
Prăjiturele cu cremă și magiun – rețetă detaliată






Prăjiturele cu cremă și magiun – rețetă detaliată cu gramaje exacte și modul de preparare prezentat detaliat. Fursecuri cu cremă și gem de prune, pretabile pentru platourile cu prăjituri asortate, rețetă pas cu pas.
Vă propun azi o rețetă de prăjiturele cu cremă și magiun de prune, foarte gustoase și fragede, deși poate un pic migăloase. Gustul lor e așa de bun, însă, încât aș zice că va compensa pe deplin fiecare minut petrecut în bucătărie. În plus, e perioada dinaintea unei mari Sărbători iar rețeta asta ar putea aduce un aspect vesel și delicat, la pachet cu frăgezime și gust delicios, pe platourile cu prăjituri asortate pe care cei mai mulți le veți face.
Rețeta am descoperit-o pe unul dintre blogurile pe care le urmăresc cu plăcere, Let the Baking Begin iar Marina, autoarea acesteia, a menționat că e o rețetă tipic ucraineană, cunoscută în țara de origine sub denumirea Pesochnoe Pirozhnoe. Mărturisesc că, față de rețeta Marinei, mi-am luat câteva libertăți.
Prima a fost că am eliminat mult din zahărul recomandat pentru aluat, mai ales că aceste prăjiturele sunt și glazurate cu o glazură de zahăr. Am mai eliminat și bicarbonatul de sodiu (de care chiar nu a fost nevoie) dar, în linii mari, am păstrat aroma și am încercat să fiu pe cât posibil mai aproape de aspect.
Ingrediente Prăjiturele cu cremă și magiun
- 250 de grame de unt cu 82% grăsime, moale, la temperatura camerei
- 1 linguriță rasă de sare
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 100 de grame de zahăr
- coaja răzuită fin de la 1 lămâie cu coaja netratată
- 2 gălbenușuri proaspete
- 150 de grame de smântână (cu 20% am folosit eu)
- 450 – 500 de grame de făină (tip 650)
Crema
- 200 de grame de unt cu 82% grăsime, moale, la temperatura camerei
- 125 de grame de smântână pentru frișcă (minimum 30% grăsime)
- 200 de grame de crema de brânză (eu am folosit Philadelphia, se poate și un produs similar cu 60% grăsime, fără arome adăugate)
- 10 ml extract de vanilie
- 50 de grame de zahăr pudră vanilat
Glazura
- 150 de grame de zahăr pudră
- 2 linguri de suc de lămâie (cantitate ajustabilă)
- 1 lingură rasă de cacao neîndulcită
În plus
- 500 de grame de magiun de prune
Mod de preparare Prăjiturele cu cremă și magiun – rețetă detaliată
Aluatul fraged
1. Am pus untul moale, tăiat cubulețe, în castronul mixerului. Am adăugat sarea și zahărul. Am mixat, la început la viteză mică apoi cam 3 minute la viteză medie-mare.
2. Am adăugat în castronul mixerului, peste crema de unt cu zahăr, cele două gălbenușuri, smântâna, zahărul vanilat bourbon și coaja rasă de lămâie.
Am omogenizat cu mixerul toate ingredientele și subliniez că e posibil, în această etapă, să pară că se taie crema din castron. Nu are nicio importanță, continuați cu pasul următor fără să vă îngrijorați, produsul finit va ieși perfect.
3. Am adăugat făina în castron, cernută prin sită. La început am pus doar 450 de grame dar până la final am realizat că e nevoie și de restul, deci am folosit 500 de grame de făină, pentru aluat.
4. Cu mixerul, la viteză mică, am încorporat făina în crema de unt, gălbenuș și smântână. Am urmărit cu atenție procesul și, când nu s-au mai văzut urme de făină uscată, am ridicat puțin viteza mixerului, până la omogenizarea aluatului. NU se frământă mai mult decât e nevoie pentru obținerea unui aluat omogen. Mixarea/frământarea excesivă dăunează aluaturilor fragede, dezvoltând glutenul și ducând la o textură ca de pâine.
După cum puteți vedea în poza de mai jos, aluatul pentru aceste prăjiturele delicate este destul de moale.
5. Am modelat aluatul frământat într-o bilă și l-am împărțit în patru. Pe planul de lucru, am pregătit bucăți de folie alimentară. Din fiecare sfert, am modelat câte o bilă mai mică, pe care am ambalat-o strâns în folie. Odată astfel ambalate, am dat bucățile de aluat la frigider, unde le-am lăsat timp de o oră.
Modelarea biscuiților
După ce au trecut 45 de minute de când am dat aluatul înfoliat la frigider, am pornit cuptorul și l-am setat la 175ºC, căldură de jos și de sus, cu ventilație.
6. După o oră la frigider, aluatul a devenit mai ferm. Ca să nu se înmoaie, am scos câte o bucată, pe rând, cea cu care urma să lucrezi, celelalte au rămas în continuare în frigider. Am pregătit două coli de hârtie de copt (cât tava cuptorului, 42 x32). Pe una am așezat-o pe planul de lucru și am pus pe ea bucata de aluat despachetată din folie.
7. Am acoperit aluatul cu a doua coală de hârtie de copt și, cu ajutorul sucitorului, l-am întins într-o foaie de grosime uniformă, cam de 3 milimetri grosime (cam cât o monedă de gros).
8. Am decupat aluatul folosind o formă de tablă, cu aspect de floare. Se poate decupa și sub formă rotundă, cu o formă ondulată (ca la biscuiți) sau cu un pahar cu marginea subțire. Odată ce am decupat baza biscuiților, am îndepărtat aluatul în plus. Am presat aluatul rămas, fără să îl frământ mult, l-am înfoliat și l-am dat la frigider iar după 20-30 de minute l-am întins și decupat și pe acesta.
Unora dintre biscuiți le-am decupat și mijlocul. Nu am decupat în acest mod jumătate dintre ei, cam o treime. Pentru asta, eu am folosit o formă mică, stelată, se poate folosi un decupator rotund mai mic sau ce credeți că e mai potrivit.
Coacerea
9. Am așezat tava cuptorului pe planul de lucru apoi am apucat cu ambele mâini o coală de hârtie de copt cu biscuiți pe ea. Prin alunecare, am transferat hârtia de copt în tava cuptorului.
10. Am așezat tava pe raftul din mijloc al cuptorului preîncins la 175ºC, căldură de jos și de sus, cu ventilație și am copt biscuiții timp de 8 minute. De fapt, trebuie copți până devin ușor aurii pe margini, așa cum vedeți în poza de mai jos. Timpul de coacere se va adapta, pentru că nu sunt două cuptoare identice, e posibil să dureze 8-12 minute. Oricum, se coc repede pentru că sunt foarte subțiri.
În poza de mai jos îi puteți vedea și pe cei cu mijlocul decupat, gata copți.
Odată copți biscuiții, i-am lăsat să se răcească în tavă, fiind foarte fragezi. Între timp, am pregătit crema.
Crema de unt cu cremă de brânză
11. În vasul mixerului, am pus untul moale, extractul de vanilie și zahărul pudră pentru cremă. Am bătut cu mixerul, la viteză mare, până când untul s-a deschis la culoare și a crescut în volum, devenind foarte moale.
12. Treptat, am adăugat câte o cantitate mică din crema de brânză, în timp ce am mixat viguros. Am continuat până când untul și crema de brânză s-au omogenizat complet. Separat, am bătut smântâna pentru frișcă, neapărat foarte rece, până a devenit spumoasă și destul de fermă încât să formeze creste la suprafață.
13. Am adăugat frișca bătută peste cremă și am încorporat-o prin împăturiri, cu delicatețe, până s-a omogenizat complet. Am înfoliat castronul și am dat crema la frigider timp de 30 de minute.
Glazura
Cât timp crema pentru aceste prăjiturele cu cremă și magiun se stabiliza un pic, la frigider, am avut timp să mă pregătesc pentru asamblare și, pentru a avea toate la îndemână, am făcut și compoziția pentru glazură.
14. Într-un castron, am cântărit zahărul pudră. Am stors lămâie, colectând zeama într-un castronel, trecută prin sită (ca să elimin sâmburii). Treptat, am început să adaug zeama de lămâie în zahărul pudră, câte o linguriță o dată, în timp ce amestecam viguros cu o lingură.
Am continuat să adaug zeamă de lămâie până când am obținut o compoziție opacă, de consistența unui aluat de clătite mai grosuț. Atenție, e foarte ușor să scapi prea mult lichid și să ratezi glazura, așa simplă cum e ea, de aceea trebuie adăugat în cantități mici.
15. Din cantitatea totală de glazură, am scos 2 linguri cu vârf deoparte. În această cantitate mai mică am adăugat cacaoa și am omogenizat-o bine.
Am acoperit ambele castronele cu glazură cu folie alimentară și m-am apucat de asamblarea drăgălașelor prăjiturele cu cremă și magiun.
Asamblarea
15. Am împărțit biscuiții în jumătate, incluzându-i pe toți cei decupați în partea destinată părții superioare. Reformulez: toate bazele trebuiau să fie întregi, capacele au fost unele decupate altele tot întregi. Ideea e că fiecare bază trebuia să aibă un capac, fie întreg, fie decupat. Toți biscuiții destinați să devină baza pentru rețeta de prăjiturele cu cremă și magiun, i-am uns – cu ce altceva? – cu magiun!
16. Am transferat crema într-un poș și, cu ajutorul acestuia, am distribuit-o pe ”capace”, atât pe cele decupate cât și pe cele întregi.
17. Odată ce am distribuit cele două tipuri de umplutură pe baze și capace, le-am asamblat, presând ușor.
18. Cu o linguriță, am distribuit glazura albă pe fiecare dintre prăjiturele, apoi am nivelat-o cu un cuțit.
19. Odată toate glazurate cu glazura albă, am lăsat tava cu prăjiturele pe planul de lucru, timp de 10 minute. Data viitoare le voi lăsa ceva mai mult, astfel cred că voi obține un decor mai bine definit. În aceste 10 minute, glazura nu s-a prea uscat și cred că asta a făcut ca, la aplicarea glazurii cu cacao, liniile să se lățească un pic. Sunt mulțimită de aspect, ca de prima dată, dar voi încerca să fac să fie și mai bine. În fine, pentru trasarea acestor linii, am pus glazura cu cacao într-o poș de unică folosință. Am tăiat o deschizătură mică, milimetrică, și prin aceasta am șprițat linii pe suprafața prăjiturelelor.
Prăjiturele cu cremă și magiun – Servire
Odată asamblate și decorate toate aceste prăjiturele cu cremă și magiun, le-am acoperit cu o cupolă și le-am lăsat la frigider, peste noapte. În acest timp, glazura s-a uscat bine iar ele au devenit și mai fragede decât erau deja.
Nu sunt genul de fursecuri de păstrat vreme îndelungată, decât dacă, eventual, s-ar înlocui crema cu una pe bază de unt (fără frișcă și cremă de brânză). Au un gust excelent, însă, sunt vanilate, cu aromă de unt și un contrast superb cu magiunul. Se topesc efectiv în gură și, una peste alta, se înfulecă mult mai repede decât te-ai gândi c-ar fi posibil, dovedindu-ți că, de fapt, nici nu ai fi avut cum să le păstrezi prea mult.
MAI MULTE REȚETE DE FURSECURI DIVERSE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns