Tiramisu cu lamaie si capsuni
Un tiramisu de vară, răcoritor și proaspăt, cu cremă de lămâie și mascarpone și căpșuni. Tiramisu cu lămâie și căpșuni, rețetă pas cu pas.
Tiramisu, un desert italian al carui nume tradus mot-a-mot ar insemna ceva de genul „ridica-ma sus”, chiar e genul de preparat care are capacitatea de a te propulsa cumva pe o orbita a satisfactiei simturilor. Varianta clasica de tiramisu e aromatizata cu cafea si cacao. Evident, asta e altceva, am incercat o variatiune pe tema clasica, un tiramisu cu lamaie si capsuni, racoritor, dar la fel de delicios.
Cand mancarea te preocupa la un alt nivel decat cel de baza, al satisfacerii foamei, incepi si cercetezi si afli uneori… cam prea multe :)). Adica, in urma cu niste ani, nu aveam nicio problema cu ouale crude. Cand eram copil, oul (crud) cu zahar era unul dintre deserturile pe care mi le pregatem singura. Pe masura ce am adunat mai multe informatii, insa, am devenit mai circumspecta. Crema de baza pentru tiramisu se face cu oua crude, zahar si mascarpone, stie toata lumea. Ideea de a ingloba ouale neprelucrate termic intr-un mediu lactat… pff! M-a facut sa-mi imaginez pe loc cele mai sumbre scenarii! Suficient ca sa ma faca sa evit tiramisu ani in sir.
GĂSIȚI MAI JOS O REȚETĂ DE TIRAMISU FĂRĂ OUĂ CRUDE, MONTAT LA PAHAR! CLICK PE POZA DE MAI JOS
ALTE RETETE DE TIRAMISU
- Reteta pas cu pas de tiramisu clasic
- Reteta de tiramisu facuta dupa un celebru patiser italian
- Reteta Tiramisu Trifles
Stiu, multa lume face tiramisu cu oua crude. Asa se face in Italia, si din cei multi, putini ajung la urgente. Dar… putem fi prea prudenti? Asa s-a nascut ideea mea de a crea o crema pentru tiramisu in care nu exista oua crude. Cei la fel de prudenti ca mine o pot incerca din acest motiv. Celorlalti, le-o recomand oricum, pentru ca e foarte gustoasa. Si cum combinatia de lamaie si capsuni este delicioasa… si tiramisu meu este delicios.
Ingrediente Tiramisu Cu Lamaie Si Capsuni
- 250 de grame de piscoturi savoiardi
- 500 de grame mascarpone
- 4 oua intregi
- 1 praf de sare
- 1 lingurita extrect de vanilie
- 3 lamai
- 70 de grame de unt cu 80% grasime
- 350 de grame de zahar
- 50 ml. limoncello (sau alt lichior de lamaie, sau… nimic, daca nu vreti sa adaugati alcool)
- 250 de grame de capsuni
- frunzulite de menta proaspata pentru decor
Preparare tiramisu cu lamaie si capsuni
1. Se curata cu un peeler coaja galbena de pe doua lamai (bine spalate si sterse, in prealabil) apoi lamaile se storc. Doua oua se separa, albusurile pastrandu-se deoparte. Galbenusurile, cele 2oua intregi ramase, 150 de grame de zahar si zeama stoarsa a celor doua lamai se pun intr-o craticioara. Se bat cu telul in forma de para pana se omogenizeaza. Se transfera craticioara pe foc, se adauga coaja galbena a lamailor si untul taiat in bucatele. Se fierbe totul impreuna amestecand continuu, pentru a pregati un lemon curd.
Nu va dura mult, asa ca nu renuntati sa amestecati continuu, pentru ca altfel ouale s-ar putea transforma in omleta. Imediat ce se ingroasa, compozitia se trage de pe foc si se trece prin sita, cat inca este calda. Se lasa deoparte sa se raceasca.
Bezeaua italiana
2. Pasul urmator este prepararea unei bezele intaliene. Spre deosebire de bezeaua clasica, bezeaua italiana nu are albusuri crude. Acestea sunt gatite in momentul in care se adauga un sirop de zahar a carui temperatura este de 121°C. Bezeaua italiana este mult mai ferma si mai stabila decat cea obisnuita. Si mai sanatoasa, sa nu uitam.
Intr-o craticioara se pun 60 de grame de zahar si 30 de ml. de apa. Se pune craticioara pe foc. Separat, albusurile se bat spuma tare cu praful de sare (atata sare cata prindeti intre police si aratator) si se adauga 40 de grame de zahar treptat.
In momentul in care bezeaua ajunge in stadiul de a forma creste line la suprafata, siropul de zahar trebuie sa fie incalzit la 121°C. Daca nu aveti termometru cu citire instantanee, sa fie legat ca pentru dulceata, fara a se carameliza, insa. Se toarna siropul in fir subtire peste bezea, in timp ce se bate la viteza medie. Dupa ce siropul s-a incorporat, se mareste viteza si se bate in continuare pana cand bezeaua se raceste complet (pana la temperatura camerei). Apoi suntem pregatiti de urmatorul pas de preparare pentru al nostru tiramisu cu lamaie si capsuni.
Preparare sirop de lamaie
3. Se pune pe foc o craticioara cu zeama si coaja galbena de la cea de-a 3-a lamaie, 100 de grame de zahar si 100 de ml. de apa. Se fierbe doar cat sa se dizolve zaharul, apoi se trage de pe foc si se strecoara. Dupa ce s-a racit, se adauga limoncello (sau nu, daca preferati fara adaos de alcool). Cu acest sirop vom insiropa piscoturile in al nostru tiramisu cu lamaie si capsuni.
Finalizarea cremei de lamaie cu mascarpone
4. Intr-un castron separat, mascarpone se bate cu mixerul doar cat sa devina cremos. Se adauga apoi crema lemon curd deja racita, cate 2 linguri o data, mixand de fiecare data. Dupa ce toata crema de lamaie s-a incorporat, se adauga vanilia, 3 linguri cu varf de bezea italiana peste mascarpone si se amesteca energic. Se adauga restul de bezea si se incorporeaza delicat, cu o spatula flexibila, ridicand compozitia de pe fundul vasului spre suprafata, asa incat sa ramana cat mai spumoasa.
Asamblare tiramisu cu lamaie si capsuni
5. Pentru asamblarea acestui tiramisu cu lamaie si capsuni, am folosit o forma de chec de 31*11 cm. Am asezat un strat de hartie de copt doar la fundul tavii, apoi am aranjat un strat de piscoturi inmuiate in siropul de lamaie pregatit la punctul 3. Atentie, piscoturile trebuie inmuiate, dar nu imbibate total in sirop! Ele o sa isi mai traga umiditate si din crema. Deasupra am adaugat un strat de crema si unul de felii de capsuni. Deasupra capsunilor am mai intins un strat de crema, mai subtire, ca sa ma asigur ca stratul urmator de piscoturi va adera bine.
6. Am continuat cu un strat intermediar de piscoturi insiropate, iar crema, iar capsuni, un strat subtire de crema, cat sa acopere capsunile (poza din stanga) si un ultim strat de piscoturi insiropate. Am infoliat cu atentie forma si am dat-o la frigider, unde e nevoie sa stea macar 3 ore, ideal peste noapte.
7. Mi-a ramas suficienta crema ca sa pun deoparte (direct in punga unui pos) cam 200 ml. pentru decor, si cat sa mai fac si doua borcanele de cate 200 ml fiecare cu tiramisu in portie individuala. Pentru borcanele, am folosit felii de capsuni, capsuni zdrobite amestecate cu zahar pudra pentru baza, apoi crema de tiramisu cu lamaie in care am incorporat piscoturi rupte in bucatele (1 piscot/borcanel) si insiropate. Varianta asta de tiramisu cu lamaie si capsuni la borcan este ideala pentru picnic, usor de transportat, usor de servit si la fel de delicioasa.
Servire
8. Dupa ce s-a odihnit bine la frigider, tiramisu cu lamaie si capsuni se poate rasturna pe un platou. Pentru aceasta, se pot incalzi rapid peretii formei cu o torta de bucatarie sau se poate scufunda scurt forma in apa fierbinte, apoi se sterge cu un prosop, se pozitioneaza platoul deasupra si se rastoarna cu o miscare scurta. Se decoreaza suprafata cu crema pastrata, cu cele 50 de grame de capsuni ramase, taiate felii si frunzulite proaspete de menta.
E racoritor si delicios, fructat si cremos ca o inghetata buna. Pofta buna!
Lasă un răspuns