Mini torturi cu panna cotta si jeleu din cirese amare si visine
Vara are farmecul ei. In afara de soare, caldura, mare, distractie, vara este si sezonul fructelor si al legumelor care se gasesc din abundenta in stare proaspata fie in gradinile noastre, daca suntem mai norocosi, fie in piete sau supermarketuri. Este deci si momentul in care ar trebui sa includem zilnic in alimentatia noastra aceste mici daruri ale verii. Vara acesta, in zona noastra cel putin, a fost foarte bogata in capsuni si cirese dulci sau amare si visine de care noi ne-am bucurat din plin.
Nu stiu daca voua va place dulceata de cirese amare dar mie mi se pare una dintre cele mai savuroase dulceturi, dupa cea de trandafiri. Ciresele amare, cele cu adevarat amare, cu bobite mici si negre ca abanosul au pentru mine un gust si o aroma care imi amintesc de trecut, de vremea in care eram copil si o asistam pe bunica la facutul dulcetii pe timpul verii. Una dintre surorile bunicii avea in curte un cires amar foarte mare si cam pe vremea asta mergeam la cules dupa care faceam dulceata.
Sunt ani de zile de cand nu am mai mancat o dulceata de cirese amare asa cum era cea de pe vremea bunicii. Am cautat si anul acesta prin piete si din pacate toate ciresele amare gasite erau, cred, culese din copaci altoiti si combinati cu cirese dulci. Cu alte cuvinte doar iti aduceau aminte ca sunt cirese amare. Norocul meu a fost ca pana la urma am gasit in curtea unei alte matuse de la tara ciresele amare la care visez de ani buni. Mici, negre si amare, cu o aroma care aminteste putin de cea a migdalelor. Ce m-am bucurat! Si am pregatit pentru iarna o tura de dulceata de cirese amare asa ca pe vremurile bunicii.
Nu am putut insa sa scap ocazia de a le folosi si la niste mini tortulete combinand o mana zdravana de cirese amare cu inca una de visine. Amar si dulce acrisor. Le-am folosit atat in blatul pentru tortulete cat si in jeleul de deasupra, intre ele punand un strat generos de panna cotta cu ciocolata alba. Imi place panna cotta pentru gustul dar si pentru simplitatea ei ca si desert rafinat. De ciocolata nu mai spun. E slabiciunea mea asa ca nu puteam sa o exclud din reteta. Ce a iesit pana la urma? Greu sa va povestesc in cuvinte. Eu zic sa incercat reteta si apoi sa imi spuneti voi daca v-a placut combinatia :)
00:4500:2501:106mediu
Ingrediente Mini torturi cu panna cotta si jeleu din cirese amare si visine
Pentru blat:
- 100 grame de faina alba
- 50 ml suc de cirese amare
- 75 ml suc de visine
- ½ lingurita de bicarbonat
- ½ lingurita de otet
- un varf de cutit de sare
- 50 grame de zahar
- 50 ml ulei de floarea soarelui
Pentru panna cotta:
- 400 grame de smantana pentru frisca de 20% grasime
- 100 ml lapte
- 50 grame de ciocolata alba
- o lingura de zahar pudra vanilat
- semintele de la o pastaie de vanilie
- 10 grame de gelatina
- 4 linguri de apa rece
Pentru jeleul de fructe:
- 200 grame de cirese amare fara samburi
- 150 de grame de visine fara samburi
- 2 linguri de zahar
- 7 grame de gelatina
- 3 linguri de apa rece
Preparare Mini torturi cu panna cotta si jeleu din cirese amare si visine
Pentru a face blatul procedam astfel:
Aprindem cuptorul la 180 de grade si pregatim o tava cu dimensiunile de 17/26 cm. Fie punem hartie de copt, fie o ungem cu ulei si o tapetam cu faina, fie daca e din silicon o lasam asa cum este.
Pentru a face blatul incepem prin a pune intr-un castron sucul de la fructele proaspat stoarse, adaugam zaharul si amestecam foarte bine cu ajutorul unui tel, pana cand se dizolva zaharul.
Dupa ce zaharul s-a dizolvat adaugam si uleiul si amestecam foarte bine astfel incat compozitia sa se transforme intr-o emulsie omogena.
Peste aceasta adaugam bicarbonatul, otetul, un strop de sare si apoi faina pe care o incorporam treptat, cu ajutorul unei linguri sau palete de silicon. Nu amestecam prea mult, ci doar cat sa incorporam faina in compozitia de ulei si suc de fructe.
Compozitia rezultata, care ar trebui sa aiba consistenta unei smantani mai groase, o punem in tava pregatita inainte de a ne apuca de facut blatul si o dam la cuptor pentru aproximativ 20-25 de minute, in functie de cum coace cuptorul fiecaruia dintre noi. Pentru a vedea daca este gata putem face testul cu scobitoarea. Nu lasati blatul mai mult ca sa nu se usuce.
Cand este gata scoatem tava din cuptor si lasam la racit pana a doua zi cand ne putem apuca sa facem panna cotta si jeleul de cirese si visine. Eu am preferat sa coc blatul seara pe racoare si sa montez prajiturile a doua zi.
Pentru a face panna cotta cu ciocolata alba procedam in felul urmator:
Taiem pastaia de vanilie in doua pe lungime si, cu ajutorul unui cutit scoatem semintele din interior. Punem laptele pe foc intr-o craticioara si adaugam in el semintele de la pastaia de vanilie, zaharul si ciocolata rupta bucati.
Lasam la foc mic sa se incalzeasca putin, cat sa se dizolve zaharul, sa se topeasca ciocolata si sa se infuzeze putin laptele cu semintele de la pastaia de vanilie. Dupa ce ciocolata este topita, strecuram laptele astfel incat in compozitie sa ramana doar cele mai fine seminte de vanilie.
In laptele strecurat adaugam smantana, amestecam bine si punem din nou pe aragaz, incalzind compozitia pana cand ajunge aproape de punctul de fierbere. Ar trebui sa fie undeva in jur de 80 de grade dar daca nu aveti termometru puteti aproxima aceasta temperatura observand lichidul. Daca incep sa apara mici bule de aer care se sparg e cazul sa luati vasul de pe foc inainte de a ajunge la punctul de fierbere. Lasati la racit si intre timp pregatim gelatina pe care urmeaza sa o adaugam in panna cotta.
Intr-un alt vas punem gelatina impreuna cu cele trei linguri de apa rece si amestecam ca sa se omogenizeze. Punem vasul pe baie de aburi si dizolvam gelatina amestecand continuu. Cand gelatina este dizolvata luam o lingura din compozita de panna cotta si o adaugam peste ea. Amestecam bine si apoi rasturnam gelatina peste panna cotta.
Lasam la racit, la temperatura camerei amestecand din cand in cand si observand consistenta lichidului.
Intre timp pregatim formele in care vom monta tortuletele. Cu ajutorul unor inele din inox de 8 cm diametru decupam din blatul copt cu o zi inainte sase forme de blat pe care le si lasam in interiorul inelelor. Punem inelele intr-o tava sau pe un platou care mai tarziu va merge la frigider deoarece in interiorul acestora vom pune panna cotta si apoi jeleul de cirese.
Cand compozitia de panna cotta a ajuns de consistenta unei smantani mai groase e timpul sa turnam panna cotta in inelele pregatite in prealabil. Impartim compozitia in sase parti egale (aproximativ cinci linguri pentru fiecare inel) si o turnam in interiorul inelelor peste blat. Dam tava cu blaturile la rece macar doua ore cat sa se intareasca gelatina.
Pentru jeleul de cirese procedam astfel:
Amestecam intr-un castron ciresele amare si visinele si adaugam peste ele zaharul. Lasam sa se dizolve si sa se formeze zeama pana cand ne apucam de facut jeleul.
Cu un sfert de ora inainte de a ne hotara sa adaugam jeleul peste panna cotta, punem fructele in bleder si le transformam in piure, pe care apoi il vom pune pe foc, intr-o craticioara. Fierbem aproximativ cinci minute si apoi lasam sa se raceasca. Intre timp pregatim si gelatina asa cum am explicat mai sus cand v-am explicat cum facem panna cotta.
Adaugam gelatina in piureul de fructe si lasam la racit cat sa ajunga la temperatura camerei, moment in care scoatem tava cu inelele in care am inceput sa montam tortuletele, impartim compozitia in sase (aproximativ doua linguri pentru fiecare inel) si o turnam in interiorul fiecarui inel. Dam tava din nou la frigider si lasam pana cand se intareste gelatina.
Cand si jeleul de fructe este intarit putem scoate tortuletele din forme, ca sa le asezam pe farfurii si sa le ornam dupa preferinta. Eu am ales sa ornez simplu, cu fulgi de ciocolata alba presarati peste jeleu.
Pofta buna sa aveti!
Mai multe retete de Claudia Vasilache gasiti pe blogul ei lecturisiarome.ro.
Lasă un răspuns