Prăjitura cu prune și crustă de migdale
Prăjitura cu prune și crustă de migdale e o rețetă proprie, publicată prima dată în cartea mea Duminica la prânz. Descoperiți modul de preparare și lista de ingrediente pentru prăjitura cu prune cu cremă de vanilie și crustă de migdale în articolul ce urmează.
Această prăjitură, cu adevărat divină, am creat-o în încercarea de a-i face o bucurie fetei mele. Ea adoră găluștele cu prune, cât e vara de lungă ar vrea să se bucure de ele în fiecare zi. Se-ntâmpla cu un an în urmă, cam pe vremea asta, când eu i-am sugerat să-ncercăm și altceva. Tot cu prune, tot cu o crustă crocantă, la fel ca gomboții, dar mai bun. Și așa a apărut prăjitura cu prune și crustă de migdale, care mai are și-o cremă delicioasă de vanilie și-un blat pufos din aluat fin, ca de cozonac.
Prima și prima dată, această prăjitură cu prune și crustă de migdale a apărut în cartea mea Duminica la prânz (pe care o puteți comanda la linkul precedent, veți descoperi încă vreo câteva zeci de rețete bune). M-am gândit că acum, fiind sezonul prunelor, ar fi un bun moment să împărtășesc rețeta asta cu cititorii blogului meu. Dacă vă plac și vouă prunele în combinație cu ceva crocant, vă va merge la inimă!
Ingrediente pentru prăjitura cu prune și crustă de migdale
Blat:
- 400 de grame de făină
- 80 de grame de zahăr
- 1 ou
- 7 grame de drojdie uscată sau 20 de grame de drojdie proaspătă
- 150 ml de lapte călduț
- 50 de grame de unt topit
- 50 de ml. de ulei vegetal cu gust neutru
- 1 praf de sare
- 1 plic de zahăr vanilat sau semințele răzuite de la 1 păstaie de vanilie
- coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă, de la suprafață)
- 600 de grame de prune cântărite fără sâmburi
- 60 de grame de pesmet
Crema:
- 2 gălbenușuri
- 50 grame amidon
- 150 grame de zahăr
- 500 de ml. lapte
- 2 plicuri de zahăr vanilat sau 2 linguri de extract de vanilie
- 200 de ml. de smântână pentru frișcă
Crusta de migdale:
- 150 de grame de migdale-fulgi
- 100 ml de smântână pentru frișcă
- 50 de grame de unt
- 100 de grame de zahăr brun
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 praf de sare
Mod de preparare prăjitura cu prune și crustă de migdale – blatul
1. Blatul pentru prăjitura cu prune și crustă de migdale este unul din aluat dospit, ca de cozonac. Vom începe, așadar, cu drojdia. Dacă se folosește drojdie proaspătă, se activează frecându-se într-un castronel cu 1 lingură din cantitatea de zahăr recomandată pentru blat, apoi se continuă. Oul întreg se bate cu o furculiță cu zahărul și zahărul vanilat/semințele de vanilie. Se adaugă laptele călduț și se omogenizează. Dacă se folosește drojdie uscată, se amestecă acum cu laptele și oul.
2. Se pune făina cernută într-un castron încăpător. Se adaugă sarea, coaja rasă de lămâie și drojdia uscată (doar în cazul în care nu se folosește din cea proaspătă). Se amestecă bine cu o lingură de lemn și se face o adâncitură la mijloc. Se toarnă în această adâncitură lichidele pregătite la punctul 1, amestecând continuu cu lingura de lemn. Când lingura nu se mai este de mare ajutor, aluatul se ia la frământat până când se omogenizează bine, apoi se adaugă untul topit și uleiul, treptat, frământându-se până la obținerea unui aluat suplu și neted.
Observație: ne dorim pentru prăjitura cu prune și crustă de migdale un blat ușor, nu unul îndesat, așa că aluatul va fi destul de molcuț, va fi mult mai ușor de lucrat la robot.
3. Odată bine frământat, aluatul pentru prăjitura cu prune și crustă de migdale se răstoarnă pe planul de lucru uns cu foarte puțin ulei și se împarte în două bucăți, una reprezentând 1/3 din volumul acestuia iar a doua 2/3. Se pune fiecare bucată de aluat în câte un castron curat și se înfoliază cu folie alimentară. Se lasă într-un loc călduț până când își dublează volumul.
Modelarea prăjiturii
4. După ce aluatul a crescut, se așterne o tavă cu dimensiunile aproximative de 27* 20 cm cu hârtie de copt. Bucata mai mare de aluat, cea reprezentând ²⁄3 din volumul total, se răstoarnă în tavă și se întinde, apăsând-o cu palma, într-un strat pe cât posibil uniform. Jumătățile de prune, curățate de sâmburi, se tăvălesc prin pesmet și se pun peste aluatul din tavă, cu fața în jos, unele lângă celelalte.
Coacerea prăjiturii
5. Se pornește cuptorul și se fixează la 180˚C. Cât timp cuptorul se încinge, aluatul din tava acoperită cu un șervet curat de bucătărie se mai lasă să crească. Se coace la o înălțime medie în cuptorul preîncins la 180˚C, timp de 35-40 de minute. Aluatul trebuie să crească printr prune și să fie rumen-auriu la suprafață.
Prepararea crustei de migdale
6. Cât timp partea de aluat cu prune este la cuptor, se pun într-o crăticioară toate ingredientele pentru crustă, mai puțin fulgii de migdale. Se dau într-un clocot scurt, apoi se trage crăticioara deoparte. Se adaugă fulgii de migdale și se amestecă.
7. După ce partea de aluat cu prune s-a copt, se scoate cu grijă din tavă, cu ajutorul hârtiei de copt, și se lasă să se răcească pe un grătar pentru prăjituri.
8. Se așterne rapid tava cu altă coală de hârtie de copt și se întinde a doua parte de aluat, într-un strat subțire și uniform. Deasupra acesteia se toarnă compoziția pregătită la punctul 6, se uniformizează pe toată suprafața și se dă la copt. Se coace timp de 20 de minute, până când este rumenă aurie, apoi se scoate și se lasă la răcit pe un grătar pentru prăjituri.
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI CU PRUNE
Crema
9. Baza cremei pentru prăjitura cu prune și crustă de migdale este o cremă clasică de vanilie (vezi rețeta detaliată, video). Laptele se pune pe foc mic, într-o cratiță cu fundul mai gros. Între timp, se mixează gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat sau extractul de vanilie, până când cresc în volum și se deschid la culoare. La final se adaugă amidonul și se omogenizează în crema de ouă.
Când laptele fierbe, se adaugă treptat, puțin câte puțin, peste crema de ouă, amestecând continuu cu un tel în formă de pară. După ce amestecul cu ouă s-a înfierbântat bine, se toarnă totul înapoi în cratița cu lapte și se amestecă în continuu până când crema fierbe și se îngroașă. Se trage deoparte de pe foc și se acoperă cu folie alimentară aplicată direct pe suprafața cremei, ca să nu facă pojghiță. Se lasă să se răcească bine.
10. După ce crema fiartă s-a răcit, se bate smântâna pentru frișcă. Aceasta trebuie să fie foarte rece în momentul în care începem să o mixăm, altfel se poate tăia. Imediat ce s-a întărit, formând creste ferme la suprafață, nu se mai mixează, existând riscul de a se separa în unt și zer.
11. În crema fiartă de vanilie, pregătită la punctul 9, se încorporează 1/3 din frișca bătută, amestecând energic. Se adaugă restul de frișcă bătută și se încorporează cu mișcări ușoare, cu o spatulă. Aceasta este crema pentru prăjitura cu prune și crustă de migdale.
Prăjitura cu prune și crustă de migdale – asamblare și servire
12. Pentru a asambla prăjitura cu prune și crustă de migdale, blatul cu crusta de migdale se porționează, tăindu-se în pătrate/dreptunghiuri după preferință. Eu l-am tăiat în 12 bucăți aproximativ pătrate. Se așează pe un platou blatul cu prune. Se acoperă acest blat cu prune cu toată crema și se nivelează într-un strat uniform. Deasupra cremei se aranjează bucățile dinainte tăiate din blatul cu crusta de migdale (cu partea cu migdalele în sus, firește). Se dă prăjitura la frigider minimum 30 de minute înainte de servire.
Lasă un răspuns