Tartă fină cu ricotta și portocale
Ador prajiturile cu branza si cheesecake-ul in mod special. Stiti si voi, insa, ca un cheesecake presupune multa crema de branza care nu e doar destul de costisitoare, ci si foarte grasa. Ei bine, tarta fină cu ricotta pe care v-o propun azi e o reinterpretare a cheesecake-ului. Contine ingrediente mai ca pe la noi, cu mai putine grasimi si mai accesibila pentru buzunar, dar la fel de cremoasa si cel putin la fel de gustoasa.
Va recomand pentru aceasta tartă să folosiți urdă proaspătă de vacă, dacă o găsiți. Ricotta este denumirea în italiană pentru urdă, e exact același lucru. Pentru prăjituri fine, însă, e de recomandat cea de vacă, pentru că nu are un gust atat de pronuntat ca urda de oaie. Se gaseste la raioanele de branzeturi, e dulceaga si foarte placuta. Cei din afara României vor găsi același produs sub denumirea de ricotta. E perfect!
Tarta se poate garnisi si cu alte fructe decat portocalele. E sezonul rece, însă! E cel mai potrivit moment să consumăm citrice. A iesit o tarta incantatoare, sper sa o incercati si voi.
Ingrediente Tartă Fină cu Ricotta si Portocale
- 500 de grame de urda de vaca, proaspata (ricotta)
- 300 de ml. de smantana pentru frisca, neindulcita
- 4 oua mari
- 2 portocale
- 1 lamaie
- 130 de grame de zahar (daca doriti mai dulce, se poate adauga zahar dupa preferinta)
- 200 de grame de faina
- 50 de grame de unt
- 50 de grame de zahar brun
- 40 de grame de melasa
- 1 varf de cutit de praf de copt
- 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
- 1 1/2 lingura extract de vanilie
- 6-7 linguri de lapte
- in plus: 3 portocale de marime medie; 150 de grame de zahar pentru siropul in care se vor confia portocalele; unt pentru uns forma de tarta; faina pentru presarat planul de lucru; optional, frunzulita de menta proaspata
Preparare Tartă Fină cu Ricotta si Portocale
Aluatul cu melasă
1. Faina, zaharul brun, un praf de sare, cate 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu si de praf de copt impreuna cu untul rece, taiat bucatele, se pun intr-un castron si se amesteca bine cu furculita (sau un taietor special de patiserie) pana cand se obtine un apect granulat, ca un nisip mai brut. Atentie, nu lucrati cu mainile, e important ca untul sa ramana rece, sa nu se topeasca in faina, in caz contrar textura prajiturii va avea de suferit.
2. Se adauga melasa, 1/2 de lingura de extract de vanilie si pentru inceput 2-3 linguri de lapte rece. Se framanta rapid (preferabil la robot), adaugand pe rand cate 1 lingura de lapte rece, doar pana cand aluatul se leaga (mie mi-au intrat exact 6 linguri de lapte). Odata aluatul legat, nu mai adaugati lichide si nici nu mai framantati.
3. Aluatul obtinut se infoliaza intr-o folie alimentara si se da la frigider macar 30 de minute.
4. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.
Crema cu ricotta
5. Intr-un castron se pun: urda, ouale, smantana, 130 de grame de zahar (mai adaugati la sfarsit, daca nu vi se pare suficient de dulce crema), coaja fin razuita (numai partea portocalie) si zeama de la 2 portocale, coaja fin razuita de la 1 lamaie, zeama de la 1/2 de lamaie si 1 lingura de extract de vanilie.
6. Se lucreaza compozitia cu blenderul de mana pana cand devine foarte fina (daca nu aveti un blender de mana, puteti sa dati amestecati compozitia pana cand e omogena si apoi sa o dati in cateva sarje la un blender clasic sau sa o dati prin sita).
Error 403: The request cannot be completed because you have exceeded your quota..
Domain code: youtube.quota
Reason code: quotaExceeded
Error: No videos found.
Make sure this is a valid channel ID and that the channel has videos available on youtube.com.
<style=”text-align: justify;”>
Asamblarea tartei
7. Se unge cu unt o forma de tarta cu diametrul de 24 cm.
8. Se presara blatul de lucru cu faina apoi se intinde aluatul, cu ajutorul sucitorului, intr-o foaie cat de cat rotunda, groasa de 4-5 mm.
9. Se ruleaza foaia pe sucitor si se transfera deasupra formei pregatite, unde se deruleaza, lasand aluatul sa cada la locul lui. Se ajusteaza marginile (cu un cutit) pana la o inaltime egala si se da la frigider pana cand va merge la cuptor.
10. Cand cuptorul a atins temperatura de 180 de grade Celsius, crema deja pregatita se toarna in forma deasupra aluatului, se aseaza forma de tarta intr-o alta tava (tava cuptorului) si se da la cuptor la o inaltime medie.
11. Dupa 10 minute se reduce temperatura la 150 de grade Celsius. Se supravegheaza tarta pe timpul celor 50 de minute de coacere ramase, daca are tendinta sa se rumeneasca prea tare, se acopera cu o foaie de hartie de copt umezita si stoarsa.
12. Prajitura cu urda si portocale deja coapta se lasa sa se raceasca in forma in care s-a copt pana ajunge la temperatura bucatariei (cam 1 ora) si apoi se mai da la frigider minimum 2 ore inainte de servire, asa explicandu-se timpul total de pregatire de 4 ore si 20 de minute, practic, din tot acest timp, 3 ore reprezinta timpul de racire.
13. Daca doriti sa garnisiti prajitura cu urda cu portocale confiate, asa cum am facut eu, procedati cum am explicat mai jos.
- Se taie transversal, in felii groase de 4-5 mm., 3 portocale de marime medie, eliminandu-se capetele./li>
- Intr-o craticioara se pun pe foc 150 de grame de zahar, 150 de ml. de apa si zeama de la 1/2 de lamaie (care a ramas). In momentul in care zaharul s-a dizolvat complet si siropul incepe sa faca basici la suprafata, se reduce focul la foarte mic si se adauga feliile de portocala, aranjandu-le in asa fel incat siropul sa le acopere. Eventual, le mai intoarceti la jumatatea fierberii.
- Se fierb la foc foarte mic, fara clocot, timp de 20 de minute, pana cand coaja alba a feliilor de portocala incepe sa devina translucida. Se lasa sa se raceasca in sirop si sa stiti, au nu doar o textura foarte interesante, dar si un gust placut, dulce-acrisor si subtil amarui, pe langa aroma placuta de portocala.
14. Dupa ce tarta este rece se transfera cu grija pe platoul de servire, se garniseste cu feliile de portocala din sirop si, dupa preferinta, se adauga si frunzulite proaspete de menta.
Tarta cu ricotta si portocale e perfecta pentru a o savura impreuna cu familia. Nu o sa va faceti de rusine nici in fata celor mai pretentiosi oaspeti, pentru ca e foarte gustoasa si e si aspectuoasa. O sectiune, ca sa va convingeti cat de consistent e stratul de crema aromata.
Lasă un răspuns