
Galuste – gomboti – knedle cu prune






Galustele cu prune, numite adesea gomboti sau knedle, sunt un desert tipic pentru bucataria austroungara. Aceste galuste cu prune sunt facute din aluat usor sarat, contrastand cu o umplutura de fructe si garnitura de pesmet rumenit in unt, indulcit si aromat. Aceste minunatii se numesc la originile lor ” szilvas gombocz” (maghiara), asa incat mi s-a parut firesc sa adaug in titlu denumirea de gomboti cu prune (pe care am folosit-o si eu, de fapt, toata viata). La fel de firesc mi se pare ca romanii se le numeasca pe romaneste – galuste cu prune – si pentru ca istoricul interogarilor care au adus vizitatori pe acest blog culinar consemneaza ca cel putin unul dintre ei a cautat „knedle cu prune” m-am gandit sa-i fac si acestuia pe plac.
VEZI ȘI REȚETA MEA DE GĂLUȘTE CU VIȘINE SAU CIREȘE, CLICK PE POZA DE MAI JOS!
Cel mai mult i-am facut pe plac, insa, fetei mele, mare amatoare de galuste cu prune. Cand era mai mica si mai nepasatoare, a atins un record de 13 bucati ingurgitate. Acuma nu mai mananca atatea, dar oricum ii plac foarte mult. Pe blog mai am o reteta de gomboti cu prune. E o reteta rapida si mai usor de facut, cu aluat oparit, dar trebuie sa recunosc ca nu o bate pe cea clasica, cu aluat cu cartofi, decat la capitolul rapiditate.
Asadar, azi va indemn sa culegeti de pe ram (sau de pe tejghea) niste prune bine coapte si sa faceti cu ele niste galuste cu prune cu aluat cu cartofi, ca tare bune mai sunt!
Ingrediente Galuste Cu Prune:
(mai din ochi, dar din care au rezultat 22 de gomboti )
- 4 cartofi, din care unul mare si 3 medii – sa fi tot avut vreo 600 de grame in total
- 2 oua
- 8 linguri de faina alba (varfuite – 200 de grame in total)
- 4 linguri de gris (cam 50-60 de grame de gris de grau cu granulatie mare)
- 1 praf de sare
- 1 lingura de ulei de floarea soarelui
- 40 de grame de unt
- ~150 de grame de pesmet
- zahar (tos sau pudra) dupa gust
- zahar vanilat si/sau scortisoara pudra
- bineinteles, 11-12 prune curatate de samburi si rupte in jumatati
Galuste Cu Prune – originea retetei pe care o fac eu si cateva variatiuni pe aceeasi tema
Reteta asta e de la mama. Matusa-mea face o alta reteta de aluat, cu ceva ulei in compozitie. Galustele ies bune si cu reteta ei, dar eu am ramas fidela acesteia pentru ca aluatul ramane la fel de fraged si dupa ce gombotii se racesc.
Trebuie sa amintesc ca se fac galuste cu prune din aluat cu cartofi, dar si din cel oparit (am mentionat deja mai sus) dar si din aluat cu branza de vaci, asemanator celui pentru papanasii fierti. Din toate aceste aluaturi se fac galuste cu caise, de asemenea, dar si cu branza de vaci amestecata cu ou si stafide.
Dar sa ma intorc la reteta mea de azi, cea de galuste cu prune din aluat cu cartofi.
Mod de preparare Galuste cu prune – prepararea aluatului
1. Pentru inceput, se aleg cartofi mai degraba fainosi, din cei care sunt potriviti pentru piure, nu pentru prajit. Cartofii cu tot cu coaja se spala bine si se pun la fiert. Cand sunt bine fierti, se scurg de apa si se lasa sa se racoreasca atat cat sa se poata atinge si se curata de coaja.
2. Se zdrobesc bine cartofii.
3. Se adauga pe rand cele doua oua intregi, un praf de sare, cele 4 linguri de gris si 8 linguri de faina varfuite.
4. Se framanta rapid aluatul, fara a insista foarte mult. Ideea e sa se obtina un aluat molcut, care sa se adune intr-o bila si sa se desfaca de pe peretii vasului, dar care e inca usor lipicios fata de maini. La nevoie, mai adaugati cate o lingura de faina, dar fara exagerare, nu trebuie sa se obtina un aluat greu.
(Aluatul trebuie sa fie moale, poate e ceva mai greu de lucrat cu el, insa rezultatul e de o mare fragezime. Daca se adauga faina pana la obtinerea unui aluat care nu se mai lipeste, galustele vor fi tari oricat le-am fierbe).
Prepararea pesmetului aromat
3. Cat timp au fiert cartofii, eu am pregatit pesmetul. Am incins uleiul intr-o tigaie, apoi am adaugat untul.
4. Cand untul s-a topit complet, am adaugat pesmetul si l-am rumenit, amestecand frecvent ca sa nu se arda.
5. De cand ma stiu eu pe lume, mananc galuste cu prune cu pesmetul indulcit cu zahar tos. Stiu, daca as pune zahar pudra probabil ar fi mai fin, dar la acest desert prefer sa simt cristalele de zahar crantanind. Asa m-am obisnuit si asa imi place. Asadar, am adaugat zaharul tos (dupa gust) si semintele dintr-o pastaie de vanilie.
Fierberea galustelor
6. Am pus o oala incapatoare (5-6 litri) plina cu apa, la fiert.
7. Cand apa aproape clocoteste, se adauga in oala o lingura rasa de sare si se trece la modelarea galustelor. Cu mainile in permanenta udate cu apa (eu tin un castronel cu apa la indemana) se rup bucati din aluat cam de dimensiunea unei prune. Se aplatizeaza aluatul in palma si se adauga jumatatile de prune dinainte pregatite. Buna-mea facea cu prune intregi, dar ieseau gombotii mari cat ghiulele de tun!
Unii prefera sa adauge in interiorul prunelor zahar amestecat cu arome (scortisoara), altii pun un cubulet mic de unt. Eu le prefer simple.
Observație: in timpul iernii gombotii se pot pregati identic, folosind jumatati de prune congelate. Nu le decongelam, ci le invelim cat sunt inghetate bine in aluat, apoi continuam ca in pasii urmatori.
8. Se inchide cu grija aluatul peste pruna, se rotunjesc galustele in palmele ude si se plonjeaza pe rand in apa clocotita.
Se aseaza galustele cu prune pe un platou si se servesc (merg foarte bine stropite cu smantana, daca va place). Daca veti respecta reteta de mai sus, gombotii cu prune vor fi la fel de buni calzi, ca si reci. Pofta mare!
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns