Budincă de griș cu lapte cu dulceață și brânză de vaci – rețeta video
Budincă de griș cu dulceață și brânză de vaci – rețeta video a unui desert de casă de modă veche, cu ingrediente simple, gustos, aromat și ușor de făcut. Budincă de griș cu lapte și dulceață cu brânză de vaci, la cuptor, ingrediente la gram și modul de preparare descris detaliat.
Budinca de griș cu lapte e unul dintre deserturile despre care-mi amintesc c-au fost favoritele copilăriei mele. Înclin să cred că și Buna folosea aceeași rețetă din cartea Silviei Jurcovan, după care fac și eu desertul ăsta. Evident, nu sunt pe deplin sigură de asta, pentru că nu am notat niciunde rețeta Bunei. Totuși, nu descopăr nicio diferență de gust și de textură între cea pe care o fac eu, după rețeta din cartea regretatei doamne Silvia, și cea a Bunei. Ambele budinci sunt aromate, vanilate, pufoase ca un norișor.
Rețeta din cartea Silviei Jurcovan conține dublul ingredientelor din lista pe care o veți descoperi mai jos. Pentru că, înjumătățind rețeta, ies 10 porții de desert, suficient de mari pentru a ne îndulci, la finalul unei mese, opțiunea mea (definitivă) este s-o fac mereu din cantitățile reduse la jumătate (față de carte). Cu aceleași cantități am notat rețeta și mai jos.
VEZI ȘI REȚETA DE GRIȘ CU LAPTE – DESERTUL COPILĂRIEI – CLICK PE POZĂ
O ultimă observație: această budincă de griș cu lapte e ușor de adaptat pentru diabetici. Zahărul se poate înlocui cu îndulcitorul preferat, care se va adăuga în lapte, urmând ca albușurile să se bată spumă doar cu sare. În acest caz, renunțați, firește, la fructele din dulceață, care sunt ingredient al compoziției. Rețeta o găsiți mai jos, atât în format text cât și video (la finalul articolului).
Ingrediente budincă de griș cu dulceață și brânză de vaci
- 500 mililitri de lapte
- 75 de grame de griș
- 25 de grame de făină
- 3 ouă medii/mici (de maximum 50 de grame/bucată, cu tot cu coajă) sau 2 ouă mari + 1 albuș
- 125 de grame de brânză de vaci grasă, bine scursă de zer și dată prin sită
- 50 de grame de unt
- 30 de grame de fructe din dulceață (scurse de sirop) sau fructe confiate (eu am folosit coajă de portocală confiată)
- 75 de grame de zahăr tos
- opțional, coaja rasă de la 1 portocală sau 1 lămâie bio (doar partea intens colorată, de la suprafață)
- 2 prafuri bune de sare
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- în plus, 10 gr de unt topit + ½ de lingură de făină, pentru uns și tapetat forma
- 60 de grame de gem topit sau un sos dulce la alegere (de ciocolată, de caramel etc) pentru servire
Mod de preparare budincă de griș cu dulceață și brânză de vaci
Compoziția de bază
1. Într-o cratiță cu fundul mai gros, am pus laptele la fiert. De la început, am adăugat un praf generos de sare.
2. Când laptele dă în primul clocot, am adăugat grișul presărat ușor, în ploaie, pentru a preveni cocoloașele. Am amestecat continuu cu telul în formă de pară. Am redus focul la mic și am continuat să gătesc grișul cu lapte, amestecând constant, până s-a îngroșat ca o mămăligă.
3. Odată bine fiert, am transferat tot grișul cu lapte din cratiță într-un castron separat. Cu o spatulă lată, flexibilă, am tras tot grișul de pe cratiță, m-am asigurat că nu rămâne nimic în urmă.
4. În grișul cu lapte fierbinte, am adăugat de la început bucățelele de coajă de portocală confiată. Dacă folosiți fructe din dulceață, în cazul în care sunt bucăți mai mari, e bine să le mărunțiți puțin cu cuțitul, înainte de a e adăuga. Opțional, se poate rade și coaja unei portocale sau a unei lămâi netratate. Eu am ras coajă de portocală, ca să amplific aroma de portocală a cojilor confiate pe care le-am adăugat deja. Am amestecat bine grișul și l-am lăsat deoparte, să se răcească, până ce nu a mai fost atât de fierbinte.
Pregătirea formei
5. Între timp, am pregătit forma în care voi coace budinca de griș cu dulceață! Forma mea are volumul de 1,25 litri, un diametru de 18 centimetri și o gaură la mijloc. Nu e nevoie să folosiți o formă identică, doar să aibă același volum (sau doar puțin mai mare), pentru a încăpea gramajele de mai sus. Dacă veți coace budinca într-o cratiță – care, evident, nu are gaură la mijloc – e posibil ca timpul de gătire să se prelungească puțin, țineți cont de asta!
6. Forma am uns-o cu puțin unt topit. Am folosit o pensulă, pentru a distribui untul pe toată suprafața. Am presărat ½ de lingură de făină și am tapetat cu grijă forma, iar în final am scuturat-o de de făina în exces.
7. După ce am pregătit forma, am pornit și cuptorul, pe care l-am fixat la 180 C, căldura de jos și de sus, coacere fără ventilație.
Finalizarea compoziției pentru budinca de griș
8. Am separat ouăle și am colectat separat gălbenușul de albuș, în două castroane diferite. Albușurile, evident, într-un castron mare, să aibă loc sa crească, pentru ca le voi bate spumă!
9. Când grișul a mai fost abia călduț, am adăugat zahărul vanilat bourbon și am amestecat bine. Am adăugat imediat și cele 50 de grame de unt, în bucățele. Untul a stat un pic la temperatura camerei, nu a fost foarte rece. Grișul a fost încă destul de călduț, așa ca untul s-a încorporat cu ușurință, prin amestecare cu spatula.
10. După ce untul s-a incorporat, am adăugat brânza de vaci. Reiau ceea ce am precizat deja: e mai bine să fie dată prin sită brânza! Cu cât brânza e mai fină, cu atât va fi mai fin preparatul finit. Am amestecat bine, până când brânza s-a omogenizat cu restul compoziției.
11. Am adăugat gălbenușurile, și am omogenizat bine cu spatula. Am presărat pe deasupra făina și am încorporat-o în compoziția pentru budincă de griș cu dulceață.
12. Separat, am bătut albușurile spumă și am adăugat treptat zahărul. După ce am obținut o spumă tare, am adăugat o treime peste compoziția de griș cu lapte. Am omogenizat cu spatula și am adăugat restul de bezea. Această a doua tranșă de bezea am încorporat-o delicat, cu spatula, prin împăturiri succesive.
Coacerea
Budinca de griș cu lapte se coace la foc mediu (180°C), cu căldură de jos și de sus, fără ventilație. Pe timpul primelor 20 de minute de coacere, bligatoriu, nu se deschide ușa cuptorului! În forma mea, cu gaură la mijloc, budinca este gata în 30 de minute. Dacă veți folosi o formă compactă, luați în calcul că vor fi necesare 35-40 de minute de coacere.
Budincă de griș cu lapte și dulceață, servire
Odată scoasă de la cuptor, am lăsat budinca să se răcorească în formă, timp de aproximativ 20 de minute. Imediat după coacere, budinca este fi foarte umflată, ca un sufleu. Pe măsură ce se răcește, va reveni înapoi în formă, ceea ce este firesc.
Când budinca de griș cu lapte s-a răcorit încât putem lipi palmele de formă, simțind-o caldă, nu fierbite, se poate răsturna. Eventual, dacă pare lipită pe margini, se poate trece cu un cuțit cu lama subțire între formă și budincă. Apoi, acoperim forma cu o farfurie mare, plată, și răsturnăm budinca dintr-o singură mișcare. Dacă budinca e bine coaptă și forma a fost unsă și tapetată bine, va ieși foarte ușor din aceasta.
Această budincă de griș cu dulceață și brânză de vaci este cel mai delicioasă când se servește fierbinte. E foarte gustoasă și complet rece. În momentul servirii, se stropește budinca cu sosuri dulci după gust. Se poate asorta cu sos de ciocolată, de caramel dulceața preferată. Eu am servit-o cu gem de portocale dat prin sită și încălzit, împreună cu 2 linguri de apă, cât să se topească.
Budincă de griș cu lapte cu dulceață și brânză de vaci – rețeta video
MAI MULTE BUDINCI DULCI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns