Prăjitură pufoasă cu prune
Prăjitură din pandișpan cu prune sau cu orice fel de fructe de vară – rețetă pas cu pas. Cum se face prăjitura cu prune simplă și pufoasă, lista de ingrediente la gram și modul de preparare detaliat.
Ieri m-am trezit că am mai multe prune decât idei ce să fac cu ele. Și după ce am transformat prunele astea în felurite chestii, tot mi-au mai rămas. Așa că, azi, de dimineață, am hotărât să fac o prăjitură simplă cu fructe, un pandișpan cu prune cum făcea Mama Buna. Făcea ea prajitură nu doar cu prune, ca să spun drept. Toate fructele verii își făceau loc printre faldurile de pandișpan pufos, începând cu vișinele și până la piersicile parfumate, renglotele zemoase și prunele brumării care se găsesc spre toamnă.
Această prăjitură cu prune este simplă, ieftină, necesită un minimum de manoperă, dar este ilegal de gustoasă! Parcă nici nu-ți vine a crede că ai muncit atât de puțin pentru ceva atât de bun.
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI CU FRUCTE DE VARĂ
Bineînțeles, eu nu m-am învrednicit să consemnez rețeta Mamei Bune atunci când ar fi putut să mi-o dea. Țin bine minte bezeaua albă și dulce pe care o înghițea pandișpanul ăsta. Mai țin minte cum îmi făcea marele privilegiu de a-mi da telul și castronul în care bătea bezeaua din albușuri crude ca să-l ling conștiincios. Cu toate că m-am achitat de această sarcină cu toată seriozitatea și în repetate rânduri, salmonella s-a ținut departe de mine. Nu zic să faceți și voi la fel, doar vreau să arăt că am trăit în vremuri mult mai relaxate dar și mai frumoase. Mai țin minte că-n prăjitura Bunei intra mult ulei. Cum uleiul era raționalizat, uneori ea se îndura cu greu să facă prăjitură din puținul untdelemn pe care îl avea în cămară. Într-un final, ceda întotdeauna la insistențele mele.
Ei bine, am dat de curând peste o rețetă de prăjitură cu prune pe care citind-o m-am gândit că ar putea fi foarte asemănătoare cu a Mamei Bune. Rețeta asta am găsit-o pe cevabun.ro și, grație abundenței de prune ce a dat peste mine, am încercat-o și eu, cu unele modificări. A ieșit minunată și mă grăbesc să împărtășesc rezultatul cu voi.
Ingrediente Prăjitură din pandișpan cu prune
(pentru o tavă de 38×25 cm)
- 350 de grame făină obișnuită (tip 650)
- 1 linguriţă rasă praf de copt
- 5 ouă mari
- 1 praf de sare
- 300 de grame de zahăr
- 300 ml ulei vegetal cu gust neutru (de floarea soarelui, rapiță etc)
- zeama de la 1/2 de lămâie
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 lingură de extract de vanilie
- 22-24 de prune dulci și coapte, dar tărișoare
- 2 linguri de pesmet alb
- 2 linguri de zahăr pudră
- în plus unt pentru uns tava și 1 lingură de făină pentru presărat
Preparare Prăjitură din pandișpan cu prune:
1. Se pornește cuptorul și se fixează la 175 de grade Celsius. Se unge cu unt tava, insistând pe la îmbinări și muchii și se tapetează cu făină.
Se spală bine prunele și se desfac în jumătăți, îndepărtând sâmburii.
Pregătirea blatului pufos
2. Pentru blatul de prăjitură cu prune, se separă ouăle cu grijă. Să nu ajungă pic de gălbenuș în albușuri. Albușurile se pun într-un castron încăpător, gălbenușurile, de preferință, în vasul înalt al blenderului de mână (dacă aveți). Se toarnă deasupra gălbenușurilor tot uleiul. Se bagă blenderul în vas și se mixează puternic, ridicând lent blenderul, până când se formează o maioneză consistentă. Așa am procedat și la rețeta de maioneză rapidă (video). Dacă nu aveți posibilitatea de a prepara această maioneză la blender, puteți să o pregătiți în modul clasic, turnând în fir subțire uleiul peste gălbenușuri în timp ce bateți continuu, într-un singur sens, cu un tel în formă de pară sau amestecați cu o lingură de lemn.
Atenție, dacă ați ratat maioneza, nu e baiul așa de mare! Nu aruncați ingredientele, continuați cu pașii următori, prăjitura cu prune va reuși destul de bine și așa.
3. După ce ați terminat cu maioneza, adăugați sarea peste albușuri și bateți-le spumă tare cu mixerul. Adăugați zahărul în ploaie, în 4-5 șarje. După ce ați adăugat tot zahărul, adăugați și zeama de lămâie. Aceasta va ajuta la dizolvarea zahărului în masa de albuș bătut. Mixați puternic până obțineți o spumă densă și lucioasă. E gata când, luând o cantitate mică de spumă între degete, nu se mai simt cristale de zahăr nedizolvate.
4. Maioneza se transferă într-un castron și se adaugă extractul de vanilie, coaja rasă de lămâie și 1/3 (aproximativ) din cantitatea de bezea. Se amesteca energic cu o spatulă până când se omogenizează.
ALTE REȚETE DE DESERTURI CU PRUNE
5. Compoziția cu gălbenușuri se toarnă peste bezeaua rămasă. Într-un castronel, se amestecă bine făina cu praful de copt. Se cerne printr-o sită cam 1/4 din aceasta peste compozițiile din castron. Se omogenizeaza cu mișcări delicate, cu o spatulă fexibilă, ridicând compoziția de pe fundul vasului spre suprafață și rotind vasul câte 1/4 de rotație după fiecare mișcare. Făina se adaugă în 4 tranșe, trecând-o prin sită de fiecare dată. Se încorporează cu grijă, ca să nu se piardă aerul acumulat în albușuri. Pentru această prăjitură cu prune, avem nevoie de un aluat de pandișpan mai consistent decât unul obișnuit. Imediat ce s-a omogenizat, se toarnă în tava unsă cu unt și tapetată cu făină.
Asamblarea prăjiturii
6. Se nivelează aluatul in tavă. Jumătățile de prune se tăvălesc prin pesmet și se aranjează deasupra aluatului, cu coaja în sus. Înghesuiți-le bine, pandișpanul își va găsi loc printre ele în timpul coacerii.
Coacerea
7. Se dă tava cu prajitura cu prune la copt, la o înălțime medie, în cuptorul preîncălzit la 175 de grade. După 15 minute, dacă prăjitura deja s-a rumenit, se acoperă lejer cu o foaie de hartie de copt umezită. Se coace în continuare încă 25-30 de minute. E nevoie cam de 40-45 de minute în total, cu mențiunea că prăjitura mea a fost gata în 40 de minute.
8. Prăjitura cu prune este gata când o scobitoare curată înfiptă în aluat iese afară curată, fără urme de aluat crud. Prăjitura se va tăia doar după ce se răcește complet. Eu am scos-o din tavă și am pus-o la răcit pe un grătar. Dacă vi se pare prea riscantă operația asta, se poate lăsa să se răcească în tava în care s-a copt.
Servirea
8. Prăjitura cu prune se presară cu zahăr pudră și se servește imediat. E minunată simplă sau acompaniată de un sos de vanilie, frișcă bătută sau altele asemenea. Prunele sunt zemoase și acrișoare, pandișpanul auriu și aerat, ce să-ți dorești mai mult?
…și totuși, unii își doresc mai mult și bine fac. :) Ca să transformi această prăjitură cu prune simplă într-un desert de neuitat ai nevoie de câteva lucruri: o cupă de înghețată de vanilie/porție. 1 linguriță de fulgi de migdale ușor prăjiți într-o tigaie uscată. 1 lingură de sos de prune. Pe ăsta îl preparați fierbând timp de 5 minute 4 prune coapte cu 4 linguri de zahăr, 1 strop de zeamă de lămâie și apă cât să acopere prunele. Apoi treceți fiertura prin sită. Și dacă nu v-am făcut încă poftă, urmăriți video-ul de mai jos (25 de secunde). Poftă bună!
Lasă un răspuns