Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Colivă rețetă tradițională din grâu cu multă nucă

Colivă rețetă tradițională din grâu cu multă nucă

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 15.03.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Coliva reteta tradițională din grâu cu multă nucă decorată pentru parastas/biserică. Coliva reteta pas cu pas, lista de ingrediente și mod de preparare. De cât grâu sau arpacaș de grâu este nevoie pentru o colivă? Când se pune zahărul la colivă? Cum se decorează o coliva pentru biserică?

Înainte de a scrie răspunsuri la pentru fiecare din întrebările de mai sus, trebuie să vă spun că această umilă și simplă colivă este unul dintre deserturile mele preferate. Un desert delicios care, atenție, nu conține niciun strop de grăsime! Dintre toate deserturile, singurul care are această calitate rară este salata de fructe

Evident, nu vom aborda coliva din această perspectivă, a dulciurilor sănătoase, ci ca pe un dulce ritualic. Am întâlnit oameni care refuză să consume coliva pentru că este asociată cultului morților, atât de puternic la noi, la români. Ei bine, se pregătește coliva pentru biserică nu doar în amintirea celor dispăruți, ci și ca ofrandă pentru un sfânt patron, în ziua dedicată acestuia în calendarul ortodox sau cu ocazia onomasticii cuiva.

coliva traditionala reteta laura laurentiu

Bineînțeles, pomenirea morților nu se face fără colivă. Acest aliment, a cărui bază este grâul, simbolizează învierea mai mult decât oricare altul. Iisus Hristos spunea că  „Dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur; dar dacă moare, aduce mult rod”.

Vezi și rețeta de colăcei – japoneze pentru pomană, cât și cea de colac împletit.

Chiar mâine este prima sâmbătă a Postului Mare din acest an. În calendarul ortodox, această zi este rânduită pentru pomenirea morților și este numită ”sâmbăta colivei” sau a Sfântului Teodor Tiron. De ce numele acestui sfânt a ajuns să fie definitiv legat de colivă? Vă voi istorisi pe scurt, în frumoasa legendă ce urmează.

În Constantinopolul anilor 361-363, domnea împăratul Iulian Apostatul. Domnia a lui a rămas în istorie prin prigoana anticreștină susținută. Într-o bună zi, împăratul a poruncit ca toate alimentele din piețele orașului să fie stropite cu sânge adunat de la jertfele aduse idolilor (statui ale zeităților grecești). Astfel, urmărea să-i batjocorească pe creștini, care erau într-o perioadă de post foarte strict.

Noaptea, arhiepiscopul Eudoxie al Constantinopolului l-a văzut în vis pe Sfântul Teodor Tiron, care, la acea vreme, era deja mort de vreo cincizeci de ani. Sfântul i-a dezvăluit ce se întâmplase și i-a poruncit să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci să se hrănească doar cu grâu fiert amestecat cu miere. Creștinii s-au supus, ferindu-se astfel de necurățenie și de păcatul idolatriei. O mulțime de alimente s-au stricat în piețele Constantinopolului în săptămâna ce a urmat, iar numele Sfântului Teodor a ajuns legat definitiv de acest preparat umil dar sănătos și delicios.

O să vă mai spun că eu nu am pregătit de foarte multe ori colivă. De altfel, am început să o fac acasă destul de curând, dar de fiecare dată mi-a ieșit impecabil. Nu am nicio îndoială, deci, că urmând rețeta de mai jos, la fel vă va ieși și vouă. Prima dată am făcut colivă după o rețetă a prietenei mele Oana. Am citit, însă, doar lista de ingrediente, nu și modul de preparare. După ce am micșorat (drastic) cantitățile, pentru că depășeau cu mult nevoile mele, am făcut coliva după cum m-am gândit eu. A ieșit impecabil, așa că am hotărât să nu mai schimb nimic.

Ingrediente coliva reteta traditionala din grâu cu multă nucă

  • 300 de grame de arpacaș din grâu
  • 1 litru de apă rece
  • ½ de linguriță de sare
  • 200 de grame de zahăr (se poate înlocui cu miere sau îndulcitor după gust)
  • 3 linguri de extract de vanilie
  • 150 de grame de nucă măcinată
  • 100 de grame de nucă tăiată la cuțit
  • 50 de grame de stafide înmuiate în 60 ml. de rom (opțional)
  • coaja de la 1 lămâie mare
  • pentru decor: 130 de grame de nucă fin măcinată, bomboane mărunte, puțină cacao, miez de nucă

Mod de preparare coliva rețetă tradițională – fierberea grâului

1. Tradiția spune că grâul trebuie spălat în nouă ape reci. Eu am folosit arpacaș din grâu, pe care nu am numărat în câte ape l-am spălat, dar am continuat până ce apa a rămas limpede. Arpacașul din grâu nu este nimic altceva decât grâu decorticat. Acesta fierbe mult mai rapid decât grâul, care trebuie ținut, în mod normal, la înmuiat, în apă rece, peste noapte.

arpacas de grau

Îmi amintesc că acum ceva vreme am susținut o demonstrație culinară cu tema preparate locale. Am fiert atunci grâu, nu pentru colivă, ci pentru o salată cu grâu fiert și brânzeturi. Am avut grâu proaspăt recoltat, pe care a trebuit să-l spăl nu în nouă, poate în patruzeci și nouă de ape, nici nu mi-aș fi închipui cât de murdar poate fi! Cu arpacașul lucrurile devin mult mai simple.

2. După ce l-am spălat bine, am pus arpacașul într-o cratiță cu fundul mai gros, l-am acoperit cu 1 litru de apă și l-am pus pe foc mediu.

arpacas de grau fierbere

3. După ce a început să fiarbă, am adăugat sarea și am îndepărat de 2 ori spuma formată la suprafață.

Ultima rețetă publicată

indepartare spuma in timpul fierberii graului

4. Am redus focul la minimum și am acoperit cratița cu capacul. Din când în când, o dată la 10 minute, am amestecat, ca nu cumva să se prindă de fund.

arpacas de grau fierbere sub capac

5. Am continuat fierberea până când lichidul a fost absorbit. Asta a durat cam 40-45 de minute. Dacă tragem cu lingura, putem vedea fundul cratiței timp de câteva secunde, semn că nu mai este mult lichid în cratiță.

arpacas de grau gata fiert pentru coliva reteta de coliva pas cu pas

6. Am adăugat zahărul, care s-a topit rapid. Compoziția a devenit din nou mai fluidă, așa cum se poate observa în imaginea de mai jos. Am fiert în continuare arpacașul cu zahărul, timp de 3 minute, timp în care am amestecat continuu. După acest timp, am oprit focul. Am acoperit cratița cu capacul și am lăsat arpacașul să se răcească bine. Eu l-am lăsat peste noapte, dar are nevoie măcar de 3 ore, într-un loc răcoros. În acest timp vor înflori și boabele care nu au făcut-o în timpul fierberii și vor absorbi ultima picătură de lichid.

fiertura de arpacas de grau indulcita

Mod de preparare coliva rețetă tradițională – adăugarea aromelor

7. Dacă am prepara coliva din grâu nedecorticat, acesta ar trebui dat prin mașina de tocat, după ce se răcește bine. Nu e nevoie să facem asta cu arpacașul din grâu, care fierbe perfect, boabele sunt înflorite bine și foarte moi. Se pune arpacașul fiert într-un castron mare. Veți vedea, va fi foarte consistent. Se spală bine lămâia cu apă caldă, se șterge și rade direct în castron, vom avea nevoie doar de partea galbenă de la suprafață. Se adaugă nuca măcinată și nuca tăiată la cuțit, neapărat să o puneți așa, pentru că va crea o textură plăcută. Adăugăm și vanilia și stafidele înmuiate cu tot cu romul în care s-au scăldat (opțional).

adaugare nuca stafide si arome la arpacasul de grau fiert

8. Se amestecă totul bine. Compoziția rezultată, așa cum se vede mai jos, e consistentă și își ține foarte bine forma.

amestec de arpacas fiert nuca stafide si arome pentru coliva traditionala reteta pas cu pas

În acest moment, compoziția de colivă e gata, se poate monta în pahare sau tăvițe sau se poate modela, așa cum am procedat eu. Din cantitățile de mai sus, am obținut 1 kilogram și 800 de grame de colivă.

Coliva rețetă tradițională – modelare și decor

9. Eu am modelat coliva într-o formă de tort cu diametrul de 22 cm, din cele cu pereții detașabili. Mai întâi am căptușit forma cu folie alimentară, apoi am presat coliva în interiorul acesteia. Am răsturnat apoi coliva pe un platou pe care am așezat, mai întâi, bucăți de hârtie de copt. Astfel, va fi ușor să mențin platoul curat, după ce voi presăra coliva cu nucă. Am îndepărtat cu grijă forma detașabilă și folia alimentară. Am mai netezit coliva cu o spatulă, reparând micile imperfecțiuni.

coliva rotunda dupa modelare

10. Am barotat peste tot coliva cu nucă fin măcinată. Am insistat și pe margini, dar și pe deasupra, până ce a fost îmbrăcată toată într-un strat uniform.

coliva presarata cu nuca macinata

11. Pentru cruce, am desenat-o pe o hârtie, apoi mi-am decupat un șablon. Am așezat șablonul deasupra colivei, având grijă să fie chiar la mijloc. Am presărat puțină cacao (cam o linguriță) prin sită și am ridicat șablonul cu grijă. De jur împrejur, am presărat bomboane mărunte iar baza am finisat-o cu jumătăți de miez de nucă.

coliva decorata cu nuca si cruce de cacao

Și cam asta e tot! Mai rămâne doar s-o împărțim cu sufletul curat în amintirea celor dragi. Cu siguranță, e cea mai bună colivă pe care am mâncat-o vreodată iar prietenii cărora le-am oferit-o au spus, pe lângă ”bogdaproste”, și că aș putea să mă las de orice treabă și să mă fac colivăreasă (ăsta s-a dorit un compliment).

Să vă fie de folos!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE