Gomboți cu prune – găluște cu prune – knedle cu prune – rețetă video
Gomboți cu prune – găluște cu prune – knedle cu prune – rețetă video și text, explicată pas cu pas, cu lista de ingrediente cu gramaje exacte, tutorial video și rețeta step by step în format text, cu poze. Gomboți cu prune, rețetă tradițională de desert din Banat și Transilvania.
Rețeta gomboți cu prune (sau knedle cu prune) este cea a unui desert tipic pentru bucataria austroungară. Aceste găluște cu prune sunt făcute din aluat ușor sărat, contrastând cu o umplutură de fructe de sezon (cea mai îndăgită variantă e cea cu prune) și garnitură de pesmet rumenit în unt, îndulcit și aromat.
Aceste minunații se numesc, la originile lor, ” szilvas gombocz” (maghiară), așa încât mi s-a parut firesc să adaug în titlu denumirea de gomboți cu prune (pe care am folosit-o și eu, de fapt, toata viața și care e folosită de fiecare trăitor din Banat sau Ardeal). Denumirea de knedle am auzit-o prima dată la soțul meu, care e etnic sârb (tot din Banat), dar provine dintr-o localitate în care populația de băștinași a fost formată de două etnii, cea germană (Șvabii bănățeni) și cea sârbă. În germană, găluștele se numesc Knödel și iată și motivul pentru care sârbii din Cenei le numesc knedle.
La fel de firesc mi se pare ca românii să le numeasca pe românește – găluște cu prune. Până la urmă, oricum le zici, important e să nu pierzi pe parcurs caracterul rețetei, să fie făcuți corect.
VEZI ȘI REȚETA MEA DE GĂLUȘTE CU VIȘINE SAU CIREȘE, CLICK PE POZA DE MAI JOS!
Gomboți cu prune – originea rețetei pe care o fac eu și câteva variațiuni pe aceeași temă
În continuare, vă arăt cum fac eu gomboți cu prune, care sunt desertul suprem, pentru fata mea. Rețeta pe care o fac e de la mama mea și nu am pus-o nicio clipă sub semnul îndoielii, am făcut-o fără s-o analizez prea mult. Cu timpul, gustând gomboți cu prune prin alte locuri, am înțeles că rețeta mamei e mai bună decât altele. După indicațiile ei, îmi ies niște găluște cu prune de o mare frăgezime, care nu se întăresc după răcire. Aluatul nu e gros – lucru care îmi repungă -, nu e nici cauciucat, învelește delicat prunele zemoase iar gustul și textura sunt completate de pesmetul bine rumenit, aromat și crocant.
Matușă-mea folosește o altă rețetă pentru aluatul de gomboți cu prune, cu ceva ulei în compozitie. Găluștele ies bune și după rețeta ei, așa cum nu mă îndoiesc că bune vor fi ieșind și după alte rețete. Eu am rămas fidelă acesteia pentru că aluatul rămâne la fel de fraged și după ce gomboții se răcesc.
Trebuie să amintesc că se fac găluște cu prune din aluat cu cartofi, din aluat opărit dar și din aluat cu brânză de vaci, asemănător celui pentru papanașii fierți. Din toate aceste aluaturi se fac și găluște cu caise sau cu alte fructe dar și cu brânză de vaci amestecată cu ou și stafide. Cea mai populară variantă rămâne cea cu prune și aluat cu cartofi, găsiți mai jos rețeta atât în format video, cât și text.
Ingrediente Gomboți cu prune – găluște cu prune – knedle cu prune – rețetă video
- 500-600 de grame de cartofi albi, din cei făinoși, pentru piure
- 2 ouă de mărime medie
- aproximativ 200 de grame de făină (obișnuită, tip 650)
- 50-60 de grame de griș de grâu, cu granulație mare
- sare
- 1 lingură de ulei de floarea soarelui
- 40 de grame de unt cu 82% grăsime
- ~150 de grame de pesmet alb, simplu
- 150 de grame de zahăr tos (sau după gust)
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon sau semințele dintr-o păstaie de vanilie
- 1 linguriță rasă de scorțișoară pudră
- 20-22 de prune mici (întregi) sau 10-11 prune mari (rupte în jumătăți)
Rețeta video de gomboți cu prune – găluște cu prune – knedle cu prune
Gomboți cu prune – găluște cu prune – mod de preparare, rețeta în format text
1. Pentru rețeta de gomboți cu prune, cartofii se fierb neapărat în coajă. Pentru început, am spălat bine cartofii întregi, nedecojiți. I-am pus într-o cratiță și i-am acoperit cu apă. Dacă tot am precizat că recomand cartofii fierți în coajă, aceștia sunt unul dintre plusurile rețetei mele, moștenite de la mama, zic eu. Cartofii își păstrează tot amidonul conținut, așa că nu va fi nevoie să se adauge în aluatul de gomboți făină în exces, după formula ”cât cuprinde”. Vom obține un aluat mai ușor, mai fraged.
Așadar, am pus cartofii pe foc mediu și i-am fierbe la foc mediu până au fost bine pătrunși. Specific că atâta i-am ales până i-am nimerit încât să aibă în total 550 de grame.
Pesmetul aromat
2. În timpul în care au fiert cartofii, am pregătit pesmetul aromat prin am tăvălit acești gomboți cu prune, la final. Nu folosesc biscuiți, nu fursecuri nici pișcoturi, ci pesmet alb, mai fin sau chiar sortimentul mai grunjos, în funcție de preferință și disponibilitate, doar să fie pesmet simplu, din pâine.
Am încins, așadar, uleiul într-o tigaie, pe foc mediu. Am adăugat untul și l-am lăsat să se topească. Când untul a făcut spumă, am adăugat pesmetul, pe tot deodată.
Am amestecat în continuu, cu o spatulă lată, de lemn, insistând pe fundul tigăii, pentru ca pesmetul să nu se ardă, ci să se rumenească uniform. E gata când devine brun deschis – auriu și miroase în bucătărie a plăcintă bine coaptă.
3. Am tras tigaia de pe foc și am mai amestecat de câteva ori, să se răcorească pesmetul rumenit. Când a ajuns la temperatura camerei, am adăugat 1 linguriță de scorțișoară, 1 plic de zahăr vanilat bourbon (se pot pune și semințele dintr-o păstaie de vanilie). Am adăugat și 100 de grame de zahăr tos, cu granulație mare. Zahărul se poate doza în proporția dorită de fiecare, recomandarea mea este să fie tos, nu pudră. Cred că rețeta de gomboți cu prune este singura la care folosesc zahărul granulat și chiar doresc să rămână cristalele întregi și să le simt crocante.
Pregătirea prunelor
4. Când am terminat cu rumenirea pesmetului, am verificat cartofii și încă nu erau fierți. Având încă ceva timp la dispoziție, m-am ocupat și de prune. Le-am spălat și zvântat cu atenție. Pentru început, precizez că sunt prune… și prune!Dacă aveți prune mari, recomandarea mea e să le rupeți în jumătăți. Le puteți chiar tăia în sferturi, dacă doriți găluște cu prune foarte mici. Prunele mai mici, însă, se pot folosi întregi.
Cu sau fără sâmbure? Cum preferați! Eu prefer să îl elimin dar nu e greșit să înveliți pruna întreagă în aluat. Unele persoane obișnuiesc să umple prunele cu zahăr și scorțișoară. Mie mi se pare inutil, acești gomboți cu prune chiar sunt foarte aromați și suficient de dulci și îmi place mult contrastul între aluatul ușor sărat, pruna acrișoară și zemoasă și învelișul crocant, dulce și aromat.
Preparare aluat cu cartofi pentru găluște cu prune
5. Între timp, cartofii au fost bine fierți. Am scurs cartofii de apă și i-am lăsat să se răcorească, atât cât să îi pot atinge cu degetele. Între timp, am pus pe foc o oală mare cu 4 litri de apă, în care am fiert găluștele cu prune, după modelare.
6. După de cartofii s-au răcorit cât de cât, i-am decojit. Am pus cartofii într-un castron încăpător, în care să pot frământa aluatul. Am zdrobit cartofii bine, ca pentru piure.
Ce adăugăm în aluatul pentru gomboți? Neapărat, sare!
Nu zahăr, nu scorțișoară, gustul de dulce și aromele vin din pesmetul aromat iar caracterul acestui desert e chiar în contrastul de gust între dulce, ușor sărat și acrișor… lucrul ăsta îl știi când ai crescut cu acest desert iar gomboț sau knedle nu îți sună a limbă străină.
7. Peste cartofii zdrobiți, am adăugat ouăle. De sare nu am uitat, am pus 1 linguriță rasă, iar apoi am adăugat făina și grișul.
8. Am frământat rapid aluatul pentru gomboți sau mai degrabă l-am amestecat, fără a insista, doar cât să se omogenizeze și să nu mai văd urme de ingrediente uscate, în castron.
Ideea e să se obțină un aluat molcuț, poate e ceva mai greu de lucrat cu el, însă rezultatul e de o mare frăgezime. În funcție de calitatea făinii, poate că merg adăugate maximum 20-30 de grame de făină în plus, în niciun caz mai multă!
Dacă se adaugă făină pâna la obținerea unui aluat care nu se mai lipește (”cât încape”, adică), vom obține niște găluște cu prune care vor fi tari, oricât le-am fierbe.
Și încă o precizare: în niciun caz nu frământ aluatul ca să dezvolt glutenul, ultimul lucru de care am nevoie este o rețea de gluten dezvoltată! Adevărații gomboți trebuie să fie fragezi, nu gumați, cauciucați sau cu textura ca de pâine.
Modelare și fierbere gomboți cu prune
Între timp, apa pe care am pus-o mai devreme pe foc aproape a început să clocotească. Nici nu trebuie să fiarbă cu clocote mari, doar să murmure ușor. Am redus focul și am adăugat în oală o linguriță cu vârf de sare.
9. Imediat, m-am apucat de modelarea gomboților. Mi-am pus la îndemână prunele deja pregătite și un castronel cu apă, în care mi-am înmuiat mâinile, în mod repetat. Cu mâinile umede, acești gomboți cu prune se modelează ușor și rapid, chiar dacă e moale aluatul. Din aluatul din castron, am rupt câte o bucată de aluat de dimensiunea prunelor pe care le-am folosit. Sper că m-am exprimat clar, mai încerc o dată: am căutat ca volumul de aluat să fie egal cu al prunei. Astfel, am suficient aluat să acopăr pruna dar nu va fi gros.
Am aplatizat aluatul în palmă – repet, mi-am umezit mâinile, să nu se lipească aluatul – și am adăugat câte o prună, din cele dinainte pregătite. Dacă aveți prune mari, desigur, o jumătate de prună.
10. Am, închis cu grijă aluatul peste prună, l-am sigilat și am rotunjit gălușca în palmele umede. Odată ce am terminat, am plonjat-o cu grijă în apa clocotită și am continuat cu celelalte, fără să pierd timpul.
11. În scurt timp, primii gomboți cu prune se vor ridica la suprafață. Am scuturat ușor oala, să se desprindă cei care (eventual) au aderat de fund. Când s-au ridicat cu toți la suprafață, am redus focul la minimum posibil și am mai fiert gomboții în clocote mici pentru încă 5 minute. În acest timp, grișul din compoziție absoarbe umiditate, frăgezind aluatul, iar pruna din interior se gătește un pic și ea, eliberându-și sucul.
12. După acest timp, am scos cu spumiera din apă gomboții cu prune, i-am scurs bine de apă și, rând pe rând, i-am tăvălit bine în pesmetul aromat, să se îmbrace peste tot. Pe măsură ce au fost gata, i-am aranjat pe un platou, unii pe lângă și chiar și peste ceilalți.
Gomboți cu prune – servire
După modelul nemțesc, gomboții cu prune se servesc cu un sos de vanilie sau cu smântână ușor îndulcită cu zahăr pudră vanilat. Puteți încerca această modalitate de servire, sigură că e delicioasă dar aduce și niște calorii în plus, pe lângă cele ale gomboților. Nouă, însă, ne plac cel mai mult simpli, și îi devorăm cu mare plăcere atât calzi cât și complet reci.
VEZI ȘI REȚETA DE GOMBOȚI DE PRUNE – VARIANTA DE POST – click pe poza de mai jos
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns