Mere coapte umplute cu fulgi de ovăz și nucă – rețetă de desert simplu, de iarnă
Mere coapte umplute cu fulgi de ovăz și nucă – rețetă de desert simplu, de iarnă – lista de ingrediente și modul de preparare descris pas cu pas pentru rețeta de mere coapte. Ce fel de mere se pretează pentru copt? Cât timp se coc merele în cuptor?
Mere coapte, miros de scorțișoară, vanilie și coajă de măr caramelizată în cuptor, iată niște arome care îmi deșteaptă instantaneu amintiri din copilărie! Cât era iarna de lungă, Buna mea cocea mere în duba sobei de teracotă iar mirosul lor delicios umplea toată casa, mai plăcut decât orice odorizant.
Rețeta e foarte simplă, probabil aproape fiecare casă are propriul mod de a face acest desert. Sper ca cele consemnate de mine mai jos să vă ajute să faceți cele mai bune mere coapte!
Ingrediente Mere coapte umplute cu fulgi de ovăz și nucă
- 6 mere
- 20 de grame de fulgi de ovăz natur
- 40 de grame de stafide sau alte fructe uscate
- 40 de grame de nucă
- 40 de grame de zahăr
- 1 plic zahăr vanilat bourbon
- 3 grame de scorțișoară (1 linguriță rasă)
- 1 praf de sare
- opțional: 25 de grame de unt
- opțional, pentru servire, 200 de mililitri de sos de vanilie (creme anglaise)
Mod de preparare mere coapte umplute cu fulgi de ovăz și nucă
1. De la început, am pornit cuptorul și l-am setat la 180°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
Într-un castron, am pus zahărul, nuca tăiată din cuțit, fulgii de ovăz (natur), scorțișoara, zahărul vanilat bourbon și untul moale, în cubulețe. Dacă doriți să faceți mere umplute de post, renunțați la unt, vor ieși tot bune. Am mai adăugat și un praf bun de sare și stafidele, care pot fi înlocuite cu alte fructe uscate (caise, merișoare, prune etc) sau chiar cu dulceață, caz în care vă sfătuiesc să renunțați complet la zahăr.
2. Am amestecat bine ingredientele din castron, frământându-le un pic cu vârful degetelor, până când s-au omogenizat. Am obținut o compoziție aproape ca un crumble, după cum puteți vedea în poza de mai jos.
Scobirea și umplerea merelor
3. Pentru rețeta de mere coapte, am ales mere roșii, dulci acrișoare, de mărime medie. Nu sunt dintr-un soi cu pulpa foarte moale, ci destul de ferme, le simți crocante, când le muști. Le-am spălat bine, apoi le-am zvântat. Cu un instrument special pentru scos cotorul merelor, am scos căsuța semințelor. Am scobit în continuare și din pulpă, să obțin loc suficient pentru umplutură. Am lăsat pulpa groasă de 2-3 centimetri, pentru ca merele să își păstreze forma, după coacere.
4. Am așezat merele în tava termorezistentă în care le-am și copt, ulterior. Orientativ, tava are 20 x 30 centimetri dar nu e cine știe ce relevant pentru rețeta de mere coapte. La fel de bine, le puteți pune chiar și pe tava mare a cuptorului, acoperită, sau nu cu hârtie de copt.
Am distribuit umplutura în scobiturile din mere, cu o linguriță. Nu am presat prea tare amestecul de umplutură, pentru că fulgii de ovăz și nucile vor absorbi sucurile care se vor scurge din mere, în timpul coacerii, și se vor umfla. Mai degrabă, am umplut merele cu vârf, decât să tasez umplutura.
Coacerea și servirea
5. Imediat ce le-am umplut, am dat tava cu mere umplute la cuptorul deja preîncins la 180°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație. Tava am așezat-o la o înălțime medie și am copt merele timp de 35 de minute. În funcție de soiul merelor, de cuptor și de propriile preferințe, acestea se pot coace cu ceva mai mult timp sau mai puțin. Mie îmi place ca aceste mere coapte să fie moi dar totuși să-și păstreze încă forma. Dacă vă plac foarte moi, puteți continua coacerea până când sunt exact așa cum vă doriți.
Mere coapte – servirea
6. În timpul în care merele au fost în cuptor, am făcut creme anglaise, adică un sos fin de vanilie al cărui rol e acela de a transforma aceste mere coapte – așa simple cum sunt – într-un desert luxos. Rețeta de creme anglaise, pas cu pas, o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
7. După ce merele s-au copt, înaintea servirii, am lăsat tava în repaos, să se odihnească și să se răcorească, timp de 15-20 de minute. În final, le-am servit cu un sosul fin de vanilie care era călduț, încă. Un desert de vis!
Dacă doriți să serviți niște mere coapte ca desert al unei mese de post, atunci vă recomand să le stropiți cu puțină miere, înainte de servire. Bineînțeles, atenție și la pasul 1 al modului de preparare, omiteți untul, ca să obțineți un desert 100% din ingrediente vegetale. Oricum, merele coapte umplute cu nuci și fulgi de ovăz au textură și gust foarte bun, chiar în varianta vegană.
MAI MULTE REȚETE DE DESERTURI CU MERE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns