Budincă de pâine cu mere și unt – rețetă simplă, economică
Budincă de pâine cu mere și unt – rețetă simplă, economică, care te ajută să dai un sens pâinii vechi, reducând risipa de alimente. Cum se face o budincă delicioasă de pâine cu mere și unt, desert simplu și gustos care valorifică pâinea uscată.
În ultima vreme, aud tot mai mulți oameni plângându-se de scumpiri. Nu că nu-s de acord, că doar am constatat pe propriul buzunar că unele produse și-au dublat iar altele chiar și-au triplat prețul, doar că, în continuare, consider că prea mulți dintre noi încă au un comportament iresponsabil, cumpărând exagerat de multe alimente, dintre care regretabil de multe ajung la gunoi. Pâinea este unul dintre cele mai aruncate alimente iar rețeta de budincă de pâine cu mere pe care v-o propun în continuare este o modalitate gustoasă de a limita această risipă.
Cred că tuturor ne plac frigănelele. Ei bine, această budincă este o mare frigănea, poate mai bună, mai aromată și mai sănătoasă, că e gătită la cuptor, nu prăjită. De asemenea, cred că toată lumea iubește deserturile cu mere. Nu mă îndoiesc că veți îndrăgi și această budincă, pe care am servit-o călduță, cu sos de vanilie.
Ingrediente budincă de pâine cu mere și unt – rețetă simplă, economică
- 300 de grame de pâine (felii de baghetă uscate am folosit eu)
- 4 ouă mari sau 5 de mărime medie (M=50 gr)
- 150 ml. de lapte integral
- 650 de grame de mere (un soi dulce-acrișor)
- 120 de grame de unt
- 150 de grame zahăr brun
- 1 linguriță cu vârf de scorțișoară pudră
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
Mod de preparare budincă de pâine cu mere și unt – rețetă simplă, economică
Pregătire pâine
1. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C. Am tăiat bagheta în felii cam de 2 cm grosime și le-am răspândit pe o tavă așternută cu hârtie de copt. Am distribuit 60 de grame de unt pe feliile de pâine.
Observație: pentru această rețetă se pot folosi și alte tipuri de pâine: franzelă, pâine pentru toast, cornuri uscate etc. Dacă nu reușiți să tăiați pâinea felii, umeziți-o un pic pe coajă și băgați-o în cuptorul încins la 180°C, pentru câteva minute, cât să se încălzească. După asta, pâinea se va felia ușor.
2. Am dat feliile de pâine cu unt la cuptor pentru 15 minute, până s-au rumenit discret pe deasupra. Am oprit cuptorul după acest pas și am deschis ușa larg, să se răcorească. Numai bine, ne-am mai încălzit în bucătărie.
Pregătirea merelor
3. Pentru această budincă de pâine cu mere și unt eu am folosit 4 mere din soiul Idared, dulce acrișor. Se pot folosi și alte soiuri iar dacă gramajul merelor e puțin mai mic (500 de grame) sau puțin mai mare (750 de grame), nu e nimic greșit. În timp ce feliile de pâine cu unt se rumeneau în cuptor, eu am spălat și am zvântat merele, apoi le-am curățat de coajă.
4. Am tăiat merele în sferturi apoi le-am decupat căsuța semințelor. După ce le-am curățat pe toate, am tăiat merele în cubulețe.
5. Am topit 30 de grame de unt (jumătate din cel rămas) într-o tigaie largă și adâncă, pe foc mediu. Am adăugat cubulețele de mere și 50 de grame de zahăr brun.
6. Am călit merele, amestecând din când în când, până când lichidul pe care l-au lăsat a scăzut. Am adăugat scorțișoara, am amestecat și am oprit imediat focul.
Asamblare budincă de pâine cu mere și unt
7. Imediat, am pus într-un castron încăpător 4 ouă mari (au avut peste 60 de grame) și am adăugat laptele.
8. Am bătut ouăle cu laptele, cu telul în formă de pară, până ce s-au omogenizat și au făcut foarte puțină spumă, la suprafață. Am adăugat zahărul vanilat bourbon, apoi tot zahărul brun rămas, în ploaie. Am omogenizat bine cu telul.
9. În această compoziție lichidă, cu ouă, lapte și zahăr brun, am adăugat feliile de pâine cu unt rumenite la cuptor. Le-am lăsat să absoarbă lichidul în timp ce am uns o formă termorezistentă, de 32 x 22 cm, cu tot untul rămas (30 de grame). Oricum, lichidul neabsorbit în această fază l-am turnat în formă, la final.
10. În forma unsă cu unt, am aranjat feliile de pâine, alternativ cu merele călite. Am suprapus ușor feliile de pâine iar merele le-am aranjat printre felii și am mai înghesuit și pe sub ele.
Coacerea
11. Imediat după asamblarea budincii, am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C. Am turnat imediat deasupra pâinii și merelor asamblate în forma unsă cu unt tot lichidul dulce și aromat rămas. Până când cuptorul a atins temperatura țintă, pâinea a absorbit ouăle cu lapte și zahăr brun.
Coacerea
12. Am copt budinca la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 180°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație. Eu am lăsat-o la copt 40 de minute, pentru că îmi place să se rumenească ceva mai tare iar crestele de pâine de la suprafață să devină crocante. Dacă preferați o budincă mai ”blondă”, probabil cu ceva peste 30 de minute de coacere va fi suficient.
Servirea
Am lăsat budinca să se răcorească în formă și am servit-o călduță, cu sos de vanilie (creme anglaise). Fiică-mea a avut ideea să toarne, pe porția ei, și un sos de caramel, pe lângă cel de vanilie. Imediat am imitat-o și noi, pentru că arăta tare ispititor și pot confirma că a fost un desert delicios, moale și cremos la bază, cu suprafața rumenă și crocantă, în care gustul de mere cu scorțișoară și cel de unt s-au combinat minunat.
Sper să vă aduceți aminte de rețeta asta atunci când aveți pâine uscată și vă întrebați dacă mai puteți face ceva cu ea.
MAI MULTE REȚETE DE BUDINCĂ (ATÂT DULCI CÂT ȘI SĂRATE) GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns