
Inghetata de nuca





Daca va place gustul de nuca la fel de mult ca si inghetata, sa nu omiteti sa incercati reteta asta. Pentru mine a fost o revelatie, multa vreme m-am tot gandit cum as putea sa fac o inghetata cu un gust de nuca atat de intens ca al celei din gelaterii iar dupa ce am descoperit, am repetata inghetata de nuca in fiecare zi timp de o saptamana.
Ingrediente Inghetata De Nuca:
- 150 de grame de nuca
- 200 de ml. smantana pentru frisca
- 200 de ml. de lapte integral
- 2 galbenusuri
- 1 ou
- 150 de grame de zahar
- 1 lingura extract de vanilie
- optional: aroma de rom, bucati de nuca tavalite in zahar ars pentru ornat
Preparare Inghetata De Nuca:
1. Inainte de toate, nuca se pune intr-un vas si se acopera cu apa. Se lasa sa se inmoaie cel putin 1 ora, cel mai bine vreo 2. Dupa ce s-au inmuiat bine, se scurge nuca de apa, care se pastreaza separat. Se nuca hidratata la blender adaugand cate 1 lingura din apa in care s-a inmuiat, pana se obtine o compozitie cat mai fina ca si textura, de consistenta unei paste.
2. Smantana pentru frisca se amesteca cu laptele intr-o craticioara si se pun pe foc mediu.
3. Pana se infierbanta laptele, oul intreg si galbenusurile se omogenizeaza intr-un castron cu zaharul si extractul de vanilie. Cand laptele cu smantana da in fiert, se toarna treptat peste crema de oua, amestecand constant. Se adauga toata pasta de nuca si se omogenizeaza cu grija.
4. Se toarna crema inapoi in craticioara in care s-a infierbantat laptele cu smantana si se infierbanta pe foc mic, amestecand continuu, doar pana cand se ingroasa atat incat daca se trage o linie cu degetul pe dosul lingurii, aceasta sa ramana ferma, fara sa revina inapoi. Cand ajunge in acest stadiu, crema se ia imediat de pe foc.
Dupa cum se vede in imaginea de mai sus, crema de baza are particule fine de nuca, daca doriti o textura foarte fina va recomand sa treceti crema printr-o sita deasa. Pe mine nu ma deranjeaza bucatelele de nuca, ba chiar imi place textura ceva mai rustica a inghetatei.
Crema de baza se raceste complet (eu pun craticioara intr-un vas cu apa rece pe care o schimb de cateva ori ca sa accelerez procesul de racire), apoi se da la frigider ca sa fie foarte rece.
Se ingheata fie cu masina de inghetata al carei vas a fost racit peste noapte in congelator, fie se pune intr-un castron acoperit si se da la congelator, amestecand energic compozitia la fiecare 30 de minute, pentru a preintampina formarea cristalelor de gheata.
Se serveste simpla sau cu un topping dupa preferinta, parca aroma de caramel sau ciocolata s-ar potrivi cel mai bine. Eu am caramelizat niste zahar in care am aruncat cativa samburi de nuca, am rasturnat caramelul fierbinte pe o suprafata plana iar cand s-a racit complet l-am rupt in bucati si l-am adaugat peste inghetata.
Un adevarat deliciu, fapt confirmat si de musafiri. Ma gandesc sa incerc acelasi procedeu si cu alune de padure. Va doresc spor la treaba si pofta buna!
Sursa de unde m-am inspirat.
Lasă un răspuns