Camembert en crepe cu portocala confiata
Ieri, rasfoind la Ama pe blog, mi s-a starnit pofta de ceva bun, cu branza, dar si niste amintiri delicioase, nu prea indepartate, despre un desert care mi-a incantat simturile intr-un restaurant din apropierea Timisoarei. Eu ador cu adevarat deserturile cu branza si fructe, nu prea dulci iar contrastul intre gustul dulce, cel sarat si cel acrisor mi se pare foarte placut si are calitatea de a-mi face papilele sa dantuiasca de bucurie. Am incercat, asadar, sa reproduc acasa cel mai fin desert pe care l-am gustat vreodata intr-un restaurant ce apartine de urbea mea, prilej cu care, pe langa placerea gustului, m-am simtit plina de mandrie ca uite, si in Timisoara putem fi rasfatati cu atare fineturi. Daca totul ar fi fost perfect acolo, as da cu placere si numele restaurantului, dar nu-mi pot asuma riscul sa-l recomand, cu toate ca mancarea a fost la inaltime, pentru ca alte aspecte ce tin de bunul management al unui local au lasat enorm de mult de dorit. Desertul contine camembert alternand cu felii de portocala confiata, impachetate cu grija in clatite fine, gratinate la cuptor. Merita sa-l incercati, mai ales ca nu-i deloc greu de facut, e exceptional de gustos si sigur veti impresiona cunoscatorii cu un asemenea desert.
Ingrediente Camembert En Crepe Cu Portocala Confiata:
- 2 clatite subtiri, cu diametrul de 22-26 cm.
- 200 de grame de branza camembert cu mucegai alb (2 rotite de cate 100 de grame)
- 1 portocala mare
- 12-15 frunzulite de menta proaspata
- 60 de grame de smantana pentru frisca
- 1 lingurita cu varf de zahar pudra
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 100 de grame de zahar
- 20 de grame de unt
- 2 linguri de sos de fructe de padure (eu am folosit 2 lingurite de gem de coacaze diluate cu 2 linguri de zeama de portocala, dar se poate folosi la fel de bine un sos de ciocolata)
- zahar pudra pentru presarat
Preparare Camembert En Crepe Cu Portocala Confiata:
1. Razuiti cam 1/2 din coaja portocalie a portocalei (sa obtineti cam 1 lingurita de coaja fin razuita). Taiati portocala in 2 jumatati si feliati partea cu coaja intacta asa incat sa obtineti 4 felii frumoase, cam de 5-6 cm. grosime.
2. Intr-o craticioara puneti 100 de grame de zahar impreuna cu 100 de ml. de apa. Puneti craticioara pe foc si fierbeti siropul pana cand zaharul e complet dizolvat. Mutati craticioara pe foc foarte mic si adaugati cele 4 felii de portocala. Fierbeti fara clocot timp de 20 de minute, pana cand feliile de portocala devin translucide iar siropul are consistenta destul de groasa. Lasati feliile sa se raceasca in sirop.
3. Porniti cuptorul si fixati-l la 200 de grade Celsius.
4. Ungeti un cutit bine ascutit cu 1 picatura de ulei si feliati branza camembert pe latime.
5. Pe fiecare clatita asezati cate 1 felie de branza camembert apoi cateva frunzulite de menta.
6. Adaugati cate 1 felie de portocala din sirop.
7. Continuati la fel, adaugand cate 1 felie de camembert deasupra feliei de portocala, din nou menta si acoperiti cu inca o felie de portocala din sirop.
8. Adunati marginile clatitei la mijloc si fixati totul cu 1-2 scobitori.
9. Asezati cele doua pachetele obtinute intr-o tava acoperita cu hartie de copt si presarati-le pe deasupra cu cativa fulgi de unt. Dati la cuptor intr-o pozitie inalta, pentru 5-6 minute, cat sa se topeasca branza camembert si sa se gratineze usor clatitele.
10. Intre timp, preparati sosul de smantana: se amesteca smantana pentru frisca cu coaja de portocala razuita fin, extractul de vanilie, 1 lingurita cu varf de zahar pudra si cateva linguri de zeama de portocala (din jumatatea de portocala ramasa), pana la atingerea unei consistentei potrivite. Sosul se poate aroma si doar cu vanilie, cu lichior de portocale, coniac etc.
11. Pentru sosul de fructe de padure, eu am incalzit intr-o craticioara 2 lingurite bune de gem de coacaze cu 2 linguri de zeama de portocala, pana s-a lichefiat.
Dupa 5-6 minute in cuptor, clatitele se scot si se transfera fiecare pe cate o farfurie pentru servit, apoi se indeparteaza scobitorile. Se pune pe fiecare pachetel cate 1 lingura din siropul in care s-au confiat feliile de portocala, se imparte sosul de smantana pe cele doua farfurii si se adauga si sosul de fructe de padure. Se orneaza cu frunzulite de menta si se presara cu zahar pudra.
Se serveste desertul imediat, ca sa ne putem bucura de consistenta onctuoasa a camembertului topit.
Ador desertul asta si pentru ca portia e exact atat cat trebuie sa fie, nu e nevoie de mai mult ca sa te simti cu adevarat rasfatat. Tineti cont, insa, cantitatile de mai sus sunt pentru doar 2 portii. Puteti sa pregatiti desertul si cu doar 50 de grame (o felie) de camembert/portie, intre doua felii de portocala, va fi la fel de bun, doar ca ceva mai dulce.
As vrea sa-mi povestiti si voi, pe scurt, despre deserturile care v-au impresionat in restaurantele pe unde ati pranzit sau cinat vreodata. Mi-ar face placere si, cine stie, poate mai imi vine vreo idee. :)
Lasă un răspuns