extract de vanilie
mere caramelizate:
- 2 mere mari, acrisoare, cu pulpa tare
- 1 lingura cu varf de stafide (optional)
- zeama de la 1 portocala
- 30 de grame de unt
- 3 linguri de zahar brun
- 1 lingurita rasa de scortisoara
Preparare Rulada Cu Crema De Urda Si Mere Caramelizate:
1. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Se tapeteaza o tava cu hartie de copt. Intr-un castron mare, se pun toate cele 4 oua, praful de sare si zaharul si se mixeaza cu mixerul la viteaza mare pana se obtine o crema consistenta. Se adauga faina si extractul de vanilie si se amesteca cu grija, ridicand permanent cu o spatula lata compozitia de pe fundul vasului pana la suprafata, in timp ce vasul se roteste permanent. Nu am batut mai intai albusurile spuma, pentru ca blatul din oua care sunt spumate intregi mi se pare mai elastic. Compozitia se toarna in tava pregatita si se niveleaza, apoi se coace timp de 10-12 minute, doar pana cand o scobitoare infipta in aluat iese inapoi curata.
Blatul copt se ruleaza cat e fierbinte, fie intr-un prosop, caz in care prosopul trebuie presarat cu 2 linguri de zahar granulat pe toata suprafata, altfel rulada se va lipi de prosop in timpul racirii, fie in hartia de copt in care s-a copt, care mai intai se desprinde complet, apoi se aseaza blatul din nou pe hartie si se ruleaza strans.
2. Cat timp blatul se raceste, ne ocupam de crema: se bate spuma tare frisca. Se adauga urda data prin sita, ca sa fie cat mai fina, zaharul pudra, coaja de portocala si extractul de vanilie. Se omogenizeaza scurt cu mixerul si crema este gata (daca folositi ricotta fina, din cutie, nu va fi nevoie sa o dati prin sita).
3. Merele se curata de coaja si casuta semintelor si se taie in cubulete cu latura cam de 1 cm. Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga merele si zaharul brun, apoi zeama de portocala, stafidele si scortisoara. Se gatesc merele pana cand se inmoaie si devin aurii iar sropul se ingroasa. Dupa ce sunt gata, merele se pun intr-o strecuratoare ca sa se dreneze de sirop. Se lasa sa se raceasca.
4. Optional, din siropul pastrat se poate pregati un sos consistent, adaugandu-i 100 de ml. de smantana pentru frisca si 2 linguri de zahar brun. Se fierbe pana ce se ingroasa si se lasa deoparte.
5. Se desface rulada si se umple cu 2/3 din crema de urda. Se presara 2/3 din merele caramelizate si se ruleaza prajitura cu umplutura inauntru. Deasupra se unge cu treimea de crema pastrata si se decoreaza cu merele caramelizate ramase. Daca ati pregatit si sosul caramel, puteti stropi rulada si cu acesta.
Se da rulada la frigider si se serveste rece. Dupa preferinta, se poate adauga putin sos caramel pe farfurie si se poate decora cu frunzulite de menta.
Ti-am facut pofta? Daca da, abia astept sa o pregatesti si sa-mi spui cum ti-a reusit. :)
Lasă un răspuns